koktajl. Koktajl ten możecie przygotować z dowolnym mlekiem i dodać go tyle, żeby konsystencja Wam odpowiadała. W smaku jest bardzo mleczny i kremowy. Polecam! Dla kogo: dla chcących spróbować awokado w ciekawym połączeniu z pomarańczami dla lubiących napoje na bazie mleka dla fanów zdrowego odżywiania Składniki: dojrzałe awokado 2 pomarańcze 1-2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) Wykonanie tradycyjne(...)Awokado i pomarańcze obrać. Z awokado i pomarańczy usunąć pestki. Włożyć do blendera i dolać mleko (wg uznania). Zmiksować na gładką masę. Wykonanie w Thermomixie: Awokado i pomarańcze obrać. Z awokado i pomarańczy usunąć pestki. Włożyć do naczynia miksującego i miksować przez 8s. obrót 7. Dolać mleko i miksować przez 7s./obrót 10, aż składniki ładnie się połączą. Podawać
Mania WypiekaniaDzisiaj mniej kalorycznie. Nie będzie słodkości, ale witaminowa sałatka z marchewki i awokado. Słodki ananas i ostra papryczka chilli to połączenie idealne. Do tego marchewka i awokado. Prawda, że same dobre rzeczy? Tak jak w tej piosence dla dzieci "witaminki , witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki". Jeśli chcecie podać bardziej elegancko sałatkę, to można podać w połówkach awokado, ale wówczas(...)puszki ananasa 2 średnie marchewki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 mała czerwona cebula 1 papryczka chilli bez pestek 3 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny 1 awokado sól Ananasa odsączyć na sicie i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Cebulę i papryczkę chilli drobno pokroić. Awokado pokroić
O kuchni z uczuciemSkładniki (na 1 porcję) - ½ awokado (ok. 70g), - jajko (ok. 60g), - garść roszponki (ok. 20g), - 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80g). Sposób przygotowania 1. U mieszczamy żółtko jaja w e wgłębieniu awokado (najlepiej łyżką). Uzupełniamy pozostałym białkiem. 2. Awokado pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min. 3. Pieczone awokado podajemy z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Pieczone awokado(...)jest bogate w: - lecytynę (pochodzące z jaja), która wspomaga układ nerwowy, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 230 g Energia: 197,7 kcal Białko: 8,8 g Tłuszcze: 15,9 g Węglowodany: 9,3 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSzybkie do przygotowania i do tego zdrowe danie, tym razem pesto z awokado. Zastanawiałam się pewnego razu do czego wykorzystać awokado, które już było dojrzałe i wypadałoby go zjeść. Krzaczek z bazylią miał jeszcze wystarczająco dużo listków, aby wystarczyło ich do pesto, więc połączyłam je z awokado. Zazwyczaj staram się, aby zbyt dużo czasu nie zajmowało przygotowanie posiłku(...)warunek na 100% spełnia pesto z awokado. Smak takiego pesto bardzo mi odpowiada, jest delikatne, a zarazem bardzo sycące. Składniki: (porcja dla 3 dorosłych osób) 1 dojrzałe awokado 1 szklanka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka orzeszków nerkowca świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie
Kuchcik gotujeSzybkie, smaczne, zdrowe i chrupiące kanapeczki na dobry początek dnia (lub równie dobre zakończenie) :) Podpieczone na patelni kromki razowego pieczywa z dodatkiem dojrzałego awokado, pomidora, kolendry oraz sporej ilości soku cytrynowego i świeżo zmielonego pieprzu. Zapraszam! Składniki (na 4 kanapki): 4 kromki pieczywa (użyłam chleba razowego) 1 dojrzałe awokado 1 duży pomidor (lub 2 małe) ok. 2 łyżek posiekanej kolendry(...)kładziemy na niej nasze pieczywo. Opiekamy je z każdej strony po ok. 1-1,5 minuty, aby się ładnie zarumieniły. Kromki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Awokado kroimy na pół. Ostry nóż wbijamy w pestkę, przekręcamy i wyjmujemy ją. Awokado obieramy ze skórki. Każdą połówkę kroimy na niezbyt grube pół-plasterki. Od razu umieszczamy je w miseczce
MyCookBook.plCiąg dalszy AWOKADO, czyli moja wersja Guacamole. Nic dodać, nic ująć. Sami spróbujcie. Składniki: 1 awokado 5 czarnych oliwek 1 ogórek konserwowy 1 średni pomidor 1 łyżka soku z limonki 1/2 małej czerwonej cebuli sól Falksalt czarny pieprz pieprz cayenne Wykonanie: Zmiksuj 3/4 awokado i miąższ z pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój w kostkę oliwki, ogórka, resztę pomidora(...)awokado oraz cebulę. Posmaruj pieczywo pastą, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i awokado, dopraw pieprzem cayenne oraz skrop sokiem z limonki. Gotowe! Guacamole idealnie sprawdza się zamiast masła do pieczywa. Aby pasta nie ściemniała zostaw w miseczce pestkę z awokado. Dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Smacznego
Bike By LifePyszna i prosta w przygotowaniu pasta z dojrzałego awokado, idealnie ugotowanych jajek i wyrazistego w smaku sera grana padno. Swoją kremowość pasta zawdzięcza awokado (szczególnie polecam awokado odmiany hass, które ma ciemną pomarszczoną skórkę, a miąższ jest aksamitny i ma lekko orzechowy smak). Do tego szczypta czarnuski, plastry pomidora, listki roszponki ulubione pieczywo, świeżowyciskany sok z cytrusów i pyszne śniadanie(...)gotowe :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado odmiany hass 4 jajka ugotowane na półtwardo 1/2 szalotki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka startego sera grana padano 1 łyżka jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor
DefinicjaSmakuBardzo lubie awokado. Często zajadam samo ale idealnie nadaje się też do sałatki czy też może być składnikiem pasty na kanapki. Tym razem awokado w towarzystwie jajek, razem tworzą pyszne smarowidło:) składniki: 4 jajka 1 duże dojrzałe awokado pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu odrobina soku z cytryny Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Awokado(...)obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ciemniało. Następnie do awokado dodać jajka starte na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz pieprz do smaku i ponownie wymieszać. Pastę podawać z pieczywem. Polecam też: Pastę serową z awokado Pastę jajeczną ze szczypiorkiem Pyszne śniadanko z pastą w roli głównej podane na porcelanie
Monia miesza i gotujeżelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów i składników odżywczych. Składniki 100 g roszponki 100 g sera pleśniowego 1 awokado 60 g pistacji sól ziołowa Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy do odcieknięcia. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy. Ostawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski. Awokado(...)obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Użyłam sera pleśniowego Lazur Srebrzysty . Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Awokado to bardzo kaloryczny owoc
My Chcemy Jeśćkiedyś, gdzieś zauważony i zapomniany... do dziś i... od dziś będzie często serwowany moim domownikom- w różnych kombinacjach- jest tak smaczny :) Jeżeli więc jesteście w posiadaniu miękkiego i dojrzałego awokado (to ważne, inaczej awokado będzie pełne goryczy) oraz jajek, to polecam Wam taki zestaw jako lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad. Zapraszam więc na zapiekane awokado z jajkiem i tuńczykiem(...)towarzystwie kolorowych, pieczonych warzyw :) Porcja dla 2 osób: * awokado- 2 szt. * jajko- 4 małe szt. * tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g * sól, pieprz, papryczka chili * mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska * pomidorki koktajlowe- kilka sztuk * rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo Piekarnik nastawić
Kraina Miodem PłynącaKolejna propozycja nadzianych jajeczek. Tym razem nafaszerowałam je zielonożółtą masą z awokado i żółtek, na wierzchu posypałam przyprawą z suszonych pomidorów i natką. Wspaniale prezentują się na talerzu i świetnie smakują. składniki: 5 jajek 1 średnie dojrzałe awokado sok z cytryny do skropienia awokado 1 łyżka majonezu suszone pomidory z czosnkiem i bazylią natka pietruszki Jajka ugotować na twardo, wystudzić(...)obrać ze skorupek. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Wydrążyć łyżką miąższ ze skórki i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem i lekko skropić sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Jajka przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać do rozgniecionego awokado. Dodać majonez i wszystko rozgnieść widelcem. Przygotowaną masą napełnić połówki jajek. Na wierzchu oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem
Monia miesza i gotujesłodko. Teraz poszłam jakby w drugą stronę, bo zrobiłam je na wytrawnie. Wyszły na prawdę pyszne. Bardzo, a to bardzo delikatne, kruche, ciekawe smakowo za sprawą oleju z awokado i dodatku mąki żołędziowej . U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym :) Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami(...)Składniki na ok. 3 porcje obiadowe Pancakes owsiano - żołędziowe: - 100 g mąki owsianej - 15 g mąki żołędziowej - 1 jajko - pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia - 2 łyżeczki oleju z awokado - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir, zioła prowansalskie - 100-120 ml mleka Wszystkie składniki łączymy ze sobą (pozostawiamy jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado, która posłuży
Zdrowie na języku :Pzgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą. Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu(...)cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę ser łagodny gorgonzola. Wszytko delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin awokado
Kulinarny karnet ChristopheraGuacamole to meksykańska pasta, w której podstawowym składnikiem jest awokado, sok z limonki oraz sól. Oczywiście można je urozmaicać dodając przeróżne dodatki takie jak; cebula, czosnek, pomidor, chili czy kolendrę. Podaje się je zazwyczaj z nachosami czy tortillą, a ja uwielbiam na świeżej bułce :) A tu znajdziecie przepis na Krem czekoladowy z awokado(...)Składniki: 2 awokado 6 pomidorków koktajlowych 1/2 małej cebuli 1-2 ząbki czosnku papryczka chili 1/2 limonki łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Wykonanie: Awokado przekładam na pół i za pomocą noża usuwam pestkę. Przekładam do miski, rozgniatam miąższ widelcem i skrapiam sokiem z limonki. Cebulę, pomidorki kroję w kostkę. Czosnek, chili oraz kolendrę siekam. Wszystkie składniki dodaję do miski
magiczna kuchnia Kasi