bułeczki - 9699 przepisów (strona:104/647)

Drożdżówki z dżemem wiśniowym 148

temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na fb i tak oto powstały bułeczki wg przepisu Danusi..bułeczki super mięciutkie, ogólnie ciasto jest elastyczne i pięknie się z nim pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym(...)Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie jak u Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej dżemu... 4 szkl.mąki luksusowej (typ 500) 1 szkl. mąki tortowej (typ 450) 1/2 szkl.cukru 2 jajka 1 szkl. serwatki 15 g drożdży suszonych / 30 g świeżych 150 g masła

Moje domowe kucharzenie
Pszenne bułeczki 130

Przepis na te rumiane i pyszne bułeczki znalazłam już jakiś czas temu w sieci. Wykorzystany przeze mnie co najmniej kilkadziesiąt razy i przez ten czas troszeczkę  zmodyfikowany. Ostateczny przepis poniżej. Z takich proporcji wychodzi ok 20 średniej wielkości bułeczek. Ja często dzielę już wyrośnięte ciasto na połowę i jedną część przeznaczam na bułeczki a z drugiej formuję niewielki(...)ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, nie wyrabiać. Uformować wałek i nożem odcinać kawałki ciasta. Formować bułeczki i układać na natłuszczonej blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawić od podrośnięcia na ok. 15min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.200 st.C (termoobieg). Przed samym włożeniem

Maślane ciasteczko
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 133

Dyniowe bułeczki z czarnym sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek puree z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało - to kalorii - pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków. Puree dyniowe najlepiej przygotować na bazie dynii upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak(...)staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki choć upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego puree. Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej) 200 g puree z dynii 220 g mleka pół na pół z wodą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne bułki pszenne 876

Tradycyjne bułeczki wypiekane z mąki pszennej. Mięciutkie w środku, chrupiące z zewnątrz. Takie same jakie kupowałam w piekarni jeszcze kilka lat temu ;) Serdecznie polecam upiec z samego na śniadanko!  Jak można zauważyć na zdjęciu powyżej, udało mi się uchwycić poranne promyczki słońca, które pięknie oświetliły bułeczki ;) Składniki: (na 10 bułeczek) 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych(...)jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, oprószyć mąką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Za pomocą ostrego noża naciąć bułeczki tworząc przedziałek. 3. Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 133

Dzisiaj zapraszam Was na ZNAKOMITE bułeczki mleczno-maślane z chrupiącą kruszonką z migdałów, czyli w delikatnie słodkim wydaniu. Spora ilość masła sprawia, że bułeczki mają cudowny, maślany smak i wręcz rozpływają się w ustach, a dodatek mleka w proszku powoduje opóźnienie procesu czerstwienia (pieczywo długo zachowuje swoją świeżość), jak również wzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku(...)młodzieży, ponieważ... ... zawierają porcję pełnowartościowego białka, wapń, magnez, potas, fosfor, jak również inne witaminy- w tym A,D,E,K,C,PP, które stanowią istotne uzupełnienie codziennej diety. 7 bułeczek: * mąka pszenna- 200 g * masło- 100 g * ciepła woda- 50 g * mleko w proszku- 2 czubate łyżki * drożdże- 2 g (pół łyżeczki) * cukier trzcinowy- 2 łyżeczki * sól- szczypta * pokruszone migdały

Kraina Miodem Płynąca
"Jak dobrze wstać skoro świt" 112

jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były strasznie twarde, następne za bardzo smakowały drożdżami, a trzecie przypominały w smaku bardziej obwarzanki krakowskie niż bułeczki. W końcu jednak nadszedł TEN dzień.  Obudziło mnie dziś ciepło słonecznych promieni, z trudem przedzierających się przez(...)drodze ze szczurkami (inaczej mówiąc wywabiłam je na chwilkę z przytulnych hamaczków i poczęstowałam smakołykiem w formie jogurtowego dropsa). Obudziłam się z tą myślą: "Wypróbować świeżo znaleziony przepis na bułeczki". Wszystkie składniki miałam pod nosem, wystarczyło szybko zrobić rozczyn, rozpuścić masełko i zabrać się za wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny

Przepysznik - BLW i nie tylko
Różane bułki drożdzowe 173

jest mąż. Ciasto zawsze  mu się uda, pięknie wyrośnie i wszystko co z niego wyczaruje smakuje znakomicie. Sekretem udanego ciasta jest jego ręczne wyrabianie. Dziś pora na słodkie bułeczki drożdżowe z marmoladą o smaku różanym.  Bułeczki specjalnie przygotowane na wizytę gości. Składniki: - 1/4 kostki margaryny - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdzy - 5 żółtek - 1/2 szklanki cukru(...)drożdżami, płynną margarynę i wyrabiamy ręcznie jednolita masę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite i będzie odchodziło  od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na blaszce wysmarowanej margaryna formułujemy bułeczki nadziane marmoladą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Sposób przygotowania kruszonki: Kroimy margarynę dodajemy cukier a po chwili mąkę.  Zagniatamy wszystko razem i wykładamy na bułeczki. Piekarnik nagrzewamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Bułeczki z nadzieniem malinowym 106

Ulubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie(...)smaczne, a zarazem zdrowe, co nie zdarza się za często ;) Składniki ( ok. 12-14 bułeczek): - 4 szklanki mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki krupczatki do podsypywania - 1/4 kostki drożdży - 1/2 szklanki mleka - szczypta soli - kilka łyżek cukru brązowego - 1 i 1/2 szklanki słonecznika - 2 garści sezamu - 1/2 szklanki dżemu malinowego Drożdże utrzeć z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodać letnie mleko

Corner With Recipes
Słodkie drożdżówki - idealne na śniadanie 113

szklanki  Mąki ¾ szklanki letniego mleka 3 duże łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko ¼ łyżki soli 60 g roztopionego masła 7 g drożdży instant Białko do posmarowania bułeczek (roztrzepane) Dżem lub marmolada J Wykonanie: Mąkę przesiać  i wymieszać z drożdżami. W innej miseczce wymieszać cukier, mleko, jajko, żółtko,  wystudzone masło oraz sól. Składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie(...)jeżeli bardzo się lepi, należy dosypać troszkę mąki). Odstawić  w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby ciasto mogło wyrosnąć. Gdy ciasto wyrosło, należy zagnieść je jeszcze raz, uformować nieduże bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zaczekać kilka minut, aby bułeczki troszkę urosły .Następnie zrobić w nich wgniecenie prawie do samej blaszki tak, aby ciasto było

The Sweet Damsel
Domowe mini burgery z grilla 172

Bułeczki są domowe, przez to są smaczniejsze i zdrowe. Mięso jest soczyste i wyraziste. Warzywa fajnie smakami i kolorami się uzupełniają i wiele witamin w sobie mają. Jak ser mozzarella, sos i rukolę dodamy to gotowe domowe burgery już mamy. Są to mini burgery grillowane, smaczne, soczyste, chrupiące – wyjątkowo udane. Składniki: bułki 10 szt.: 20 g świeżych drożdży(...)jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch delikatnie wodą i posypujemy sezamem. Można rozsypać sezam na płaski talerz i docisnąć

Moniki Smakołyki
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 132

poszaleć nie zwracając uwagi na to czy wypada, czy może jednak nie.  Oczywiście, dzień pełen takich atrakcji nie mógł się obyć bez drożdżówek. Chcę więc Wam ogromnie polecić bułeczki, które zrobią wrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu(...)ilości żółtek jest cudownie delikatne i mięciutkie, truskawki są równo rozłożone, więc można cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie. I jak zwykle okazało się, że przygotowałam za mało... Bułeczki z truskawkami i lukrem z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 ml letniego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowe bułeczki 137

Truskawkowe bułeczki Rozpoczęłam sezon truskawkowy nietypowo...co ja piszę, bardzo typowo, czyli zakupiony kilogram truskawek trafił bezpośrednio do buzi, a że chciałam koniecznie coś słodkiego do kawy z truskawkami, pobiegłam szybciutko na stragan po następne 2 kg, i tym samym spędziłam pół dnia w kuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam(...)następnym poście :) Bułeczki znikały zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące jak diabli, parzyły w palce, ale znikały w oka mgnieniu...Wyszły przepyszne. Składniki: 3 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy  szklanka mleka 60 g margaryny szczypta soli 30 g drożdży kruszonka: 60 g mąki 40 g masła 30 g cukru dodatkowo: roztrzepane jajko do smarowania około

na moim stole...
Drożdżówki z serem i wiśniami! 148

Jest pysznie! Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi! Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni(...)jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące masło! Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką.  Proces ten ma być długi.  Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 25 minut. Wtedy bułeczki będą puszyste. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Formujemy kule, z których tworzymy płaskie okręgi. Dołeczki zróbcie np. spodem kieliszka lub szklaneczki. Pozostawiamy tak na 10 minut. Dołeczki napełniamy serkiem

SMYKWKUCHNI
Bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem. 167

Pyszne, domowe bułeczki z ciasta duńskiego (półfrancuskiego drożdżowego), w sam raz na słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według  tego(...)proszek, wlewamy go do wrzącego mleka i gotujemy budyń, studzimy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 cm kawałki.      W zależności od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy otrzymać dzielimy ciasto na 16-20 części. Wałkujemy na kwadraty o grubości około 7 mm, na środku kładziemy 1-2 łyżki budyniu i garść rabarbaru, składamy w kopertę

Rozpustne gotowanie
Bułeczki jogurtowe. 119

Pyszne, mięciutkie, pulchniutkie bułeczki, w sam raz na śniadanie. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, gdy smarując je masłem czuję zapach świeżego pieczywa zmieszany z zapachem topiącego się masła... Idealne na weekendowe, leniwe śniadanko, gdy mamy dużo czasu i możemy bezkarnie delektować się ich smakiem. Polecam!!! Składniki na bułeczki jogurtowe na 16 sztuk 600 g mąki pszennej 50 ml ciepłego mleka(...)włożyć do lodówki, a później postępować tak jak poniżej.       Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 16 części i formujemy kształtne, okrąglutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania