bułeczki - 9699 przepisów (strona:91/647)

Bułki jak kajzerki 116

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gdy zabraknie w domu pieczywa lub nabierzecie ochoty na świeże ciepłe bułeczki, to polecam Wam ten przepis Składniki: 3 szklanki (poj.250ml) mąki pszennej u mnie tortowa 20g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki roztopionego(...)ciepłe miejsce na kilka minut po czym znów wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na kolejne 60minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 części w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia

W garach u Gosi
Zapiekane bułeczki z jajkiem 99

pożywne śniadanie, które da nam pozytywną energię na cały dzień. Jeśli nie macie czasu w ciągu tygodnia, zróbcie je koniecznie w najbliższy weekend. Smacznego. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekane bułeczki z jajkiem Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min Łączny czas 35 min Porcje 2 Składniki 2-4 okrągłe bułeczki (np.kajzerki) w zależności dla ilu osób robimy 4 małe(...)patelni, a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, wcześniej obrane i pokrojone na małe kawałki. Cebulę mieszamy z pieczarkami i zieleniną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z bułeczek ścinamy wierzch i dokładnie wydrążamy miąższ, na dnie bułeczki układamy farsz zostawiając miejsce na jajko. Na wierzch wylewamy jajko (w całości), posypujemy s tartym serem. Układamy na blaszce lub w naczyniu

To co lubię - gotuję i polecam
Odrywane bułeczki śniadaniowe 96

Odrywane bułeczki śniadaniowe       Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 60g miękkiego masła 250ml letniego mleka 50g cukru 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka     *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy około 100ml letniego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe(...)wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 16 części *** *** Z ciasta formujemy podłużne bułeczki o długości około 8 centymetrów i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie bułeczki

Blog z Apetytem
Niezwykłe drożdżówki z serem i brzoskwinią 150

letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋 Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej typ 630 szczypta soli 100 g cukru 25 g drożdży ok. 170 ml mleka 2 jajka 60 g masła 2 spore brzoskwinie 400 g białego sera/twarogu(...)pokazuje zdjęcie. Ser z brzoskwiniami przykryć ponacinanym ciastem, podkładając końcówkę pod spód, by się nie odkleiła podczas pieczenia. Każdą z uformowanych w ten sposób bułek podzielić na dwie mniejsze. Bułeczki przełożyć na papier do pieczenia. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Białko rozbełtać z małym jajkiem i taką miksturą posmarować bułeczki. Resztę można wykorzystać do usmażenia jajecznicy. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski na parze Parowce – przepis 117

Kluski na parze Parowce Parowańce, parowce, pampuchy, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami(...)objętość). Po tym czasie ciasto przenosimy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 – 1,5cm. Potem za pomocą szklanki wycinamy kółeczka. Każde kółeczko składamy w bułeczkę zbierając brzegi kółeczka i sklejając. Tak przygotowane bułeczki kładziemy w odstępach od siebie na stolnicy sklejeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Teraz czas na przygotowanie parowaru

Dorota Smakuje
Słodkie drożdżówki z serem 201

Słodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz mam podobnie Uwielbiam połączenie pysznej aromatycznej kawy i świeżej domowej drożdżówki <3 Coś cudownego! Polecam i Wam. A jak kawa… To moim ostatnim odkryciem jest pyszna Arabica La Sabrosa(...)Dziś przygotowałam je w wersji mini, ale śmiało możecie zrobić większe A dlaczego wersja mini? Bo zabieramy je ze sobą na wakacje. A moje dzieci uwielbiają takie małe słodkie bułeczki Idealnie pasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę Składniki

Słodkie okruszki
BUŁECZKI PSZENNE Z SIEMIENIEM LNIANYM, SŁONECZNIKIEM I ŻURAWINĄ. 121

Bułeczki pszenne z siemieniem lnianym, słonecznikiem i żurawiną. Domowe bułeczki, to ten rodzaj pieczywa, który znika zazwyczaj za szybko ;-) Te bułeczki są przepyszne z kilku powodów przede wszystkim siemie lniane nadaje im super tekstury i smaku, żurawina dodaje zarówno słodkości, jak i kwaskowatości. Pięknie wyrastają, są ultra puchate! Bułeczki mają bardzo puszysty miąższ, idealne dla dzieciaków, jak i dla dorosłych(...)Przepis na te bułeczki znajdziesz w moim ebooku DOMOWE PIECZYWO więcej o ebooku przeczytasz tutaj

SMYKWKUCHNI
Pomidorowe bułeczki z sezamem 130

Osobiście jak tylko mogę to piekę, czy to bułki czy chleby. Zdarza się również kupić w sklepie. Ale co domowe to domowe. Pachnące, chrupiące i własnoręcznie upieczone. Dzisiaj upiekłam bułeczki o pięknym pomidorowym kolorze. Pyszne i niezwykle mięciutkie. Na śniadanie, na kolację czy na piknik. Do ciasta dodałam koncentratu pomidorowego i sezamu. Musicie koniecznie spróbować takich bułek. Smacznych inspiracji życzę(...)ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki sezamu 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Gallo Classico Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy mąkę i sezam, wlewamy płynne składniki  i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

Izabelawkuchni
Bułki z krzyżykiem 84

czytania: 3 min Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytryny. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film. W oryginalnym przepisie zamiast(...)muszę jeszcze wytłumaczyć kolor bułek, powinien być odrobinę jaśniejszy niż ten na zdjęciach. Niestety mój piekarnikowy zegar zaciął się w trakcie pieczenia i przeoczyłam czas ich wyjęcia. Mimo że bułeczki wyszły odrobinę spieczone to i tak zniknęły, zanim wystygły! Naprawdę są pyszne . Polecam gorąco! Print Bułki z krzyżykiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe bułeczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki na kefirze 146

Czas czytania: 3 min Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek! Z bułeczek przygotujecie smaczną kanapkę  na drugie śniadanie do szkoły. Szkoła zbliża się nieubłaganie i znów zacznie się czas zastanawiania się co dać dziecku na drugie śniadania ? Oczywiście nikomu z nas nie chce się codziennie piec świeżych bułeczek. Rano chcemy mieć smaczne i gotowe pieczywo(...)elastycznym z bardzo smacznym wnętrzem. Ich skórka jest cienka i miękka, ale co najważniejsze bułki zachowują bardzo długo świeżość! Właśnie zjadłam na śniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra. Bułki na kefirze Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający. Po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki ze śliwkami 108

słoneczna jak jeszcze kilka dni temu. Trudno taka jest kolej rzeczy. Nie ma się co smucić, piękna pogoda niebawem wróci, a tymczasem chciałam poprawić wam humor pysznymi drożdżówkami. Bułeczki drożdżowe wypełniłam soczystymi słodkimi śliwkami węgierkami, niestety śliwki już się kończą, ale na pewno jeszcze znajdziecie je na targu. Ciasto jest bardzo delikatne puszyste i jak to bywa w przypadku ciast(...)wypiek czy na przykład nie przypieka się zbyt szybko. W takiej sytuacji trzeba zmniejszyć temperaturę lub odrobinkę skrócić czas pieczenia. Niektóre piekarnik nie dopiekają i po upływie planowanego czasu bułeczki są blade , a ciasto surowe w takiej sytuacji trzeba zwiększyć temperaturę. Najlepiej zakupić dodatkowy termometr piekarnikowy, którym skontrolujemy czy wskazywana temperatura jest rzeczywista. Życzę wam smacznego! Print Drożdżówki ze śliwkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Mega puszyste bułeczki maślane 1011

Niebywale puchate, wilgotne i mega maślane bułeczki. Podczas pieczenia unosi się cudowny, drożdżowo-maślany zapach. Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, ale długo zachowują świeżość i są pyszne również na 3 dzień. 6-7 szkl mąki pszennej 14 g drożdży instant 1/4 szkl cukru 2 łyżeczki soli 2 szkl ciepłego mleka 70 g masła 2 jajka 2 łyżki(...)Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeszcze raz zagnieść i podzielić na 24 części. Każdą uformować w niedużą, okrągłą bułeczkę i układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 12 minut

Smakołyki Asi
BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE 118

Leciutkie jak piórko bułeczki z mąki orkiszowej (u mnie typ 1850, ale może być niższy). Dzięki dodatkowi masła i żółtek są niesamowicie delikatne, pulchniutkie i mięsiste zarazem. Będą świetne na śniadanie lub jako bułeczki do burgerów.  Ciasto należy wyrabiać długo i cierpliwie.  Na początku jest trochę luźne, ale po około 10 minutach wyrabiania mikserem (z końcówką w postaci(...)odchodziło od ścianek miski. Najlepiej nie dosypywać mąki, a raczej wydłużać czas wyrabiania.  Ważne jest także długie wyrastanie ciasta, które powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Uformowane bułeczki przed wstawieniem do pieca także powinny mieć czas na napuszenie. W połowie czasu wyrastania, można zacząć rozgrzewać piekarnik. Tak więc, aby cieszyć się perfekcyjnie wyrośniętymi i leciutkimi bułkami,  musimy

cool and minty
Bułeczki pszenne bardzo puszyste! 130

Domowe bułeczki pszenne na drożdżach, nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Przepis na te pyszne bułeczki na drożdżach opracowywałam dość długo, charakteryzują się puszystym środkiem, idealne na co dzień, jak i dla dzieciaków.  Mają cieniutką i chrupiącą skórkę, miękisz miękki i puchaty. Bułeczki można wykonać o dowolnym kształcie, jak i dowolnie ponacinać. Bułeczki drożdżowe dzięki technice wypieku zachowują(...)świeżość aż do 2 dni. Polecam gorąco! Przepis na bułeczki drożdżowe, znajdziesz w moim najnowszym e-booku,  "DOMOWE WYPIEKANIE" . Teraz wyjątkowej cenie ! E-book jest efektem kilku miesięcy pracy, znajdziesz w nim bardzo dużo merytorycznej wiedzy o wypieku chleba na aktywnym zakwasie. Więcej informacji o e-booku znajdziesz -  DOMOWE WYPIEKANIE – KAROLINA SMYK

SMYKWKUCHNI
Bułki do hot dogów 151

minut do wyrośnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie ciasto przełożyłam na posypaną mąką stolnicę. Podzieliłam je na 12 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta uformowałam w podłużną bułeczkę o długości ok. kilkunastu centymetrów. Uformowane bułeczki układałam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem bułeczki posmarowałam z wierzchu mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Blachę z bułkami(...)wstawiłam do zimnego piekarnika na środkową półkę. Pierwszą partię piekłam ok. 20 minut, a drugą już krócej, bo piekarnik był rozgrzany. Bułeczki powinny być ładnie przyrumienione z wierzchu. Po upieczeniu bułki przełożyłam na metalową kratkę żeby przestygły. Bułeczki jeszcze ciepłe można podać z podgrzanymi parówkami w formie tradycyjnych hot dogów, lub wykorzystać je do kanapek.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam

Waniliowe Improwizacje