nimi: odrywany chlebek ziołowy - to taki klasyk, ale myślę, że warto się o niego pokusić chleb z boczkiem - pyszny chleb z wnętrzem jakiego się nie spodziewasz! Bułeczki drożdżowe Najlepsze według Was! Bułki wrocławskie - piękne, puszyste, z doskonałą skórką. Bułki pszenne to moje lubione. Cóż, uwielbiam gluten i nie zamierzam się z tym kryć. Taka bułka z masłem(...)często wszystko czego potrzebuję. Jeżeli macie ochotę na hot dogi, czy hamburgery to przygotujcie bułki do burgerów , albo bułki do hot dogów . Dla dzieci idealne będą proste bułeczki mleczne , są to szybkie bułeczki drożdżowe. Takie mięciutkie o przyjemnym lekko słodkawym smaku. Na koniec bombowe przepisy! Rogaliki drożdżowe , z którymi pracuje się bardzo prosto, a efekt jest naprawdę niesamowity
MamaOskarkaróżnych przepisach, zwłaszcza w wypiekach gdyż puree nadaje im wilgotności. Polecam Wam między innymi ten chlebek mięciutki i puszysty, dyniowy Dzisiaj natomiast prezentuje pyszne i równie mięciutkie bułeczki dyniowe, nie mrożone zachowują świeżość nawet do trzeciego dnia, zamrożone zaraz po upieczeniu i rozmrożone są jak po upieczeniu, polecam wypróbujcie :) Składniki na około 8-10 bułek Zaczyn: 120 ml ciepłego(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 180 - 200 g puree z dyni najlepiej hokkaido 1 jajko (można ująć odrobinę żółtka do posmarowania bułeczek po wierzchu) szczypta soli 1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego 50 g roztopionego masła 5 łyżek cukru esencja waniliowa 1. Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia
Gotowanie...to proste !wody w temperaturze pokojowej 5 g miodu 5 g soli 2 g drożdży w proszku 50 g ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezamu i lnu) + 15 g ziaren do posypania bułeczek **** INGREDIENTI (per ca. 7 panini) 150 g di farina tipo 00 150 g di farina integrale 200 g di acqua a temperatura ambiente 5 g di miele(...)godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj ę przypada ok. 80 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy na form ę pokrytą papierem do pieczenia. O dstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godz. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola le farine
La grande e la piccola cuocaDelikatne, pulchniutkie, mięciutkie i przede wszystkim… CYNAMONOWE! Te bułeczki po raz pierwszy wykonałam u siebie w domu ze dwa lata temu i… pokochałam je od pierwszego kęsa:) Co prawda za pierwszym razem wyszły mi bardziej rumiane, ale nic to… takie bladziutkie też były smaczne:) Tym razem nie wszystkie bułeczki posmarowałam jajkiem… dlaczego? Chyba taki kaprys;) Sposobów(...)zawijanie tych bułeczek jest wiele. Jedni po prostu je rolują, inni zaplatają niby warkocz, jeszcze inni owijają wokół palców. Decyzję o tym, jak mają wyglądać Wasze bułeczki pozostawiam Wam. Ciasto: 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki soli 150 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 żółtko 65 g masła Nadzienie : 70 g miękkiego
Smaki Na TalerzuToskańskie bułeczki Toskańskie bułeczki to mój autorski przepis . Powstał w prosty sposób , jak zawsze kiedy kucharzę z chłopakami… zaczynamy od jednego , a kończymy na czymś zupełnie innym Do ciasta na bułki wrzuciłam to co lubimy najbardziej , czyli zioła toskańskie . Starszy syn uwielbia suszone pomidory więc kazał dodać ich sporo , a młodszy kocha parmezan więc wsypał porządną ilość zanim się(...)zorientowaliśmy . Na koniec oczywiście czosnek i maszyna do wyrabiania chleba ruszyła pełną parą . Po upieczeniu okazało się że nasze wspólne kucharzenie dało genialny efekt , obecnie to nasze ulubione bułeczki Zachęcam Was do zrobienia swojej wersji lub powtórzenia naszej , pycha Składniki : 4,5 szklanki mąki pszennej luksusowej 550 14 g drożdży suszonych ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki
Ogrodnik w podróżyIdealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie. Rano ciasto wyjąć z lodówki, chwilę zagnieść aby ciasto odgazować i podzielić na 6 równych części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę, okrągłą lub owalną i położyć w odstępach na blachę wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut. W tym czasie
Kocham..lubię..gotuję..Cebularze tak pobudziły nasze apetyty, że postanowiłam znów upiec coś wytrawnego. Korzystając z obfitości darów lata pomyślałam o bułeczkach z kapustą. Takie bułeczki smakują pysznie same w sobie, popijane kefirem albo jako dodatek do chłodnika, można zabrać je również np na piknik. Do nadzienia wykorzystałam młodą kapustę, którą poddusiłam do miękkości. Domownicy już wołają o powtórkę;) Bułeczki z młodą kapustą(...)smaku. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć nadzienie,zlepić brzegi (jak lepimy pierogi), końce podwinąć pod spód. Bułeczki ułożyć na blasze i odstawić do napuszenia. Z wierzchu posmarować pozostawionym jajkiem i posypać sezamem. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC do uzyskania złotego
