bułeczki - 9699 przepisów (strona:89/647)

Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką. 94

Zapraszam na bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłkami.  Takie domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne.  W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku  jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni  podczas pieczenia...... Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam.  Składniki: 3/4 szklanki ciepłego(...)podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części.  Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić.  Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.  Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.  W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę.  Wszystkie składniki

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem 131

Już wiem, że świetnie sprawdzą się zupy i sałatki, ale czasem na pewno upiekę też coś słodkiego i pysznego dla wiecznych głodomorów. Dzisiaj mam dla Was pomysł na drożdżowe bułeczki z nadzieniem z orzechów włoskich i powidła śliwkowego.  Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem ciasto: 350 g mąki pszennej typ 650 lub 750 20 g drożdży 100 ml mleka(...)Rozprowadzamy równomiernie farsz a następnie zwijamy tak by otrzymać długą roladę. Roladę tniemy ostrym nożem na 16 plasterków. Każdy plasterek formujemy w kwiatek lub pozostawiamy w formie ślimaka. Powstałe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na czas gdy nagrzewamy piekarnik (190 st. C). Podrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok 20 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z patelni na sodzie 91

zabraknie nam pieczywa, zawsze można samemu przygotować bułeczki w domu. Bułeczki z patelni na sodzie są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Długo utrzymują swoją świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet włączać piekarnika! Bułki z patelni mają ciekawy smak i co najważniejsze bardzo chrupiącą skórkę. Sprawdzą się doskonale na śniadanie, kolację(...)drugie śniadanie. Będą też świetnym dodatkiem np. do sałatek. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne bułeczki z patelni na sodzie, które robi się w ekspresowym tempie. PRZEPIS NA BUŁKI Z PATELNI NA SODZIE Składniki 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Z podanych składników wyszło mi 8 bułeczek. Przygotowanie

Alle Dobre!
Drożdżówki z borówkami i serem 130

serem są tak pyszne, że aż uzależniające. Idealnie miękkie, wilgotne i puszyste ciasto z delikatnym nadzieniem serowym i słodkimi owocami. Jestem pewna, że gdy już ich spróbujecie, na jednej bułeczce się nie skończy. Drożdżówki z borówkami i serem – owocowe bułeczki na lato Grzechem byłoby nie skorzystać z urodzaju owoców, który przynoszą lipiec i sierpień. Gdy borówek w bród warto(...)przygotować z nimi te słodkie, puszyste bułeczki. Drożdżówki z borówkami i serem to jedne z najlepszych nadziewanych bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja na bogato, czyli kruszonka

Na-talerzu.pl
Jagodzianki 106

Jagodzianki to bułeczki drożdżowe nadziane jagodami i najczęściej dopieszczone lukrem. Bywa też,że są obsypane kruszonką,jednak ja moje udekorowałam płatkami migdał. Nie ma lata bez tego ciastka, ale jeśli jesteś całorocznym fanem tych bułeczek, równie dobrze możesz do nadziewania użyć dżemu,jagód mrożonych, lub takich z kompotu. Zapraszam po przepis na lato zamknięte w pieczywie:) Składniki: 500g mąki(...)pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. SMACZNEGO 🙂 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakładamy łyżkę jagód wymieszanych z skrobią ziemniaczaną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dokładnie zlepiamy i formujemy w bułeczkę Bułeczki układamy łączeniem na spód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jagodzianki smarujemy rozbitym jajkiem i ewentualnie dekorujemy (u mnie płatki migdałowe) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki z jagodami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Do Garów!
Bułeczki zapiekane z pieczarkami, serem i plastrem pomidora 109

Proste przepisy są najlepsze! Takie właśnie są te bułeczki. Wystarczy parę składników, by cieszyć się smakowitą przekąską. Nadzienie w bułeczkach jest przyjemnie kremowe dzięki dodatkowi majonezu. Składniki (6 sztuk): 6 małych bułeczek 10 szt. pieczarek 200 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 1 pomidor malinowy 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka oleju sól, pieprz Pieczarki oczyść i pokrój w małą(...)kosteczkę. Usmaż na oleju, aż trochę zmiękną i płyn odparuje. Odstaw do przestudzenia. Z każdej bułeczki zetnij wierzch, a środek wydrąż. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj podsmażone pieczarki, majonez i oregano. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 150°C. Do środka bułeczek nałóż jak najwięcej farszu, a na górę połóż po jednym grubym plastrze pomidora. Zapiekaj

Delicious Place
Przepyszne mięciutkie drożdżówki truskawami i kruszonką 101

Składniki: ( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto:  500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier(...)masło 25g Jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na  małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć

Kulinarne przygody
Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami 115

Dzień dobry :-) Wypieków drożdżowych ciąg dalszy. Dzieci kolejny raz chciały więc tym razem powstały bułeczki z serem i rodzynkami. Bułeczki wyszły pyszne. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży 50 g stopionego masła 80 g cukru 1 jajko 3/4 szklanki ciepłego mleka Masa serowa: 300 g półtłustego twarogu(...)garście rodzynek 1 żółtko + 1 białko do posmarowania bułeczek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki drobnego cukru 1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: Do miseczki dajemy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, odbieramy 2 łyżki cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki wrzucamy na chwilę do kubka z wrzącą wodą, żeby ładnie nam zmiękły. Po 10 minutach odsączamy z wody i osuszamy

kruche babeczki
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 116

mocnym ogniu, doprawiając korzennymi, pachnącymi Orientem przyprawami. Łatwy domowy kebab jest już prawie gotowy. Potrzebujesz jeszcze tylko chlebków. Możesz je kupić, albo zrobić w domu. To naprawdę proste. Nasze bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest(...)czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka podpatrzeliśmy na blogu Ethanchlebowski.com Polecamy przepis na kebaba z pieczonego mięsa oraz kebab z mięsem z rosołu Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu Duża szczypta

Niedzielny kucharz
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 108

mocnym ogniu, doprawiając korzennymi, pachnącymi Orientem przyprawami. Łatwy domowy kebab jest już prawie gotowy. Potrzebujesz jeszcze tylko chlebków. Możesz je kupić, albo zrobić w domu. To naprawdę proste. Nasze bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest(...)czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka podpatrzeliśmy na blogu Ethanchlebowski.com Polecamy przepis na kebaba z pieczonego mięsa. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu Duża szczypta cynamonu 2 łyżki oleju Keczup, majonez

Niedzielny kucharz
Bułeczki faszerowane 83

Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu – bułka jest gorąca, a ser się ciągnie Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 2 h 30 min Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży ( ½ opakowania) 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Nadzienie(...)środku ketchupem, wyłożyć ser i szynkę. Ciasto szczelnie zamknąć farszem do środka (krok 7.). Bardzo ważne jest, aby w cieście nie było żadnych prześwitów i było dobrze zlepione. Bułeczki piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krok po kroku: 1. Zrobić zaczyn 2. Wyrobić wszystkie składniki na ciasto 3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia 4. Pokroić szynkę

KuchniaWeDwoje.pl
Bułki drożdżowe na białkach. 138

Zrobiłam eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam  je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne,  postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się.  Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek.  Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki.  Składniki: 1 niepełna szklanka(...)stolnicę podsypaną mąką. Będzie się trochę kleić.  Z ciasta uformować wałek , a następnie podzielić go, na mniejsze kawałki.  Ja podzieliłam na 10 części, ale możecie zrobić więcej, bułeczki będą mniejsze.  Kawałki ciasta uformować w kulki, a następnie spłaszczyć.  W środku zrobić wgłębienie dnem szklanki. Tak przygotowane bułki, przełożyć  na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem

Agusiowe smakołyki
Bułeczki drożdżowe 127

Bułeczki drożdżowe to słodycze, które robią wrażenie na małych i dużych miłośnikach słodkości. To jedne z najprostszych i najmniej wyszukanych wypieków, ale są one jednym z najpopularniejszych pomysłów na drugie śniadanie dla dzieci i dla dorosłych. Zamiast jednak kupować byle jaką drożdżówkę w sklepie, zrób swoje własne. Wbrew pozorom to nic trudnego Bułeczki drożdżowe Składniki na 12 bułeczek drożdżowych(...)świeżych drożdży 50 g cukru 70 g masła 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej szczypta soli + dowolne dodatki: np. dżem z pomarańczy, masło orzechowe, nutella Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych: Przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżką cukru, zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych składników. Masło rozpuść

365 dni dookoła kuchni
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 107

pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam też trochę dżemu porzeczkowego. Serdecznie polecam(...)świeżych drożdży 200 ml mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 100

pomarańczowym aromatem. Ich słodycz złamana jest przez kwaskowatą porzeczkę. Takich drożdżówek nawet u p. Gessler nie znajdziecie ;-). Wykonuje się je standardowo, jak wszystkie drożdżowe wypieki, różnica polega na formowaniu bułeczek. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam też trochę dżemu porzeczkowego. Serdecznie polecam(...)świeżych drożdży 200 ml mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru 50 ml śmietany 30% 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, dodać jajka, dodać dwie kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej

moj przepis na