ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny - gotowe! Na początku chciałam zrobić pastę w wersji wzbogaconej i przygotowałam cebulkę, korniszonki. Po zblendowaniu skosztowałam i przepadłam... O mal nie pochłonęłam wszystkiego(...)Pasta idealnie wpisuję się w dietę - szybka przemiana. Z kromką razowego chleba orkiszowego lub orkiszowa tortillą (przepis wkrótce) to świetna kolacja. Na 1 porcję 80 g makreli i 1/2 awokado. Myślę, że może stanowić także pyszne nadzienie do wielkanocnych jajek. Z rzeżuchą będzie znakomicie smakować. Przepis koniecznie do wypróbowania! Bardzo polecam! Składniki: 1 makrela 1 awokado sok z cytryny sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasami człowiekowi się chce tak po prostu kanapki. Ale może, żeby nie była to taka zwykła kanapka trzeba ją trochę podrasować. Jak różne podejście miałam do awokado, tak teraz to jedno z moich ulubionych dodatków praktycznie do prawie wszystkiego. W związku z tym polecam każdemu wypróbować awokado zamiast masła jako pastę :) Składniki: kromka chleba połówka awokado sól i pieprz(...)jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu lub podpiekamy na patelni na chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego
Gotowanie z pasjąCzasami człowiekowi się chce tak po prostu kanapki. Ale może, żeby nie była to taka zwykła kanapka trzeba ją trochę podrasować. Jak różne podejście miałam do awokado, tak teraz to jedno z moich ulubionych dodatków praktycznie do prawie wszystkiego. W związku z tym polecam każdemu wypróbować awokado zamiast masła jako pastę :) Składniki: kromka chleba połówka awokado sól i pieprz(...)jajko na twardo Przygotowanie: awokado wyciągamy ze skorupki i rozgniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem do smaku chleb zapiekamy w opiekaczu lub podpiekamy na patelni na chlebie układamy pastę z awokado i dodajemy jajko na twardo możemy dopieprzyć gruboziarnistym pieprzem Smacznego
Gotowanie z pasjąHumus z awokado to moja kolejna zdrowa wersja pasty na kanapki. Czas wykonania: 1 h 40 min (+ 12 – 24 h oczekiwania) Ilość porcji: 400 g Składniki: 100 g ciecierzycy 1 dojrzałe awokado 2 łyżeczki pasty tahini 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta kuminu (kmin(...)minut (do czasu, aż ciecierzyca będzie na tyle miękka, że z łatwością można rozgnieść ją w palcach). Ciecierzycę odcedzić i zmiksować dodając kolejno pokrojone w kostkę awokado, pastę Tahini, zmielony kumin, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Krok po kroku: 1. Namoczyć ciecierzycę 2. Ugotować ciecierzycę 3. Zmiksować wszystkie składniki
KuchniaWeDwoje.plwłaśnie dzięki diecie znalazłam fantastyczne (i zarazem zdrowe!) alternatywy dla sklepowych słodyczy. Jednym z takich deserów jest mus czekoladowy zainspirowany przepisem Jadłonomii . I choć mus ten to praktycznie samo awokado, to jego smak nie jest dominujący. Mój syn, który niestety znielubił jakiś czas temu awokado, zajada się tym musem. By przygotować taki deser będziemy potrzebować naprawdę dojrzałego awokado. Jeśli kupicie(...)zbyt twarde, wystarczy dać mu w domu kilka dni, by dojrzało. 1 dojrzałe awokado 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka owsianego 1,5 łyżki miodu szczypta soli Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Dodajemy do niego 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka owsianego, 1,5 łyżki miodu i szczyptę soli. Całość blendujemy na gładką masę. Gotowe! Taki mus można jeść
