bułeczki - 9699 przepisów (strona:99/647)

Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 168

Kardamonowe rolowane bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej nadziewane domowej roboty masłem orzechowym robione od serca dla najbliższych. Pachnie, pachnie w każdym zakątku mojego mieszkania, zapach przenika aż przez skórę. Jest od razu cieplej i przytulniej. Każdy ma uśmiech na twarzy, spoglądamy na jeszcze gorące rollsy... Widać z nich wydobywającą się gorącą parę, z całą paletą zapachów poczynając od kardamonu, cynamonu(...)pewno najpyszniejszy sposób by powiedzieć bliskim, że są dla nas ważni, że się o nich troszczymy. Pamiętam jak byłam mała, i kiedy to mama właśnie w domu robiła domowe bułeczki czy bułki, i było widać jej trud w nie włożony, aby uzyskać jak najlepszy efekt, każdy potem chodził i jej dziękował, i się do niej przytulał w podzięce. Bo wykonanie

SMYKWKUCHNI
Bułki marchewkowe 168

wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową(...)włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 1530

czasu wiele się nauczyłam, nie tylko w sztuce gotowania, ale też fotografowania. Dlatego lubię wracać do dawnych przepisów, weryfikować je i przypominać sobie smaki, które kiedyś mnie zachwyciły. Tych bułeczek nie jadłam bardzo dawno, a to był mój błąd. Wczoraj przypomniałam sobie jakie są pyszne ;) Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Niesamowicie pachnące ziołami i czosnkiem :) Zapraszam! :) Składniki: Bułeczki(...)lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły ;) Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Nocne bułki 182

pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam.Przepis znaleziony  tutaj(...)uderzając pięścią). Podzielić na około 12 części. Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kwadrans. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem czy makiem. Wstawić do piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym z kruszonką 161

Pyszne bułeczki z dżemem  Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką  Przepis:  Składniki na ciasto  (około 15 bułeczek ) 550 g mąki  100 g brązowego cukru  250 ml mleka  120 g masła lub margaryny 14 gram suszonych drożdży  1 jajko Nadzienie 500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego(...)około 2 łyżeczki dżemu łapiemy za brzegi i sklejamy tak żeby dżem nie wyleciał i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dołem gdzie sklejaliśmy    Tak ułożone bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 15 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  Pieczemy około 25 minut.  Smacznego!!! p.s pamiętajcie robić odstępy pomiędzy bułeczkami

Mój pomysł na
Drodżowe bułeczki z cynamonem 168

Jesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem. Składniki: około 3,5 szklanki mąki pszennej   20 g drożdży   3 łyżki cukru    1 szklanki letniego mleka       100 g masła(...)całe jajko    1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania bułeczek) 3,5 łyżki cukru trzcinowego  2 łyżeczki cynamonu Wykonanie:  W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.   Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo

kolorowotorcikowo
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 223

pora na odpoczynek.  Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były pyszne!!! Cynamonowa(...)bułeczka i sezonowe owoce, pachnące śliwki węgierki i kwaskowe antonówki... Czego chcieć więcej? Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką 320 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 80 ml ciepłego mleka 60 g cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g rozpuszczonego masła, ostudzonego 2 jajka łyżeczka cynamonu spora szczypta soli 100 g śliwke węgierek 1 mała antonówka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 230

Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam  tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło(...)zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest tylko ten tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową. Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich. Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić! Przepis dodaję do akcji "Zdrowsza drożdżówka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Teatr pod gołym niebem. I letnie drożdżówki z morelami 162

szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie sobie spokojnie całą noc w chłodnych czeluściach lodówki, a następnego dnia upiekłam puszyste bułeczki. To zdecydowanie pozwala na spokojne zaplanowanie wszystkiego i sprawia, że drożdżówki przestają być nagle aż tak czasochłonne. Morele i cynamon to zgrana para, idealna na deszczowe lato. Skusicie się...? Drożdżówki(...)lodówki. Rano ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 30-60 minut na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej. Podzielić je na 10 części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.  Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie wymieszać serek z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Morele umyć, przeciąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadziewane pomidory alla pizzaiola (Pomodori ripieni alla pizzaiola) 132

