Pyszne, tradycyjne, domowe bułeczki pszenne. Znikają od razu po wystudzeniu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, a nawet z trzech. Jeżeli macie chwilę czasu, zachęcam Was do zrobienia tych bułeczek. Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy wypiek zrobiony samemu, a zapach pieczywa w całym domu, jest super nagrodą. Składniki: 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych(...)jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, oprószyć mąką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki tworząc przedziałek. Piec
Wołowina od rekinaBułeczki już lekko uschnięte, ser żółty tak samo[ ktoś nie zamknął dokładnie opakowania] ..no i co z tym zrobić? ano takie oto pyszne zapiekane bułeczki..w necie widziałam kiedyś dawno temu taki pomysł, ale z chlebem.. no i z bułeczką niedawno też...Polecam..pyszne było. bułeczki ser żółty dowolna wędlina, szynka, kiełbasa Bułeczki naciąć [ uważać(...)kratkę.W miejsca nacięć powkładać pokrojoną szynkę i ser żółty.Wstawić do piekarnika i piec , aż skórka się zarumieni , a ser rozpuści.Dodatkowo można posypać ser na wierzchu bułeczek
Moje domowe kucharzeniePyszne, proste bułeczki pszenne. Przygotowane na sodzie i wypieczone na patelni. Chrupiące, najlepsze jeszcze ciepłe. Długo utrzymują świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Polecam przepis wszystkim zabieganym, którzy nie mają czasu na oczekiwanie kiedy ciasto wyrośnie i wszystkim tym, którzy i latem chcą cieszyć się świeżym, domowym pieczywem nie włączając przy tym piekarnika. Podobno takie bułeczki nazywają się proziaki(...)jest to bieszczadzkie pieczywo na sodzie. Składniki (na 12 bułeczek): 250 ml mleka 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki sody około 1/2 kg mąki pszennej Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję sól, cukier, sodę i mąkę. Wyrabiam gładkie ciasto, jeśli jest potrzeba dodaję więcej mąki. Odstawiam ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto wałkuję dość grubo
Mango PapajaAromatyczne, pyszne i pachnące latem - waniliowe bułeczki z nadzieniem serowym i... i malinami, które są przysłowiową kropką nad i. Bułeczki śmiało mogą zastąpić niedzielne ciasto, są po prostu pyszne. Składniki: 500g mąki 2 jajka 14g suchych drożdży 250ml mleka 80g cukru 80g masła 1 laska wanilii szczypta soli Krem serowy 300g sera białego 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru(...)laska wanilii 36 malin ( po 3 na każdą bułeczkę) mleko do smarowania bułek Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii rozcinamy, wydłubujemy ziarenka i dodajemy do mleka, całość lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo
Gotowanie i blogowanieprzejawia się na każdym kroku – nie pominięto też tradycyjnej kuchni charakterystycznej dla zakątków Hongkongu. Chyba najbardziej zapadającą w pamięci potrawą ze Sleeping Dogs są Pork Buns, czyli chińskie bułeczki gotowane na parze z nadzieniem z grillowanej wieprzowiny. Swoją sławę w grze zyskały dzięki charakterystycznym okrzykom handlarzy stojących przy swoich budkach: „ Why don’t you have a pork(...)your hand? „, czy „A man who never eats pork bun is NEVER a whole man!”, które stało się prawie tak kultowe jak Skyrimowa strzała w kolano. Bułeczki, tudzież pierożki czy kluski na parze z grillowaną wieprzowiną, w Azji kryjące się pod nazwą char siu bao (lub Baozi) wywodzą się z kuchni kańtonskiej z okolic prowincji Guangdong
Nerds Kitchentruskawkami, jagodami i innymi owocami lub dżemem albo powidłami. :) Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać póki można. U mnie też pojawi się sporo przepisów, zaczynamy od tych bułeczek. Są chrupiące, nie przesadnie słodkie, drobne, ale wypełnione owocami po brzegi, a takie lubię najbardziej. :) Bułki na truskawkach: 2 szklanki mąki pszennej oraz 1 i pół szklanki mąki pełnoziarnistej(...)zdołacie zmieścić. Ciasto staramy się jak najściślej zlepić i formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Gdy bułeczki już wyrosną smarujemy je rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy z góry brązowym cukrem. Możecie także przygotować kruszonkę i posypać nią bułeczki, ale dla mnie cukier brązowy w zupełności
Cooking Monsterpyszne,ciepłe bułeczki na śniadanie.Po prostu uwielbiam. Satysfakcja,że są upieczone własnoręcznie a nie kupione jest ogromna i zachęcam wszystkich do tego bo w gruncie rzeczy to wcale nie jest takie trudne.Tym razem bułeczki są orkiszowe w mnóstwem ziaren.Mówię Wam rewelacja. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych(...)drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika 1 jajko do posmarowania bułeczek Do dużej miski wsypać mąkę,sól,suszone drożdże oraz ziarna.Powoli,cały czas mieszając,wlewać ciepłą wodę.Ciasto zagniatać,aż stanie się gładkie i elastyczne,przest anie się kleić do rąk(robotem trwa to tylko krótką chwilę). Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
Niespełnione zdolności kulinarneNaszła mnie ochota na burgery jednak zaskoczę was bo to nie będą mięsne burgery tylko z plackiem ziemniaczanym. Zainspirował mnie Big Fat Dad Piecze pyszne bułeczki i chleb. Składniki na rozczyn: drożdże świeże 50 g mleko ciepłe pół szklanki cukier 1 łyżka maka pszenna 4 łyżki Składniki na buły: mąka pszenna typ 500 300 g mąka(...)godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej zrobić mniejsze i wyjdzie wtedy 8 szt. Każdą bułeczkę kładłam na talerzyk z mokrą ściereczką na 2-5 sekund po czym przekładałam do miseczki ze słonecznikiem i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki nakłułam patyczkiem i opryskałam wodą
Różowa kuchniaDzisiaj prezentuję przepis na pyszne zapiekane bułeczki. Takie bułki możemy z powodzeniem zabrać na majowy piknik, jako przekąskę. Zazwyczaj podaję je obficie polane keczupem. SKŁADNIKI: 4 bułki kajzerki, 200g pieczarek, 150g Szynki z Wędzarni Hańderek , 1 cebula, 1 pomidor, 60g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję(...)piórka. Na oliwie podsmażam pieczarki razem z cebulą. Oprószam solą i pieprzem. 2. Szynkę kroję w paski. Pomidora kroję w półplasterki. Z bułeczek odkrawam wierzchołki. Usuwam wnętrze bułeczek robiąc wgłębienia. 3. Wgłębienia w bułeczkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty kroję w paski. Ser układam na wierzchu bułeczek. Bułeczki zapiekam około
Tradycyjna kuchnia KasiBułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką 2016-04-07 13:06:33 Ilość porcji: 8 Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak(...)tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika
Wędrówki po kuchniKolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego skłoniło? Szczerze mówiąc sama nie wiem, chyba miłość braterska, gdyż postanowiłam podarować je na śniadanie mojemu młodszemu bratu, miłośniku wszelakich słodkości. ;) Bladym rankiem zmieniłam się w ,,króliczka wielkanocnego'' i zabrałam się za robienie bułek(...)mój brat nie należy do rannych ptaszków, co zapewniło mi więcej czasu. Jakby za sprawą jakiejś magicznej mocy mój braciszek wszedł do kuchni dokładnie w momencie, w którym wyjmowałam bułeczki z piekarnika. Jak sam powiedział, przywiodły go tam kuchenne zapachy. :) Ciepłe bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka. Uśmiech na twarzy mojego brata jest nagrodą wartą każdej pracy. Oficjalnie stwierdzam
Smiling ShrimpKlasyka brytyjskiego śniadania na słodko Przyznaję szczerze, że angielskie bułeczki śniadaniowe otrzymuję wtedy, gdy nie wychodzi mi pieczenie tradycyjnych, brytyjskich scones . Skurczybyki są niesamowicie wredne do zrobienia i najmniejszy błąd w proporcjach składników, szybkości wyrabiania, czy rodzaju formy do wykrajania, skutkuje w nie takim efekcie końcowym, jak zamierzony. Smak pozostaje nadal rewelacyjny, ale "nie-sconesy" nie mają wtedy(...)charakterystycznej, równej linii po bokach, a raczej przypominają kształtem typowe, okrągłe bułeczki. Tym razem słodkie bułeczki angielskie postanowiłam zrobić z premedytacją! Składniki te same, ale nie przywiązywałam już tak dużej uwagi do procesu ich przygotowywania. Wyszły nadal pyszne, a spożywane jeszcze ciepłe z dodatkiem konfitury niskosłodzonej z moreli NASZE DOMOWE , to już w ogóle orgia dla kubków smakowych :) Składniki
Grunt to przepis!Śliczne, miękkie, pieczone bułeczki z serem. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki letniego mleka ½ szklanki oleju 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 białko żółtko do posmarowania bułeczek mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) 200 g białego sera natka Przygotowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut(...)misce wymieszać wszystkie składniki ciasta i drożdże. Zagnieść ciasto. Przykryć i poczekać, aż urośnie. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Na blasze rozłożyć pergamin i układać bułeczki zostawiając wolne miejsca. Wierzchy posmarować żółtkiem. Piec w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia. Żeby przygotować farsz, ugnieść ser. Umyć i posiekać natkę. Upieczone i wystudzone bułeczki nadkroić. Położyć ser i obtoczyć
Tureckie PrzepisySmaczne bułeczki, delikatnie maślane. Miękkie w środku, z zewnątrz chrupiące. Idealne na śniadanie lub do burgerów. Składniki (na 10 niewielkich bułeczek): 350 gram mąki pszennej 150 ml mleka 50 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 50 gram roztopionego masła 1 małe jajko 1 żółtko do posmarowania bułeczek, czarny sezam i kminek do posypania(...)czasie z ciasta formujemy 10 kulek i układamy je na blaszce w 5 cm odstępach od siebie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem lub/i kminkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut*. Studzimy na kratce. *Część bułeczek piekłam przez pierwsze 5 minut
Mango Papajapierwszy biorę udział w akcji "Wypiekanie na śniadanie" . W ten weekend wspólnie pieczemy bułeczki do hot-dogów. Jest to najlepszy przepis na bułki pszenne jaki do tej pory wypróbowałem. Bułeczki z tego przepisu wyszły wyjątkowo smaczne, pięknie wyrosły, są chrupiące i puszyste. Będę musiał częściej brać udział w tej akcji. Przepis trochę zmodyfikowałem: - zrobiłem ciasto z mniejszej(...)będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na 7 w miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
Przepisy na domowy ser i chleb