bułeczki - 9699 przepisów (strona:83/647)

Domowe drożdżówki ze śliwką w syropie i chrupiącą kruszonką 157

Domowe, mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem słoiczków konfitur Manufaktury Wielkopolskiej. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny. Składniki(...)każdą rozwałkować na grubość 2,5-3 cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm ), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Słodkie bułeczki z czekoladą (Panini dolci con cioccolato) 186

Słodkie bułeczki z czekolad ą , idealne na śniadanie lub podwieczorek, jak dla nas obowiązkowo z kubkiem kakao. D zięki dodatkowi ricotty b ułeczki s ą  niezwykle miękkie, puszyste i delikatne w smaku.  Polecam serdecznie i życzę smacznego ;) **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dai panini(...)grazie all'aggiunta della ricotta. I panini  sono ideali per una golosa prima colazione o più semplicemente anche per merenda.  Buon appetito ;) SKŁADNIKI  (ok. 15 sztuk) Bułeczki 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 200 g ricotty 400 g m ą ki pszennej   25 g świeżych drożdży  75 ml mleka 50 g cukru 50 ml oleju

La grande e la piccola cuoca
Domowa ciabatta 139

wyrastanie ciasta zajmuje około 3 godziny), ale użyte składniki są ogólnie dostępne i pewnie większość ma takie w domu bez specjalnego wychodzenia na zakupy. Postanowiłam więc, że spróbuję zrobić bułeczki sama. Początkowo planowałam wykonać bułeczki, które wykorzystałam do kanapek BLT ( zobacz przepis na kanapki BLT ), ale w porę zorientowałam się, że nie mam aż tyle czasu. Wybrałam więc przepis(...)ciabattę z bloga Kwestia Smaku. Zrobiłam trochę po swojemu, dodatkowo zwiększając ilość składników. Bułeczki wyszły świetne. Najsmaczniejsze były te, które najmocniej się napuszyły 360 g ciepłej wody 1 op. suchych drożdży (7g) 500 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek oleju lub oliwy Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz

Smaki Na Talerzu
Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis 217

lepszego niż domowe pieczywo? Ten zapach unoszący się po kuchni… Ja od razu robię się głodna, a domownicy zaglądają co rusz czy może już wyciągnęłam z piekarnika domowe bułeczki. Nie wiem jak Wy, ale my po prostu uwielbiamy domowe pieczywo. Taka domowa pszenna bułka z przedziałkiem najlepiej smakuje mi z masłem lub dżemem. Moje dzieci lubią(...)mąż najczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej Spróbujcie, polecam.  Składniki

Słodkie okruszki
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 416

dupki" to przepyszne omączone pieczywo domowej roboty! Bułki z przedziałkiem są dla nich bardzo zabawne, nigdy nie mogą się ich doczekać. Moje dzieci bardzo lubią te szybkie i proste bułeczki drożdżowe, zapewne dlatego, że jest to miękkie pieczywo, bez chrupiącej skórki, która oprócz tego, że nam dorosłym bardzo smakuje, to dzieci mogą mieć z nią niemały problem. Szybkie bułeczki śniadaniowe(...)oprócz tego, że czas ich wyrastania, jak to przy cieście drożdżowym, trwa kilka chwil, to ich pieczenie to tylko 15 minut! Przepis na bułeczki śniadaniowe Składniki potrzebne do przygotowania bułek: 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 220 ml ciepłego mleka 40 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli Bułki pszenne z przedziałkiem - przygotowanie: Drożdże

MamaOskarka
Ziołowo - czosnkowe bułeczki 185

Puszyste domowe bułeczki o pięknym  złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 40g margaryny 6g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli morskiej 300ml ciepłego mleka(...)miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Farsz ziołowy: Margarynę połączyć - rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia,  pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie przez środek każdej bułeczki wykonać głębokie nacięcie, wypełnić

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułeczki czosnkowo-serowe 4757

Przepis na te bułeczki wypatrzyłam na blogu Gotuj z prezesem. Przyznam, że pomysł wydał mi się ciekawy i wart wypróbowania. Sama nie wpadłabym na to, by dodać do masła czosnkowego również serek topiony. Muszę powiedzieć, że bułeczki bardzo nam smakowały i zniknęły w tempie ekspresowym:) Wyszły pyszne. Mięciutkie. Pachnące masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Najbardziej smakowały mi po lekkim przestudzeniu. Jak smakowały(...)wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Pieczemy przez około 15-20 minut (lub nieco dłużej, do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do190 stopni. Uwagi: Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozmąconym jajkiem. Serek

Smaki Na Talerzu
Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą 183

zawijane bułeczki drożdżowe to właściwie połączenie pizzy z muffinkami. Drożdżowe ciasto posmarowane koncentratem, posypane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz oregano, zawinięte w rulon, pocięte na kawałki i upieczone w formie na muffinki. Oczywiście można by było z tych proporcji zrobić jedną dużą pizzę ale takie bułeczki- muffinki lepiej się transportują i przechwytują więc są idealne do wzięcia gdzieś(...)posmakuje. Uwaga- w przepisie jest czas przygotowania 30 minut ale to jest czynny czas. Jak chcecie oszacować całość to trzeba doliczyć czas wyrastania ciasta – czyli 1.5 h. Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą   Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min   Zawijane bułeczki drożdżowe z fetą i pomidorami, przypominające w smaku

Cooking for Emily
Niebiańskie bułeczki z serem i malinami 361

Przepyszne, a wręcz turbopyszne bułeczki drożdżowe, które znikają zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Doskonały smak na najwyższym poziomie. Dodatek konfitury kokosowej sprawia, że nadzienie serowe jest niesamowicie kremowe i nie można im się oprzeć. Potrzebujemy: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jaja 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 80 g masła(...)równych części. Każdą z części ciasta formujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką, a właściwie jej dnem oprószonym w mące odciskamy na środku każdej bułeczki dołek, w którym umieścimy nadzienie. Nadzienie przygotowujemy w bardzo prosty sposób: należy wszystkie składniki nadzienia zblendować na gładką pastę. Do każdej bułeczki nakładamy sporo nadzienia, a w nadzieniu zatapiamy maliny

MamaOskarka
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 143

stopionego masła 1 żółtko 80 – 90 g cukru pudru 250 – 270 g mąki pszennej mały słoiczek konfitury z czarnego bzu posiekane migdały rozbełtane białko do posmarowania wierzchów bułeczek Wykonanie Przygotowujemy zaczyn: w miseczce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem waniliowym i dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy(...)ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella) 200

SKŁADNIKI (ok. 10 bułeczek) 500 g m ą ki pszennej 40 g cukru trzcinowego 20 g świeżych drożdży 1 jabłko (ok. 200 g)  1 jajko 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody 50 g masla 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego **** INGREDIENTI (ca. 10 panini) 500 g di farina 40 g di zucchero di canna(...)pokrojone w drobną  kostkę.  Ciasto  przykrywamy wilgotną  ściereczką i odstawiamy ponownie  do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki (na 1 porcj ę  przypada ok. 100 gram ciasta).  Bułeczki wykładamy  do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką;  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut

La grande e la piccola cuoca
Ślimaczki z szynką. 213

Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z niesamowicie smacznego ciasta jogurtowego, oprószone sezamem i apetycznie nadziane szynką. Podałam je, jeszcze ciepłe, na kolację i przyznam szczerze, że dawno nie słyszałam tylu zachwytów ;) Rano sprawdziły się perfekcyjnie jako dodatek do jajecznicy, a później jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo polecam! Składniki na ślimaczki z szynką: na 24 sztuki(...)Następnie łyżkę zastępujemy mikserem i wyrabiamy ciasto dosypując tyle mąki, aby powstało dość luźne, ale gładkie, zwarte ciasto (około 8-10 minut). Pamiętajcie, że im ciasto będzie rzadsze tym bułeczki wyjdą bardziej delikatne i puchate, ale musi być na tyle zwarte, żeby dało się je wałkować. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce

Rozpustne gotowanie
Bułeczki z szynką. 218

Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe nadziane plastrami szynki, zaplecione w gniazdka, idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak również jako świetna przekąska poza domem, zarówno w pracy jak i wycieczce, czy pikniku. Smakują wyśmienicie, bardzo polecam! Składniki na bułeczki z szynką: na około 16 sztuk 25 g świeżych drożdży 220 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 470 g mąki tortowej(...)następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy tak jak na zdjęciu. Bułeczkę zwijamy począwszy od strony z szynką, a końce powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc wianuszek. Tak powstałą bułeczkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę i odkładamy

Rozpustne gotowanie
Cinnamon Rolls | Cynamonowe bułeczki | Cynamonki 148

ciasta drożdżowego i cynamonu. Idealne na słodkie, grudniowe śniadanie lub podwieczorek do kubka ciepłego mleka, kakao lub białej kawy. Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżych, maślanych bułeczek w piekarniku? Prosto z piekarnika, ciepłe postaw na stole i zobacz jak szybko znikają. Składniki (8 bułeczek, forma o średnicy 25 cm): Ciasto drożdżowe: 2 i 1/4 szklanki(...)równych części, które następnie ułożyć w równych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia. 7) Przed pieczeniem, posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem, delikatnie posypać cukrem trzcinowym i posiekanymi płatkami migdałów. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min., aż bułeczki się zarumienią. 9) Podawać od razu

Fitsweet.me