Bułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)dość ciężkie i zbite, a przez to też syte. Już jedna bułeczka jest w stanie zaspokoić głód. Są naprawdę przepyszne! Urzekły mnie swoim wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej(...)dość ciężkie i zbite, a przez to też syte. Już jedna bułeczka jest w stanie zaspokoić głód. Są naprawdę przepyszne! Urzekły mnie swoim wyjątkowym smakiem. Dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji plecionej, dzięki temu świetnie się też prezentują. P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży
Kuchnia MagdaLenywyrośniętego ciasta dodajemy roztopione masło, cukier i otartą skórkę z cytryny. Tym razem wyrabiamy, aby uzyskać elastyczne i lśniące ciasto. Dzielimy ciasto na 9 części i formujemy każdą w bułeczki, pomagając sobie odrobiną mąki. Mąka nie może pozostać na powierzchni bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta zielonego, uciskając je delikatnie. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia(...)ciepłe roztopione masło, cukier i otartą skórkę z limonki. Tym razem wyrabiamy tak długo, aby uzyskać elastyczne i lśniące ciasto. Dzielimy ciasto na 9 części i formujemy każdą w bułeczki, pomagając sobie odrobina mąki. Mąka nie może pozostać na powierzchni bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta pomarańczowego. Połączone bułeczki pieczemy w temperaturze około 180st. przez
Leśny ZakątekDrożdżowych słodkości ciąg dalszy - dzisiaj zachęcam do upieczenia słodkich bułeczek nadzianych mleczną i gorzką czekoladą. Ciasto drożdżowe (wbrew pozorom) nie jest trudne do przygotowania. Właściwe wyrobienie ciasta - gwarancją sukcesu! (gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Pamiętajcie o tym, aby nie dosypywać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ jej nadmiar spowoduje, że bułki będą twarde(...)pomocą widelca. Do miski robota kuchennego wsypać mąkę, szczyptę soli, drobny cukier, cukier wanilinowy i wlać podrośnięty rozczyn oraz roztrzepane jajka (odrobinę mieszanki jajecznej pozostawić do późniejszego posmarowania wierzchu bułeczek!) . Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ musi wchłonąć rozpuszczone masło/margarynę. Czekoladę drobno posiekać
UgotowaćMięsiste i lekkie bułeczki posypane płatkami owsianymi. Upiekłam je z mąki pszennej i żytniej razowej w proporcjach 3:1. Mąka żytnia ma mniej glutenu niż pszenna, który to powoduje spulchnianie ciasta. Teoretycznie więc bułeczki z mąką żytnią razową mogą słabiej rosnąć. Z tym przepisem nic takiego się nie dzieje. Bułeczki już na blacie pięknie rosną, a po upieczeniu zachowują kształt(...)ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat, chwilę wygniatamy, formujemy gruby wałek, który kroimy na 9 równych części, po ok. 100 g każda. Z każdej części, w dłoniach, formujemy zgrabne bułeczki. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Na 10 minut przed końcem wyrastania zaczynamy rozgrzewać
cool and mintypostanowiłam dołączyć do grupy, która od pewnego czasu wypieka różne smakowitości na śniadanie. Na ten tydzień cyklu wypiekanie na śniadanie został zaproponowany przepis z bloga Poproszę dokładkę na wytrawne bułeczki ziemniaczane podawane na Węgrzech jako przekąska do piwa. Bułeczki mają charakterystyczny wygląd oraz chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Składniki (na 20 pogaczy): 300 g surowych ziemniaków 500 g mąki pszennej(...)naciąć nożem w kratkę. Za pomocą szklanki zanurzanej co jakiś czas w mące wycinać kółka i przekładać je na blachę. Resztki ciasta ponownie zagnieść, ponownie naciąć i wycinać bułeczki, aż do wykorzystania całości ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. na program pieczenie góra/dół. Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i dać im jeszcze chwilę na podrośnięcie. Piec
Weekendy w domu i ogrodzieDrożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne. Tradycyjne mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania(...)Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku rozsmarować przygotowany farsz jarmużowy, przykryć drugią połową placka. Pokroić na 3- cm pasy. Każdy pasek skręcić wg osi, następnie zwinąć w bułeczkę, koniec założyć pod spód. Nie za bardzo przejmuj się kształtem, bo wszystkie niedoskonałości wyrówna piekarnik podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dookoła nas wydaje się jakby spokojniejsza i przytulniejsza, jak w domu. Żeby w domu faktycznie poczuć się jak w domu, warto przygotować dzisiejszą propozycję z piekarenki Agaty, czyli mięciutkie bułeczki jogurtowe. Doprawdy, zaczarujecie nimi swój świat… Uniwersalne i niebanalne Proponowane przez Agatę mięciutkie bułeczki jogurtowe można podawać i zjadać na setki sposobów, znajdując pośród nich ten, który najbardziej(...)domowymi konfiturami, których w spiżarni mojej siostry jest całe mnóstwo. Fantastycznie smak tego pieczywa podkreśli miód, a żywieniowi minimaliści spałaszują je po prostu z masełkiem. Palce lizać! Mięciutkie bułeczki jogurtowe Składniki: 1 łyżka miodu (20 g) 25 g drożdży 100 ml ciepłego mleka (100 g) 180 gęstego jogurtu (najlepiej greckiego) o temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
KulinarneImpresje.plrówne 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Przygotować polewę. W misie miksera umieścić masło(...)puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka). Lekko ciepłe bułeczki polać polewą z serka kremowego, odrywać i podawać. Artykuł Cynamonowe bułeczki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEKorzenne, aromatyczne bułeczki z powidłami (lub czekośliwką) i kruszonką. Oczywiście, najlepsze na ciepło ze szklanką mleka :). Przepis na dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką. Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki puree dyniowego 1/2 szklanki mleka (lub więcej, jeśli puree jest bardzo suche) 3 łyżki roztopionego masła 20 g drożdży 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki świeżo utłuczonego(...)skórka otarta z 1 pomarańczy (tylko pomarańczowa część) 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli Dodatki: powidła lub czekośliwka ok. 2/3 szklanki kruszonka (przepis TU połowa porcji) Jak zrobić dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką? Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, zostawić, po chwili rozpuszczą się, dodać łyżkę mąki, 2-3 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić
Rodzinka w kuchnihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gdy zabraknie w domu pieczywa lub nabierzecie ochoty na świeże ciepłe bułeczki, to polecam Wam ten przepis Składniki: 3 szklanki (poj.250ml) mąki pszennej u mnie tortowa 20g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki roztopionego(...)ciepłe miejsce na kilka minut po czym znów wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na kolejne 60minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 części w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia
W garach u GosiBułeczki te zdecydowanie będę powtarzać częściej, bo chociaż wyszło ich AŻ 18 sztuk, Rodzinka mówiła, że gdyby jeszcze były, zjedliby więcej… Takie komentarze, zwłaszcza od najbliższych, cieszą bardzo i motywują do kolejnego pieczenia. Muszę przyznać, że drożdżówki te mi również bardzo zasmakowały. Myślę, że w dużej mierze to zasługa długiego wyrabiania ciasta. Od kiedy „załapałam” ciasto drożdżowe(...)lubię go robić i poświęcać mu jak najwięcej uwagi – odwdzięcza się potem puszystością i delikatnością. Jeżeli zrezygnujecie z rumu, bułeczki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub na wspólny piknik, choć muszę przyznać, że do końca nie wiem jak smakują na zimno;) Zróbcie je koniecznie:) 40 g drożdży 100 g drobnego cukru 500 g mąki pszennej
Smaki Na TalerzuUwielbiam te kruche angielskie, bułeczki. Pierwszy raz miałam okazję ich próbować jakiś czas temu w Irlandii i od razu bardzo mi posmakowały. Te tradycyjne zwykle są z dodatkiem rodzynek. Ja mam dla Was dzisiaj przepis z dodatkiem puree z dyni, która nadaje bułeczkom cudowny żółty kolor. Swoje bułeczki polałam lukrem ale równie dobrze można go pominąć i podawać przekrojone(...)wymieszać, dodać do suchych składników. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Stolnice podsypać mąką i dłońmi uformować z ciasta koło o grubości ok 2 cm. Podzielić na 8 trójkątów. Trójkątne bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Scones piec ok 15 minut w 180 stopniach. Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z cynamonem i odrobiną wody na gęsty lukier. Polać
Smakołyki Asipomponik z ciasta na brioszce. W cieście wyraźnie wyczuwalna jest nuta pomarańczy i brioszki dobrze smakują nawet kolejnego dnia, nie wysychają, jak nie raz zdarza się to ciastom drożdżowym. Bułeczki wychodzą puszyste i miękkie i idealne są do mleka, jak zwykle u nas, czy do kawy. Po raz pierwszy używałam do wypieku mąki „00”, bo taką i tylko(...)czytałam, że ta mąka 00 to wielka ściema, z kolei w innym, że np. ciasto do pizzy to tylko z tej mąki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Ja bułeczki smarowałam białkiem, bo akurat miałam takie osierocone W oryginalnym przepisie jest to żółtko. Przepis pochodzi z tej strony . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018
Mieszam w Garnkudomowe pieczywo 😊 Bez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jesteśmy z Mężem wielkimi fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę(...)dobrą pizzę, robię domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burgerów upiekłam własnoręcznie małe bułeczki. Miękkie, puszyste, wyszły idealnie. Moje mini-burgery przełożyłam plastrami mielonych kotletów (zostały od obiadu), pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą oraz sosem majonezowo-czosnkowym. Wyszło pysznie! 😉 Składniki: (na 10 małych bułeczek) 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki cukru 150 ml ciepłego mleka
Walijskie Pichcenie