Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś(...)rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Dzielimy go na 3-4 części. Każdą część jeszcze bardziej rozwałkowujemy i dzielimy na kolejne 3-4 paski (w zależności od tego, jak duże bułeczki chcemy uzyskać). Na całej powierzchni każdego z pasków wykładamy kapustę z grzybami i zwijamy w bułeczkę, a na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Be Fit Be Strongpiekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle(...)Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową i zwinęłam w roladę. Roladę następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek z wierzchu docisnęłam przez środek trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc przedziałek. Bułeczki przełożyłam na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawiłam na kilkanaście minut aby jeszcze trochę podrosły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni. Wierzch bułeczek posmarowałam
Waniliowe Improwizacjepiekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis: (adsbygoogle(...)Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową i zwinęłam w roladę. Roladę następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek z wierzchu docisnęłam przez środek trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc przedziałek. Bułeczki przełożyłam na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawiłam na kilkanaście minut aby jeszcze trochę podrosły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni. Wierzch bułeczek posmarowałam
Waniliowe Improwizacjesuszone, leżakowane w toskańskim słońcu pomidory. Dzisiaj do Toskanii przenosimy się właśnie za sprawą suszonych pomidorów, które uszlachetniają każdą, nawet najprostszą potrawę. Do jednej z nich należą drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami. Przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami Bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami – Składniki 0,5 kg pszennej mąki 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)opakowanie suchych drożdży 1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z suszonych pomidorów 50-100 g zielonych oliwek 1 szklanka wody 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano Bułeczki z suszonymi pomidorami i oliwkami – Przygotowanie W misce łączymy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy drożdże oraz część wody. Mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę wody oraz olej z suszonych pomidorów. Mieszamy do momentu
helloforest.plZapach świeżo upieczonych domowych wypieków to jedno z najlepszych wspomnień jakie można wynieść z rodzinnego domu. Warto dać dzieciom takie wspomnienia przygotowując na przykład drożdżowe bułeczki z serem i żurawiną. Składniki na ciasto 10 bułeczek: 450g mąki tortowej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 50g świeżych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 żółtka dodatkowo: białka(...)wysmarowania bułeczek i cukier puder Składniki na nadzienie : 250 g sera białego zmielonego 1 jajko cukier waniliowy pół szklanki świeżej żurawiny cukier puder W średniej misce rozkruszamy drożdże i mieszamy je ze szklanką ciepłego mleka, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru
tyfranboxDziś zapraszam Was na pyszne, delikatne bułeczki o nietypowym kształcie. Skradły moje serce swoim smakiem, a także swym wyglądem. Mi one trochę przypominają kwiaty, a Wam z czym się kojarzą? Bułeczki są pyszne i wprost trudno im się oprzeć. Będą doskonałą propozycją na wspólne śniadanie z najbliższymi lub świetną opcją piknikowej przekąski. Można rozsiąść się wygodnie przy stole i odrywać(...)kawałeczku takiej bułeczki – do odrywania nadają się doskonale. W środku mamy konfiturę morelową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upieczone bułeczki posmarować kolejną porcją konfitury Nie dawajcie jednak za dużo konfitury przed pieczeniem, bo pasy ciasta będą się mocno ślizgać podczas krojenia;) 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 i 1/3 łyżeczki soli około 80 g roztopionego
Smaki Na Talerzufajny pomysł na alternatywę dla kupnego pieczywa. Wypiekanie własnego pieczywa może wydawać się skomplikowanym procesem. Ale wcale nie trzeba bawić się z zakwasem czy zaczynem drożdżowym, żeby upiec pełnoziarniste bułeczki. Oczywiście nie będą one takie same jak te z piekarni, ale za to dają mnóstwo możliwości na rozmaite wariacje smakowe i dodatki. Ja przygotowałam bułeczki w dwóch wersjach - buraczane(...)pietruszkowe. Dzięki użytym składnikom bułeczki zyskały ciekawy kolor i oczywiście fajny, wyrazisty smak :) A Wy pieczecie własne pieczywo w domu? Macie sprawdzone przepisy? PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI BURACZANE I PIETRUSZKOWE Buraczane Składniki na 3 większe lub 4 mniejsze bułeczki 2 jajka 50 g płatków jaglanych 60 g mąki orkiszowej Średniej wielkości surowy burak 6 łyżek jogurtu Sól, pieprz, oregano, zaatar Buraka obrać
HealthyCreationsOdrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są proste w przygotowaniu i po upieczeniu długo zachowują świeżość. Pachną i smakują fenomenalnie. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka(...)Rozwałkowane ciasto tniemy w cienkie poprzeczne pasy *** *** Paski ciasta smarujemy masłem ziołowym *** *** Paski zwijamy z góry na dół w międzyczasie obracając ciasto tworząc „niezgrabne” bułeczki *** *** Zwinięte bułeczki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Bułeczki
Blog z ApetytemDziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama . Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei się ani do rąk, ani do stołu . Te bułeczki można nadziać zarówno na słodko - marmoladą, nutellą, ale też na słono , bo ciasto jest uniwersalne . Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie(...)polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 10 bułeczek): 500 g mąki pszennej 200 ml mleka + 1 łyżka 3 jajka 30 g drożdży 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru 80 g masła szczypta soli marmolada Wykonanie: 1. Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia drożdży, wraz
Kawa z mlekiemwraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień. Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę je co najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon(...)jeśli brakuje Wam czasu możecie użyć budyniu z torebki. Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną z Waszego stołu w błyskawicznym tempie. Drożdżówki z budyniem proporcje na 8-10 bułeczek 300 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego białego cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant 50 g roztopionego masła 150 ml letniego mleka 1 duże
Cztery FajeryDrożdżówki na bogato :). Z domowym waniliowym budyniem, soczystymi kawałkami jabłek oraz maślaną kruszonką. Wykonałam je na wzór słynnych norweskich skoleboller, czyli bułeczek z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi, w których kluczową rolę odgrywa dodany do ciasta kardamon. A ja kocham kardamon, zwłaszcza w drożdżowych wypiekach, dlatego stworzyłam taką moją wersję tych bułeczek :). Drożdżówki wyszły tak pyszne, że trudno się(...)najlepiej odmiany kwaskowej i miękkiej ( u mnie szara reneta ) Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać
Opowieści z piekarnikaDomowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem(...)Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy
Kulinarne przygody GatityZobaczymy jak to będzie. W każdym razie jak jesień czy zima to u nas w domu dużo korzennych aromatów i pierników. I tak będzie i dzisiaj. Nie piernik ale bułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym(...)orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki po raz pierwszy. Były przepyszne, wcinaliśmy je jeszcze ciepłe i tak smakowały najlepiej. Niestety, byłam głupia i nie zapisałam tego przepisu a nie dałam rady w odmętach internetu odnaleźć go. Pozostaje
Mieszam w Garnkuchińskie bułeczki są chrupiące i miękkie jednocześnie, a ich środek skrywa przepyszne, wilgotne i aromatyczne nadzienie. Do ich zrobienia nie potrzebujecie specjalnego bambusowego parownika ani garnka do gotowania na parze – bułeczki najpierw smaży się do uzyskania złocistej, chrupkiej skorupki a potem gotuje pod przykryciem – w dużej patelni. Bułki bao nie są ani skomplikowane, ani bardzo pracochłonne – wszystkim miłośnikom orientu zdecydowanie(...)przypadną do gustu! Sheng Jian Bao to małe chińskie bułeczki nadziewane wieprzowiną – jedna z ulubionych śniadaniowych potraw mieszkańców Szangaju – tu można je kupić na ulicy, smażone i gotowane na ogromnych patelniach. W warunkach domowych do ich zrobienia wystarcza duża patelnia (28-30cm) ze szczelną pokrywką i odrobina cierpliwości. CIASTO W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, skrobię (która nada bułkom
Karo in the KitchenDROŻDŻOWE BUŁECZKI zawijane z czekośliwką. Dzisiaj mam dla Was zawijańce drożdżowe, lubię właśnie wiosną lub latem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Lubią je wszyscy, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej pod słońcem. Idealne do kawki czy na śniadanie. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo(...)blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Wałek przetnij na pół i zwiń w bułkę. Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem, zachowaj odstęp bo bułki urosną. Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika. Temp. 160- 170 stopni C, czas w zależności od tego, jak piecze Twój piekarnik znasz go lepiej
SMYKWKUCHNI