Dieta bez mlekawątpienia bliżej do tej drugiej grupy, ale rybna wersja z wędzonego na zimno łososia to jest to co w stu procentach aprobuje moje podniebienie. Eleganckie połączenie łososia z awokado, podkręcone ostrym smakiem kaparów to dość oryginalna i bardzo smaczna alternatywa dla miłośników ryb. A Wy, którą wersję wolicie? Składniki: Tatar: 200 g łososia wędzonego na zimno 1 mały ogórek kiszony(...)cała cebulka dymka 1 płaska łyżka kaparów 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z limonki świeżo mielony pieprz Awokado: 0,5 awokado 1 łyżka soku z limonki Przygotowanie: 1) Łososia zrobno pokroić i wrzucić do miski. 2) Dodać pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, cebulkę i posiekane kapary. 3) Następnie dodać musztardę, sok z limonki, doprawić pieprzem, wszystko dokładnie
Fitsweet.mePisałam już o wspaniałościach awokado, tak więc kontynuuję kulinarną podróż z tym owocem. Delikatny mus, który powstał na bazie awokado z serem ricotta, czosnku, natki w towarzystwie parmezanu i makaronu to oryginalne danie, na które powinniśmy sobie od czasu do czasu pozwolić. Baaardzo syte, składniki na 3-4 porcje. Makaron możecie zastąpić innym, jeśli z jakichś przyczyn nie macie(...)chcecie użyć spaghetti. Smacznego Składniki: 300 g makaronu spaghetti 3 awokado 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona papryka 200 g sera ricotta ząbek czosnku sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny tarty parmezan do posypania dania – około 2 łyżek lub do woli mały pęczek świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej pokrojoną drobno
Zasmakuj Kuchnigulaszu czy sałatek. Komosę ryżową można wykorzystać również do wypieku ciasteczek lub innych łakoci. Z kolei prażone ziarna można dodać np. do jogurtu. Sałatka z komosy ryżowej i awokado. Składniki: - 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (dodałam czarny sezam) - 1 dojrzałe awokado - kilka pomidorków (lima, cherry lub koktajlowe) - kilka czarnych oliwek - 1 czerwona cebula - 1 – 2 łodygi selera naciowego - limonka(...)myjemy, osuszamy, obieramy łodygi selera (najlepiej użyć obieraczki do warzyw). Do komosy dodajemy – całe oliwki, pokrojone łodygi selera naciowego (jak kto lubi – w plasterki, kostkę), przekrojone na połówki pomidorki, awokado (można wydrążyć specjalną łyżeczką kulki lub pokroić w większą kostkę). Całość skrapiamy sokiem z ½ limonki (zanim wyciśniecie sok, zetrzyjcie lub obierzcie skórkę). Następnie dodajemy cienko pokrojoną czerwoną cebulę, oprószamy różową
mojewypiekiinietylkoPomysł na szybkie i bardzo smaczne śniadanie - sałatka "caprese" z awokado, ugotowanym jajkiem i pomidorem. Idealne połączenie smaków :) Poniższą sałatkę możecie podać z kromką ciemnego pieczywa. Składniki na 1 porcję: 1 dojrzałe awokado 2 jajka 1 średniej wielkości pomidor sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie(...)półplasterki. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, a za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ. Awokado pokroić w plasterki. Na talerz naprzemiennie układać plasterki pomidora, awokado i jajka. Na sam koniec całość przyprawić solą oraz pieprzem. Od razu podawać
Ugotowaćniego ksiōnżka mogecie 7 sie poczytać abo posuchać do jedzynia (sōm żech nagroł piyrszy tōm)… Bajecie mieć melōna do kwadratu Szałołt to jedne, ale ta zōłza 8 ze awokado to wyszła takoł dobroł, że trza bydzie jōm tyż wyprōbować przi inkszych 9 receptach 10 . Co potrza? ćwierć melōna (joł 11 żech doł żōłtego) pó 12 gowki szałołtu masłowego(...)paczki miszōngu 13 szałołtōw 2 gorści 14 roszpōnki 1 gruszka 2 jabka 3 tōmaty 15 Zōłza ze awokado: jedne awokado sok ze poły citrōłny 16 1 łeżka ôctu winnego 8 łeżek oleju (rzepakowy abo słōnecznikowy) 4 łeżki oliwy sōl i pieprz Melōna ôbiercie 17 ze skōry i pokrejcie 18 we kostka. Gruszka, jabka i tōmaty niech idōm 19 tōm
Chop w kuchnijest bezwątpienia bliżej do tej drugej grupy, ale rybna wersja z wędzonego na zimno łososia to jest to co w stu procentach aprobuje moje podniebienie. Eleganckie połączenie łososia z awokado, podkręcone ostrym smakiem kaparów to dość oryginalna i bardzo smaczna alternatywa dla miłośników ryb. A Wy, którą wersję wolicie? Składniki: Tatar: 200 g łososia wędzonego na zimno 1 mały ogórek(...)kiszony 1 cała cebulka dymka 1 płaska łyżka kaparów 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z limonki świeżo mielony pieprz Awokado: 0,5 awokado 1 łyżka soku z limonki Przygotowanie: 1) Łososia zrobno pokroić i wrzucić do miski. 2) Dodać pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, cebulkę i posiekane kapary. 3) Następnie dodać musztardę, sok z limonki, doprawić pieprzem
Fitsweet.mePrzepyszne pikantne hot-dogi z salsą pomidorową i awokado autorstwa Jamesa Knapetta. Mniam <3 Przepis pochodzi z książki GQ EATS. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 bułki do hot dogów 4 parówki 12 plasterków jalapeno 4 łyżki śmietany 18% Składniki na pastę awokado: 2 dojrzałe awokado sok z 1 limonki sól do smaku Składniki na salsę pomidorową(...)chilli, drobno posiekanej 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej sok z 1 limonki mały pęczek kolendry, drobno posiekany sól, pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Awokado blendujemy na gładką masę z sokiem z 1 limonki, doprawiamy solą, odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na salsę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Bułki pieczemy
My Culinary ArtWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny hummus z awokado, hummus jest bardzo pyszny i zdrowy, możemy go podać z grzankami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania hummusu będziemy potrzebować: 2 awokado 1 puszka 400 g cieciorki 4 łyżeczki pasty sezamowej – Tahini 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy (można dodać olej sezamowy) 3 łyżki soku z cytryny szczypta(...)kminku mielonego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Hummus z awokado Przygotowanie : Wypłukaną i osączoną cieciorkę przekładam do pojemnika. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cieciorki. Czosnek, oliwę, sok z cytryny również dodaję do pojemnika i całość rozdrabniam blenderem na jednolita pastę. Następnie doprawiam kminkiem
Uwaga Babcia GotujeKiedyś nie lubiłam zielonego koloru. Teraz jest to jedna z piękniejszych barw jaką mogę sobie wyobrazić. Kojarzy mi się z wiosną i świeżymi pędami traw. Spójrzcie na awokado. Piękna ciemniejsza zieleń butelkowa znajduje się na skórce. Pod spodem zaś pojawia się maślana, kremowa zieleń. W sam raz do schrupania. Dziubas potrafił jeść ze mną awokado bez przerwy. Cieszyłam się(...)ciastka. Specyficzny smak sezamu jest mocno wyraźny. Może być lekko gorzkawy. Pamiętajcie jednak, że może, a nawet z pewnością, przypadnie do gustu waszym pociechom. Ciasteczka sezamowo – zbożowe z awokado. 40 gramów zboża eskpandowanego (/Ja pomieszałam amarantus i kaszę jaglaną) 20 gramów sezamu 200 gramów banana (/ waga ze skórką) 130 gramów awokado (/ waga bez pestki i skórki) Rozgrzać piekarnik
Krupeczkiciasto francuskie, jest ono niezastąpione w mojej kuchni. Można z niego wyczarować różne smakołyki słodkie i wytrawne. Tym razem postawiłam na pizzerinki z nietypowym nadzieniem bo z gruszki i awokado, a zamiast ketchupu na spód dałam pesto bazyliowe. Składniki: 1 op.ciasta francuskiego 1 awokado 1 gruszka 150 g sera żółtego 1/2 op. świeżego pesto bazyliowego bazylia suszona Wykonanie: Awokado oraz(...)gruszkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą startą gruszkę z awokado. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na mniejsze kawałki - u mnie wyszło 12 prostokątów mniej więcej o wymiarach 8 x 10 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozsmarowujemy
Kuchnia MagdaLeny