nasza ulubiona przystawka w letnie dni.  Pomidory s ą  zapiekane i bardzo aromatyczne.  Do farszu użyłam  mozzarelli ,  czarnych oliwek, kawałeczków bułeczki a przyprawiłam  czosnkiem, oregano, pietruszk ą.   Smacznego :)   **** I pomodori ripieni alla pizzaiola sono un antipasto ideale per giornate estive che rallegrerà la vostra tavola(...)olive nere, mozzarella e condite con aglio, origano secco e prezzemolo. Buon appetito :) SKŁADNIKI  6 pomidor ó w 1 mozzarella 1 z ą bek czosnku   1 bułeczka   40 g czarnych oliwek natka pietruszki oliwa z oliwek suszone oregano s ó l, pieprz     **** INGREDIENTI  6 pomodori 1 mozzarella 1 spicchio d'aglio

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki z cukinią 173

Dawno nie było u mnie bułeczek ani chleba domowego wypieku..niestety czasu jakoś ciągle brak..no, ale jak zabrakło pieczywa w domu, a leniłam się iść do sklepu więc zrobiłam bułeczki...teraz akurat trwa sezon na cukinię, więc postanowiłam dodać ją do bułeczek..przepis na takie bułeczki znalazłam tutaj ..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę(...)pszenną wymieszałam z mąką samo rosnącą..taką akurat miałam pod ręką hihi...Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie...nawet na drugi dzień .Polecam. 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Cukinię

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste fit jagodzianki 222

Sezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki,  postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej pracują(...)dodatkowo użyłam mąki z pełnego przemiału, rewelacyjnie sprawdziła się tutaj Mąka Szymanowska Graham. Bułeczki wyszły rewelacyjnie, z zewnątrz chrupiąca złocista skórka, a w środku delikatne miękkie ciasto i ogromna ilość jagód i ten zapach unoszący się po mieszkaniu, bajka.  Składniki: 2 1/2 szklanki  mąki pełnoziarnistej (u mnie Mąka Szymanowska Graham) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g. świeżych

Cynamonowe szczęście
Maślane bułeczki z truskawkami i galaretką 259

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).   Co prawda same maślane bułeczki są pyszne, ale można je urozmaicić, aby smakowały jeszcze lepiej. To również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. Często kupuję świeże bułki, bo moja rodzina domaga się takich z galaretką. Pycha! Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Na dniach podam przepis na wykorzystanie wnętrza - pozostałego(...)bułeczek. bułeczki maślane truskawki (30g na 1 bułkę) galaretka cytrynowa (3-4 łyżki na 1 bułkę) Dodatkowo: bita śmietana Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i wstawić do lodówki, aby stężała. Truskawki pokroić w plasterki. Z bułeczek odciąć wierzch i delikatnie "wyskubać" wnętrze. Powkładać truskawki (około 30g na jedną bułeczkę) i galaretkę (około 3-4 łyżek na 1 sztukę). Każdą

Di gotuje
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 179

zawsze będą to posiłki ze świeżych produktów, bez polepszaczy, konserwantów itd., itp. Od tamtego czasu robiłam już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej(...)robi wszystko, by nam po odpowiednim czasie humor poprawić. Wykładamy je teraz na omączony blat i dzielimy na odpowiednią ilość części. U nas z tej porcji robię 16 średnich bułeczek, lubimy raczej poręczne, niezbyt wielkie burgery i takich bułek potrzebujemy. Formując bułki tworzę  kulki, które powstają przez składanie ciasta jakby były czymś nadziewane, złożenie kładziemy tak by było

I tu będę miała takie te
Kanelbullar - bułeczki cynamonowe 163

Przepis znaleziony lata temu w czeluściach Internetu i dopasowany do własnych potrzeb, jak zawsze zresztą. ;) Dziś kolejna szwedzka inspiracja. Tym razem są to wyśmienite i niezwykle aromatyczne bułeczki cynamonowe. Będą smakowały nawet tym, którzy nie są wielkimi miłośnikami cynamonu. Poza tym nie można im się oprzeć, podczas pieczenia rozsiewają po domu tak niesamowity zapach, że najczęściej zajadam się jeszcze ciepłymi(...)bułeczkami popijając kawę zbożową - mniam! :)   Nadzienie: 65 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu Masło wyjmujemy z lodówki, by zmiękło. Do miseczki wsypujemy cukier i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na bok. Bułeczki cynamonowe: 250 ml mleka 75 g masła roztopionego 12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych 500 g mąki 90 g cukru pół łyżeczki

Cooking Monster