Ojczyzną awokado jest Ameryka Południowa. To właśnie stamtąd awokado przywieźli do Europy hiszpańscy konkwistadorzy. Awokado to główny składnik sosu guacamole. Pierwsze przepisy na guacamole powstały już w czasach Azteków. Oto przepis na pyszne i zdrowe guacamole z dodatkiem jajka. 10 minut 2 porcje 1 awokado hass 1 ugotowane na twardo jajko 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki(...)suszonej kolendry 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól świeżo mielony czarny pieprz Awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę. Za pomocą łyżeczki miąższ przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę i posiekane jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Guacamole
My Chcemy JeśćAwokado jest owocem uniwersalnym – stosowanym zarówno w daniach słodkich jak i słonych. Dodatkowo, jest źródłem wielu składników odżywczych co pozwala na jego wykorzystanie w wielu zbilansowanych dietach. Pasta z awokado jest idealnym pomysłem na śniadanie – podawać ją można zarówno ze świeżym chlebem, tostami, jajkami… możliwości jest naprawdę wiele! Sprawdź przepis na: Klasyczna pasta jajeczna Składniki Awokado(...)czosnek granulowany – wg uznania Jogurt naturalny lub majonezu – 2 łyżeczki Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (opcjonalnie) Sok z cytryny – 1 łyżeczka (można pominąć) Pasta z awokado – przepis Jajko gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, a następnie rozgniatamy widelcem (można również pokroić w kostkę bądź zmiksować blenderem – wszystko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna, tyle, że zdrowsza i bardziej light. Wegański majonez z awokado to odpowiednik tradycyjnego majonezu. Sosy na bazie oliwy znane były w basenie Morza Śródziemnego od wieków. Szczególnie chętnie dodawano je do potraw we Francji i Hiszpanii. Pierwsza zachowana receptura sosu w rodzaju majonezu(...)charakterystyczną niebieską wstążką. W Polsce najbardziej znany jest oczywiście Majonez Kielecki , który zaczęła produkować od 1959 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy “Społem” w Kielcach. Wegański majonez z awokado będzie świetnym dodatkiem do SAŁATKI JARZYNOWEJ Print Wegański majonez z awokado gotowy w 5 minut Wegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna
smakowitehistorie.comWegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna, tyle, że zdrowsza i bardziej light. Wegański majonez z awokado to odpowiednik tradycyjnego majonezu. Sosy na bazie oliwy znane były w basenie Morza Śródziemnego od wieków. Szczególnie chętnie dodawano je do potraw we Francji i Hiszpanii. Pierwsza zachowana receptura sosu w rodzaju majonezu(...)charakterystyczną niebieską wstążką. W Polsce najbardziej znany jest oczywiście Majonez Kielecki , który zaczęła produkować od 1959 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy “Społem” w Kielcach. Wegański majonez z awokado będzie świetnym dodatkiem do SAŁATKI JARZYNOWEJ Print Wegański majonez z awokado gotowy w 5 minut Wegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna
smakowitehistorie.comgdyby tak zamiast smarować pieczywo masłem, rozsmarować na nim awokado? Dołożyć do tego mnóstwo ciekawych składników, pełnych kolorów oraz smaków, które jednocześnie idealnie się z sobą komponują? Przetestowałam ten pomysł – awokado sprawdza się rewelacyjnie jako zamiennik masła, jest neutralne, kremowe i świetnie się komponuje z innymi smakami. Przyznam się szczerze i nieskromnie, że to jeden z moich najbardziej szalonych(...)trochę pomysł na niebanalne kanapki ;p Z przepisu powstaną tosty w ośmiu niepowtarzalnych smakach. Sprawdzone połączenia składników to: – na słodko – bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado oraz: banan + serek wiejski + mus z malin dojrzała gruszka + domowa nutella lub masło orzechowe dojrzałe mango + orzeźwiająca rukola truskawki + mięta + mus z malin – na słono – bardzo dojrzałe (mięciutkie
Eat me! Fit me!się od krokusów, żonkili i narcyzów. Natchnęło mnie to do działania. Uznałam, że takie wydarzenie trzeba jakoś uświetnić, stąd pomysł na keto ciasto na powitanie wiosny . Keto tort wiosenny Awokado + matcha = iście wiosenna kompozycja I to nie byle jakie ciasto! Właściwie można by je nawet określić mianem tortu albo raczej torcika. Jest to bowiem biszkopt przekładany kremem. Przyznacie, że moja(...)nawiązaniu do odradzającej się wokoło zieleni także ciasto ma krem w kolorze zielonym . Myślę, że już zgadliście jaki jest jego główny składnik… Oczywiście jest to znane wszystkim i lubiane awokado ! Keto tort wiosenny stanowi właściwie odwrotność tego tortu . To znaczy odwrotność sprowadza się do braku kakao i ciemnej czekolady … Jednak oprócz awokado dzisiejsze keto ciasto zawiera inny nie mniej tajemniczy
Modern Cave Girlczasu staram się ograniczać skrobię. Czy da się upiec ciasto czekoladowe bez glutenu i nabiału i z małą ilością skrobi? Okazuje się, że tak! Brownie paleo z buraków i awokado ! Pyszne ciasto czekoladowe paleo – brownie z buraków i awokado – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (bez laktozy i kazeiny), orzechów i z minimalną ilością skrobi – przepis : buraki(...)średnie (ugotowane i starte) awokado – 1 sztuka jajka – 3 (zobacz też: Zamiast jajek ) kakao albo karob – ⅓ szklanki miód – ¼ szklanki mąka kokosowa – ⅓ szklanki olej kokosowy – 3 łyżki soda oczyszczona – 2 łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ⅓ łyżeczki Potrzebujesz 2 średnie (nie za duże) buraki, ugotuj (najlepiej na parze ) i zetrzyj. Powinny zająć mniej więcej
PaleoSMAKponiższymi linkami. Wersja 1600 kalorii Wersja 1800 kalorii Wersja 1600 kcal 15% B / 30% T / 55% W Śniadanie 460 kcal Koktajl owocowo-warzywny Banan 120g Pomarańcza 240g Pół awokado 60g Pół pęczka natki pietruszki lub 2 garści szpinaku/jarmużu lub 2 łodygi selera naciowego Płatki owsiane 30g Woda Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. Przekąska 100 kcal Warzywa z hummusem Hummus(...)Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i doprawić. Można dodać odrobinę jogurtu dla lepszej konsystencji. Kolacja 400 kcal Sałatka z batatem i awokado Batat 100g Awokado 60g Papryka 100g Jajko 2 sztuki Oliwki 12g Ogórek konserwowy 40g 2 garści szpinaku/jarmużu/rukoli/roszponki Oliwa 5g Zioła Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Jajko
HealthyCreationsSalsa z awokado i pomidorów pasuje do większości dań zarówno mięsnych, jak i rybnych, które są niezbyt wyraziste w smaku. Salsa dobrze również smakuje samodzielnie, ewentualnie z chrupiącą grzanką lub bagietką. Salsę z awokado i pomidorów przygotowuje się bardzo szybko, jest soczysta i aromatyczna. Do salsy powinny być użyte mięsiste niezbyt wodniste pomidory i dojrzałe awokado. Według mnie cały smak(...)natkę pietruszki, ale to już nie ten smak. Salsa to pyszny i odświeżający dodatek do wielu dań obiadowych. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki na salsę z awokado i pomidorów: dojrzałe awokado 3 mięsiste pomidory czerwona cebula lub szalotka papryczka chili kilka gałązek świeżej kolendry sok z limonki 3 - 4 łyżki oliwy pieprz i sól do smaku
Gotuj w domuBruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze zdrowsze i tym samym będą pewną odmianą od tej klasycznej wersji. Przepis oraz listę składników znajdziecie poniżej… Składniki bagietka 3 średniej wielkości pomidory dojrzałe awokado mozzarella oliwa sól pieprz oregano bazylia szczypta cukru(...)świeża bazylia Przepis na bruschetty z awokado Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy aż zmiękną (jeśli mają w sobie niewiele wody) podlewamy je odrobiną wody, aby się nie przypaliły. Pomidory doprawiamy do smaku przyprawami. Blendujemy i gotujemy jeszcze przez kilka minut aby nadmiar płynów odparował. Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) i wkładamy do piekarnika
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zdrowa i bardzo smaczna pasta z awokado i szpinaku. Świetnie sprawdza się jako pyszna przekąska na śniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad. Łatwa do przygotowania, zdrowa i smaczna pasta u mnie jest niezastąpionym dodatkiem do chrupkiego lub pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Pasta(...)awokado i szpinaku jest nieco gęstsza od zwykłego pesto i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Pasta będzie smaczna tylko, jeśli zrobimy ją z dojrzałego awokado i świeżego szpinaku. Dobrze smakuje podana z białym serkiem. Uwielbiam pesto i wszelkie warzywne pasty. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że w kilka chwil i bez dużego wysiłku powstaje pyszne jedzenie. Mam nadzieję, że również
Kuchcik gotujeGuacamole to świetna przekąska imprezowa, szczególnie przyjemnie smakuje z grillowanym mięsem. Lekko pikantna, a zarazem orzeźwiająca pasta idealnie pasuje do tortilli oraz świeżego pieczywa. Guacamole najlepsze jest z awokado Hass, jednak nie zawsze można je kupić. Wygląd i smak awokado zależy od jego rodzaju i stopnia dojrzałości. Do przygotowania guacamole awokado musi być dojrzałe, inaczej pasta nie będzie smaczna. Guacamole(...)kuchni meksykańskiej i jest dość ostre. U mnie jednak ostrość jest umiarkowana i wszystkie smaki są ze sobą zrównoważone. Ilość cebuli i ostrej papryczki najlepiej dostosować do swoich upodobań. Awokado do guacamole wystarczy rozgnieść widelcem, pasta nie musi być jednolita. Uwielbiam awokado i wykorzystuję je nawet do deserów. Guacamole obecnie zajmuje 1 miejsce wśród past ze względu na łatwość
Kuchcik gotujeWigilijne śledzie z awokado, burakiem i domowym majonezem z chrzanem. Śledzie zawsze goszczą u nas na wigilijnym stole. Każdego roku staram się wymyślać nowe przepisy, aby zrobić wrażenie na gościach. Polecam śledzie w oleju , w cytrusowej marynacie, po sułtańsku , czy z marynowanymi grzybami . Przepis na te śledzie jest bardzo prosty, śledzie są pyszne i łatwe do przygotowania, a do tego(...)efektownie wyglądają. Na świątecznym stole będą jego ozdobą. Gdy połączyłam wszystkie składniki w tym przepisie: buraki, awokado, jajka i marynowaną cebulę, smak śledzi mnie zachwycił. Ten przepis specjalnie wymyśliłam na świąteczny konkurs z olejem SemCo , dla blogerów kulinarnych gdyż zamarzył mi się nowy robot kuchenny. A dzięki udziałowi w tym konkursie dowiedziałam się, że w Wielkopolsce niezbyt daleko od Trzcianki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię