Dziś na bloga zawitała domowa piekarnia. Bułeczki wyszły wyśmienite! Jeśli nie chce się Wam lecieć do piekarni a macie godzinkę czasu to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zapraszam! Składniki na 8 bułeczek: 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml ciepłej wody duża garść mieszanki ziaren(...)wypieku chleba jajko do posmarowania bułeczek ziarna do wypieku chleba d o posypania bułeczek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę robimy dołek, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połowa wody. Odstawiamy na parę minut aż drożdże ruszą. Bierzemy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy pozostałą wodę, oliwę i wsypujemy sól i ziarna. Gładkie ciasto formujemy w kule. Odstawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.pracy, radości, pozytywnej energii jest z nim związana. A także dobre słowa znajomych, przyjaciół i Wasze miłe komentarze. Blog pozostał, chociaż wpisy nadal są powielane, a zdjęcia kopiowane. Bułeczki z cynamonem piekę regularnie. Wstyd się przyznać, ale ostatnio nawet dzień po dniu. Znikają błyskawicznie. Codziennie chce się coś słodkiego do kawy, a taki deserek jest naszybciej gotowy. Bardzo gorąco(...)polecam. Jest to naprawdę jeden z najlepszych przepisów jakie znam. Bułeczki są mięciutkie, pachnace, przepyszne i naprawdę błyskawicznie gotowe. Bez jajek, masełka, z małą ilością tłuszczu, bo co tam te pare łyżek oleju. Za to staram się wkroić jak najwięcej jabłek do ciasta. I dodatkowo faszeruje ulepione kulki kawałkami jabłek. Tak, że wyglądają jak małe jeżyki. Upieczone bułeczki obtaczam
dolcevitainmykitchenSprawdzony przepis na domowe, drożdżowe, pachnące i bardzo rumiane bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem. Z pewnością to super pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu deser do kawy i herbaty. Bułeczki najlepiej smakują z jednym z mniej słodkich dżemów, na przykład z porzeczkowym. I taki właśnie wykorzystaliśmy do nadzienia. Pomysł na bułeczki powinien zainteresować wszystkich, którzy lubią drożdżowe, nieskomplikowane wypieki(...)Zapraszamy na przepis. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM Przepis na ciasto drożdżowe = > LINK Nadzienie: dżem porzeczkowy bakalie (opcjonalnie) BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM Wykonanie: 1. Ze składników przygotowujemy ciasto jak przepisie, pomijamy czekoladę i cukier puder. 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, następnie dzielimy na dwie części. Następnie każdą rozwałkowujemy na cienki owalny placek. 3. Jeden smarujemy
Kuchnia Na WypasieDzisiaj Szwedzi świętują dzień cynamonki. W moim domu pachnie świeżo upieczonymi cynamonkami. Jestem prawie odurzona cynamonem, ale zadość tradycji uczyniłam. Cynamonki i cynamonowe espresso to jest to! Takie słodkie bułeczki to wypiek na jeden dzień. Uwielbia je cała rodzina. Dzień cynamonki obchodzimy w Szwecji od ponad 40 lat. Przepis na cynamonki znajdziecie praktycznie na każdej paczce pszennej mąki. Nic dziwnego(...)Jest to najpopularniejszy szwedzki wypiek . Pamiętam jak moja rodzina w Polsce byla zachwycona kiedy po raz piewrszy upiekłam bułeczki z cynamonem. Nie zdradzę ile lat temu to było ale bardzo dawno. Od tego czasu piecze je moja cała rodzina. Jak widać popularność cynamonek urosła i zagranicą. Dzisiaj upiekłam najbardziej tradycyjne cynamonki z cukrem perłowym, niezbyt duże bułeczki, cudownie wypieczone
codojedzeniadogów Lubicie domowy fast food ? Dziś zapraszam Was na hot dogi, a właściwie na pyszne i łatwe w przygotowaniu mleczne bułki do hot dogów . Takie podłużne bułeczki drożdżowe sprawdzą się również do przygotowania zwykłych kanapek czy grzanek. Moje domowe bułki do hot dogów są w połowie pełnoziarniste , ale możecie użyć samej jasnej mąki pszennej. Sprawdzi się też jasna(...)mąka orkiszowa (lub pół na pół z razową). Do upieczenia dzisiejszych drożdżowych bułeczek sprawdzą się drożdże suche lub świeże. Ciasto na bułki może też wyrastać przez noc w lodówce (jak ciasto na bułki nocne). Przepis na mleczne bułki do hot dogów jest bardzo łatwy, poradzicie sobie z ich przygotowaniem, nawet jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowych bułeczek. Smacznego
Lekcje w kuchnimaluchu był słoik?) zbieraliśmy jagody. Jagody też kupowałam na bazarku i były to pierwsze wypieki, zaraz po zakończeniu roku szkolnego lub sesji. Ufffff. No i smak, smak domowych bułeczek nadziewanych jagodami jest zupełnie inny, niż tych kupnych, choćby najlepszych. No i dla mnie to jagody, a dla lokalsów w Krakowie borówki. Jak kupowałam w Wawie jagody to były jagody(...)musiałam trochę odskrobać torebkę, bo ciasto baaardzo urosło. Polecam bardzo, bo są dobre w smaku, a do tego ciasto jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje przy formowaniu bułeczek. Małe Rączki pokazały klasę i podkradły bułeczkę, wylizały i wyskubały całą wierzchnią warstwę, a pozostałą z ciasta miseczkę wypełnioną jagodami, niepostrzeżenie odniosły do kuchni Tak się je jagodzianki w wydaniu
Mieszam w GarnkuEkspresowe słodkie bułeczki sprawdzą się w wielu sytuacjach. Nie tylko, gdy nasze szafki świecą pustkami, a goście w drodze. Często piekę je wtedy, gdy nie mam pomysłu na śniadanie lub kolację oraz gdy mam ochotę na coś słodkiego Przepis na te wypieki pochodzi z kuchni angielskiej. Oryginalnie nazywa się je scones i wywodzą się ze Szkocji. Tam mówi się(...)jako tron koronacyjny pierwszych królów Szkocji. W Wielkiej Brytanii podaje się je głównie na śniadanie, ale co ciekawe można je przygotowywać w wersji słodkie, ale również wytrawnej Ekspresowe słodkie bułeczki Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej pół łyżeczki soli 80 g erytrolu lub 50 g białego cukru płaska łyżeczka sody oczyszczonej 400 ml maślanki 40 ml oleju
365 dni dookoła kuchniprzygotowania użyjecie pięknego, różowego rabarbaru. Różowe łodygi są słodsze niż zielone, ale oczywiście jeśli kupicie jasny, zielonkawy rabarbar, z powodzeniem możecie go użyć do tych słodkich, mlecznych bułeczek. Jeśli macie ochotę, rabarbar możecie połączyć z owocami (na przykład truskawkami), albo odrobiną dżemu. Ciasto drożdżowe na drożdżówki możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne(...)rabarbarem i kruszonką to wspaniały wiosenny klasyk. Są mięciutkie, puszyste, słodkie i delikatnie kwaskowate. Koniecznie upieczcie w tym sezonie, polecam, smacznego:) Polecam Wam też moje puszyste jak chmurka bułeczki japońskie : Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, składniki: na 9 bułeczek: 3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml), 20 g świeżych drożdży
Lekcje w kuchniJedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Wyszły mięciutkie i pyszne. Przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, kaszę manną, drożdże. Zrobić dołek i wlać ciepłą wodę i letnie rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Ugniatać około 10 minut. Następnie wrzucić ciasto do lekko naoliwionej miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe lubi ciepłe miejsce(...)ciasto już wyrośnie podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować wałeczki i zawinąć bułeczki. Każdą końcówkę zawinąć. Jedną na dół, drugą do góry. Jajka lekko ubić. Każdą bułkę zamoczyć w jajku i obtoczyć w sezamie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć bułeczki na blaszce. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Obsypałam bułeczki jeszcze czarnuszką, ale to nie jest konieczne. Bardzo ważne jest
Kuchnia PokoleńBułeczki z makiem Gdy braknie nam pieczywa, możemy przygotować pyszne bułeczki. Bułeczki z makiem Składniki na 6 bułeczek : 500g mąki 150 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć 150 ml =150 gramów ) 130 ml wody 20 g świeżych drożdży 1 ½ łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki stopionego masła mak do posypania Wykonanie: Odlać niewielką ilość wody. Pozostałą wodę podgrzać(...)stopni na ok 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane. Artykuł Bułeczki z makiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaFantastyczna przekąska podana w niecodziennym naczyniu, bo na patelni;) Przygotowując je, upewnijcie się, że Wasza patelnia nadaje się do zapiekania w piekarniku! Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków Nam smakowało i polecam dalej(...)około 10-12 kawałków równej wielkości. Mozzarellę kroimy na pół – jedną część wykorzystamy do sosu, drugą część kroimy np w słupki – na tyle kawałków, ile mamy bułeczek. Ciasto lekko rozpłaszczamy w dłoniach, dajemy do środka po kawałku sera i formujemy bułeczkę, zamykając ser w środku. Na środku patelni przeznaczonej do zapiekana kładziemy natłuszczoną miseczkę, dnem do góry. Wokół
Smaki Na TalerzuPogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki(...)grubości. Ciasto nacinamy ostrym nożem w kratkę. Szklanką wycinamy kółka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, nacinamy i wycinamy bułeczki, powtarzamy zabieg, aż do wykorzystania całego ciasta. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania. Pieczemy bułeczki w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około
Tajemnice Smakugodzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 12 części. Każdą część ponownie wyrabiamy krótko, następnie rolujemy wałeczek i zwijamy go w ślimaczka lub ósemkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby ciasto ponownie wyrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik(...)Bułeczki pieczemy ok. 15 minut. Thermomix Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i ok. 3 łyżki mąki, podgrzewamy 5 minut w 40 st. C, obroty 1. Zostawiamy na ok. 15 minut. Dodajemy mąkę, masło, 1 jajko, ekstrakt waniliowy i ksylitol, wyrabiamy 2 min, tryb wyrabiania ciasta. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką, aby nie wyschło i odstawiamy
KucharzycaBułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe Składniki na 16 sztuk 500g mąki 40 g cukru pudru 7 g suszonych drożdży łyżeczka soli 350 ml letniego mleka 2 jajka 30 g masła 100 g rodzynek łyżka mielonego cynamonu Bułeczki cynamonowe Wykonanie: Do miski przesiać mąkę (1-2 łyżki odłożyć), dodać cukier, drożdże i sól. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać mleko (30 ml odlać), rozmącone(...)elastyczne. Ciasto podzielić na 16 jednakowych kawałków, zrolować z każdego wałek długości 20 cm i spłaszczyć go i ciasno zrolować. Na blasze wyłożyć papier, poukładać na nim zrolowane bułeczki i odstawić do wyrośnięcia na ok. godziny. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować pozostałym mlekiem. Piec 30 -40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią. Artykuł Bułeczki cynamonowe pochodzi
Pomysłowa kuchnia