Obiad gotowyDomowe, mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem słoiczków konfitur Manufaktury Wielkopolskiej. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny. Składniki(...)każdą rozwałkować na grubość 2,5-3 cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm ), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
Szalona Kuchnia EwelinySłodkie bułeczki z czekolad ą , idealne na śniadanie lub podwieczorek, jak dla nas obowiązkowo z kubkiem kakao. D zięki dodatkowi ricotty b ułeczki s ą niezwykle miękkie, puszyste i delikatne w smaku. Polecam serdecznie i życzę smacznego ;) **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dai panini(...)grazie all'aggiunta della ricotta. I panini sono ideali per una golosa prima colazione o più semplicemente anche per merenda. Buon appetito ;) SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) Bułeczki 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 200 g ricotty 400 g m ą ki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 ml mleka 50 g cukru 50 ml oleju
La grande e la piccola cuocawyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny), ale użyte składniki są ogólnie dostępne i pewnie większość ma takie w domu bez specjalnego wychodzenia na zakupy. Postanowiłam więc, że spróbuję zrobić bułeczki sama. Początkowo planowałam wykonać bułeczki, które wykorzystałam do kanapek BLT ( zobacz przepis na kanapki BLT ), ale w porę zorientowałam się, że nie mam aż tyle czasu. Wybrałam więc przepis(...)ciabattę z bloga Kwestia Smaku. Zrobiłam trochę po swojemu, dodatkowo zwiększając ilość składników. Bułeczki wyszły świetne. Najsmaczniejsze były te, które najmocniej się napuszyły 360 g ciepłej wody 1 op. suchych drożdży (7g) 500 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek oleju lub oliwy Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz
Smaki Na Talerzulepszego niż domowe pieczywo? Ten zapach unoszący się po kuchni… Ja od razu robię się głodna, a domownicy zaglądają co rusz czy może już wyciągnęłam z piekarnika domowe bułeczki. Nie wiem jak Wy, ale my po prostu uwielbiamy domowe pieczywo. Taka domowa pszenna bułka z przedziałkiem najlepiej smakuje mi z masłem lub dżemem. Moje dzieci lubią(...)mąż najczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej Spróbujcie, polecam. Składniki
Słodkie okruszkidupki" to przepyszne omączone pieczywo domowej roboty! Bułki z przedziałkiem są dla nich bardzo zabawne, nigdy nie mogą się ich doczekać. Moje dzieci bardzo lubią te szybkie i proste bułeczki drożdżowe, zapewne dlatego, że jest to miękkie pieczywo, bez chrupiącej skórki, która oprócz tego, że nam dorosłym bardzo smakuje, to dzieci mogą mieć z nią niemały problem. Szybkie bułeczki śniadaniowe(...)oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut! Przepis na bułeczki śniadaniowe Składniki potrzebne do przygotowania bułek: 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 220 ml ciepłego mleka 40 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli Bułki pszenne z przedziałkiem - przygotowanie: Drożdże
MamaOskarkaPuszyste domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 40g margaryny 6g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli morskiej 300ml ciepłego mleka(...)miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Farsz ziołowy: Margarynę połączyć - rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie przez środek każdej bułeczki wykonać głębokie nacięcie, wypełnić
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis na te bułeczki wypatrzyłam na blogu Gotuj z prezesem. Przyznam, że pomysł wydał mi się ciekawy i wart wypróbowania. Sama nie wpadłabym na to, by dodać do masła czosnkowego również serek topiony. Muszę powiedzieć, że bułeczki bardzo nam smakowały i zniknęły w tempie ekspresowym:) Wyszły pyszne. Mięciutkie. Pachnące masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Najbardziej smakowały mi po lekkim przestudzeniu. Jak smakowały(...)wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Pieczemy przez około 15-20 minut (lub nieco dłużej, do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do190 stopni. Uwagi: Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem. Serek
Smaki Na Talerzu