Bułeczki są mięciutkie w środku, z zewnątrz lekko chrupiące z wyczuwalnym smakiem sera. Choć rzadko jadamy pieczywo, to jak już zdarza nam się poszaleć to zajadamy się świeżą kromką z masełkiem i np. domowymi powidłami (kto by pogardził, już robię się głodna;) Kiedy piekę domowe chleby lub bułeczki to najczęściej jest to wtedy gdy mamy rodzinną domową biesiadę(...)kiedy tylko mamy ochotę wyjmujemy z zamrażalnika - kwestia czasu na rozmrożenie, zazwyczaj to trwa godzinę - dwie. Da radę wytrzymać, bo przez ten czas najczęściej skupiam się na dodatkach. Takie bułeczki z serem można podawać bardziej na wytrawnie - może z musem z makreli? z twarożkiem i grubo posiekanym szczypiorem? z gorącą prosto z patelni jajecznicą? z sałatą i plastrem wędliny
Zasmakuj KuchniŚwięta już za nami i wielkimi krokami zbliża się do nas Sylwester i Nowy Rok. Dla tych, którzy spędzą go na tzw. domówkach przygotowałem przepis na bułeczki ala pizza z sosem pomidorowym, salami i serem mozzarella. Jest to jedna z tych przekąsek, która sprawdza się na każdej imprezie i znika ze stołu w mgnieniu oka. Bułeczki ala pizza można przygotować(...)odpowiednio wcześniej i podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Przepis na bułeczki ala pizza: Składniki Składniki: Ser mozzarella Salami Oliwa z oliwek Oregano Ciasto na bułeczki: Drożdże – 20 g Mąka typ 450 – 300 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Przygotowanie Rozpuszczamy
ale PysznieBułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe Puszyste bułeczki drożdżowe warto upiec w domu , są tak pyszne że w błyskawicznym tempie znikają , upiekliśmy je popołudniu , a wieczorem już ich nie było :) Najlepiej oczywiście smakują zaraz po upieczeniu , świeżutkie , pachnące :) w całym domu unosi się smak drożdży , ten zapach zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem , kiedy to babcia co weekend(...)piekła dla nas drożdżowe ciasta czy bułeczki , pychotka :) O to przepis : 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki letniego mleka 5 dkg świeżych drożdży 100 g margaryny 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , do niego w kruszyć drożdże. Margarynę rozpuścić. Jajka , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystkie
Aromatyczne PodróżeChodź dzisiejszy przepis będzie dedykowany głównie weganom i tym na diecie bezglutenowej, to gwarantuję że bułeczki podbiją też nie jedno najbardziej wybredne podniebienie. Trudno nazwać dzisiejszy produkt bułeczkami, bo z takimi klasycznymi praktycznie nie mają nic wspólnego. Są w 100 % wegańskie nie zawierają jajek,drożdży a dodatkowo są bezglutenowe. Niemożliwe? a jednak... Następnym szczegółem odróżniającym vege bułeczki od tych zwykłych(...)bowiem zostały w parowarze i tym samym bliżej im do tradycyjnych buchtów in.(parowańców,bułek na parze). Słodkie, delikatne no i zaskakująco sycące. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa, a bułeczki rosną dzięki kombinacji sody oczyszczonej i octu. Bez obaw octu nie wyczujecie po upieczeniu, ma on za zadanie aktywować działanie sody oczyszczonej. Smak aksamitny i bogaty z wyraźnie wyczuwalnym aromatem
vaniliowoczekoladowacórki wrócą z pracy i coś na kolację trzeba podać i coś wykombinować..no i mleka też brak,ale miałam maślankę i wynalazłam tutaj przepis na bułeczki ..Bułeczki wyszły bardzo pyszne...mięciutkie, pulchniutkie...polecam..Ja swoich bułeczek niczym nie smarowałam ..no i moje bułeczki są z przedziałkiem..w sumie nie ważne, czy są posmarowane czy z przedziałkiem(...)lekko oprószony mąką blat i wyrobić ciasto.Uformować kulę, przykryć i odstawić na 1 ,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na wyłożonej pergaminem blasze. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed
Moje domowe kucharzeniejagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy bułeczki marchewkowe w uroczym, pomarańczowym kolorze i o lekko słodkawym smaku. Zgodnie z zasadami wszyscy zabraliśmy się za kucharzenie w miniony weekend 11-13 listopada , a swoje dzieła piekarnicze zobowiązani byliśmy opublikować(...)wcześniej ugotowane do miekkości 2 szkl. mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - czubata 1 niepełna łyżeczka soli - płaska ziarna sezamu - do posypania bułeczek przed pieczeniem Zaczyn 5g drożdży rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin - używać dużej
Grunt to przepis!drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami drożdżowymi pokazuje, że dodatek cukru jest całkowicie zbyteczny - drożdże namnażają się tylko 5 minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz(...)mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szklanki mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - zrezygnowałam z cukru 1 niepełna łyżeczka soli 2 łyżki oleju oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka czarnuszki i kminku) 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodzieCiepłe bułeczki na śniadanie, kto by się oparł takiej pokusie. Są to idealne bułeczki do dżemu, miodu lub konfitury. Ich dodatkową zaletą jest chrupiąco-słodka skórka. Znikają jeszcze ciepłe :) Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 100 płatków owsianych 25 g świeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 50 g masła(...)wałek o długości 30 cm. I tniemy na 12- 14 równych części. Układamy na blaszce w dość dużych odstępach. To jest wersja dla leniuchów. Można też uformować tradycyjne bułeczki, ale ja ostatnio zaliczam się do leniuchów :) Przykrywamy bułeczki ręcznikiem bawełnianym do kolejnego wyrastania. Miód i wodę mieszamy ze sobą, następnie smarujemy wyrośnięte bułeczki. Obsypujemy sezamem, siemieniem lnianym lub płatkami owsianymi
Delicious Titbitsmięciutkie, lekko słodkie. Podałam je w towarzystwie kakao, z powidłem śliwkowym oraz karmelizowanymi pomarańczami i masłem. Obłędnie pachnące i kuszące swoim kolorem. Receptura ze strony Moje wypieki. Lekko zmodyfikowana. Bułeczki dyniowe z nutka pomarańczy i karmelizowanymi pomarańczami 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 20 g drożdży świeżych 3/4 szklanki mleka 280 g puree z dyni 1 duże jajko 30 g masła(...)miejsce do podwojenia objętości. Ja zastosowałam metodę rośnięcia nocnego czyli po wyrobieniu przełożyłam ciasto do miski, przykryłam ja i wstawiłam do lodówki. Rano wyjęłam na pół godziny przed przygotowywaniem bułeczek by się ociepliło. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dużą płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Tniemy ciasto nożem na 14 części, z których formujemy okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczamy
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj przygotowałam bardzo smaczne, nadziewane bułeczki. Jeżeli chcecie odczarować zwykłe kanapki z szynką i z serem, zróbcie takie same Są proste, efektowne i bardzo smaczne. Koniecznie zjedzcie je, kiedy będą jeszcze ciepłe. Przepis na nadziewane bułeczki Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 min Składniki dowolne bułki szynka ser masło Przepis 1 Nacinamy bułeczki w kilku miejscach. 2 Nacięcia smarujemy(...)masłem i wkładamy w nie szynkę oraz ser. 3 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut - do zrumienienia. Porady Bułeczki możecie robić z dowolną wędliną oraz dowolnym serem. Możecie także do masła dodać ziół albo czosnku - bułeczki będą bardziej aromatyczne. Zobacz też: Masło czosnkowo-ziołowe Artykuł Nadziewane bułeczki na ciepło pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiBezglutenowe, bezlaktozowe bułki rozetki. Puszyste, miękkie i delikatne jak najlepsze bułki z mąki pszennej, jak bułeczki z najlepszej piekarni... Przepyszne. Proste do wykonania. Bułeczki, które po prostu musicie zrobić.... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine(...)ciasto dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i jednolite. Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po wskazanym czasie ostrym nożem lekko natnij skórkę
Kuchnia bezglutenowaKolejna propozycja wspólnego wypiekania na śniadanie to duńskie bułeczki maślane tebrikes..Pyszne bułeczki ..najsmaczniejsze w dniu pieczenia. Rozczyn: 20 g drożdży 400 g letniego mleka 300 g mąki pszennej ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g miękkiego masła 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty(...)około 1 cm.Górę posmarować resztą masła [ u mnie woda] i posypać serem lub makiem [ złoty len] . Następnie za pomocą ostrego noża np.do pizzy wyciąć 12-15 prawie trójkątnych bułeczek.Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić wyrośnięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wodą i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu
Moje domowe kucharzeniePyszne, mięciutkie bułeczki na serwatce zamiast wody. Przerobiłam przepis na chleb na serwatce , dodałam trochę domowego mussli i już po kilku godzinach mogliśmy się delektować domowymi bułeczkami. Dzięki mussli zyskały one bardzo ciekawy smak. Czasami można było natrafić na rodzynki, czasami na kawałek orzecha lub kilka ziaren siemienia lnianego. Bułeczki pasują do wszystkich dodatków. Dzięki nim mieliśmy pyszną kolację:) Bułeczki(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to 45 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 12 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Podczas wyrastania bułek nagrzać piekarnik do 200°C . Wyrośnięte bułki
Posadzone i zjedzonenadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Dziś prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane(...)NADZIENIE: 10 cienkich i długich parówek kilka grubych plastrów żółtego sera 300g pieczarek 1/2 puszki ananasa 3-4 łyżki Sosu madziarów od Folwark DODATKOWO: 1 białko - do posmarowania bułeczek przed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem Zaczyn Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć
Grunt to przepis!Otrzymałam mega paczkę od firmy PLENUS gdzie było mnóstwo smakowitych przypraw, ziaren i bakalii. Dlatego więc postanowiłam wypróbować ziarenka słonecznika i pestki dyni na bułeczkach. Bułeczki pszenne wyszły bardzo smaczne i puszyste. Ja zawsze lubię, w pieczywie jak coś chrupie i te bułeczki z tymi ziarnami i pestkami to to, co lubię. Bułki możemy podawać na śniadanie(...)Pszenne bułeczki z ziarnami Składniki: rozczyn drożdże świeże - 20 g mąka -1 łyżka szczypta soli woda ciepła - 20 ml Ciasto drożdżowe : woda ciepła - 250 ml olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy
Kuchnia Danusi