Prosta i szybka w przygotowaniu klasyczna pasta z awokado. Zrobienie jej jest dziecinne proste i nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Wydrążony miąższ wystarczy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można także dodać drobno posiekaną szalotkę. Guacamole serwuję na zimno jako dodatek do ciepłych potraw typu(...)burrito i quesadilla lub do chipsów z tortilli czy pokrojonych w słupki surowych warzyw. Warto pamiętać, że pozbawione pestki awokado szybko się utlenia i zmienia kolor z zielonego na brązowy. Aby spowolnić ten proces rozgnieciony miąższ jak najszybciej należy zakwasić. Dodatkowo, do miseczki z gotowym dipem można wcisnąć wyjętą wcześniej pestkę. Kupując awokado wybierajcie miękkie, ale wciąż sprężyste owoce
cool and mintysię wykombinować coś zdrowego ze składników, które zalegają mi w lodówce bądź w szafce. Tak właśnie powstał ten deser. Słodki, ale jednocześnie odżywczy, szczególnie dzięki kwasom omega-9 z awokado (obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL). Bez wyrzutów sumienia. Krem możecie uzupełnić ulubionymi owocami, wiórkami kokosowymi czy musli. Krem czekoladowy z awokado, banana i serka(...)Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas przygotowania 5 min Składniki 1 dojrzałe, miękkie awokado - 140 g 2 dojrzałe banany - 240 g 1 serek chudy homogenizowany (0% tł.) - 200 g 2 łyżki kakao niskotłuszczowego bez cukru- 20 g 1 łyżka miodu - 24 g Szczypta soli Dowolne dodatki do posypania Przygotowanie Awokado przekrój wzdłuż na pół, następnie
Powiedz dietom nieCoś dietetycznego i zdrowego do kanapki. Pasta jajeczna z awokado, kaparami i suszonymi pomidorami. Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego mega zdrowa. Idealna na śniadanie. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, około 4 porcji. Produkty 2 jajka, 1 dojrzałe awokado, 5 łyżeczek kaparów, 3-4 suszone pomidory (najlepiej bez zalewy), 1 łyżeczka sok z cytryny, sól, pieprz(...)ziołowy. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajka ugotuj na twardo. Awokado rozkrój na pół i wybierz miąższ łyżką, rozgnieć widelcem i skropl sokiem z cytryny. Gdy jajka ostygną pokrój je w drobną kostkę i wymieszaj z awokado. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko. Suszone pomidory pokrój drobno i dodaj do pasty. Następnie dodaj 5 małych łyżeczek kaparów. Wymieszaj i gotowe
Fit&Fast KitchenBłyskawiczna pasta z awokado i jajek z dodatkiem czosnku to świetny pomysł na pyszne a przede wszystkim zdrowe smarowidło do kanapek. Pasta z awokado doskonale smakuje rozsmarowana na waflach ryżowych, udekorowana plasterm pomidora i posypana szczypiorkiem. składniki na 4 porcje 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)majonezu pęczek szczypiorku 1 duży pomidor czarny pieprz sól opcjonalnie wafle ryżowe lub bagietka przepis Umyte awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy z niego miąższ. Wydrążony miąższ przekładamy do płaskiej miseczki, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka kroimy na mniejsze części, przekładamy do płaskiego naczynia i dokładnie
Smakowite DaniaNutella z smaczliwki wdzięcznej czyli awokado i orzechów laskowych, na pewno będzie lepszym wyborem od nutelli czy jej podobnych kremów a smakiem nie ustępuje ani troszeczkę :) Świetna do kanapek, placuszków. Smaczliwka wdzięczna czyli awokado to dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu(...)oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Awokado jest owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie - kalorycznym (160 kcal na 100 gram), nie są to jednak tzw. „puste kalorie” tylko otoczone licznymi wartościowymi składnikami odżywczymi. Tłuszcze zawarte w awokado
Szkrab Je SamDziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie. Rumiane i chrupiące tosty z wędzonym łososiem, awokado i mozzarellą z pewnością zaspokoją głód na długi czas. I jeszcze przy tym są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, jak to tosty:) Jeżeli lubisz tego typu śniadania, polecam także moje tosty z pieczarkami i serem, tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą(...)tosty z indykiem, żurawiną i brie. Pycha! Scroll down for recipe in English Tost z łososiem, awokado i mozzarellą (1 porcja) Składniki: 2 kromki ulubionego chleba 1/2 łyżki serka śmietankowego 1/4 awokado, pokrojonego w plastry 2 plastry wędzonego łososia 2 łyżki startej mozzarelli masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Wysmaruj masłem obie kromki chleba, posmaruj jedną kromkę serkiem (na stronie
karmelowyGuacamoli czy też guacamole to jedno z naszych ulubionych “smarowidełek” do chlebka, tym razem z awokado w roli głównej Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i też na lunch – polecam zabieranie guacamoli w oddzielnym pojemniku niż chleb. Dobrze sprawdza się też jako dip na przyjęciu, szczególnie w towarzystwie chipsów tortillowych My lubimy bardzo czosnkowy smak, ale polecam każdemu(...)chilli – tylko ostrożnie z nimi, bo są bardzo ostre, a cała ich ostroc jest skoncentrowana w pestkach. Polecam spróbować guacamole też w tej wersji, bo zdrowy tłuszcz z awokado jest tego wart! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 mała cebulka 2-4 ząbków czosnku 1 cytryna kilka gałązek świeżej lub szczypta suszonej kolendry (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Pomidora
