chlebek powinien mieć kształt połączonych ze sobą bułeczek, ale mnie bardziej potrzebny był chleb i z tych składników właśnie upiekłam pyszny bochen. Składniki na bochenek: 350 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, ( mnie mąka pytlowa) 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!) 300 ml ciepłej wody- u mnie 350ml 7 g suchych drożdży łyżeczka soli (lub troszkę więcej) łyżka(...)Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 min. (można też włożyć na noc do lodówki). Po tym czasie uformować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Posypać ulubionymi ziarnami Piec w temp.210-220*C około 25 min. Ja piekłam chleb ok.45
Proste PotrawyCałkiem zapomniałam o tych bułeczkach, piekłam je jakiś czas w ramach wydarzenia na Fb- Bułeczki pełnoziarniste. 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i orkiszowa) 300 ml wody 7 g drożdży suchych/ 20g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka soli Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn(...)ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości. Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º
Moje domowe kucharzenieFranzbrötchen to słodkie bułeczki cynamonowe z Hamburga.Ciasto półfrancuskie drożdżowe posypane cukrem z cynamonem, zwinięte w roladkę,pokrojone na części .Przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej,ja trochę za słabo wciskałam i nie miały takiego kształtu jak powinny mieć ale mimo to były smaczne. Ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 50 g masła (temperatura pokojowa(...)łyżki cukru z cynamonem na bok, a resztą posypać ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Nierówne końce odciąć.Roladę pokroić na 18 części, każda po ok. 4cm. Bułeczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu łyżki drewnianej. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Bułeczki posypać resztą cukru
Moje domowe kucharzenieDomowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić chwilę i je upiec. Smak i zapach wynagrodzi nam wszystko. Jak tylko to mogę to piekę i najczęściej są to bułeczki, które są zjadane z wielkim apetytem. Tym razem upiekłam bułki na kwaśnym mleku i z dodatkiem kaszy manny i szczerze pisząc jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły mięciutkie i pyszne i dodam(...)Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski. 2. Zagniatanie i formowanie: Następnie zagniatamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką pszenną ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. 3. Do pieczenia: Bułeczki układamy na suchej niczym nie wyłożonej blaszce. 4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. 5. Podanie: Bułeczki studzimy i podajemy
Izabelawkuchniciasto wyciągamy z naczynia Thermomix , przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy placki. Na każdy placek dajemy jagody, posypujemy cukrem pudrem i formujemy podłużne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odkładamy tak aby łączenie było pod spodem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik(...)temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Przepis na kruszonkę poniżej. Wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6. Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 min. Jagodzianki. Przepisy Thermomix The post Jagodzianki z kruszonką appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyOstatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuje z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam po przepis na bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego. W głowie mam już mnóstwo pomysłów na kolejne ciekawe bułeczki ;) Składniki: 30g świeżych drożdży 600ml ciepłej wody lub mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 400g mąki żytniej 400g mąki pszennej 0,5 szklanki siemienia lnianego Drożdże razem(...)czasie dodać sól oraz 400g mąki pszennej i siemię lniane. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut. Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja nóż posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (najlepiej do podwojenia objętości) Bułeczki
Słodki ZakątekPyszne, bułeczki drożdżowe upiekłam. Przepis z grupy kulinarnej, Domowa Piekarnia. Takie wyzwanie tygodniowe :) Drożdżówki są rewelacyjne, nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne. Podoba mi się, że po rozwałkowaniu ciasta, praca idzie szybko. Nie trzeba, formować bułek. Wystarczy, wyłożyć ser i owoce, zawinąć i kroić. Bułeczki są gotowe. Wypróbowałam i polecam. Sprawdźcie, a myślę, że też będziecie polecać. Składniki(...)pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę
Agusiowe smakołykibułeczki nie wymagają dużego nakładu pracy, więc spokojnie możemy je upiec na śniadanie. Wraz z pieczeniem potrzebujemy tylko godzinkę żeby były gotowe. A jak pysznie pachną...mniam. Idealne do pracy, szkoły czy na piknik. Polecam upiec, udadzą się każdemu. Zgodzicie się ze mną, że domowe pieczywo jest najlepsze. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej(...)smaku wiejskiego masła 150 ml zimnego mleka 1 jajko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżeczka margaryny bielmar u mnie o smaku wiejskiego masła Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek: 1. Ciasto: Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski, następnie wlewamy mleko i lekko roztrzepane jajko, dodajemy margarynę. 2. Zagniatanie: Następnie zagniatamy ciasto. 3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na 8 równych
IzabelawkuchniMój starszy Synek bardzo lubi drożdżówki z serem, a ja bardzo lubię rabarbar, dlatego postanowiłam połączyć wszystko w jedną pyszną całość. Bułeczki te są bardzo delikatne, mięciutkie, z lekkim kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, to polecam polukrować gotowe bułeczki lub dodać więcej cukru do nadzienia. Ja specjalnie nie lukrowałam swoich, aby spokojnie zabrać je ze sobą(...)nadzieniem, brzegi ciasta złożyć do środka, po 1/3 z góry i z dołu. Nożem odkrawać wąskie paski, zawijać i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Bułeczki przygotowane ten sposób posmarować rozbełtanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe bułeczki studzić na kratce, przed podaniem można polukrować lub posypać
Smaki ArmineKukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉 Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił(...)bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne. Z takimi bułeczkami śniadanie będzie idealne! P.S. Bułeczki piekłam w piekarniku z funkcją pary Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z ⇨ po nalaniu wody do komory na dnie piekarnika, wystarczy nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność. W gorącym piekarniku woda zamienia się w parę, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje
Kuchnia MagdaLenyKukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są również bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy kilka składników i trochę więcej czasu, aby otrzymać pyszne domowe bułeczki jak z piekarni 😉 Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość. Natomiast dodatek mąki kukurydzianej sprawił(...)bardziej zbite niż zwykłe bułki pszenne. Z takimi bułeczkami śniadanie będzie idealne! P.S. Bułeczki piekłam w piekarniku z funkcją pary Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z ⇨ po nalaniu wody do komory na dnie piekarnika, wystarczy nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność. W gorącym piekarniku woda zamienia się w parę, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje
Kuchnia MagdaLenyJuż dawno temu trafiłam na przepis na bułeczki robione na patelni, ale jakoś zawsze było mi z nimi nie po drodze. Ostatnio jednak szykowałam się na wyjazd i pomyślałam, że takie bułeczki będą w sam raz na drogę, do pociągu. Zrobiłam. Bardzo fajne. Ja skorzystałam z mąki pszennej wymieszanej z mąką orkiszową. Myślę, że spokojnie możecie zrobić z samej pszennej(...)pokrywką, czy do woreczka by nie wyschły i nie stały się zbyt suche. Dla kogo: dla wybierających się na wycieczkę dla szukających pomysłu na wypełnienie śniadaniówki dla lubiących bułeczki drożdżowe Składniki: 300g mąki pszennej (u mnie pół na pół orkiszowa z pszenną) żółtko 150g jogurtu naturalnego 30ml mleka 20g miodu szczypta soli łyżeczka oleju 10g świeżych drożdży kasza kukurydziana
Mania Wypiekaniaochotę na domowe, miękkie, puszyste i lekko czosnkowe bułeczki drożdżowe? Wierzch bułek posypałam startym serem. Poniższe bułeczki idealnie smakują podane do sałatki, zupy czy też posmarowane samym masłem. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 15 mini bułek: 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (400 g) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży(...)podwojenia masy; co najmniej 1 godzina wyrastania ciasta) . Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić i podzielić je na 3 wałki. Każdy kawałek ciasta podzielić na 5 części. Uformować bułeczki. Ułożyć je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej na blaszce o wymiarach 20 x 30 cm). Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podrośnięcia bułeczek
UgotowaćWszystkie domowe bułeczki są pyszne ale to pobiły każde. Miały tak chrupiącą skórkę, że aż było słychać jak się kruszy. W smaku była jak solone paluszki albo krakowskie obwarzanki. A wszystko to za sprawą tego, że przed pieczeniem bułeczki przez chwilę trzeba obgotować. Zajmuje to trochę więcej czasu ale wierzcie mi, że warto. Pierwsza tura poszła jeszcze gorąca, takie były(...)mąkę, wodę i sól. Wyrabiać ciasto a po chwili wlać wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. W dużym rondlu zagotować około dwa litry wody z sodą. Wrzucać po jednej bułeczce i obgotowywać po około pół minuty. Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Każdą bułeczkę naciąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj przepis na tradycyjne angielskie bułeczki wielkanocne. Hot Cross Buns są bardzo aromatyczne z dużą ilością suszonych owoców. Przygotowując je zainspirowałam się przepisem Nigelli Lawson. Zdecydowanie polecam nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Ciasto: 400 g mąki chlebowej 150 ml mleka 50 g masła Skórka z jednej pomarańczy 1 goździk Łyżeczka kardamonu Łyżeczka cynamonu 7 g drożdży Garść rodzynek(...)będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Ponownie zagnieć ciasto i formuj bułeczki wielkości piłeczki pingpongowej, powinno powstać 16 bułeczek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinaj je na krzyż nożem i odstaw jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia. Posmaruj bułeczki
noteskulinarnyfiga