ciasta drożdżowego i cynamonu. Idealne na słodkie, grudniowe śniadanie lub podwieczorek do kubka ciepłego mleka, kakao lub białej kawy. Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżych, maślanych bułeczek w piekarniku? Prosto z piekarnika, ciepłe postaw na stole i zobacz jak szybko znikają. Składniki (8 bułeczek, forma o średnicy 25 cm): Ciasto drożdżowe: 2 i 1/4 szklanki(...)równych części, które następnie ułożyć w równych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia. 7) Przed pieczeniem, posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem, delikatnie posypać cukrem trzcinowym i posiekanymi płatkami migdałów. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min., aż bułeczki się zarumienią. 9) Podawać od razu
Fitsweet.meTakie bułeczki lubię zabierać w drogę. Pakuje do woreczka, zabieram picie (wodę lub sok) i już mam gotowe drugie śniadanie, swoje, domowe ;) Składniki na około 12 bułeczek: Zaczyn: 15 g drożdży 3/4 szkl serwatki 1 łyżka cukru Ciasto: 2 i 1/2 czubate szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 całe jajko 25 g roztopionego i ostudzonego masła parę kropel esencji(...)godzinę. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie, dzielimy na 12 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po łyżeczce marmolady/powideł lub konfitury ( u mnie każda bułeczka miała inne nadzienie) , zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. 4. Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około
Gotowanie...to proste !Bułeczki idealne na śniadanie :) Składniki na 8-10 bułeczek: Zaczyn: 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 130 ml mleka Ciasto: 320 g mąki pszennej 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g masła roztopionego ostudzonego 1. Z drożdży, cukru i ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, sól, wbijamy jajko(...)roztopione masło i wyrabiamy dalej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie
Gotowanie...to proste !Witajcie :) Ostatnio nakupiłam dyni i troszkę Was nią pomęczę :) Dzisiaj przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowo-dyniowe z serem. Na śniadanie lub do kawki w sam raz. Zapraszam :) Składniki : około 600 g mąki 1 szklanka purre z dyni hokaido 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 80 g oleju 25 g drożdży(...)podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki, na jednym kładziemy kopiastą łyżeczkę sera i przykrywamy drugim krążkiem dobrze wkoło zlepiając tworząc zgrabną bułeczkę.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Ja z tego ciasta zrobiłam
Sama słodycz i szczypta chiliDziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również si ę zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki wzbogacone serem emmentaler, panierowane w parmezanie s ą proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Chrupiąca sk ó rka bułeczek ukrywa pulchny i bardzo aromatyczny środek. Przyznaj(...)trudno zatrzymać si ę na jednej bułeczce. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI (9 sztuk) 200 g m ą ki z tapioki 100 ml mleka 75 ml oleju s ł onecznikowego 75 g sera emmentaler 20 g sera parmezanu 1 łyżeczka soli 1 jajo **** INGREDIENTI (9 pezzi) 200 g di farina di tapioca
La grande e la piccola cuocaWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne cynamonowe bułeczki ślimaczki.Wystarczy kilka składników i macie pyszne bułeczki na śniadanie lub do kawki, polane sosem śmietanowo-waniliowym smakują wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI : około 560 g mąki pszennej typ 550 1 szklanka ciepłego mleka 25 g drożdży 60 g cukru 1 cukier waniliowy 75 g oleju 2 jajka 3 łyżki mięciutkiego masła(...)cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno. Następnie odcinamy około 3 cm kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w koło bułeczki najlepiej w tortownicy lub obręczy. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, około 20/25 minut. Śmietanę
Sama słodycz i szczypta chilidzisiaj upał a mi się zachciało swojskich drożdżówek :) dzięki temu że tak ciepło ciasto wyrosło mi w mig. Zapraszam na pyszne bułeczki z serem w różnych kształtach :) do sera użyłam cukru waniliowego i rodzynek firmy CYKORIA . Zapraszam :) około 560 g mąki pszennej typ 550 1 szklanka ciepłego mleka 25 g drożdży 60 g cukru 1 cukier waniliowy Cykoria(...)waniliowym i jajkiem na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na około 1 cm. Z ciast możecie formować dowolne kształty bułeczek, pierwszy to wyciąć koło nałożyć łyżkę sera i zlepić jak pączka, druga propozycja to rozwałkować prostokąt równomiernie rozprowadzić ser i zwinąć na dwa razy wycinać około 10 cm bułeczki, trzecia
