bułeczki - 9699 przepisów (strona:82/647)

Jagodzianki z migdałową kruszonką 93

jest pyszna.  Koniecznie je upieczcie, póki jagody jeszcze są:) Na moim instagramie pokazałam krótki film z robienia jagodzianek. Zapraszam!   Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką(...)skrobią, wymieszać. Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoniach, na środek wyłożyć jagody (ok 2-3 łyżek), zlepić brzegi i uformować bułeczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok siebie w odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180stC. Do piekarnika wstawić naczynie z gorącą

Obiad gotowy
Domowe bułeczki z jagodami 55

Skoro jesteśmy już przy jagodach to może dzisiaj przepis na coś co lubię tak bardzo jak... pierogi z jagodami.:)  Domowe jagodzianki. Małe bułeczki, przy których jest trochę pracy i wymagają cierpliwości, której często mi brakuje (szczególnie gdy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie) , ale warto się czasem poświęcić dla czegoś dobrego. :) DOMOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI JAGODZIANKI   Składniki: ciasto(...)części. Z każdej części ciasta formujemy kulkę , którą rozpłaszczamy a na środku układamy łyżeczką jagody wymieszane wcześniej z cukrem oraz mąką.  Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi, bułeczkę odkładamy na stolnicę łączeniem do spodu. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 34

stopionego masła 1 żółtko 80 – 90 g cukru pudru 250 – 270 g mąki pszennej mały słoiczek konfitury z czarnego bzu posiekane migdały rozbełtane białko do posmarowania wierzchów bułeczek Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy(...)ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 30

stopionego masła 1 żółtko 80 – 90 g cukru pudru 250 – 270 g mąki pszennej mały słoiczek konfitury z czarnego bzu posiekane migdały rozbełtane białko do posmarowania wierzchów bułeczek Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy(...)ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką 62

idealny tercet! A dodatkowo zapach pieczonego ciasta to wspaniały sposób na poprawę nastroju. Cudowne jest też to, że do tego ciasta pasują wszystkie rodzaje owoców. Tym razem upiekłam drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Ostatnio borówki pojawiają się u mnie często, bo moje krzaczki ciągle owocują. W przepisie napisałam, że do środka bułeczek wkładam po czubatej łyżce owoców(...)jeśli uda Ci się upchnąć ich więcej, to będzie jeszcze lepiej. Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi i kruszonką Składniki na 10 sztuk: Ciasto: 50 g cukru 15 g drożdży 120 ml mleka, letniego 300 g maki pszennej 550 60 g masła, roztopionego i chłodnego 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem 66

Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem. A raczej ślimaczki. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, po prostu pyszne. Doskonałe na deser oraz na pierwsze, czy drugie śniadanie. Do kawy, herbaty, albo szklanki mleka. Do ich wykonania możesz użyć ulubionego dżemu lub powideł. Oczywiście najlepiej będą smakować z domowymi przetworami. A do tego są banalnie proste w przygotowaniu! Składniki: opakowanie ciasta(...)francuskiego ulubiony dżem ewentualnie cynamon lub świeża wanilia, rodzynki, orzechy i cukier trzcinowy Bułeczki z ciasta francuskiego z owocowym nadzieniem – przepis Jeśli Twoje ciasto francuskie jest mrożone, wyciągnij je z zamrażarki odpowiednio wcześnie. Kiedy naturalnie się odmrozi, rozwiń je na blacie i po prostu posmaruj dżemem. Jeżeli lubisz aromat cynamonu, posyp go odrobinę na wierzchu dżemu. Możesz też dodać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit bułeczki z nadzieniem czekoladowym 70

Dziś proponuje proste bułeczki z nadzieniem z fit nutelli. To takie trochę fit pączki, zwłaszcza z wyglądu, ale jednak smakowo nie do końca je przypominają, dlatego traktuję je bardziej jak fit bułeczki :) Do ich wykonania nie potrzeba drożdży, robi się je bardzo szybko, są bardzo pożywne, dlatego świetnie sprawdzą się np. na śniadanie albo posiłek w podróży. Bułeczki wykonałam(...)pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Nadzienie to czekoladowy krem z daktyli i orzechów laskowych, na który przpis pojawił się już na blogu, tutaj podrzucam link:  Fit nutella Bułeczki można też nadziać np. marmoladą lub powidłami, albo zrobić je bez żadnego nadzienia. Składniki (ok. 8 bułeczek): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 250 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko

Healthy food explorer
Bułki tygrysie. Nie kupisz lepszych w sklepie. 91

tygryski lubią najbardziej z wierzchu chrupiące w środku puszyste, pyszne bułeczki tygrysie. Dowiedz się jak uzyskać ta charakterystyczna „tygrysią” skórkę. Bardzo łatwe do zrobienia. Zaskoczycie swoja rodzinę. SKŁADNIKI: Bułki: 4 szklanki / 500 g maki 1 szklanka letniego mleka (szklanka 250 ml ) 1/4 szklanki letniej wody 7 g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła(...)spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość wyjąć je na stolnice, ugnieść w kule i podzielić na 8 części. Jeśli wolicie mniejsze bułeczki można podzielić je na więcej porcji. Porcje ciasta uformować w bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić je w ciepłe miejsce

Pani M - kuchnia smakowita
Szybkie bułki na jogurcie. Bez drożdży i bez wyrastania. 54

Puszyste i lekkie bułeczki śniadaniowe. Łatwe i szybkie do zrobienia, bez czekania aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są bardzo delikatne i smakują wspaniale. Podane z waszymi ulubionymi dodatkami, będą schrupane w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sody 300 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki letniego mleka Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE(...)uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić to dodać odrobine więcej maki. Z wyrobionego ciasta wydzielić 12 w miarę równych porcji i uformować z nich okrągłe bułeczki. Na bułeczkach, ostrym nożem, zrobić nacięcia. Następnie posmarować je olejem i posypać makiem, sezamem lub ulubioną posypką. Piec w nagrzanym piekarniku, w 200 st. C przez 15 – 20 minut

Pani M - kuchnia smakowita
Pyszne bułeczki szyszki 78

taki śnieżny poranek nie ma lepszego śniadania niż bułeczki na drożdżach i kubek mleka. A co dopiero kiedy drożdżowe bułki są z makiem i wyglądają jak prawdziwe szyszki z lasu. Takie wesołe śniadanie to gwarancja dobrego humoru na cały dzień.   Makowe szyszki najlepiej smakują posmarowane masełkiem i marmoladą lub miodem. Z podanych składników wychodzi 8 naprawdę dużych bułeczek(...)ciasto może wydawać się kleiste, ale nie trzeba zabijać go mąką. Jeśli bardzo się klei, wtedy można je troszkę podsypać. Nie trzeba jednak bardzo przesadzać.  A jak zobić bułeczki szyszki ? Nie potrzeba specjalnych foremek, ani wielkich umiejętności. Wiadomo, domowe wypieki są najpiękniejsze. I każda szyszka ma własny, oryginalny styl. Surowe ciasto formujemy na mały wałeczek. Końce każdego wałeczka powinny

dolcevitainmykitchen
Stambuł do zjedzenia, Bartek Kieżun. Recenzja książki a także przepis na tureckie bułeczki - Pogaca. 76

Dziś przychodzę do Was z postem kulinarnym - to recenzja smacznej i jakże pięknie wydanej książki podróżniczo kulinarnej Bartka Kieżuna a dodatkowo bonus- przepis na tureckie bułeczki na proszku do pieczenia. Mowa o książce   Stambuł do zjedzenia.  To kolejna już książka tego autora, o wcześniejszych możecie przeczytać  tutaj  i  tutaj .   Ta książka to taki przewodnik(...)dzieli się przepisami. Na pierwszy rzut idą śniadania. Bo trzeba powiedzieć, że książka podzielona jest na kilka części. Zaczynamy od śniadań, w tym dziale poznamy przepisy na tureckie pieczywo. Bułeczki, bajgle czy obwarzanki. Następnie autor zaprasza nas na Ajran i Kebab czyli obiad. Tutaj zjemy dużo warzyw, zupy z soczewica, kurczaka na różne sposoby no i oczywiście jagnięcinę. Tej ostatniej

Radość kipiąca uśmiechem.
Norwegia - Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi 73

jeziorem, czyli kawa i skoleboller to nasze chyba ulubione wspomnienie pobytu w Norwegii.  Mimo, że kuchnia norweska specjalnie nas nie uwiodła (jako wegetarian) to skoleboller, czyli kardamonowe bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi po prostu pokochaliśmy. Przyszedł więc czas na ich zweganizowanie w domu.  Składniki (na 8 bułeczek): Ciasto   12 g świeżych lub 5 g suchych(...)blaszek z lodówki odkładamy je w ciepłe miejsce na około 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.  8) Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Po wyrośnięciu na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie, ktore następnie wypełniamy budyniem.  9) Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.  10) W międzyczasie robimy lukier - do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy wodę

Roślinożerni urlopowicze
Bułeczki z czekoladą 79

równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Przygotować polewę. W misie miksera umieścić masło(...)puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka). Lekko ciepłe bułeczki polać polewą z serka kremowego, odrywać i podawać. Artykuł Bułeczki z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania