bułeczki - 9699 przepisów (strona:91/647)

Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami 78

Dzień dobry :-) Wypieków drożdżowych ciąg dalszy. Dzieci kolejny raz chciały więc tym razem powstały bułeczki z serem i rodzynkami. Bułeczki wyszły pyszne. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży 50 g stopionego masła 80 g cukru 1 jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka Masa serowa: 300 g półtłustego twarogu(...)garście rodzynek 1 żółtko + 1 białko do posmarowania bułeczek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki drobnego cukru 1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: Do miseczki dajemy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, odbieramy 2 łyżki cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki wrzucamy na chwilę do kubka z wrzącą wodą, żeby ładnie nam zmiękły. Po 10 minutach odsączamy z wody i osuszamy

kruche babeczki
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 79

mocnym ogniu, doprawiając korzennymi, pachnącymi Orientem przyprawami. Łatwy domowy kebab jest już prawie gotowy. Potrzebujesz jeszcze tylko chlebków. Możesz je kupić, albo zrobić w domu. To naprawdę proste. Nasze bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest(...)czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka podpatrzeliśmy na blogu Ethanchlebowski.com Polecamy przepis na kebaba z pieczonego mięsa oraz kebab z mięsem z rosołu Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu Duża szczypta

Niedzielny kucharz
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 72

mocnym ogniu, doprawiając korzennymi, pachnącymi Orientem przyprawami. Łatwy domowy kebab jest już prawie gotowy. Potrzebujesz jeszcze tylko chlebków. Możesz je kupić, albo zrobić w domu. To naprawdę proste. Nasze bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest(...)czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka podpatrzeliśmy na blogu Ethanchlebowski.com Polecamy przepis na kebaba z pieczonego mięsa. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu Duża szczypta cynamonu 2 łyżki oleju Keczup, majonez

Niedzielny kucharz
Bułeczki faszerowane 50

Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu – bułka jest gorąca, a ser się ciągnie Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 2 h 30 min Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży ( ½ opakowania) 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Nadzienie(...)środku ketchupem, wyłożyć ser i szynkę. Ciasto szczelnie zamknąć farszem do środka (krok 7.). Bardzo ważne jest, aby w cieście nie było żadnych prześwitów i było dobrze zlepione. Bułeczki piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Wyrobić wszystkie składniki na ciasto 3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia 4. Pokroić szynkę

KuchniaWeDwoje.pl
Bułki drożdżowe na białkach. 102

Zrobiłam eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam  je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne,  postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się.  Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek.  Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki.  Składniki: 1 niepełna szklanka(...)stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić.  Z ciasta uformować wałek , a następnie podzielić go, na mniejsze kawałki.  Ja podzieliłam na 10 części, ale możecie zrobić więcej, bułeczki będą mniejsze.  Kawałki ciasta uformować w kulki, a następnie spłaszczyć.  W środku zrobić wgłębienie dnem szklanki. Tak przygotowane bułki, przełożyć  na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem

Agusiowe smakołyki
Bułeczki drożdżowe 81

Bułeczki drożdżowe to słodycze, które robią wrażenie na małych i dużych miłośnikach słodkości. To jedne z najprostszych i najmniej wyszukanych wypieków, ale są one jednym z najpopularniejszych pomysłów na drugie śniadanie dla dzieci i dla dorosłych. Zamiast jednak kupować byle jaką drożdżówkę w sklepie, zrób swoje własne. Wbrew pozorom to nic trudnego Bułeczki drożdżowe Składniki na 12 bułeczek drożdżowych(...)świeżych drożdży 50 g cukru 70 g masła 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej szczypta soli + dowolne dodatki: np. dżem z pomarańczy, masło orzechowe, nutella Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych: Przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżką cukru, zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Masło rozpuść

