Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą to jedne z lepszych drożdżówek, jakie upiekłam i jakie jadłam. I wprawdzie tak mogłabym zakończyć post, bo nic więcej nie trzeba dodawać. Bułeczki rozpływają się w ustach, dosłownie. Są tak delikatne, puszyste i maślane , że mogłabym kilka dni przeżyć na samych drożdżówkach. Idealne proporcje masła, mąki i drożdży pozwalają na pięknie wyrośnięte i przede(...)wszystkim długo świeże wypieki. Jeśli kiedykolwiek baliście się drożdży, to jest właśnie ten moment, aby przestać. Myślę, że te bułeczki wyjdą każdemu, kto ma odrobinę chęci. Na zdjęciach możecie zobaczyć, że pękają. Masa czekoladowa wypływa, ale to nie zmienia niczego – w środku nadal jest jej dużo no i są wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego
Słodkie Gotowaniewstać. Bułki jednak nie potrzebują specjalnie długiego czasu oczekiwania, bo robi się je w miarę szybko i wyrastają jedynie 15-20 minut. Sam czas pieczenia to kolejne 20 minut. Bułeczki są mięciutkie i puszyste w środku i mają lekko chrupiącą skórkę. Są bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2,5szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania 1 łyżeczka soli(...)sposób osiem trójkątów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy trójkąt uformowałam w dłoniach w kulkę, zawijając brzegi pod spód i zlepiając je, a następnie kulki formowałam w owalne, podłużne bułeczki. Bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem zrobiłam na nich niezbyt głębokie ukośne nacięcia. Blachę z bułeczkami przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na ok. 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia
Waniliowe ImprowizacjeKiedy w grę wchodzą drożdże , nie potrafię się powstrzymać. Ciasta, bułeczki, drożdżówki … Wszystko z drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? Składniki na 15 jeżynianek: 2 ¼ szklanki mąki(...)podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam
Słodki sentymentScones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają(...)natomiast takie zamrożone czarne kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem. Składniki na 9 sztuk bułeczek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła, zimnego pokrojonego w kostkę 100 g czarna porzeczka (mrożona) 2 jaja 100 ml mleka 15 g cukru Dodatkowo – 1 żółtko, 1 łyżka cukru Wykonanie Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy
Tajemnice Smakuwyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką(...)oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano. Zestawiłam z ognia do ostygnięcia. Kiedy farsz już ostygł, zaczęłam kleić bułeczki. Dłonie umoczyłam w mące i rwałam z ciasta kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera. Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia
Pieprzyć z FantazjąPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym(...)drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże, okrągłe bułeczki. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (u mnie 20 x 30 cm). Bułeczki smarujemy dokładnie roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką, a pomiędzy bułeczkami umieszczamy tartą mozzarellę. Naczynie
Kuchnia MagdaLenyPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym(...)drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże, okrągłe bułeczki. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (u mnie 20 x 30 cm). Bułeczki smarujemy dokładnie roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką, a pomiędzy bułeczkami umieszczamy tartą mozzarellę. Naczynie
Kuchnia MagdaLenyOsączone z marynaty mięso, kłaść na rozgrzany opiekacz, ułożyć po gałązce rozmarynu , zamknąć i opiekać około 7-8 minut z każdej strony. Podawać na ulubionej sałatce . Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem Składniki: 6 małych podłużnych bułeczek pszennych ½ kg świeżych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 10 dag żółtego sera(...)woda i masło odparuje, doprawić dobrze do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone pieczarki wymieszać ze startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Z bułeczek odciąć z jednego węższego brzegu „dupkę” ostrym nożem z ząbkami wydrążyć miąższ ze środka, środek napełnić ciasno farszem , bułeczki ułożyć na opiekaczu , docisnąć i zapiekać 2-3 minuty
Wanilia i KardamonOkazało się, że nie mam świeżych drożdży. Tych suszonych instant używam zazwyczaj do pizzy czy chleba – a że mam je zawsze w szufladzie, tym razem wypróbowałam je na bułeczkach – okazało się, że wyśmienicie się sprawdzają. Drożdżówki musiały ciut dłużej porosnąć, jednak w smaku były obłędne. Pamiętajcie tylko, aby nie używać jabłek, które puszczają dużo wody – najlepiej sprawdzą(...)pięścią w celu odgazowania. Dużą blachę do pieczenia (tą od piekarnika) wykładamy papierem. Dzielimy ciasto na 16 równych części. Rozciągamy w dłoniach i w każdą zawijamy porcję wystudzonych jabłek. Bułeczkom możemy nadać okrągły lub owalny kształt. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do miski i rozcieramy palcami. Gdyby kruszonka była zbyt
Poezja smakuKiedy w grę wchodzą drożdże , nie potrafię się powstrzymać. Ciasta, bułeczki, drożdżówki … Wszystko z drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? Składniki na 15 jeżynianek: 2 ¼ szklanki mąki(...)podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Jeżyny mieszam z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto dzielę ciasto na 15 kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam
Słodki sentymentformie o wymiarach 23 x 33 cm lub okrągłej formie np. tortownicy o srednicy ok. 30 cm. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Przygotować polewę. W misie miksera umieścić masło, cukier(...)puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka). Lekko ciepłe bułeczki polać polewą z serka kremowego, odrywać i podawać. Artykuł Bułeczki jabłkowo-cynamonowe pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEprzepis na bułeczki Hokkaido natknęłam się kilka miesięcy temu, szukając filmu o składaniu ciasta drożdżowego, a potem jeszcze przy okazji akcji Wypiekanie na śniadanie. Ostatnio przypomniałam sobie o nich, przygotowując się do kilkudniowego wyjazdu. Pomyślałam, że będą świetne na śniadanie przed długimi wykładami. Bułeczki są miękkie i cudownie pachnące cynamonem. Utrzymują świeżość przez 3 dni od upieczenia. Składniki(...)bułeczek): Kleik 100 ml mleka 20 g mąki Ciasto 160 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 7 g suszonych drożdży 350 g mąki 1 łyżeczka soli 1 jajko kurze 25 g masła Nadzienie 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 50 g masła Dodatkowo do posmarowania 1 jajko 100 ml mleka i 20 g mąki podgrzać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje
Weekendy w domu i ogrodzieBułeczki cynamonowe można już przez jakiś czas spotkać praktycznie w każdej cukierni. Ostatnio postanowiłam je zrobić. Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe wyszło idealne, takie jak robiła moja babcia ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodkie bułeczki cynamonowe składniki: 35 dag drożdży 4 - 5 szklanek mąki 150 g cukru 80 g masła 2 jajka 1 szklanka + 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)łyżki cynamonu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier: 50 g masła 100 g serka kremowego typu philadelphia 5 łyżek mleka 125 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodkie bułeczki cynamonowe wykonanie: Z drożdży, jednej łyżki mąki, cukru i mleka robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy szczyptę soli, roztopione masło, resztę cukru i jajka. Mieszamy łyżką, dodajemy
Delusional Trine