Gorące i chrupiące bułeczki nadziewane to prosty sposób na urozmaicenie sobie śniadań lub kolacji. Przygotowuje się je szybko i w takim samym tempie zajada, po prostu rozpływają się w ustach. Posypane startym żółtym serem smakują wyśmienicie. składniki na 8 bułeczek 8 małych bułeczek puszka mielonki 300 g 1/2 czerwonej papryki 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 3 łyżki(...)oliwy mały słoiczek przecieru pomidorowego 10 dag startego żółtego sera sól i pieprz tymianek i bazylia przepis Z bułeczek ścinamy górę, tak by dolna część była znaczne większa i łyżeczką wyjmujemy miękisz . Bułeczki lekko skrapiamy oliwą z oliwek i środki smarujemy obranym ząbkiem czosnku . Układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika aby się odrobinkę zarumieniły
Smakowite Danianajważniejsze- w końcu miałam czas posiedzieć w kuchni. A to było chyba najbardziej odprężające... No i gdyby nie ten przykry incydent z moją ładowarką- pewnie te piękne BURGEROWE BUŁECZKI nigdy by nie powstały. A tak- mam nową obsesję. Już zdążyłam upichcić kilka blach i zamrozić kilka tuzinów. Są taaaakie dobre! W połączeniu z upieczonym, dobrze przyprawionym kurczaczkiem lub domowymi burgerami(...)Angeles dzielą się swoimi najlepszymi dziełami. Ja tylko troszkę go podrasowałam do swoich potrzeb i upodobań. I już nie będę nic zmieniać. Jest ŚWIETNIE. NAJLEPSZE RAZOWE BUŁECZKI BURGEROWE Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki ciepłego mleka 2 i 1/2 łyżek cukru 2 łyżeczki drożdży 2 jaja 3 szklanki mąki żytniej razowej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Gotowanie to kochanieBułeczki, które robi się na 13 grudnia - Lussekatter (ja mówię, że to są najdroższe bułeczki świata ze względu na szafran, który jest najdroższą przyprawą świata). W oryginalnym przepisie bułeczki są z rodzynkami, ale u mnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:) Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki(...)mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody 1 gram szafranu (w opakowaniu firmy Kamis są 3 gramy) Mleko podgrzać aż będzie letnie, ale nie zimne Dodać do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i odstawić na chwilę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comaromatyczny czosnek niedźwiedzi można wykorzystać do tak wielu potraw. Można go zamrozić lub zasuszyć. Układam sobie w głowie listę potraw, do jakich będę go używać otwierając sezon cudownymi bułeczkami. Pewnie większość z Was zna bułeczki-ślimaki w wersji na słodko, najczęściej cynamonowe. Są pyszne. Jednak pojawiła się poważna konkurencja w wersji wytrawnej. Kiedy zobaczyłam garlic rolls wiedziałam, że muszę(...)upiec właśnie z czosnkiem niedźwiedzim . Piekłam bułeczki w formie na muffinki, dzięki czemu zachowały podobny kształt. Można jednak piec w tradycyjnej formie "odrywając" sobie po bułeczce. Nadzienie z masła czosnkowego dodaje im niezwykłego aromatu. Tak pieczone zyskują chrupiącą skórkę i puchate, delikatne wnętrze. Są cudowne! 12 sztuk rozeszło się w oka mgnieniu, zatem od razu upieczcie z podwójnej porcji
KUCHARNIAmoim marzeniem. A nawet dwoma. Mantou i Lo . Lo i mantou . Gotowanie z Lo , na które umawiałyśmy się już chyba ponad 2 lata. I mantou - chińskie bułeczki na parze z fioletowych ziemniaków, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Znacie to uczucie, kiedy wiecie, że wszystko zaczyna do siebie pasować? Nastaje odpowiednia chwila i czas(...)było z ziemniakami, Lo i mantou , które gotowałyśmy razem w pierwszą marcową i słoneczną niedzielę. Wszystko do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana jest pszenica. Po ugotowaniu mogą być przechowywane w lodówce lub zamrażane i ponownie podgrzewane
KUCHARNIAChantel , Mopsikiem , Panną Malwinną , Mirabelką oraz Siaśką na warsztat wzięłyśmy pieczywo cebulowe. Kiedy dziewczyny zaproponowały taki temat, byłam wniebowzięta, gdyż cebulowe bułeczki po prostu uwielbiam - smak smażonej, a później zapieczonej w cieście cebuli niewiarygodnie łagodnieje, a pieczywo nabiera charakteru. Od razu wiedziałam, co chciałabym zrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które(...)nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Za pierwszym razem nie powaliły mnie na kolana - ot, smaczne, zwykłe bułeczki. Mleko nie wpłynęło w zasadniczy sposób na smak czy strukturę - neutralne w smaku, idealne na śniadanie. I właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, czym C. uraczy mnie później. Jeśli jednak Wy jesteście w tej szczęśliwej sytuacji, że ten najczerwieńszy ze wszystkich poranków spędzicie z ukochaną osobą, proponuję uraczyć ją wyjątkowymi bułeczkami. Jestem z nich dumna niesłychanie, wyszły bowiem fantastyczne! Z dodatkiem mąki żytniej oraz pieczonej papryki i... Czosnku. Nie martwcie się - jest go tylko odrobina, w dodatku wcześniej upieczony traci swą(...)ostrość na rzecz słodyczy. Nadaje delikatnego posmaku bułeczkom, które ślicznie wyglądają ozdobione czarnymi ziarnami czarnuszki. Ogólnie zastanawiałam się nad nimi kilka dni. Szukałam przepisów na pieczywo z pieczonym czosnkiem, nigdzie jednak takowego nie znalazłam. Postanowiłam więc działać na czuja - skoro pieczony czosnek uwielbiam, doszłam do wniosku, że do bułeczek też będzie pasował. A że akurat w domu miałam kolorową
Pożeraczka, czyli raz adobrzebułeczki czekają na publikację już tyle czasu, że aż mi wstyd. Nie wiem dlaczego właściwie jeszcze się tu nie pojawiły... Najpierw miałam ciekawsze rzeczy do publikacji, później zaginęły się w masie przeróżnych plików... Dzisiaj na szczęście je znalazłam, i czym prędzej dzielę się przepisem. To takie troszkę stuningowane bułki śniadaniowe - żeby nie było nudno jest bekon, który akurat zalegał(...)samym masłem, i też będą pyszne. Uwielbiam domowe pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort bezowy, i tak jakoś dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby usiąść przed laptopem. A mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Czy ktoś by zgadł, że da się upiec bułeczki z pokrzywą...? Ja nie miałam pojęcia. Kiedy więc znalazłam w książce Bag brød przepis, wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Udaliśmy się na spacer do lasu w celu zebrania pokrzyw. Tylko(...)młode listki z samego czubka. Trochę czasu mi to zajęło... Ale było warto, bułeczki wyszły bowiem pyszne! Co prawda smak pokrzyw nie jest wyczuwalny, ale za to mają cudownie zielony kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNareszcie weekend :D A jak weekend, to i coś na słodko. Dziś przyszła pora na pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość dawno, ale że przepis był eksperymentem, to nie trafił od razu na bloga. Wtedy dodawałam wszystko na oko. Mąka, cukier, szczypta soli. Masła miałam w lodówce trochę ponad pół kostki, więc dałam całe. Zostało(...)dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru 2/3 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka
Ratunku obiadDziś mamy dla Was przepis na pyszne bułeczki tym razem wytrawne, bo z farszem z duszonej cebulki. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Cebulowe bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i świetnie smakują. Jeśli szukacie pomysłu na prostą i pyszną przekąskę, cebulowe bułeczki z pewnością przypadną wam do gustu. CEBULOWE BUŁECZKI PRZEPIS Składniki(...)jajko 25 g masła 4 g suchych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo 3-4 duże cebule 1 łyżeczka maku sól pieprz jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie 1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy roztopione masło, mleko, cukier, sól oraz suche drożdże. Całość łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Alle Dobre!nazbierałam wczoraj były gigantyczne. Jagodzianki to taki charakterystyczny polski wypiek drożdżowy, który dominuje podczas lata. Chyba w każdym domu ktoś zaprasza na pyszne i puszyste słodkie bułeczki, obficie wypełnione jagodami. Piekłam jagodzianki już 3 razy. Do idealne bułeczki na podwieczorek, czy deser. Co niektórzy spokojnie zjedzą jagodziankę na śniadanie. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na drożdżowe jagodzianki. Każdy z nich(...)jest inny. Piekłam jagodzianki, które rosły nocą , czy jagodzianki cynamonowe . Nie tylko doskonalę swój kunszt w pieczenia tych drożdżowych bułeczek ale też testuję różne dodatki do ciasta. Tym razem doprawiłam ciasto limocello. Z limocello ukręciłam również lukier. Skąd ten pomysł? Na Korfu jadłam pyszny grecki sernik jogurtowy polany limocello. Po drodze do domu kupiłam kupiłam greckie limocello, które jest naprawdę
codojedzeniaCebulaczki z zółtym serem Cebulaczki z żółtym serem to pyszne, drożdżowe bułeczki z podsmażoną cebulą . Są idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub jako dodatek do zupy albo innych dań. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie(...)przeciwieństwie do nich nie zawierają maku. Różnią się również przygotowaniem cebulowego nadzienia. Dzisiejsze bułeczki są proste w przygotowaniu i zawsze się udają, nie sposób ich zepsuć. Cebulowe bułeczki z serem na pewno Wam posmakują, bardzo polecam, smacznego :) Cebulaczki z żółtym serem, składniki: na 8 bułeczek: 125 ml ciepłej wody (pół szklanki), 125 ml ciepłego mleka, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka
Lekcje w kuchni