Pyszne, pachnące, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką. Idealne! Wspaniałe na śniadanie, choć oczywiście nie tylko. O niebo lepsze niż ze sklepu :). Bułeczki są proste w wykonaniu, ale potrzebna będzie waga do dokładnego odmierzenia składników, przyda się też termometr do żywności. Sekretem ich chrupiącej skórki jest pieczenie z parą, więc nie pomijajcie tego kroku :). Bardzo polecam! :) Wpis powstał przy współpracy(...)minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat/stolnicę, ponownie krótko zagnieść i podzielić na 6 lub 8 równych części. Z każdej części uformować zgrabną kulkę. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie każdą bułeczkę uformować w podłużną, wałkując ją przez chwilę dłonią po oprószonym mąką blacie. Odkładać na blachę wyłożoną papierem
Opowieści z piekarnikadoprawione taco przyprawą. Lubię kmin rzymski, chili, kolendrę i taka właśnie jest taco przyprawa. Jeśli więc macie te przyprawy w domu to łatwo możecie zrobić własną mieszankę taco. Taco bułeczki w postaci ślimaczków przypominają cynamonki . Bardzo lubię ten sposób pieczenia drożdżowych bułeczek zarówno na słodko jak i na wytrawnie . Nadziewam je szynką lub piekę bułeczki ze szpinakiem i feta . Moja(...)rodzina bardzo lubi taco, więc tym razem upiekłam bułeczki z nadzieniem taco. Jest to jedno z dań, które przyrządziłam na osiemnastkę mojego syna. Zrobiło niemałą furorę. Bardzo je polecam! Taco ślimaczki 24 sztuki Składniki: 700 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oliwy 500 – 600 ml mleka Nadzienie
codojedzeniaKajzerki, to moje ulubione pszenne bułeczki. Małe, poręczne, świetne np. na podróż, gdy musimy zabrać ze sobą jakiś suchy prowiant - myślę, że wówczas takie kanapeczki z kajzerek sprawdzają się najlepiej :). Ale wiadomo jakiej jakości pieczywo serwują nam obecnie sklepy, zwłaszcza markety, albo niektóre piekarnie. Dlatego warto upiec sobie samemu w domu takie pyszne, pachnące bułeczki. Tym bardziej, że ich wykonanie(...)charakterystyczne nacięcia, które bez problemu zrobicie przy pomocy zwykłej łyżki, ale są też dostępne na rynku specjalne foremki/wykrawaczki do kajzerek. Aby uzyskać chrupiącą i tym samym smakowitą skórkę na bułeczkach, warto piec je z parą - wystarczy na najniższy poziom w piekarniku wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Bardzo polecam. U nas rozeszły się...jak świeże bułeczki ;). Składniki na 10 sztuk
Opowieści z piekarnikaBułki z chrupiącą skórką to kolejna z propozycji na pyszne domowe wypieki idealne na śniadanie. Oprócz wyrazistego, delikatnego smaku w środku, bułki te wyróżniają się chrupiącą skórką. Takie bułeczki upieczone rano, świetnie nadają się do domowego dżemu. Jeśli lubicie, możecie upiec więcej i zamrozić zaraz po upieczeniu. Składniki (ok. 7 bułek) 400g mąki pszennej 5g drożdży (suchych) 250 ml mleka(...)temperaturze pokojowej. Ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po wyrastaniu ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, urywamy kawałek i formujemy bułeczki. Układamy na blasze do pieczenia, pamiętając aby zachować odstępu. Bułeczki powinny rosnąć około 20 minut. W tym czasie z dodatkowych składników przygotowujemy pastę, którą smarujemy wyrośnięte bułeczki. Zostawiamy jeszcze na około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smakowitego. Tym razem ukręciłem… zakręcone bułki czosnkowe , które będą świetnym dodatkiem m.in. do sałatki, kremowego hummusu lub zupy. Przyznam szczerze, że połowę blaszki spałaszowałem jeszcze na ciepło Bułeczki czosnkowe Rumiane, chrupiące i cudownie aromatyczne od czosnku i masełka roślinnego… Takie pieczywo mógłbym jeść codziennie. Domowe wypieki, to coś po co sięgam z wielką chęcią. Nie jestem maszynistą, więc(...)troszkę więcej czasu, ale za to później ile jest z tego satysfakcji! Pamiętaj, że braki w sprzęcie, to nie jest dobra wymówka, żeby nie zabrać się za dzisiejsze bułeczki czosnkowe . Lubisz samodzielnie robić pieczywo? Zobacz koniecznie przepis na domowe bajgle , podpłomyki oraz wspaniałe, puszyste bułki pszenne . Jeśli szukasz smakowitości, które możesz jeść z dzisiejszymi bułeczkami, to sprawdź pozostałe wegańskie przepisy
BlendmanDawno nie było u mnie ciasta drożdżowego , a jak już zapewne wiecie, jestem jego ogromną fanką. Dlatego też dla zaspokojenia swojej zachcianki upiekłam zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym . Pracy przy nich niewiele, a smakują wyśmienicie. Takie bułeczki to mój faworyt na obecne chłodne, ponure wieczory. Zamiast masła czekoladowego można tu użyć masła orzechowego, masy serowej czy makowej(...)każdej wersji będą równie smaczne. Zakręcone bułeczki drożdżowe z masłem czekoladowym - składniki na 10 bułeczek: * 600 g mąki pszennej * 35 drożdży świeżych * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 250 ml mleka * 3 łyżki roztopionego masła * około 6-7 łyżek masła czekoladowego na nadzienie Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wsypać 3 łyżki cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki
Zrób to smacznieDzień dobry :-) Kochani dziś mam dla Was przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z nutellą. Przepis znalazłam na profilu gotuj_z_issabelall na Instagramie. Bułeczki wychodzą super. Są pachnące i puszyste. Do środka możecie użyć dowolnego kremu, ja miałam akurat w domu nutellę. Z podanego przepisu u mnie wyszło 16 takich bułeczek. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki(...)równych części. 6. Każdą spłaszczamy ręką i na środek dajemy łyżeczkę nutelli. Sklejamy palcami i tą sklejoną częścią kładziemy do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut, żeby wyrosły. 7. Do miseczki dajemy jajko i mleko. Roztrzepujemy widelcem. Smarujemy za pomocą pędzelka bułeczki. 8. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około
kruche babeczkiBułeczki BAO to azjatycki odpowiednik naszych polskich pampuchów (klusek na parze), z tą różnicą, że BAO na całym świecie podawane są w wersji wytrawnej- z szarpaną wieprzowiną, kaczką, krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw, aromatycznych ziół i pikantnych sosów. Moja propozycja to BAO w wersji wegetariańskiej, z szarpanymi boczniakami w sosie hoisin, które do złudzenia w smaku i teksturze przypominają mięso(...)będą łakomym kąskiem nie tylko dla wegetarian. Składniki: Bułeczki: 550 g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru 7 g drożdży instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 320 ml mleka 2 łyżki oleju Szarpane boczniaki w sosie hoisin: 500 g boczniaków 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki octu ryżowego
Smakowity Blog KulinarnySzkockie bułeczki Tattie z jajkiem i fasolą Szkockie bułeczki Tattie Scones. Mówi się też o nich szybki chleb. Chociaż pierwotnie był przyrządzany z ziemniaków i owsa, to w późniejszym okresie owies zamieniono na mąkę. Tattie Scones powstały prawdopodobnie na początku XVI wieku w Szkocji i jedna z teorii głosi, że nazwa pochodzi od holenderskiego słowa – schoonbrot-czyli piękny chleb(...)Szkocji. Bez względu na to gdzie powstały jest to wspaniałe wykorzystanie resztek ziemniaków i nieodzowny element szkockiego śniadania. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, zapraszam na Szkockie bułeczki Tattie i życzę Ci smacznego. Dane Techniczne Szkockich bułeczek Tattie Ilość Porcji – 18 Tattie Czas Przygotowania – 45 minut Kraj Pochodzenia – Szkocja Kalorie na Tattie – 79 Białko
RafalCookKiedy jest sezon na jagody staram się chociaż raz przygotować jakiś wypiek w którym główna rolę będą odgrywały jagody. Tym razem sposób na szybkie bułeczki które nie potrzebują wyrastania, a przygotujemy je w zaledwie poł godziny nie licząc czasu pieczenia. Składniki na 9 bułeczek Ciasto 300 g mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g zimnego masła 35 g drożdży(...)jaki ze świeżymi) 4. Ciasto dziele na kulki o wadze 80 gram, każdą kuleczkę rozwałkowuje na grubość 3-4 mm i nakładam po 2 łyżki jagód, zalepiam formując owalne bułeczki. Postępuje tak do wykończenia ciasta i jagód. Uformowane bułeczki układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. W czasie nagrzewania piekarnika bułeczki przykrywam ściereczką (może nie rosną ale odpoczywają sobie
Gotowanie...to proste !Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe z cynamonem to idealny wypiek do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. Ciasto wychodzi sprężyste, miękkie i puszyste. Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny, możesz dodać do niego dowolne owoce, najlepiej sezonowe, posmarować dżemem lub twarogiem. Takie bułeczki z dodatkiem słodkiego twarożku z rodzynkami będzie świetnym deserem dla całej rodziny. Bułeczki cynamonowe SKŁADNIKI: 4 szklanki(...)roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 3 łyżkami mleka i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Bułeczki drożdżowe cynamonowe wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 15-20 minut do ładnego złotego koloru. Bułeczki cynamonowe po upieczeniu możesz wyjąć od razu z piekarnika. Posyp je cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchni