awokado - 6329 przepisów (strona:47/422)

Zdrowa pasta z pomidorem i awokado 101

Lubicie awokado? Już pisałam Wam wcześniej, że jeszcze parę miesięcy temu nienawidziłam awokado, a teraz mogłabym je jeść codziennie (dokładnie tak samo mam z nasionami chia), dlatego wypróbowuje coraz to nowe przepisy na smoothie, sałatki, pasty i inne przekąski z awokado w roli głównej. Taki dodatek do kanapek jest bardzo pożywny, zdrowy i zapewni Wam sytość na długo, najlepiej smakuje(...)jeszcze gorącą grzanką z bagietki, mniam! Wartość kaloryczna całej pasty: 375kcal Białko: 6,56g Tłuszcz: 30g Węglowodany: 28,8g  Składniki: dwa, średniej wielkości pomidory  jedno duże awokado  garść liści świeżej bazylii 2 ząbki czosnku  sok z połowy małej limonki  sól, pieprz  1. Pomidory pokroić w niewielką kostkę, z awokado zdjąć skórkę i również pokroić

Feel Eat
Orzeźwiające, zdrowe lody o smaku awokado i limonki 116

tylko zmobilizować! Padło na lody cudownie orzeźwiające, zdrowe, o egzotycznym posmaku limonki. Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady i wzbogaciłam ją o Inkę, dla wzmocnienia smaku i dodatkowej porcji błonnika. Awokado sprawia, że lody są sycące – taki deser jest nie tylko pyszny, ale dostarczy nam wyłącznie dobrych kalorii. Pasuje też jako drugie śniadanie w upał – nie tylko dla Lodarian(...)Lody o smaku awokado i limonki: 2 dojrzałe awokado 2 limonki pół niedużego banana 250-300 g jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 gorzka czekolada (100 g) 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki kawy Inki (u mnie z błonnikiem) wiórki kokosowe Za pomocą ręcznego lub kielichowego blendera miksujemy ze sobą: dwa obrane awokado, pół banana

Poezja smaku
Lody guacamole z tabasco 101

kakao. Najlepsze lody tego lata jadłam jednak zupełnie gdzie indziej. Było to na warsztatach marki Tabasco w Cook Upie a zwycięski smak 2018 to dla mnie lody guacamole z awokado i tabasco. Są lekko pikantne, wyrafinowane i pełne dobroci awokado. Na pewno wasi goście jeszcze takich nie jedli i będą prosić o ten przepis. Można je przyrządzić zarówno w pojedynczych(...)się Wam połączenie pikantnego ze słodkim spróbujcie też koniecznie ciasta czekoladowego z pomidorami i chili i czy piernika z przyprawą ras el hanout . Składniki na 6 porcji: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki zielonego tabasco pół puszki mleka skondensowanego słodzonego małe opakowanie śmietany kremówki (ok 200 g) garść posiekanych pistacji do posypania Fot: Ola Olczyk

Ugotowane pozamiatane
Kolorowa sałatka z kotletem sojowym (Insalata con cotolette di soia e verdure) 102

estate, specie se accompagnato con del buon pane tostato.  Buon appetito ;):) **** Co powiecie na sałatkę z domowym kotletem sojowym? Świeży miks sa ł at, kolorowe pomidorki, awokado, plasterki czerwonej cebuli, czarne oliwki, kukurydza a do tego aromatyczny sos ziołowy i chrupiące kromki pieczywa.  Lekka i świeża sałatka, pełna koloru i smaku, w sam raz na letnie(...)Sałatka 500 g mieszanki sa ł at 200 g żółtych pomidorków 200 g czerwonych pomidork ó w 100 g kukurydzy 50 g czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1 awokado Sos ziołowy 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 cytryna s ó l, pieprz PREPARAZIONE Cotolette di soia

La grande e la piccola cuoca
Tortilla z awokado i kurczakiem 94

Szybkie i pożywne danie, które sprawdzi się również na wynos. Bogate w dobre tłuszcze awokado  oraz dobre źródło białka jakim jest mięso w tym przypadku kurczak. Tak nie wiele trzeba, aby stworzyć zdrowy obiad w szybkim czasie. Awokado jest cennym składnikiem w zdrowym odżywianiu. Między innymi zawiera nienasycone tłuszcze omega-3,6 i 9. Po więcej informacji zapraszam(...)LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 664 kcal B 33 g W 54 g T 34 g Składniki na 1 porcję: ▸1 placek tortilli (u mnie pełnoziarnista) ▸1 awokado dojrzałe ▸1 pomidor ▸100 g kurczaka ▸bazylia ▸sok z limonki ▸1 łyżka tłuszczu Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na tłuszczu. 2. Awokado obieramy i rozdrabniamy widelcem. Skrapiamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zielona sałatka z brokułów i awokado 145

