bułeczki - 9699 przepisów (strona:100/647)

Drożdżowe bułeczki 159

piecach. Smak ten pamiętam z dzieciństwa i często towarzyszył mi wyjazd na wieś do babci.  Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki  :)   Drożdżowe bułeczki Składniki(...)Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką.  Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy  bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.  Nożem nacinamy bułeczki, smarujemy mlekiem.  Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki z malinami 138

Ostatnio odwiedzili mnie znajomi i  chciałam przygotować coś słodkiego i dobrego do przegryzienia. Bardzo popularne ostatnio są cynamonowe zawijane bułeczki, jako, że nie jestem fanką cynamonu, postanowiłam zrobić te bułeczki z malinami. Składniki 20 g drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin(...)zbyt słodkie można je posłodzić do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy maliny i zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach

Delusional Trine
Buleczki Slimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) czyli Slodki Czwartek odc.126 135

pyszne, pachnące, słodkie i długo świeże... Znalazłam je na blogu Pistachio ... i nie powiem nic więcej! musicie je po prostu upiec na weekendowe śniadanie! Bułeczki Ślimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 80 g masła  - rozpuszczonego i lekko wystudzonego 40 g drobnego cukru 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)nadzienie znalazło się pomiędzy dwoma warstwami ciasta. Tniemy ostrym nożem na 16 pasków. Paski lekko zwijamy spiralnie, a następnie zaplatamy w kształt ślimaka. Końcówki powinny być pod spodem bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.  Bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lek na styczeń: jeżyny i krówki w drożdżówkach 188

znów w ten dziwny rytm pracy piekarza, upiekłam drożdżówki z myślą o bardzo wczesnych śniadaniach. Mrożę je po jednej, żeby później wyjmować z zamrażarki, odgrzewać i delektować się słodką bułeczką na dzień dobry...  Tym razem zmotywowały mnie kupione na przecenie jeżyny. Tak, tak, wiem; to nie sezon . Ale co z tego...? Skoro mi się tak bardzo chce słońca(...)szafce jest tylko resztka mąki pszennej. Niezrażona, sięgnęłam po orkiszową. Cóż, też nie było jej wiele... Dosypałam więc pełnoziarnistej, żeby się gramatura mniej więcej zgadzała. Jakież było zdziwienie, gdy bułeczki wyrosły jak szalone! Tak puchate i delikatne nawet na samej pszennej mi nie wychodzą. Może to zasługa tego, że do wyrastania ustawiłam je w okolicy rozgrzanego kominka...?  Do środka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki faszerowane 184

Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu – bułka jest gorąca, a ser się ciągnie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 2 h 30 min Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej(...)szynkę. Ciasto szczelnie zamknąć farszem do środka (krok 7.). Bardzo ważne jest, aby w cieście nie było żadnych prześwitów i było dobrze zlepione. Bułeczki piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Wyrobić wszystkie składniki na ciasto 3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia 4. Pokroić szynkę

KuchniaWeDwoje.pl
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 148

Czyli pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem cebulowego farszu. Te przygotowane poniżej różnią się od tych tradycyjnych lubelskich tym, że zamiast maku zawierają czarnuszkę, a w miejsce zwykłej pszennej mąki występuje tu pełnoziarnista mąka orkiszowa. Jednak najważniejsze elementy pozostają bez zmian – złocista barwa, chrupiąca skórka i wspaniały zapach wydobywający się z ciepłego jeszcze piekarnika. Składniki na 6 bułeczek: Ciasto: 2 ½ szklanki(...)smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.  Wyrośnięte ciasto podziel na 6 części i uformuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszcz. W środkowej części każdej z nich wyłóż podsmażoną cebulkę (nie przejmuj się, że jest jej zbyt dużo, ponieważ bułeczki

Roślinna - blog wegański
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 276

słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź(...)pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni 271

czego 3 kucharskie :) Zawierają sporo przepisów podzielonych na działy tematyczne. m.in. "domowa piekarnia". Postanowiłam wypróbować dziś przepis na bułki. Nie jest to mój przepis marzeń. Chciałam zobaczyć czy bułeczki się udadzą i czy będą smaczne. Następnym razem spróbuję mąkę kukurydzianą zastąpić gryczaną. W przepisie jest też niestety kefir. Zastanawiam się jeszcze czym go zastąpić, ale na pewno podejmę próbę modyfikacji(...)receptury. Bułeczki robi się bardzo prosto i szybko. Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki kukurydzianej - 3 jajka - 2 łyżeczki oleju - 1 łyżeczka miodu (ja użyłam syropu klonowego) - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego Dodatkowo: - 1 białko jaja - 1/2 szklanki pestek dyni Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie aż otrzymamy elastyczne ciasto. Jeśli jest

Mama z Motylem
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 182

stronę naszego drzewka. Jest piękne! A kiedy ułoży się pod nim stos prezentów, nikt mu się nie oprze... W dniu dzisiejszym, czyli trzynastego grudnia, skandynawska tradycja nakazuje przygotowanie szafranowych bułeczek na cześć świętej Łucji. Zazwyczaj zawija się je na kształt litery S , na jej końcach wciskając rodzynki. Ja tymczasem w magazynie Hjemmets bedste mad , nr 12/2016, znalazłam ich nieco inną(...)uroczo. Wszystkie składniki akurat miałam w domu, wszystko poszło więc bardzo sprawnie. Opis wiązania supełków może wydawać się nieco skomplikowany, ale liczę w tej materii na Waszą kulinarną wyobraźnię. Bułeczki wychodzą cudownie mięciutkie i delikatne, a cukier na wierzchu delikatnie chrupie między zębami. Jeszcze ciepłe zjadłam trzy (na swoje usprawiedliwienie powiem, że wychodzą naprawdę nieduże), a C... Cóż, nie będę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Minihamburgery 167

Takie minihamburgerki były niekwestionowanym hitem ostatniej imprezy. Mini- bo na jeden kęs, no może na dwa, czyli małe bułeczki, małe burgery, plasterek ogórka i połówka pomidorka koktajlowego z sosem w stylu amerykańskim czyli na bazie majonezu, keczupu i musztardy. To bardzo zdrowy domowy fastfood z wołowiny dobrej jakości i bułeczek(...)masy mięsnej wlać zimną wodę i wyrobić na gładką masę. • Formować minikotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. • Wymieszać składniki sosu. • Każdą bułeczkę przekroić na pół i obie połówki posmarować sosem za pomocą pędzla. • Na spód bułeczki położyć kawałek sałaty, plaster ogórka, burger, połówkę pomidorka i przykryć górą

To co kocham
Bułeczki z ciasta na pizzę z czarnuszką i ostrą pappryką 106

Podstawą mojego dzisiejszego, jednego z dwóch, wypieków, było dobrze już znane ciasto na pizzę, które od lat chwalę i tak już pozostanie, bo jest genialne! A takie gorące, drożdżowe bułeczki, posmarowane pesto, to niebo w gębie! Posypane ostrą papryką i czarnuszką są tak smaczne, że obawiam się, że do jutrzejszego śniadania nie poczekają! Zawsze można zrobić drugą porcje, dlaczego(...)Bułeczki z ciasta na pizzę z czarnuszką i ostrą papryką Składniki: ciasto na pizzę, przepis znajdziesz tutaj czarnuszka do posypania mąka do posypania blatu ostra papryka w proszku do posypania oliwa z oliwek do wysmarowania formy do podania domowej roboty pesto bazyliowo - miętowe lub inne, np. pesto rosso lub genovese Przygotowanie: Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto

Moja smaczna kuchnia
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 140

Kardamonowe rolowane bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej nadziewane domowej roboty masłem orzechowym robione od serca dla najbliższych. Pachnie, pachnie w każdym zakątku mojego mieszkania, zapach przenika aż przez skórę. Jest od razu cieplej i przytulniej. Każdy ma uśmiech na twarzy, spoglądamy na jeszcze gorące rollsy... Widać z nich wydobywającą się gorącą parę, z całą paletą zapachów poczynając od kardamonu, cynamonu(...)pewno najpyszniejszy sposób by powiedzieć bliskim, że są dla nas ważni, że się o nich troszczymy. Pamiętam jak byłam mała, i kiedy to mama właśnie w domu robiła domowe bułeczki czy bułki, i było widać jej trud w nie włożony, aby uzyskać jak najlepszy efekt, każdy potem chodził i jej dziękował, i się do niej przytulał w podzięce. Bo wykonanie

SMYKWKUCHNI
Bułki marchewkowe 137

wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową(...)włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 1499

czasu wiele się nauczyłam, nie tylko w sztuce gotowania, ale też fotografowania. Dlatego lubię wracać do dawnych przepisów, weryfikować je i przypominać sobie smaki, które kiedyś mnie zachwyciły. Tych bułeczek nie jadłam bardzo dawno, a to był mój błąd. Wczoraj przypomniałam sobie jakie są pyszne ;) Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Niesamowicie pachnące ziołami i czosnkiem :) Zapraszam! :) Składniki: Bułeczki(...)lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły ;) Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania