bułeczki - 9699 przepisów (strona:92/647)

Pełnoziarniste bananowe scones z rodzynkami 67

Scones to tradycyjne na Wyspach Brytyjskich bułeczki, przygotowywane na bazie mąki, masła, mleka oraz proszku do pieczenia, podawane z dodatkiem dżemu i niewyobrażalnie tłustej śmietany zwanej clotted cream – idealna to kwintesencja angielskiego podwieczorku przy herbatce. Bułeczki są niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu, dlatego z łatwością można wykorzystać ich potencjał piekąc je na zdrowszą modłę. Wystarczy białą, rafinowaną mąkę pszenną(...)jednolite, delikatnie klejące się ciasto. Posypanymi mąką dłońmi przełożyć ciasto na papier do pieczenia, rozpłaszczyć na kształt okręgu i grubość około 2cm. Pokroić na 6 części. Papier wraz z bułeczkami przełożyć na blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 13-15 minut, do zrumienienia. (Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować bułeczki i w razie potrzeby dostosować czas oraz

Even Better Food
Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką 88

cukrem, dzięki czemu skórka stała się cudownie słodka i krucha. Przepis jest bardzo prosty. Wszystkie składniki wymieszasz w jednej misce, a z przepisu powinno Ci wyjść około 12 pysznych bułeczek. Jeśli lubisz więc domowe wypieki i szukasz prostego przepisu na pyszne, słodkie bułeczki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Z pewnością wykonanie nie zajmie Ci wiele czasu, a drożdżówki(...)aromatem i smakiem. Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na ciasto drożdżowe. Min. pysznych drożdżówek z patelni z kapustą , klasycznej drożdżówki jak u babci , czy też pikantnych bułeczek burrito . Drożdżówki cukrowe z chrupiącą skórką Składniki: mąka: 500 g mleko: 250 g suche drożdże: 1 saszetka lub 24 – 25 g drożdży świeżych jajka: 3 szt. cukier: 4 łyżki

Kuchnia Na Wypasie
Puchate bułeczki śniadaniowe 68

Sześć puchatych bułeczek. Idealne rodzinne śniadanie. Sprawiedliwość z równością równać się nie musi. Zamieszczam instruktarz podziału uwzględniając rodzinne struktury i apetytów natężenie. Siłę przebicia i szybkość reagowania. Model trzyosobowy  Opcja I - najada się dwóch zachłannych, jeden trzy sztuki, drugi dwie,   jedna bułka dla poszczącego. Opcja II - trzech sprawiedliwych etycznie do sprawy podchodzi,    każdy wcina po dwie(...)izolacji koniecznej. Ładnie określonej samokontroloną. Obaw niemało, tęsknota doskwiera, ale jesteśmy grzeczne, zaleceń przestrzegając. Drożdże jeszcze mam. Więc korzystając z zasobów i czasu na przygotowywanie wymyślnych śniadań, upiekłam bułeczki. Przepis skomponowany przeze mnie. Wart odtworzenia, bo są puszyste, leciutkie, smaczne. Warto tak przyjemnym akcentem rozpocząć dzień. Składniki: 350 gram mąki ( w tym 3 łyżki pełnoziarnistej ) 15 gram drożdży 1/4 szklanki

Kronika Piekarnika
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 58

pieczywo o poranku. Smakują w każdej odsłonie - słodkiej, serowej, maślanej, wędlinowej. Ich zaletą, poza szybkim zagniataniem jest to, że wymagają drożdży w proszku. Świeżej kostki drożdżowej, darmo ostatnio wyglądam. Bułeczki z wianka odrywają się jedna za drugą, jedną za drugą, wydają się niepozorne i małe. Ale są sycące - wystarczą dwie, by rozpocząć pogoń za tym, co tam w Waszym rozkładzie(...)dnia uwzględnione. Polecam dziś te bułeczki, bez czynienia odniesień, wstępów, i opierania się o jakikolwiek kontekst. Chyba byłabym marudna. Nie warto.. ale przepisem na te bułeczki, podzielić się mam potrzebę. Wystarczy jedna miednica, dobre chęci plus głód o poranku i braki w chlebaku. Do dzieła. Składniki na wianuszek z  9 - ciu bułeczek: 300 gram mąki pszennej chlebowej

Kronika Piekarnika
Bułki cebulowe z żółtym serem 450

Pyszne same w sobie, a obłędne posmarowane masłem, z plasterkiem sera salami i salami Jeżeli chodzi o drożdżowe wypieki, to ja zdecydowanie najbardziej preferuję je na świeżo, ale te bułeczki również następnego dnia bardzo dobrze smakowały. Bardzo gorąco polecam, jeśli lubicie się z cebulą. 450 g maki pszennej (u mnie mąka do pizzy, typ 00) 50 g świeżych drożdży(...)ciasto. Gotowe ciasto nakrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 równej wielkości kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozmąconym białkiem. Wierzch posypujemy porcją tartego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut (gdyby

Smaki Na Talerzu
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 69

Sconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać(...)różne owoce – świeże lub suszone. Ja tym razem postanowiłam wykorzystać suszoną lawendę, która nadała bułeczkom delikatnego, lawendowego i ciekawego smaku, i świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Moja Delicja
Bułki pszenne drożdżowe 63

kolację. Robiąc je, niezwykle istotne są dwa czynniki: żeby dobrze wyrobić ciasto i żeby rosło w odpowiednio ciepłej temperaturze. To jest klucz do sukcesu, który zagwarantuje Ci, że bułeczki z tego przepisu zawsze Ci wyjdą. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/bulkipszenne-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/bulkipszenne-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)łyżeczki soli, pól łyżeczki cukru, 1 jajko, ziarenka (np. siemie lniane, słonecznik). Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać. Zarobić ciasto. Podzielić na 9 części i uformować bułeczki. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie pomalować bułeczki rozbełtanym

Bardzo Gruby Smok
Wiśniowe bułeczki z serem 83

Sezon wiśniowy jeszcze trwa dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne bułeczki wiśniowe. U nas zostały nazwane wiśniowiankami ;) Są pyszne i puszyste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiśniowe bułeczki z serem Składniki 450 g mąki pszennej 1 jajko 80 g cukru 70 g miękkiego masła duża szczypta soli 20 dag świeżych drożdży 260 ml ciepłego mleka 500 g wydrylowanych wiśni 300 g serka(...)wyrabiamy, lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy (grubość 1,5 – 2 cm. Szklanką, miską lub foremką wykrawamy dowolne kształty, na środek kładziemy serek a na wierzch układamy wiśnie. G otowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około godzinę do ponownego wyrośnięcia. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około

To co lubię - gotuję i polecam
Bułki jak kajzerki 75

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gdy zabraknie w domu pieczywa lub nabierzecie ochoty na świeże ciepłe bułeczki, to polecam Wam ten przepis Składniki: 3 szklanki (poj.250ml) mąki pszennej u mnie tortowa 20g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki roztopionego(...)ciepłe miejsce na kilka minut po czym znów wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na kolejne 60minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 części w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia

W garach u Gosi
Zapiekane bułeczki z jajkiem 72

pożywne śniadanie, które da nam pozytywną energię na cały dzień. Jeśli nie macie czasu w ciągu tygodnia, zróbcie je koniecznie w najbliższy weekend. Smacznego. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekane bułeczki z jajkiem Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min Łączny czas 35 min Porcje 2 Składniki 2-4 okrągłe bułeczki (np.kajzerki) w zależności dla ilu osób robimy 4 małe(...)patelni, a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, wcześniej obrane i pokrojone na małe kawałki. Cebulę mieszamy z pieczarkami i zieleniną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z bułeczek ścinamy wierzch i dokładnie wydrążamy miąższ, na dnie bułeczki układamy farsz zostawiając miejsce na jajko. Na wierzch wylewamy jajko (w całości), posypujemy s tartym serem. Układamy na blaszce lub w naczyniu

To co lubię - gotuję i polecam
Odrywane bułeczki śniadaniowe 72

Odrywane bułeczki śniadaniowe       Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 60g miękkiego masła 250ml letniego mleka 50g cukru 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka     *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy około 100ml letniego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe(...)wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 16 części *** *** Z ciasta formujemy podłużne bułeczki o długości około 8 centymetrów i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie bułeczki

Blog z Apetytem
Niezwykłe drożdżówki z serem i brzoskwinią 116

letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋 Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej typ 630 szczypta soli 100 g cukru 25 g drożdży ok. 170 ml mleka 2 jajka 60 g masła 2 spore brzoskwinie 400 g białego sera/twarogu(...)pokazuje zdjęcie. Ser z brzoskwiniami przykryć ponacinanym ciastem, podkładając końcówkę pod spód, by się nie odkleiła podczas pieczenia. Każdą z uformowanych w ten sposób bułek podzielić na dwie mniejsze. Bułeczki przełożyć na papier do pieczenia. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Białko rozbełtać z małym jajkiem i taką miksturą posmarować bułeczki. Resztę można wykorzystać do usmażenia jajecznicy. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski na parze Parowce – przepis 92

Kluski na parze Parowce Parowańce, parowce, pampuchy, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami(...)objętość). Po tym czasie ciasto przenosimy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 – 1,5cm. Potem za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Każde kółeczko składamy w bułeczkę zbierając brzegi kółeczka i sklejając. Tak przygotowane bułeczki kładziemy w odstępach od siebie na stolnicy sklejeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Teraz czas na przygotowanie parowaru

Dorota Smakuje
Słodkie drożdżówki z serem 154

Słodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz mam podobnie Uwielbiam połączenie pysznej aromatycznej kawy i świeżej domowej drożdżówki <3 Coś cudownego! Polecam i Wam. A jak kawa… To moim ostatnim odkryciem jest pyszna Arabica La Sabrosa(...)Dziś przygotowałam je w wersji mini, ale śmiało możecie zrobić większe A dlaczego wersja mini? Bo zabieramy je ze sobą na wakacje. A moje dzieci uwielbiają takie małe słodkie bułeczki Idealnie pasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę Składniki

Słodkie okruszki
BUŁECZKI PSZENNE Z SIEMIENIEM LNIANYM, SŁONECZNIKIEM I ŻURAWINĄ. 81

Bułeczki pszenne z siemieniem lnianym, słonecznikiem i żurawiną. Domowe bułeczki, to ten rodzaj pieczywa, który znika zazwyczaj za szybko ;-) Te bułeczki są przepyszne z kilku powodów przede wszystkim siemie lniane nadaje im super tekstury i smaku, żurawina dodaje zarówno słodkości, jak i kwaskowatości. Pięknie wyrastają, są ultra puchate! Bułeczki mają bardzo puszysty miąższ, idealne dla dzieciaków, jak i dla dorosłych(...)Przepis na te bułeczki znajdziesz w moim ebooku DOMOWE PIECZYWO więcej o ebooku przeczytasz tutaj

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania