Dzisiaj zapraszam Was na pyszne bułeczki drożdżowe. Normalnie powiedziałabym jagodzianki, ale nie ma w nich tylko jagód. Mamy również to co tygryski lubią, czyli ser biały, w tym wydaniu wymieszany z jagodami. Drożdżówki piekłam na samym początku jagodowego sezonu, stąd braki w jagodach Ponieważ bułeczki miały „iść” do ludzi, jako podziękowanie, musiały być upieczone ze sprawdzonego przepisu(...)chciałam, ani nie miałam zbytnio czasu na eksperymenty. Postawiłam na sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe, z tradycyjnych jagodzianek . Bułeczki wyszły rewelacyjne, jak zawsze Ser biały doskonale współgrał z jagodami. Zachęcam Was do mieszania nadzienia. Doskonale sprawdzi się również ser z malinami czy brzoskwiniami jak również nadzienie w postaci malin czy jagód, lub jagód czy jabłek. Nie musimy ograniczać się
Mieszam w Garnkusłodkiego, na jakieś wyjątkowe śniadanie. Przychodzi taki czas gdy pierwszym co robię po wstaniu z łóżka jest kubek esencjonalnej herbaty, a zaraz potem wyjmuje składniki i przygotowuje ciasto na bułeczki. Na już na teraz, do herbaty albo z kubkiem kakao. Przepis na te bułeczki znalazłam w cudownej książce "Sirocco". Bułeczki=ciastka przygotowuje się szybciutko i są niebywale smakowite :) Bułeczki(...)cynamon, skórkę, cukier, jajko, mleko oraz daktyle. Całość zagniatamy na ciasto, będzie trochę kleiste. Blat posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką bułeczki (ok.12 szt.). Układamy je na blasze w odstępach min. 2 cm. Wszystki krązki smarujemy mlekiem i pieczemy ok 15 minut. Powinny ładnie urosnąć i się zarumienić. Bułeczki studzimy na kratce
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj kolejny przepis na domowe wypieki. Przepis rodem ze słonecznej Italii. Bułeczki są bardzo aromatyczne. Są pyszne same w sobie i nie potrzebują żadnych dodatków Włoskie bułeczki ziołowe Składniki: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży około 150 ml mleka 1 łyżeczka miodu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oleju słonecznikowego(...)zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aby co najmniej podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na małe kawałki (u mnie 15). Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miseczce łączymy mak, sezam, siemię lniane i sól. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki
PatiGotujecałym domu pachnie świeżymi bułeczkami. Tym razem z naszego piekarnika wyszły przepyszne bułeczki, nadziane farszem prosto z Kresów. Niemal w żadnym innym regionie Polski nie można spotkać połączenia ziemniaków z kaszą gryczaną. My postanowiliśmy zamienić kasze gryczaną paloną na niepaloną oraz dosypać nieco tymianku, przez co bułeczki zyskały nowy smak. W tej osłonie są równie przepyszne :) Zapraszamy po przepis. CIASTO(...)minimum 15 min, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej sól. Wbijamy jedno jajko i jedno żółtko. Pozostałe białko odstawiamy. Posłuży do posmarowania gotowych bułeczek. Dodajemy do mąki masło oraz zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na minimum 1 godzinę. Boczek kroimy w drobną kostkę i topimy. Najlepiej jest
Kuchnia od dwojgaPyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :) Składniki na 9 bułeczek Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 całe jajko 50 gr masła roztp. i ostudzonego 1/3 szkl cukru kilka kropel esencji waniliowej 1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki(...)wyrośnie, odgazowujemy je na blacie, dzielimy na 9 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po kilka kawałeczków rabarbaru, zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce. Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie...to proste !Przepyszne, słodkie bułeczki, które długo pozostają świeże. Idealne na śniadanie z ciepłym mlekiem lub jako słodka, zimowa kolacja. Nadzienie powstało po rzucie oka na zawartość lodówki. Jabłko, ricotta i świeża żurawina. Pyszne połączenie! Składniki na 14 bułeczek: 50g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100g cukru pudru 80g masła 500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jabłka 100g(...)serka ricotta 100g świeżej żurawiny 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: przygotować rozczyn ze 125ml ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i drożdży. Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników – mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką
Raj dla PodniebieniaPszenne bułeczki z niezwykle efektowną skórką, która przypomina cętki tygrysa. Skórka jest bardzo chrupiąca i przykrywa całą bułeczkę, dzięki czemu puszysty środek pozostaje dłużej świeży. Oryginalnie polewę na bułeczkach powinno się robić z mąki ryżowej, ale ja do tego wykorzystałam zwykły ryż. 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 12,5 g drożdży(...)cukrem, solą i wodą. Dodawać zmielony ryż porcjami, aż uzyskamy mieszankę o konsystencji śmietany. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na ok 10 jednakowych części. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 15 min. Na wyrośniętych bułeczkach rozsmarować grubo polewę ryżową, na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamzajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Przed formowaniem obejrzyj filmik: stąd , a ułatwi Ci pracę. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne. Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce(...)brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość ciasto podzielić na 2 części, z pierwszej zrobisz 6 wianuszków, z reszty 4 bułeczki - zajączki pierwszą część podzielić na 12 równej wielkości kawałków. Skręcić ciasto w kulki, następnie każdą kulkę rozwałkować na rulonik długości około 30 cm. Złożyć 2 ruloniki razem i skręcić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki z wierzchu polane czekoladą a w środku delikatny mus z jabłek i sera risotta. Robię je pierwszy raz (świeżo wymyślony przepis :) ) i jestem zachwycona smakiem, są dobre nawet na drugi dzień. Robi się je łatwo i przyjemnie. Spróbujcie a nie pożałujecie, niebo w gębie! :) Składniki: ser ricotta 250 g czekolada mleczna 100 g (1 tabliczka) mąka pszenna(...)następnie delikatnie je rozciągam aby koło się powiększyło. Na środek wykładam po 2 łyżeczki musu i zlepiam ciasto w kuleczkę. Z tej ilości ciasta wyjdzie około 40 bułeczek. Bułeczki wykładam na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez około 13-15 min aż bułeczki będą złoto
Kuchnia VikiMięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki(...)folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta na bułeczkę. Uformować okrągłą bułeczkę, następnie spłaszczyć lekko dłonią tworząc pdłużny wałek. Złożyć 1/3 ciasta do siebie i uciskać palcami wzdłuż całego brzegu miejsce koło miejsca. Obrócić ciasto o 180` i znowu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bułeczki smakują jak te sklepowe, słodziutkie idealne do dżemu lub same do kawy. W mojej wersji zrobiłam je jako "odrywane" i posypałam kruszonką ( taką jak w chałce ), ale wystarczy uformować podłużne bułeczki i lekko naciąć aby otrzymać sklepowy odpowiednik - tak jak jest w oryginalnym przepisie na Mirabelkowym blogu . Można zdążyć jeszcze na śniadanie :) Liczba porcji: 11 bułeczek Składniki(...)wyłożyć blaszkę papierem. Ciasto wyciągnąć z miski, lekko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki, które następnie należy układać obok siebie w blaszce. Po ułożeniu wszystkich kulek ponownie zostawić bułeczki do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Białko wlać do szklanki, dodać odrobinę zimnego mleka i rozbić widelcem. Posmarować górę wyrośniętych bułeczek posypać kruszonką
Czerwony GupikKiedy wracaliśmy zmarznięci do domu, kiedy potrzebowaliśmy pocieszenia albo tak po prostu, kiedy byliśmy razem. I chcieliśmy celebrować tę chwilę jak najdłużej. Mamusia rozpieszczała nas drożdżowymi plackami, a Babcia- bułeczkami. Skojarzenie wakacji i ferii to zapach pięknego Roztocza zmieszanego z drożdżowymi bułeczkami z własnej roboty dżemem. Pieczone w opalanym drewnem piecu, wyjmowane wielką, drewnianą łopatą i jedzone jeszcze parzące. Niezdrowo(...)Być może. Ale smaczniejszych chwil nie było. Nikt wtedy nie liczył nam zjadanych kalorii, wszystko spalaliśmy bawiąc się w policjantów i złodziei na polu za domem. A zapach bułeczek przywoływał nas skuteczniej niż głos rodziców. Chciałabym, żeby moje dzieci miały podobne wspomnienia. Żeby opowiadały kiedyś swoim Maluchom o ukochanych zapachach. Żeby kojarzyły je z domem, ciepłem i miłoscią. Dlatego
OliveandThymenajbliższych. Nie przeszkadza mi konieczność sprzątania czy gotowania. Mój dom = mój azyl, i już. Do weekendowych rytuałów należy pieczenie smakowitości. Ciasta, ciasteczka a na niedzielne śniadanie często bułeczki. W zależności od tego jak bardzo jestem zagoniona mam na nie czas i ochotę lub nie. W tę niedzielę musiało pachnieć kardamonem! Kiedy zobaczyłam je na blogu Pistachio(...)wiedziałam, że się nie oprę. Sobotni wypad na urodzinowa imprezę przyjaciółki Córci nastroił mnie pozytywnie, zakasałam rękawy piżamy o 7.15 i przystąpiłam do działania. Jakie są te bułeczki? Na pewno łatwo je przygotować, są pachnące, mięciutkie i bardzo słodkie. Idealnie komponują się z mocną herbatą ale do kakao jednak są zbyt mdłe (no chyba, że lubicie gorzkie
Dzieje kuchennej WiewióryPszenne bułeczki z dużą ilością otrębów. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 7 – 8 sztuk Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów pszenne lub żytnie 2 łyżki oleju roślinnego 200 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Wymieszać drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki w letniej wodzie(...)miski, nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swą objętość (na około 1 godzinę). Gdy ciasto wyrośnie, należy uformować bułeczki, wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne kilka minut do podrośnięcia (około 20 minut). Piec w piekarniku nagrzanym
KuchniaWeDwoje.pl