energii i chciałabym oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Już od samego patrzenia na taki koktajl pozytywnie się człowiek nastraja i pobudza do życia :). Ja wymyśliłam koktajl z kilku owoców: awokado, mango, pomarańczy i zielonych dodatków w postaci szpinaku i zielonej herbaty. Ten koktajl nadaje się też dla osób odchudzających się, Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, ale dostarcza zdrowe kwasy tłuszczowe(...)omega - 3, omega - 6). Nawet dowiedziono naukowo, że awokado wykazuje właściwości odchudzające. Jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znaleźć w nim można także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Zawiera potas, który jest niezbędny dla właściwego rozwoju centralnego układu nerwowego. O zielonej
Zakątek rozkoszy kulinarnychgarści miksu sałat (można przygotować go samemu miksując sałatę rzymską z roszponką i innymi, ulubionymi rodzajami sałat) 1/2 szklanki komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem) 1 szklanka wody 1 dojrzałe awokado 8 pomidorków malinowych/koktajlowych garść orzechów laskowych 1 gruszka sól himalajska do smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności(...)rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić). Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne paski, które później wydrążamy łyżką (jeżeli nie będzie się dało, to znaczy, że awokado nie jest dojrzałe). Wracamy do naszych dwóch misek. Na sałatę nakładamy
Fill The BowlSzybkie do przygotowania i do tego zdrowe danie, tym razem pesto z awokado. Zastanawiałam się pewnego razu do czego wykorzystać awokado, które już było dojrzałe i wypadałoby go zjeść. Krzaczek z bazylią miał jeszcze wystarczająco dużo listków, aby wystarczyło ich do pesto, więc połączyłam je z awokado. Zazwyczaj staram się, aby zbyt dużo czasu nie zajmowało przygotowanie posiłku(...)warunek na 100% spełnia pesto z awokado. Smak takiego pesto bardzo mi odpowiada, jest delikatne, a zarazem bardzo sycące. Składniki: (porcja dla 3 dorosłych osób) 1 dojrzałe awokado 1 szklanka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka orzeszków nerkowca świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie
Kuchcik gotujeSzybkie, smaczne, zdrowe i chrupiące kanapeczki na dobry początek dnia (lub równie dobre zakończenie) :) Podpieczone na patelni kromki razowego pieczywa z dodatkiem dojrzałego awokado, pomidora, kolendry oraz sporej ilości soku cytrynowego i świeżo zmielonego pieprzu. Zapraszam! Składniki (na 4 kanapki): 4 kromki pieczywa (użyłam chleba razowego) 1 dojrzałe awokado 1 duży pomidor (lub 2 małe) ok. 2 łyżek posiekanej kolendry(...)kładziemy na niej nasze pieczywo. Opiekamy je z każdej strony po ok. 1-1,5 minuty, aby się ładnie zarumieniły. Kromki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Awokado kroimy na pół. Ostry nóż wbijamy w pestkę, przekręcamy i wyjmujemy ją. Awokado obieramy ze skórki. Każdą połówkę kroimy na niezbyt grube pół-plasterki. Od razu umieszczamy je w miseczce
MyCookBook.plCiąg dalszy AWOKADO, czyli moja wersja Guacamole. Nic dodać, nic ująć. Sami spróbujcie. Składniki: 1 awokado 5 czarnych oliwek 1 ogórek konserwowy 1 średni pomidor 1 łyżka soku z limonki 1/2 małej czerwonej cebuli sól Falksalt czarny pieprz pieprz cayenne Wykonanie: Zmiksuj 3/4 awokado i miąższ z pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój w kostkę oliwki, ogórka, resztę pomidora(...)awokado oraz cebulę. Posmaruj pieczywo pastą, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i awokado, dopraw pieprzem cayenne oraz skrop sokiem z limonki. Gotowe! Guacamole idealnie sprawdza się zamiast masła do pieczywa. Aby pasta nie ściemniała zostaw w miseczce pestkę z awokado. Dzięki temu zachowa swój zielony kolor. Smacznego
Bike By LifeBardzo lubię awokado. Kupuję je często i robię taką oto pastę . Raz próbowałam na bazie pasty zrobić sałatkę, ale nie za bardzo mi smakowała. Zrobiłam próbę numer 2, pozmieniałam składniki i teraz wyszła idealna. Ostatnio na FB obiecałam Wam sałatkę z awokado i oto ona. Przepyszna sałatka makaronowa z awokado i kurczakiem. Same pyszne składniki tutaj się znalazły. Sałatka jest(...)niektórzy pewnie wiedzą bardzo lubię jeść sałatki. Często je robię i zabieram jako drugie śniadanie do pracy. Zachęcam Was szczerze do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco! SAŁATKA MAKARONOWA Z AWOKADO I KURCZAKIEM. Składniki: 100 g nieugotowanego makaronu świderki 220 g piersi z kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 mała cebula czerwona 120 g małych pomidorków (cherry, koktajlowe, truskawkowe) 3 czubate łyżki
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszna i prosta w przygotowaniu pasta z dojrzałego awokado, idealnie ugotowanych jajek i wyrazistego w smaku sera grana padno. Swoją kremowość pasta zawdzięcza awokado (szczególnie polecam awokado odmiany hass, które ma ciemną pomarszczoną skórkę, a miąższ jest aksamitny i ma lekko orzechowy smak). Do tego szczypta czarnuski, plastry pomidora, listki roszponki ulubione pieczywo, świeżowyciskany sok z cytrusów i pyszne śniadanie(...)gotowe :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado odmiany hass 4 jajka ugotowane na półtwardo 1/2 szalotki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka startego sera grana padano 1 łyżka jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor
DefinicjaSmakuBardzo lubie awokado. Często zajadam samo ale idealnie nadaje się też do sałatki czy też może być składnikiem pasty na kanapki. Tym razem awokado w towarzystwie jajek, razem tworzą pyszne smarowidło:) składniki: 4 jajka 1 duże dojrzałe awokado pieprz do smaku 1-2 łyżki majonezu odrobina soku z cytryny Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Awokado(...)obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ciemniało. Następnie do awokado dodać jajka starte na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz pieprz do smaku i ponownie wymieszać. Pastę podawać z pieczywem. Polecam też: Pastę serową z awokado Pastę jajeczną ze szczypiorkiem Pyszne śniadanko z pastą w roli głównej podane na porcelanie
Monia miesza i gotujeżelazo, wapń, fosfor - to wszystko znajduje się w tej sałatce. Jest dość kaloryczna, ale pełna dobrych tłuszczów i składników odżywczych. Składniki 100 g roszponki 100 g sera pleśniowego 1 awokado 60 g pistacji sól ziołowa Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy do odcieknięcia. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy. Ostawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski. Awokado(...)obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Użyłam sera pleśniowego Lazur Srebrzysty . Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Awokado to bardzo kaloryczny owoc
My Chcemy Jeśćkiedyś, gdzieś zauważony i zapomniany... do dziś i... od dziś będzie często serwowany moim domownikom- w różnych kombinacjach- jest tak smaczny :) Jeżeli więc jesteście w posiadaniu miękkiego i dojrzałego awokado (to ważne, inaczej awokado będzie pełne goryczy) oraz jajek, to polecam Wam taki zestaw jako lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad. Zapraszam więc na zapiekane awokado z jajkiem i tuńczykiem(...)towarzystwie kolorowych, pieczonych warzyw :) Porcja dla 2 osób: * awokado- 2 szt. * jajko- 4 małe szt. * tuńczyk (najlepiej w oleju)- około 70 g * sól, pieprz, papryczka chili * mix ugotowanych warzyw- 300 g (użyłam mrożonej mieszanki francuskiej Bonduelle- Steam a la French Mix) + 2 łyżki oleju + sól, pieprz i przyprawa prowansalska * pomidorki koktajlowe- kilka sztuk * rzeżucha i papryczka chili- dodatkowo Piekarnik nastawić
Kraina Miodem PłynącaKolejna propozycja nadzianych jajeczek. Tym razem nafaszerowałam je zielonożółtą masą z awokado i żółtek, na wierzchu posypałam przyprawą z suszonych pomidorów i natką. Wspaniale prezentują się na talerzu i świetnie smakują. składniki: 5 jajek 1 średnie dojrzałe awokado sok z cytryny do skropienia awokado 1 łyżka majonezu suszone pomidory z czosnkiem i bazylią natka pietruszki Jajka ugotować na twardo, wystudzić(...)obrać ze skorupek. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Wydrążyć łyżką miąższ ze skórki i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem i lekko skropić sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Jajka przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać do rozgniecionego awokado. Dodać majonez i wszystko rozgnieść widelcem. Przygotowaną masą napełnić połówki jajek. Na wierzchu oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem
Monia miesza i gotujesłodko. Teraz poszłam jakby w drugą stronę, bo zrobiłam je na wytrawnie. Wyszły na prawdę pyszne. Bardzo, a to bardzo delikatne, kruche, ciekawe smakowo za sprawą oleju z awokado i dodatku mąki żołędziowej . U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym :) Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami(...)Składniki na ok. 3 porcje obiadowe Pancakes owsiano - żołędziowe: - 100 g mąki owsianej - 15 g mąki żołędziowej - 1 jajko - pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia - 2 łyżeczki oleju z awokado - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir, zioła prowansalskie - 100-120 ml mleka Wszystkie składniki łączymy ze sobą (pozostawiamy jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado, która posłuży
Zdrowie na języku :Pzgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą. Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu(...)cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanych pistacji pieprz do smaku Wykonanie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę ser łagodny gorgonzola. Wszytko delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin awokado
Kulinarny karnet ChristopheraGuacamole to meksykańska pasta, w której podstawowym składnikiem jest awokado, sok z limonki oraz sól. Oczywiście można je urozmaicać dodając przeróżne dodatki takie jak; cebula, czosnek, pomidor, chili czy kolendrę. Podaje się je zazwyczaj z nachosami czy tortillą, a ja uwielbiam na świeżej bułce :) A tu znajdziecie przepis na Krem czekoladowy z awokado(...)Składniki: 2 awokado 6 pomidorków koktajlowych 1/2 małej cebuli 1-2 ząbki czosnku papryczka chili 1/2 limonki łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Wykonanie: Awokado przekładam na pół i za pomocą noża usuwam pestkę. Przekładam do miski, rozgniatam miąższ widelcem i skrapiam sokiem z limonki. Cebulę, pomidorki kroję w kostkę. Czosnek, chili oraz kolendrę siekam. Wszystkie składniki dodaję do miski
magiczna kuchnia Kasi