Sama słodycz i szczypta chiliNaszła mnie ochota na chrupiące, ciepłe, cynamonowe bułeczki z jabłkami. Do przepisu użyłam gotowego ciasta francuskiego. Nadzienie sporządziłam z jabłek i gruszek, jednak jeśli chcecie, możecie zrobić tylko z jabłek, lub jedynie z gruszek. Natomiast polecam wypróbowanie takiego połączenia, ponieważ idealnie do siebie pasują. Nie ma na co czekać. Do dzieła! Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu(...)cukrem trzcinowym około 10 bułeczek Składniki: 1 płat ciasta francuskiego na blachę o wymiarach 25×50 cm ( XXL) 4 jabłka 3 gruszki kilka kropel aromatu rumowego kilka kropel aromatu arakowego 1 łyżka cynamonu 1/3 szklanki cukru ( użyłam ksylitolu) 1 jajko cukier trzcinowy do posypania Przepis: Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tartce. Wrzucić na patelnię i odparować
JaglusiaPrzepis idealny. Gdy raz spróbujecie tych bułeczek, nie będziecie chcieli kupować tych w sklepie. Ja dodatkowo znalazłam w Rzeszowie raj. W E’Leclerc jest sklep Plenus na parterze obok Kaktusa. To istny raj dla tych którzy szukają nasion chia, maku, sezamu czarnego i białego i innych obłędnych przypraw. Ja się w tym sklepie zakochałam. Mają ogromny wybór herbat(...)urośnie dzielimy je na 8 kawałków. Formujemy z każdego wałeczek. Ten przekładamy na pentelkę jak na poniższym zdjęciu, później zawijamy o kółko dwa końce ciasta. Zlepiamy końce ciasta, układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam na chwilę by bułeczki jeszcze podrosły – na około 30 minut. Dobrze gdyby w pomieszczeniu było ciepło, bez przeciągów. 1 roztrzepanym jajkiem smaruję
MojaQchnia.plKurczakburger to jedna z popularniejszych kanapek z sieci restauracji McDonald's. Soczyste, chrupiące i pikantne mięsko z kurczaka w delikatnej bułeczce wraz z ostrym sosem i sałatą lodową to smakowita propozycja dla fanów fast food'ów. Na szczęście mając ochotę na kurczakburgera, nie musimy szukać najbliższego lokalu - możemy go zrobić w domu. Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald(...)proszku (opcjonalnie) ponadto: sałata lodowa ok. 1/2 szklanki mąki jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Bułeczki: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki
Słodka Stronaroku będzie Światowym Dniem Pieczenia z Kasią. I między innymi z tego powodu postanowiłam uczcić te wszystkie okazje i upiec ulubione przez wszystkich moich domowników pyszne drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem z dodatkiem kardamonu. Nawet sobie nie wyobrażacie jak one cudnie pachną podczas pieczenia ! Powiem Wam, że to niesamowita radość patrzeć jak rodzinka kręci się po kuchni, krąży wokół(...)uwielbiają 😀. Tak więc pamiętajcie 21 maja to Światowy Dzień Pieczenia ! Przyłączycie się razem ze mną i upieczcie coś smakowitego swoim bliskim ? Serdecznie zachęcam i zapraszam 😍. Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na formę o średnicy 26 cm Składniki Ciasto: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia 40 g cukru
Kulinarne przygody Gatityproszku do pieczenia – 70 g masła – 5 łyżeczek ksylitolu – 1 garść suszonej żurawiny – 1 szczypta soli himalajskiej – 2 łyżki maślanki lub jogurtu do posmarowania bułeczek z wierzchu Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Zostawiamy 2 łyżki maślanki/jogurtu do posmarowania bułeczek. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. 3. Oprószamy dłonie(...)mąką i z kawałka ciasta wyrabiamy dowolnej wielkości bułeczki. 4. Tak wyrobione bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Wierzch każdej bułeczki smarujemy maślanką/jogurtem greckim. 6. Pieczemy ok 12-14 minut. 7. Podajemy na ciepło z masłem i konfiturą malinową lub wiśniową
Podwójnaporcjasię skończyło.. Polskie Chrum Chrum przy chińskim to pikuś... jesteście ciekawi jak brzmiało ? ;-) W związku z tym, że świnki rozbawiły nas wyjątkowo postanowiłyśmy je ... upiec. Zachęcam i Was! Bułeczki świnki z pieczarkami i mięsem. Składniki na ciasto; 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki zimnego masła ok 100 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko(...)łyżeczka cukru Składniki na farsz; mięso z 1 gotowanego udka kurzego 20 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 jajko do posmarowania bułeczek kulki pieprzu na oczy świnek Przygotowanie; Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku
Radość kipiąca uśmiechem.Idealne bułeczki na karnawał, można zrobić mniejsze to będzie ich więcej i będą bardziej podzielne :). Dużych bułeczek wyszło 9 sztuk. Przygotowanie masy budyniowej – żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym na puch. Dodać mąkę i wymieszać. Mleko zagotować i powoli wlewać do masy, ciągle mieszać. Całą masę wlać do garnuszka i zagotować, mieszając cały czas. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić(...)naczynia i włożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć miskę folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Wykonanie – ja zrobiłam duże podłużne słodkie bułeczki, ale można zrobić mniejsze będzie wtedy ich więcej i bardziej podzielne. Za pomocą dłoni pobrać porcję ciasta, spłaszczyć i położyć budyń. Zawinąć i położyć stroną sklejenia jako spód bułeczki. Rozłożyć
Kuchnia Pokoleń