pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam.Przepis znaleziony tutaj(...)uderzając pięścią). Podzielić na około 12 części. Z każdej części zrobić długi wałek,na środku zawiązać węzełek ,końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kwadrans. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem czy makiem. Wstawić do piekarnika
Moje domowe kucharzeniePyszne bułeczki z dżemem Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką Przepis: Składniki na ciasto (około 15 bułeczek ) 550 g mąki 100 g brązowego cukru 250 ml mleka 120 g masła lub margaryny 14 gram suszonych drożdży 1 jajko Nadzienie 500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego(...)około 2 łyżeczki dżemu łapiemy za brzegi i sklejamy tak żeby dżem nie wyleciał i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dołem gdzie sklejaliśmy Tak ułożone bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 15 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Smacznego!!! p.s pamiętajcie robić odstępy pomiędzy bułeczkami
Mój pomysł naCiężkie, o lekkim gryczanym posmaku bułeczki na piwie z chrupiącymi orzechami włoskimi na wierzchu. Ja użyłam piwa bezalkoholowego, ale można wykorzystać dowolne, ulubione. Bułeczki najsmaczniejsze są w dniu upieczenia, ale na następny dzień w łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy podgrzać je w mikrofalówce przez kilkadziesiąt sekund. Składniki: (na ok. 8 bułeczek) Ciasto: 20 g świeżych(...)przeczytać notkę o przygotowywaniu ciasta drożdżowego: klik . Ciasto krótko wyrobić rękami obficie podsypując mąką. Podzielić na 8 równych części (najlepiej przy pomocy wagi). Z każdej części uformować trójkątną bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować bułeczki roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec
Nastoletnie WypiekanieJesień nieodzownie kojarzy mi się z kubkiem ciepłego mleka i kawałkiem drożdżowego ciasta w dłoni. Czasem mleko lubię zastąpić dobrą herbatą i właśnie do herbaty idealnie pasuje małą drożdżowa bułeczka pachnąca cynamonem. Składniki: około 3,5 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanki letniego mleka 100 g masła(...)całe jajko 1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania bułeczek) 3,5 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo
kolorowotorcikowotrzeba poczekać zanim wyrobione domowe ciasto wyrośnie, zanim uformowane kuleczki nabiorą w piecu pięknego kształtu, koloru i zapachu. Ale warto, bo nic tak dobrze nie smakuje jak ciepła domowa bułeczka prosto z pieca. A jeszcze na śniadanie czy kolację;D Posypana makiem, który daje smaczny i ładny kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów(...)Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli
Zasmakuj Kuchnipora na odpoczynek. Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były pyszne!!! Cynamonowa(...)bułeczka i sezonowe owoce, pachnące śliwki węgierki i kwaskowe antonówki... Czego chcieć więcej? Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką 320 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 80 ml ciepłego mleka 60 g cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g rozpuszczonego masła, ostudzonego 2 jajka łyżeczka cynamonu spora szczypta soli 100 g śliwke węgierek 1 mała antonówka
Dzieje kuchennej WiewióryDeus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło(...)zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest tylko ten tłoczony na zimno!) i to już prawdziwa petarda kokosowa. Dodatkowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową. Do bułeczek można wykorzystać sezonowe owoce, są jeszcze smaczniejsze. W tej wersji mogą stanowić pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich. Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić! Przepis dodaję do akcji "Zdrowsza drożdżówka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyciągniętego z pieca bochenka chleba. Odkąd pierwszy raz upiekłam domowe bułki, moja przygoda z pieczywem nie ustaje. Wciąż szukam, kombinuję i wymyślam nowe przepisy. Dzisiaj jeden z nich. Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :) Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych 150 g ciepłej(...)Nadzienie: 1/2 cebuli 1 łyżka oleju rzepakowego 50 g kaszy jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 młodego ogórka zielonego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do wysmarowania bułeczek Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego
Nastoletnie WypiekanieSesja trwa w najlepsze, więc jest to doskonała okazja do poświecenia czasu na gotowanie i pieczenie, szczególnie nocą. Tak właśnie powstały te bułeczki, które spałaszowałyśmy ze współlokatorką na śniadanie. Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi stąd , a do ozdabiania bułeczek stanowczo polecam pesto niż mieszankę ziół. Z tej porcji wychodzi 8 bułeczek. 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki świeżych(...)podwoi swoją objętość. Zioła i czosnek wymieszać z olejem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich placuszki, a następnie zawinąć brzegi do środka i skleić. Obtoczyć bułeczki w ziołach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem sklejeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 170C. Wyrośnięte bułeczki posypać startym serem żółtym. Piec w 170C około 25 minut
Czerwony Gupikdawno nie piekłam domowego pieczywa. Musiałam to szybko nadrobić i upiekłam bułeczki z dodatkiem mieszanki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Tradycyjnie zrobiłam je na drożdżach świeżych, ale można też użyć drożdży suszonych, wtedy nie trzeba rozrabiać zaczynu. Piekłam je już kilka razy i zawsze szybko znikały. Bułeczki smakują pysznie, najlepsze są jeszcze ciepłe. BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI(...)oliwek. Zagnieść elastyczne ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około
Zakątek rozkoszy kulinarnychFajną sprawą, która bardzo ułatwia pracę jest to, że już uformowane w formie brioszki wstawiamy do lodówki do wyrastania i rano po krótkim odczekaniu od razu możemy upiec świeże bułeczki na śniadanie. Poza tym, oprócz ciekawego zestawienia smaków, te brioszki pięknie wyglądają takie zakręcone w tortownicy. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 80 g masła 50 ml mleka(...)pomarańczy (pominęłam) szczypta soli Dodatkowo: 150 g dulce de leche (można zastąpić gotową masą kajmakową z puszki) 2 duże jabłka, obrane i poszatkowane 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Ciasto: Masełko stopić w mleku, dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić
Nastoletnie Wypiekanieszybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie sobie spokojnie całą noc w chłodnych czeluściach lodówki, a następnego dnia upiekłam puszyste bułeczki. To zdecydowanie pozwala na spokojne zaplanowanie wszystkiego i sprawia, że drożdżówki przestają być nagle aż tak czasochłonne. Morele i cynamon to zgrana para, idealna na deszczowe lato. Skusicie się...? Drożdżówki(...)lodówki. Rano ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 30-60 minut na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej. Podzielić je na 10 części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie wymieszać serek z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Morele umyć, przeciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasza ulubiona przystawka w letnie dni. Pomidory s ą zapiekane i bardzo aromatyczne. Do farszu użyłam mozzarelli , czarnych oliwek, kawałeczków bułeczki a przyprawiłam czosnkiem, oregano, pietruszk ą. Smacznego :) **** I pomodori ripieni alla pizzaiola sono un antipasto ideale per giornate estive che rallegrerà la vostra tavola(...)olive nere, mozzarella e condite con aglio, origano secco e prezzemolo. Buon appetito :) SKŁADNIKI 6 pomidor ó w 1 mozzarella 1 z ą bek czosnku 1 bułeczka 40 g czarnych oliwek natka pietruszki oliwa z oliwek suszone oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 6 pomodori 1 mozzarella 1 spicchio d'aglio
La grande e la piccola cuocaJeszcze raz jagodzianki... Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane leśnymi jagodami nigdy nam się nie znudzą! Na moim blogu są już jagodzianki z lukrem , z kruszonką i nasze najbardziej ulubione, przytulone z twarogiem . Tamte już sprawdzone, wiadomo, że dobre:) Tym razem skorzystałam jeszcze z innego przepisu. I...też są pyszne:D Taka tylko uwaga, zawsze dotąd przed nadziewaniem bułeczek mieszałam jagody(...)mąki sok wydostający się z jagód podczas pieczenia zostaje w środku, nie wypływa na zewnątrz. Kiedy piekły się te jagodzianki sporo soku wyciekło na blaszkę, "brudząc" przy tym spód bułeczek. Chyba jednak warto dodać nieco mąki. składniki: zaczyn: 50 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru 3 łyżki mąki ciasto właściwe: 450 g mąki pszennej 200 ml mleka
6nieboDawno nie było u mnie bułeczek ani chleba domowego wypieku..niestety czasu jakoś ciągle brak..no, ale jak zabrakło pieczywa w domu, a leniłam się iść do sklepu więc zrobiłam bułeczki...teraz akurat trwa sezon na cukinię, więc postanowiłam dodać ją do bułeczek..przepis na takie bułeczki znalazłam tutaj ..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę(...)pszenną wymieszałam z mąką samo rosnącą..taką akurat miałam pod ręką hihi...Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie...nawet na drugi dzień .Polecam. 180 g cukinii 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Cukinię
Moje domowe kucharzenie