365 dni dookoła kuchni
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 73

pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam też trochę dżemu porzeczkowego. Serdecznie polecam(...)świeżych drożdży 200 ml mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 65

pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam też trochę dżemu porzeczkowego. Serdecznie polecam(...)świeżych drożdży 200 ml mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej

moj przepis na
Wegeburgery w szybkimi bułeczkami 56

Wegeburgery z boczniaków, kaszy gryczanej i orzechów nerkowca są delikatne, mają zrównoważony smak, są lekkie i po prostu pyszne. Super smakują ze świeżymi, chrupiącymi bułeczkami. Czas : 35 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 4 Nasz przepis na wegeburgery napisaliśmy w taki sposób, żeby cały obiad, łącznie z przygotowaniem bułeczek ogarnąć w 35 minut. Da się zrobić, trzeba tylko trzymać się(...)bardzo zrównoważony, grzyby nadają kotletom leśnego posmaku, orzechy tekstury, a kasza spaja wszystko. Do tego proste przyprawy i wegekotlety gotowe. Możesz je zjeść bez bułki, ale możesz przygotować szybkie bułeczki – gotowe w 30 maksymalnie minut. Są chrupiące, przypominają trochę ciabatkę. Polecamy burgery z czerwonej fasoli i boczników oraz burgery z kaszy jęczmiennej i boczniaków Składniki: Burgery 1 szklanka gotowanej kaszy

Niedzielny kucharz
Kefirowe bułki ciabatta jak we Włoszech 64

Ciabatta tradycyjnie wypiekana we Włoszech ma nieco inny, bardziej podłużny kształt, jednym ze składników wypieku jest mleko. Bułeczki ciabatta z poniższego przepisu wypiekane są z dodatkiem kefiru, oczywiście na drożdżach i jasnej mące pszennej. Są podobne do tych, jakie można kupić w piekarni Lidla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puchate bułeczki ciabatta z kefirem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad(...)Pieczywo Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 10 bułek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 90 kcal Puchate bułki Ciabatta – włoskie bułki śniadaniowe z dodatkiem kefiru. Płaskie, prostokątne bułeczki wypiekane z białej mąki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypania blatu 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 torebeczka drożdży instant

ProstePesto.pl
Drożdżowe bułki na maślance 70

Dzień dobry :-) Domowe pieczywo jest o wiele smaczniejsze niż to sklepowe. Ja tym razem zrobiłam bułeczki takie na maślance. Robi się je szybciutko, a smakują wybornie. Przepis znalazłam tutaj (klik), jest prosty, bułeczek wychodzi 12. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 750 g mąki pszennej typ 450 + do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pudru 1/3 szklanki(...)oleju 1 szklanka ciepłej wody Zaczyn: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka lekko podgrzanej maślanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek Zaczyn: 1. Do miseczki wkruszamy drożdże, maślankę lekko podgrzewamy. Do drożdży dodajemy cukier puder, maślankę i mąkę. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy na około 15 minut. Ciasto: 1. Jeśli ciasto wyrabiamy

kruche babeczki
Serowe ślimaczki-pyszne, najłatwiejsze drożdżówki z serem+FILM 78

najszybszych do zrobienia drożdżówek z serem. Są przepyszne, mięciuteńkie, zawsze wychodzą. Zapraszam na ślimaczki. Tradycyjnie zapraszam Was na film   SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi około 20 bułeczek ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** CIASTO  -500g mąki pszennej tortowej+do podsypania -200ml ciepłego mleka -2 jajka -40g świeżych drożdży -0,5 szkl cukru(...)serem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Ono jest duże. Następnie smarujemy je nadzieniem. Zwijamy, i kroimy na kawałki o grubości ok 2,5-3 cm. Część bułeczek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy je w dużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną. Każdą bułeczkę smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki nie muszą wyrastać, wsadzamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki orkiszowe – łatwy przepis 84

podsypania 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Dodatkowo: 1 jajko sezam do posypania bułeczek Przygotowanie: Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy składniki na około 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy zawartość kubeczka, oliwę(...)miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 6-8 kawałków. Formujemy z nich bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-25 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki smarujemy

Słodkie okruszki
Domowe bułeczki pszenno żytnie 67

musimy ugniatać je dotąd aż uzyskamy jednolitą kulkę, która nie będzie kleić nam się do rąk. Następnie dzielimy ciasto na części. W zależności czy chcemy uzyskać mniejsze czy większe bułeczki, dzielimy je właśnie na tyle porcji. Pamiętajmy, że ciasto jeszcze urośnie a nasze bułeczki zwiększą swoją objętość. Z każdej części formujemy kulkę a następnie nacinamy ją na środku. U mnie(...)wyszło 16 bułeczek. Zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 45 minut.  Po tym czasie każdą z nich smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 min. Musimy obserwować kiedy bułeczki idealnie się zarumienią. Teraz pozostaje nam już tylko cieszyć się ich smakiem! Smacznego :) Domowe bułeczki pszenno żytnie

Przepis na Dzień Dobry

Proponowane wyszukiwania