bułeczki - 9699 przepisów (strona:68/647)

Domowy Grander jak z KFC 998

domowy Grander nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, jest równie smakowity i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy.  Domow y Grander jak z KFC - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne(...)pomidory kilka plasterków sera Cheddar  2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue   Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Domowy Zinger KFC 1623

majonezu. Klasycznego Zingera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, a poza tym mamy pewność, że wiemy co jemy.  Bułeczki do Zinger'ów możemy upiec z poniższego przepisu. Jeżeli jednak chcemy zyskać na czasie możemy skorzystać z tych zakupionych w sklepie - jednak te domowe z pewnością są smaczniejsze i zdrowsze(...)Domowe Zinger'y jak z KFC - Składniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki

Słodka Strona
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 224

Dzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące Składniki: Bułeczki: 2 średnie banany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 dżem z czarnych porzeczek „Łowicz” 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki mleka(...)szklanki cukru 2 jajka 100 g masła szczypta soli Dodatkowo: 1 banan 1 białko Przygotowanie: Bułeczki: W miseczce rozetrzeć drożdże z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W rondelku roztopić masło i ostudzić. Banany zmiksować w blenderze. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli

Oryginalny smak
Bułki drożdżowo-zakwasowe 31

książkami niemal na nowo. Jestem tym tak zachłyśnięta, że kończenie jednej książki oznacza od razu sięgnięcie po kolejną. Ale dziś dzielę się przepisem na pyszne i chrupiące z wierzchu bułeczki, które piekę na nieco późniejsze śniadania. Składniki (na 10 bułeczek): 420 g mąki pszennej typu 650 20 g drożdży 80 g aktywnego zakwasu 9 g soli 1/4 łyżeczki cukru(...)minut. Przygotować dużą blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrobić ciepłymi rękoma. Podzielić na 10 części. Każdą uformować w kulę, ściągając ciasto pod spód. Po uformowaniu bułeczek naciąć je na krzyż ostrym nożem. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Wstawić bułeczki do piekarnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki Hobbita 51

Bułeczki Hobbita Po wielkim sukcesie chlebka Hobbita, który jak zauważyłam pokochaliście tak samo jak ja, przyszedł czas na bułeczki. Przepis bardzo podobny, delikatnie tylko zmieniony. Bułeczki są przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i mega aromatyczne, a przy tym banalnie proste w wykonaniu!     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru(...)blacie, rolujemy gruby wałek i kroimy w plastry *** *** Powinno wyjść nam 7-8 kawałków *** *** Z każdego plastra formujemy okrągłą i płaską Kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Bułeczki nacinamy w 3-4 miejscach, prosto lub w kratkę i smarujemy przygotowanym wcześniej masłem ziołowym *** *** Z wierzchu posypujemy startą lub drobno pokrojoną mozzarellą *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki 39

Cebularze lubelskie z dodatkiem maku to bardzo smaczne bułeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie wewnątrz, chrupiące na zewnątrz, złociste, puszyste i aromatyczne. Najlepiej smakują na ciepło, dlatego na drugi dzień po przygotowaniu można podgrzać je w mikrofalówce. Jest to również bardzo tania przekąska, gdyż powstaje z kilku podstawowych składników. Można podać je z ketchupem(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie na środku podrośniętych placków robimy dnem szklanki okrągłe wgłębienie. Nakładamy do niego cebulę z makiem. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki Zobacz inne przepisy na drożdżowe bułki z wytrawnym

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki czosnkowe 40

Puszyste, mięciutkie, obłędnie pachnące czosnkowo-ziołowym masełkiem...Takie są te bułeczki! A do tego uroczo się prezentują :). Wspaniały dodatek do np. sałatki, mięs z grilla czy jako samodzielna przekąska. Upieczcie je i pozwólcie, by Waszą kuchnię wypełnił nieziemski zapach czosnku i masła... Bardzo polecam! Składniki na 15 sztuk : 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna chlebowa(...)duże, to można dać mniej, choć ja uważam, że im więcej tym lepiej :)) 2-3 łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki duża szczypta soli Dodatkowo : 1jajko, do posmarowania bułeczek Wykonanie : Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 10 g cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego

Opowieści z piekarnika
Bułeczki nadziewane boczkiem i cebulą 77

bułki wyszły dobre! Jestem w szoku… takim pozytywnym, ma się rozumieć Boczku dałam 200 g i do tego 2 średniej wielkości cebule, bo lubimy. Farszu wyszło dużo. Bułeczki są przepyszne, nie wiem jak smakują na zimno, bo wsunęliśmy wszystkie jeszcze ciepłe. No nie dało się odczekać, tak pachniały;) Polecam miłośnikom boczku. A jeśli nie jesteście fanami mąki żytniej razowej(...)mimo wszystko też spróbujcie, jest wyczuwalna, ale nie dominująca. Moim zdaniem bułeczki są rewelacyjne 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 2 szkl. mąki pszennej (dałam taką do pizzy, typ 00) szczypta soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 1 szkl. ciepłej wody 150-200 g boczku 1 duża cebula majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko parmezan/grana padano Do garnuszka rozkruszamy