Sałatka  niezwykle prosta do zrobienia, z niewielkiej ilości składników. Bardzo chrupiące brokuły i kremowe awokado, tworzą przyjemne połączenie. Brokuły można oczywiście gotować dłużej, tak, aby były miękkie, ale ja zdecydowanie wolę je w wersji chrupiącej, niemal surowej. Polecam! składniki: 1 dojrzałe awokado 1 brokuł garść listków świeżej bazylii - dałam grecką sos sok z 1 cytryny + trochę do skropienia awokado(...)garnka, zalać gotującą wodą, gotować ok 2- 3 minut, tak aby po wyjęciu były bardzo chrupiące. Przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie odcedzić na sicie.  Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, słoik zakręcić, dobrze wymieszać potrząsając

Stare Gary
kanapka z pastą z awokado jajkiem i musztardą 172

tego złego. Wypoczywaliśmy w tak zwanym międzyczasie stąd nieobecność.  Dzisiaj co prawda weekend, ale bez placuszków. Za to z przepyszną propozycją śniadaniową. Jeszcze nie dawno nie byłam fanką awokado. Dzisiaj nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło awokado w mojej kuchni. Dla mnie to najlepsza propozycja śniadaniowa, która trzyma mnie przy życiu przez dłuższy czas.  Składniki: awokado 1 jajo(...)twardo  1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: awokado rozdrobnić widelcem  jajko posiekać awokado połączyć z jajkiem i musztardą  doprawić do smaku i wymieszać dobrze położyć na chlebie :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
kanapka z pastą z awokado jajkiem i musztardą 115

tego złego. Wypoczywaliśmy w tak zwanym międzyczasie stąd nieobecność.  Dzisiaj co prawda weekend, ale bez placuszków. Za to z przepyszną propozycją śniadaniową. Jeszcze nie dawno nie byłam fanką awokado. Dzisiaj nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło awokado w mojej kuchni. Dla mnie to najlepsza propozycja śniadaniowa, która trzyma mnie przy życiu przez dłuższy czas.  Składniki: awokado 1 jajo(...)twardo  1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: awokado rozdrobnić widelcem  jajko posiekać awokado połączyć z jajkiem i musztardą  doprawić do smaku i wymieszać dobrze położyć na chlebie :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Sałatka z mozzarellą, awokado i pomidorkami 273

sałatka z mozzarellą, awokado i pomidorkami Pyszna i zdrowa sałatka, która świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja albo jako dodatek do potraw z grilla. Polecam!   Składniki: 1 opakowanie mini mozzarelli 1 awokado 15-20 pomidorków koktajlowych (użyłam żółtych i czerwonych) dwie garście mieszanki sałat 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki (lub z cytryny) kilka listków(...)bazylii sól i pieprz   *** Serki mozzarella odsączamy z zalewy, awokado obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości, pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki *** *** W misce mieszamy ze sobą: pomidorki, serki mozzarella, awokado i mieszankę sałat *** *** W osobnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z limonki oraz drobno posiekaną bazylią. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy

Blog z Apetytem
SAŁATKA Z AWOKADO I MOZZARELLĄ 121

Wiosenna, bardzo dobra i prosta w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się zarówno na lunch, jak i przekąskę dla niespodziewanych gości. Z mozzarellą, pomidorami i awokado. Doprawiona rewelacyjnym sosem miodowo-musztardowym i odrobiną startego czosnku. Polecam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1/4 sałaty lodowej 1 kula białej mozzarelli garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w dużą kostkę(...)dojrzałe awokado sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny DRESSING 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce 1 łyżeczka musztardy miodowej lub 1/2 łyżeczka miodu + 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy sól WYKONANIE Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy starty czosnek ze szczyptą soli i musztardą miodową. Dolewamy sok z cytryny i energicznie mieszając

cool and minty
Jajka marynowane w burakach z musem z bazylii i awokado 166

Jajka marynowane w burakach z musem z bazylii i awokado B ardzo ładne i efektowne jajka marynowane w naparze z buraków. Do ich wypełnienia możecie użyć tego, co lubicie i akurat macie w lodówce. Może to być zwykły majonez, żółtka wymieszane z rozgniecionym zielonym groszkiem, masa pieczarkowa, itp. Ja wykorzystałam to, co miałam na stanie czyli awokado i nadmiar bazylii(...)szklanki wody 1 łyżka białego, octu winnego 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Składniki na mus: 1 garść (duża) liści bazylii 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 awokado, dojrzałe sól, pieprz odrobina kwaśniej śmietany, opcjonalnie W rondelku umieścić pokrojonego buraka, liście laurowe, ziele angielskie. Zalać wodą, dodać ocet. Zagotować marynatę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 20 minut

olalacooking
Jajka faszerowane pastą cytrynowo-bazyliową z groszkiem 113

chrzanowym, smakuje rewelacyjne! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: 5 – 6 jajek 100 g mrożonego groszku 60 g awokado 70 g cukinii garść bazylii 2 łyżeczki cytryny skórka z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Farsz(...)Ugotować groszek. Pokroić w niewielką kostkę awokado oraz cukinię i smażyć przez około 5 minut (do czasu, aż zmięknie). Groszek, awokado, cukinię oraz liście świeżej bazylii zmiksować na gładką masę. Dodać startą skórkę, sok z cytryny i całość przyprawić. Nafaszerować połówki jajek farszem. Podawać z sosem chrzanowym. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Koktajl z awokado 133

Zielony, wiosenny koktajl z awokado to prawdziwa bomba odżywcza. Super pomysł na energetyczne śniadanie. Koktajl jest sycący, idealnie kremowy  i bardzo smaczny. Awokado to wyjątkowy sprzymierzeniec zdrowia i urody. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe tak potrzebne Twojemu sercu, sporo przeciwutleniaczy (luteinę i zeaksantynę) oraz ilość potasu większą niż banany, które w pierwszej kolejności kojarzą się z tym pierwiastkiem. Jeśli(...)przepadasz za awokado ten koktajl na pewno Ci posmakuje, ponieważ jego smak jest tu kompletnie niewyczuwalny.   Składniki: 1 awokado 1 banan 1 mała pomarańcza 1 jabłko natka pietruszki około 1 szklanki wody sok z cytryny - 1 łyżka Wykonanie: owoce obrać i rozdrobnić. Miąższ z awokado skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał zblendować do pożądanej konsystencji i wypić zaraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiosenne kanapki z awokado 128

poprawy wyglądu, zanim pierwsze, ciepłe promienie wiosennego słońca bezlitośnie obnażą nasze zimowe zaniedbania w diecie. Przygotowując kanapkę nie żałujcie sobie zielonych składników: szpinaku, ogórka, szczypiorku, ale przede wszystkim awokado. Ten niepozorny owoc pełen jest witamin, związków mineralnych, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego. Doskonale usprawnia działanie układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia układ(...)odpornościowy, wspomaga pracę mózgu, poprawia stan skóry, spowalnia proces starzenia się organizmu, odtruwa i detoksykuje. Reasumując, awokado jest dobre na wszystko i dla każdego. A przy tym pyszne, lekko orzechowe i maślane. A Wy jak przygotowujcie się do wiosny? Składniki: 2 kromki ulubionego, najlepiej ciemnego pieczywa kilka liści szpinaku 1/2 dobrze dojrzałego awokado 1-2 jajka ugotowane na twardo

Fitsweet.me
Jajka faszerowane awokado 1432

twarogu lub szynką i szczypiorkiem . Ilu kucharzy, tyle pomysłów Każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis, do którego chętnie wraca. Dzisiaj prezentuję prosty i pyszny przepis na jajka faszerowane awokado z dodatkiem świeżej kolendry, czosnku, soku z limonki i odrobiny chili. Skusicie się? Składniki: 6 jajek 1 dojrzałe awokado 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżka(...)soku z limonki 1 ząbek czosnku sól szczypta chili Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Dodać miąższ z awokado i rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i kolendrę. Wymieszać. Doprawić solą i chili. Gotowym farszem wypełnić połówki białek i od razu podawać, ponieważ awokado po jakimś

Oryginalny smak