awokado - 6329 przepisów (strona:29/422)

Makaron soba z sosem awokado 62

zeszłym tygodniu zjadłam ten obiad 3 razy! Dlaczego? Po pierwsze Makaron Soba z Sosem Awokado to jeden z szybszych obiadów, które można przygotować, bo jest już na stole prawie w 10 minut. Po drugie uwielbiam awokado (i makaron soba z resztą też). Po trzecie zjadłam porcję mojego męża, który miał ochotę na co innego. Po przejściu na weganizm brakowało(...)takich kremowych, sycących sosów. Te na bazie awokado są świetne, bo nie dość, że dostarczają zdrowych tłuszczy to jeszcze smakują wyśmienicie! Samo awokado może być trochę mdłe, ale w połączeniu z czosnkiem, papryczkami chili, sezamem, szpinakiem, sokiem z cytryny tworzy krem doskonały. Makaron soba z sosem awokado 4 porcje (1 porcja to ok. 510 kcal) czas przygotowania: ok. 15 minut

rabarbarowo
Jajka faszerowane guacamole 536

Jajka faszerowane guacamole Jajeczka nadziane pastą z awokado. Są zdrowe, pyszne i kolorowe, idealne na lekkie śniadanie, kolację lub jako przystawka na przyjęcie. Wyglądają efektownie i wybornie smakują. Polecam!     Składniki: 6 jajek 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 niewielki pomidor pół pęczka szczypiorku szczypta chili, sól(...)Jajka gotujemy na twardo (nie dłużej niż 10 minut), zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Awokado cieniutko obieramy, kawałek odcinamy i odkładamy do dekoracji, a resztę również przekładamy do miseczki *** *** Żółtka i awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany szczypiorek, przeciśnięty czosnek, sok z limonki oraz oliwę

Blog z Apetytem
Tarta z awokado i słonecznikiem w miodzie 95

Bezglutenowa zdrowa tarta na daktylowym spodzie z delikatnym zielonym nadzieniem z awokado oraz chrupiącym słonecznikiem w miodzie. Nie zasmakuje każdemu, gdyż nie każdy lubi smak awokado (jak to mówią, mamy gusta i guściki) ;). Mojej Mamie tarta bardzo posmakowała, Babci, która wpadła na chwilkę również. Warto wypróbować i być otwartym na nowe smaki.  Składniki: Spód: 100 g daktyli bez pestek(...)wrzątek do zalania 30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej  40 g masła orzechowego 30 g wiórek kokosowych 50 g słonecznika łuskanego Nadzienie z awokado: 2 dojrzałe awokado (ok. 300 g po obraniu) 20 g oleju kokosowego 80 g płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżeczka żelatyny (4 g) 20 ml zimnej

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z awokado i krewetek 59

oknem wiosny brak więc troszkę wiosny na talerzu. Jakiś czas temu upatrzyłam tą sałatkę z awokado i chodziła za mną tak długo, że w końcu ją dzisiaj zrobiłam. Do tej pory jakoś omijałam szerokim łukiem awokado a szkoda, bo w połączeniu z krewetkami i sosem jest po prostu przepyszne. Troszkę smak psuł mi w tej sałatce mix sałat, myślę(...)tylko lodowa byłaby idealnym dopełnieniem smaku. Sałatka z awokado i krewetek Składniki 3 awokado 250 g mrożonych krewetek 100 g różnych sałat 1 łyżka soku z cytryny Sos 100 ml śmietany 1 łyżka sosu pomidorowego lun ketchupu 1 ząbek czosnku (dałam dwa) sól, pieprz Według oryginalnej receptury rozmrożone krewetki powinnam podgotować, ja jednak je podsmażyłam, bo takie bardziej mi smakują

Pieguskowa Kuchnia
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 76

Pasta jajeczna z awokado to moja propozycja na wiosenne śniadanie. Zielona, lekka i bardzo zdrowa pasta kanapkowa. Coś jak guacamole. Szybko się ją robi, więc nie ma wymówki. Najsmaczniejsza od razu po przygotowaniu, gdyż jak nieco postoi to może ściemnieć. Ja dodaję do niej sporą ilość soku z cytryny, ponieważ nie jest wtedy mdła i spowalnia proces utleniania się awokado(...)limonką, ale wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że z cytryną jest smaczniejsza. Wybór pozostawiam Wam. Obok pasty z makreli i twarogu to ostatnio mój lider wśród past. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 3 jajka ugotowane na twardo 2 sztuki awokado 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia cytryna lub limonka Jajka pokroić w kostkę

Pieguskowa Kuchnia
Guacamole – podstawowy przepis 139

zdrowe jest awokado, mówi i pisze się wiele. Nie każdy jednak je próbował. Warto „zieloną przygodę” zacząć od czegoś podstawowego. Mówisz Awokado – Myślisz Guacamole! Zapraszam. Awokado Czosnek Limonka Kolendra Sól   Umyte awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki (nie wyrzucajmy jej jednak), łyżką wydrążamy miąższ, który w miseczce rozgniatamy widelcem. Możemy również posłużyć się blenderem(...)każde awokado dodajemy ok. 1 łyżeczkę soku z limonki. Należy uważać, by nie dodać za dużo, gdyż zabijemy smak awokado. Dodajemy przetarty ząbek czosnku (ok. jeden na jedno awokado) i soli do smaku. Na koniec posiekana kolendra. Gotowe! Jeżeli chcemy dłużej utrzymać zielony kolor potrawy, dodajmy na czas przechowywania pestkę. Zapobiegnie ona wybarwianiu. Guacamole sprawdzi się jako dodatek do dań

MarcinChef
Guacamole 70

przepis po raz pierwszy natrafiłam, kiedy szukałam pomysłu na awokado, które szczerze powieszawszy nie zachwyciło mnie za pierwszym razem smakiem. Okazało się, że w połączeniu z papryczką chilli i pomidorem może być nie tylko zjadliwe, ale i pyszne. Mało tego moja młodsza siostra, która szczerze nienawidzi pomidorów skusiła się na guacamole i cud… stwierdziła, że pyszne Dodatkową zaletą jest(...)stanowi fantastyczną opcję wykorzystania awokado, które jest już za miękkie do sałatki, czy kanapki. Jeśli tak jak ja nie przepadacie za tym owocem , koniecznie spróbujcie. Jeśli go lubicie, to cóż wam zachwalać nie trzeba, wiecie że dobre:) Polecam do nachos. Guacamole 1 awokado 1 pomidor pół cytryny pół papryczki chilli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki pietruszki pieprz sól Awokado

PatiGotuje
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 134

Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą, nieco pikantną, lekką i orzeźwiającą salsą pomidorową z awokado, czyli szybką sałatką na bazie świeżych pomidorów. Karmazyn jest drapieżną rybką morską z gatunku skorpenowatych, ma bardzo delikatne, soczyste i kruche białe mięso(...)zielona (z miechunki), a także dzika – czyli salsa brava (z dodatkiem majonezu i tabasco). Słynny sos guacamole to także odmiana salsy! Wypróbujcie grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado na najbliższym grillu! Zaskoczycie kubki smakowe własne i gości :) Składniki: 2 tusze karmazyna, oczyszczone z łusek i płetw sól, pieprz oliwa cytryna kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku

Pociąg Do Kuchni
Kremowa kawa z awokado – przysmak z Indonezji 135

Kremowa kawa z awokado to napój o zupełnie wyjątkowym smaku. Słodka, o cudownej konsystencji – dająca mnóstwo energii (u mnie, zamiast kofeiny, dodatkowej mocy dodaje inulina z kawy zbożowej Inka z błonnikiem ). Pomysł łączenia kawy ze zdrowym awokado i gęstym mlekiem skondensowanym pochodzi z Indonezji (nazywa się Es Alpukat ). Koktajl ten jest tam bardzo popularny. Nic dziwnego – jest przepyszny(...)drugie śniadanie – jest wyjątkowo sycąca, ale równie świetnie sprawdzi się jako zdrowy deser, ponieważ bardzo przypomina aksamitny mus kawowy. Jestem ciekawa kto odważy się spróbować! Kremowa kawa z awokado: 1 duże, dojrzałe awokado 100 ml skondensowanego mleka słodzonego (niepełne pół szklanki) 200 ml wrzątku (niepełna szklanka) 3 płaskie łyżeczki kawy (u mnie zbożowa Inka z błonnikiem) 1-2 łyżeczki

Poezja smaku
Jajka z pastą z awokado 118

Lubicie awokado? Mi najbardziej smakuje z dodatkiem czosnku, jajek, soku z cytryny i soli. Awokado jest bardzo zdrowe więc nawet jeśli nie zasmakowało Wam za pierwszym razem, warto się do niego przekonać i wypróbować z dodatkiem innych składników ;) Można dodać je również do koktajlu np. bananowego. Dziś przepis na jajka nadziewane pastą z awokado z dodatkiem czosnku i czerwonej papryki(...)smaczna przekąska np. na święta lub domowe przyjęcie. Składniki na 8 połówek: 4 jajka 1 dojrzałe, miękkie awokado połowa czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać i podzielić na połówki. Wydrążyć żółtka. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. W misce dokładnie

Ze smakiem i z pasją
Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem 77

szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się znalazł. Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko(...)szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie awokado, kilku pomidorków i cebuli? Chwilkę! No i oczywiście poza sałatą musiała pojawić się rukola. Do rukoli trzeba dorosnąć, sama się o tym przekonałam, więc jeśli sałatę mają jeść dzieci, niekoniecznie szalejcie z jej ilością. U nas, gdyby nie fakt, że miałam 1/3 torebki miksu sałat, to robiłabym sałatę

Mieszam w Garnku
Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad 133

Przedstawiam dziś świetny pomysł na urozmaicenie porannych śniadań, pyszna sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką na pewno zasmakuje całej rodzinie. Pomijając już jej cudowne wartości odżywcze, jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ugotowane na twardo i posiekane jajka, z pokrojonym w kostkę awokado i rzodkiewką z sosem na bazie majonezu, jogurtu greckiego i musztardy i już mamy pyszne(...)słonecznika dodają jej chrupkości, a kolendry aromatu, bardzo lubię takie dodatki. Polecam także na kanapki do pracy, sprawdza się świetnie, zapraszam! Scroll down for English Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką (4 porcje) Składniki: 8 dużych jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon sól i pieprz 1 awokado

karmelowy
Guacamole 68

innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacatl – awokado, molli – sos. Najważniejszym elementem tej azteckiej ciapai jest awokado. Istotne jest, żeby było miękkie. To, jaki gatunek wybierzemy zależy od zasobności portfela. Najsmaczniejsze jest HASS i takie też polecam. Cała(...)reszta składników już jest niby obojętna, ale radziłbym zwrócić uwagę na takie dodatki, które nie będą maskowały smaku awokado, a raczej z nim współgrały. Głównym źródłem kalorii, a zarazem tłuszczy w guacamole, jest awokado. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie należy się obawiać! Ponadto awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które

Blendman
Sałatka typu Caprese z Awokado 110

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę Caprese z awokado, sałatka jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo zdrowa a połączenie awokado z pomidorami wspomaga wchłanianie Likopenu który jest silnym przeciwutleniaczem. Polecam wypróbować przepis na sałatkę. Do przygotowania sałatki caprese będziemy potrzebować : 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 awokado garść listków bazylii 2 pomidory (około 200 g) kilka pomidorków koktajlowych jedna(...)cebulka razem ze szczypiorkiem 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz grubo mielony (może być kolorowy) sól Link do filmu z przygotowania: Sałatka Caprese z awokado Przygotowanie: Pomidory przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję wzdłuż półplasterki – pomidorów nie obieram tylko kroję razem ze skórką. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plasterki, pomidorki koktajlowe przekrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Pasta z bobu i awokado 122

także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło cudowne. Awokado nadało delikatnej tekstury, cytryna odświeżającego smaku, a szalotki nutę słodyczy. Grzanki z taką pastą smakują po prostu wyśmienicie. Pasta(...)bobu i awokado: 250 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (1 czubaty kubek) 1 dojrzałe awokado (użyłam odmiany hass) 2 średnie cebulki szalotki 2 ząbki czosnku skórka otarta z połowy cytryny 1,5 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cytrynę przelewamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę

Poezja smaku