Lamarida.plJest zdrowy i zawiera wiele witamin. Konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu na bazie żółtek. No i ten kolor…. Jeśli chodzi o mnie to generalnie nie przepadałam za awokado, jedyna forma w jakiej go lubiłam to guacamole. Ale po przygotowaniu tego przepisu chyba zaczynam się do niego powoli przekonywać Majonez z awokado Składniki: 1 awokado sok z połowy cytryny(...)ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz do smaku Awokado pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, czosnek, musztardę i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. W konsystencji powinien być podobny do zwykłego majonezu, więc jeśli nasz nie ma odpowiedniej struktury to dodajmy jeszcze trochę oliwy
PatiGotujeJajka faszerowane awokado – szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo zdrowe i dietetyczne. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 2 jajka ½ dojrzałego awokado sok z cytryny szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Jajka gotować przez 10 minut z dodatkiem soli, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać. Przekroić jajka(...)pół i oddzielić żółtko od białka. Awokado rozgnieść widelcem (lekko skropić cytryną, aby nie z ciemniało), dodać do żółtka i przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Białka gotowanego jajka nafaszerować masą. Krok po kroku: 1. Jajka ugotować, obrać i przekroić na pół 2. Awokado zmiażdżyć widelcem i dodać żółtka
KuchniaWeDwoje.plKiedy pierwszy raz zrobiłam deser z awokado, to byłam zaskoczona prostotą i szybkością jego przygotowania. Smak, w zależności od dodatków, może być lekko wytrawny lub słodki. Można również awokado łączyć z owocami, także mrożonymi. Możliwości jest naprawdę sporo, za każdym razem wyjdzie coś innego. Awokado to coś genialnego, bo wyjdzie nam z niego wytrawny posiłek lub pyszny, lekki deser(...)niby taka niepozorna kulka 😊 Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka esencji waniliowej 1-2 łyżeczki miodu (według smaku) 1 czubata łyżka ekspandowanych ziaren (u mnie amarantus) ulubione owoce: maliny, truskawki, banan etc. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć cały miąższ. Zmiksować go blenderem lub bardzo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać esencję waniliową i miód do smaku - wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladę, aż po kokos i wanilię. Ciasto jest wilgotne, mało słodkie, jednak krem, którym przełożone zostały porcje ciasta jest słodki i posiada lekko orzechowy smak. Sekretnym składnikiem, jest… awokado! Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ten przepis nada się idealnie. Przygotowanie jest dość pracochłonne, ale końcowy efekt i głównie smak jest tego wart. Przekonajcie się sami. Tort czekoladowo-bananowy(...)pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego ( lub ksylitolu) szczypta soli 6 bananów kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu około 1 szklanka mleka krem czekoladowy do przełożenia ciasta: 2 awokado 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/4 szklanki miodu 200 g czekolady gorzkiej krem czekoladowo-kokosowy do posmarowania wierzchu ciasta: 1 awokado 1 puszka mleka kokosowego ( schłodzonego przynajmniej 48 h w lodówce
Jaglusiamoga być super zdrowe. Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru i jajek. Jedząc go nikt nie zgadnie z czego jest zrobiony, dopóki mu nie powiesz. Jeśli nie przepadasz za awokado przepis odczaruje Twoją niechęć. Na słodko ten nieciekawy owoc smakuje genialnie. Recepturę znam od dawna, nie mogłam jednak przełamać swojej niechęci, bo bardzo nie lubię tego awokado . W diecie przyspieszającej(...)metabolizm przewija się awocado w wielu przepisach. Jednak propozycja by awokado przepołowić i wyjeść zawartość łyżeczką wywołuje u mnie ciarki, brr... Dieta skłoniła mnie zatem do wypróbowania przepisu i gorąco go polecam! Nadaje się idealnie jako przekąska w III fazie diety:) Nie zainteresowanym dietą polecam również! Na Walentyki także jak znalazł! Jest jedwabiście gładki, mocno czekoladowy w smaku, po prostu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybka, zdrowa i smaczna sałatka z awokado. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 2 – 3 Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 – 3 pomidory 150 g sera feta sok z ½ cytryny pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało). Pomidora pokroić na niewielkie(...)kawałki, a ser w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz i posypać pieprzem. Krok po kroku: 1. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić 2. Skropić cytryną 3. Pokroić fetę 4. Pokroić pomidora 5. Doprawić sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z awokado, pomidorem i serem Artykuł Sałatka
KuchniaWeDwoje.pl