Smaki Na Talerzu
Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne 65

stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę, aż przestanie się lepić. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z tym części jeszcze na trzy i formujemy nieco podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na około pół godziny, aby nieco podrosły, Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy około 18 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół. Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne   Zobacz inne przepisy na domowe bułki: Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Bułeczki bez mąki Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis Bułki pszenne na jogurcie Bułeczki scones z cheddarem Artykuł Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki

e-PrzepisyKulinarne
Cheeseburgery do odrywania 619

Wami podzielić. Jeśli lubicie burgery, zachęcam Was do ich przygotowania, bo są po prostu przedobre. Cheeseburgery do odrywania to nieco inna propozycja podania znanego na całym świecie fast foodu. Bułeczki układamy jedna obok drugiej, tak by podczas wyrastania i pieczenia połączyły się ze sobą, a następnie, po upieczeniu, kroimy całość na dwa blaty. Zamiast formować mięso mielone i smażyć każde(...)mojego ulubionego przepisu, z którego korzystam zawsze szykując domowe burgery. Znalazłam go już lata temu na blogu Moje Wypieki, ale autorką receptury jest zdaje się Martha Stewart. Ja te bułeczki uwielbiam, choć nie ukrywam, że ręczne wyrobienie ciasta zajmuje sporo czasu. Domyślam się, że większość z Was długi czas przygotowania ciasta drożdżowego może zniechęcić, ale powiem Wam, że warto

Smaki Na Talerzu
Jagodzianki 98

Zapraszam po sprawdzony przepis na domowe jagodzianki . Puszyste, mięciutkie i mega pyszne bułeczki wypełnione jagodowym nadzieniem. Obok nich nie można przejść obojętnie. Na przygotowanie tych bułeczek trzeba poświęcić trochę czasu , jednak ich smak wynagrodzi każdą poświęconą minutę. Jagodzianki wprost rozpływają się w ustach. Jagodzianki są doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty. Bardzo polecam je uszykować dzieciakom i zapakować w pudełko(...)każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, łączeniem do domu, zachowując przy tym odstępny, ponieważ bułki urosną jeszcze podczas pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 15 minut

Gotuj z Prezesem
Maślane bułeczki z rodzynkami 77

Mięciutkie, puchate, bardzo maślane...Pyszne! Idealne do szklanki mleka lub kubka kakao. Bułeczki są tylko lekko słodkie, więc rodzynki wspaniale dodają im smaku i charakteru. Myślę, że nie muszę nic więcej pisać, by zachęcić Was do ich upieczenia ;).    Składniki na 20 sztuk: 720 g mąki pszennej, u mnie tortowa 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych(...)masła 90 g cukru 8 g cukru wanilinowego 330 ml mleka, letniego 2 żółtka 1 jajko pół łyżeczki soli 200 g rodzynek Dodatkowo: 1 jajko, do posmarowania bułeczek Wykonanie: Rodzynki umieścić w miseczce i zalać gorącą przegotowaną wodą, trochę ponad ich poziom. Odstawić na 15-20 minut, następnie przełożyć na sitko i dobrze osączyć z wody. Zrobić rozczyn ze świeżych

Opowieści z piekarnika
Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane 109

Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane to mój sprawdzony przepis, który już był na blogu, ale przypadkowo go usnęłam. A skoro i tak piekę je dość często z owocami sezonowymi to postanowiłam, że obowiązkowo musi on być na blogu. Bułeczki zawsze piekę z podwójnej porcji składników, ponieważ za każdym razem znikają naprawdę bardzo szybko! Są delikatne, puszyste oraz posiadają(...)mój ulubiony maślany smak i aromat! Smacznego. Ilość: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Czas oczekiwania: minimum 60 minut Czas pieczenia: 25-30 minut   Bułeczki maślane ze śliwkami - składniki: 60 ml mleka 10g świeżych drożdży 2-3 łyżki cukru 40g miękkiego masła 150g mąki pszennej 1 żółtko Dodatkowo: 6 śliwek węgierek Ponadto: 10-20g stopionego masła (można też

Di gotuje
Przepis na cebularze 50

Chodziły za mną cebularze, a za Oliwką to biegały truchtem... W końcu Agnieszka zdecydowała się na zrobienie by uszczęśliwić rodzinę. Tak w ogóle, to temat zaczął się po bułeczkach cebulowych, a przypomniało mi się przy okazji bułeczek z truskawkami, które wyglądały i robi się podobnie: https://youtu.be/hwu4iyckwwM 😃  👉Jak zrobić cebularze❓      Prawie tak samo(...)bułeczki truskawkowe, a przynajmniej na pierwszy rzut oka tak się może zdawać... Jeśli chcecie poznać tajniki przepisu, to trzeba obejrzeć film. Zapraszamy na przepis na cebularze.   Link do filmu z przepisem Przepis na DOMOWE CEBULARZE z makiem -330 Składniki: 480g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 290ml letniej wody 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Słodkie bułeczki z wiśniami 115

kompoty, część na dżemy, sporo też zamroziłam ), nie mogłam nie upiec z nimi czegoś pysznego. Tak więc po ostatnim cieście z kremem i wiśniami, przyszła pora na drożdżowe bułeczki z wykorzystaniem tych owoców. Wyszły tak dobre, że nie mogłam się nimi najeść ;). Puszyste, mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe i nadzienie z soczystych, aromatycznych wisienek...Bomba! A do tego obowiązkowa kruszonka. Bułeczki(...)łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek Wykonanie: Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania