Awokado z grejpfrutem to moje ulubione śniadanko, mogłabym je jeść codziennie i nigdy mi się nie nudzi. Smak awokado jest jednym z moich topowych smaków i całkowicie je uwielbiam. Od kiedy mam blender zaczęłam również robić masło z awokado. Jest genialne. Składniki: 1 duże awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek ekstra vergine (opcjonalnie) Awokado(...)oliwę i sok z cytryny. Blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji masła. Masło możemy przyrządzić bez dodatku oliwy, jednak lubię jej smak i świetnie się komponuje ze smakiem awokado. Masło wykonane dzięki Blenderowi ręcznemu z końcówką do ucierania Aura21503-56 marki Russell Hobbs. Na zdjęciach: kokilka ceramiczna żaroodporna - Tesco
Gotowanie i blogowanieAwokado, łosoś i jajko to moje hity śniadaniowe. A i oczywiście grejpfrut. Zaplanowałam sobie ułożenie miękkiego jajka w miejscu pestki awokado, w dodatku zaplanowałam sobie jajko w koszulce. W mojej wersji nie trzeba stać nad garnkiem i tworzyć wiru w wodzie. Wystarczy odrobina oliwy i woreczek śniadaniowy. Składniki: 100g łososia wędzonego 1/2 awokado 3 pomidorki koktajlowe 1 łyżeczka natki(...)wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy 4-5 minut. Dla wersji bardzo płynnej wystarczą 3 minuty. Na talerzu układamy kawałki łososia wędzonego, pocięte pomidorki koktajlowe oraz połówkę awokado. Ugotowane jajko delikatnie wyciągamy z woreczka i wkładamy do awokado. Białko nacinamy i pozwalamy żółtku wypłynąć. Jogurt mieszamy z pociętą natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy jajko i awokado
Gotowanie i blogowanieKolejna sałatka z serii Podsumowanie Tygodnia. Otworzyłam lodówkę i wołała do mnie reszta mieszanek sałat, połówka awokado z porannego koktajlu i garść ciecierzycy, jaka została po zrobieniu hummusu. Wybór był prosty – sałatka z ciecierzycą i dodatkami. Do tego pyszny sos miodowo-pomarańczowy. Nie pozostało nic innego jak na obiad przygotować sałatę z dodatkami. Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować(...)grzankami czy bułą z masełkiem czosnkowym lub ziołowym, albo dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie dodamy cebulki, idealna będzie do lunchboxa – do szkoły czy pracy. Dzięki dodatkowi awokado i cieciorki, sałata jest bardzo sycąca. Drukuj Sałatka z ciecierzycą, awokado i mozarellą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 opakowania mieszanki sałat kilka mozarellek 4 pomidorki suszone garść ciecierzycy połówka awokado
Mieszam w GarnkuDomowa tortilla z mąki pełnoziarnistej z czosnkową pastą z awokado, prażoną na ostro ciecierzycą, pomidorkami cherry, rukolą i mozzarellą, podawana z pieczonymi batatami (Danie na 2 osoby) Składniki: Tortille: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) 70 ml gorącej wody 1 łyżka oleju (polecam olej kokosowy lub roztopione masło klarowane) szczypta soli Czosnkowa pasta z awokado: 1/2 dojrzałego awokado ząbek czosnku(...)smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę większe niż patelnia, bo będą się kurczyć podczas smażenia. Gotowe tortille przekładamy na talerz. Czosnkowa pasta z awokado: Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i rozgniatamy w miseczce widelcem, bądź blenderem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie ze sobą
Moja MichaAwokado albo inaczej Smaczliwka wdzięczna . W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów.W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło), około 2% białka, karoteny, witaminę C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B, natomiast prawie zupełnie(...)dojrzałym owocu ma mazistą konsystencję, a w smaku przypomina orzech włoski. 100 g owocu dostarcza 130 - 240 kalorii/ 550 - 1000 dżuli. Najczęściej podstawą guacamole jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską w wielu krajach. Składniki
potrawyregionalneCoś pysznego! Długo zwlekałam z przygotowaniem awokado na ciepło i to byl duży błąd. Zapiekane awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, do tego płynne żółtko, suszone pomidory, ser feta i parmezan - śniadanie idealne! :) SKŁADNIKI 1 awokado 2 płaskie łyżki sera feta 2 suszone pomidory 1 łyżka parmezanu kilka listków świeżej bazylii 1/4 małej cebuli cukrowej 1 pomidor malinowy(...)/kilka pomidorków koktajlowych pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką. Nakładamy do awokado. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko z połową białka (jajko z całym białkiem może się nie zmieścić). Posypujemy solą, pieprzem oraz startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika
DefinicjaSmakuOstatnio awokado gości u nas bardzo często, w ięc z przy okazji wymyślania potraw na Wielkanoc pomyślałam - dlaczego nie jajka nadziewane awokado ? Wyszły bardzo smaczne - na pewno do powtórzenia :) SKŁADNIKI 5 jajek 1 dojrzałe awokado 1 mała cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy(...)twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Żółtka siekamy i przekładamy do miski. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Awokado kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy szczypiorek i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. nadziewamy połówki jajek. Możemy przystroić listkami bazylii. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj na tapetę bierzemy awokado. Ten nietypowy owoc wzbudza sporo kontrowersji. Jego dużą kaloryczność z pewnością rekompensuje bogactwo cennych składników, lecz nie każdy docenia ten dość specyficzny smak i omija awokado jak najszerszym łukiem, a to błąd! Wcale nie jest tak trudno się z nim zaprzyjaźnić. Jak to zrobić? Mam jeden dobry sposób. Drugim bohaterem dzisiejszego wpisu są wafle extra(...)względu na lekko słony smak, od razu stwierdziłam, że te wafle trzeba podać z czymś wytrawnym. I tak dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Wafle kukurydziane z pastą z jajkiem i awokado, czyli wyjątkowo zgrane połączenie, które powinno przekonać nawet tych najbardziej zatwardziałych przeciwników naszego zielonego smakołyku. Początki zawsze są trudne- u mnie też nie było tak łatwo z tą miłością. Uważałam
peanutbuttermonsterPierwszy raz w życiu skusiłam się na awokado. Miało być guacamole, ale pomyślałam "i z czym to zjeść?":) Wtedy przypomniałam sobie o napoczętej paczce gotowych korpusów słonych babeczek kupionych w piekarni. Jako że samo połączenie awokado, soku z cytryny i czosnku nie powaliło mnie na kolana zaczęłam szukać inspiracji co z tym dalej zrobić i tak u Mikołaja trafiłam(...)przepis, który mnie zainspirował do zrobienia jako nadzienia do babeczek pasty z awokado i sera sałatkowego. Wyszło na prawdę pysznie! SKŁADNIKI: korpusy słonych babeczek - domowe lub kupione, u mnie 10 szt takiej standardowej wielkości (jeśli ktoś jest z okolic Lublina polecam z piekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejsze Pasta z awokado: 1 awokado 2 łyżki soku
Kto ugości moich gości?Postanowiłam wziąć udział w akcji kulinarnej pt. sezon na awokado. O zaletach awokado pisałam już tutaj , dlatego przejdę od razu do przepisu. Przygotowałam szybkie i proste łódeczki nadziewane mozzarellą, pomidorami i oczywiście awokado. Potrzebne składniki (2 porcje): 1 pomidor 1 awokado ½ mozzarelli (60g) 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Natka pietruszki opcjonalnie oliwki, jajka, papryka - co kto lubi:) Wykonanie(...)Awokado dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ, mieszamy z pokrojonymi w kostkę składnikami. Następnie dodajemy jogurt i odrobinę natki pietruszki, doprawiamy, nadziewamy połówki awokado. Gotowe
Powiedz dietom niePasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Pasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Składniki na pastę z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi dla 4 os: 3 awokado 2 średnie cebule sok z 1 cytryny odrobina chilli sól 10 listków świeżej bazylii 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Awokado obrać i zmiksować z cebulą(...)mixie zielonych sałat z plastrami szynki parmeńskiej oraz pomidorkami koktajlowymi. Dekorujemy listkami bazylii. Taka pasta może leżeć 2 dni w lodówce w pojemniku hermetycznym. Smacznego! Post Pasta z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki
Anielskie SmakiPyszna pasta jajeczna z dodatkiem bogatego w kwasy tłuszczowe awokado - czyli pyszna fit pasta jajeczna bez majonezu SKŁADNIKI (na 2 bułki) 2 jajka 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 łyżeczka jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz szczypiorek do posypania PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy ze skórki, drobno siekamy i skrapiamy sokiem(...)cytryny, by nie ściemniało. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzone jajka kroimy w małą kostkę i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Mieszamy i podajemy z pieczywem.Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nie przechowujemy długo, gdyż awokado ściemnieje. Pyszna pasta do kanapek , smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki(...)międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych. Wybrane dziś składniki: sprasowane płaty glonów nori łosoś wędzony krewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane) paluszki krabowe marynowana tykwa awokado zielony ogórek strzępiasta sałata (np. fryzyjska) majonez mascarpone chrzan wasabi (polecam w proszku) sezam czarny i biały Przygotowanie : Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki (łosoś może pozostać w mniejszych
Food SquareNachosy z dipem 4 - warstwowym... Kremowa pasta z czerwonej fasoli. Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado. Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno. Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką. A do tego chrupiące nachosy. Pyszna meksykańska przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka(...)proszku; 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g). Sposób przygotowania: Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki. Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie
Gospodyni Miejska