marchewki - 4038 przepisów (strona:131/270)

Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 158

aksamitny sos....  Mniam... Składniki na 4 osoby:10 dkg słoniny;2 łyżki oleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki;0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku(...)przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso

Miksturownik
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 283

jako alternatywa dla "sklepowej wędliny". Mam takich więcej... Domowy pasztet. Składniki: ok. 700 g mięsa z łopatki lub szynki; 300 g boczku lub podgarla; 300 g wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy

Miksturownik
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 157

sosie z czerwonego wina. Składniki na 4 osoby:10 dkg słoniny;2 łyżki oleju;ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;1/2 szkl. marchewki;0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;2 szkl. bulionu wołowego;1/2 szkl. pomidorów z puszki;sól, świeżo mielony pieprz;1 średni bukiet ziół:* pietruszka,* liść laurowy,* łyżeczka suszonego tymianku(...)przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso

Miksturownik
Hau'asujemy - Wątróbkowy przysmak dla pupila. 161

straszna wariatka to ją uwielbiam.  To dla niej te pyszności!!! Harissa tuż przed czesaniem... oj nie lubi tego, nie! Przysmak dla psa.0,5 kg wątróbki drobiowej;3 duże marchewki;2 jaja;ok. 100 g zarodków pszennych;4 - 5 łyżek mielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię lniane. Mieszamy. Dodajemy

Miksturownik
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 300

Justyna starła w moździerzu wszystkie powyższe przyprawy na pył. Marokański tagine z kurczakiem.Składniki dla 6 osób:6 filetów z kurczaka;100 g suszonych moreli;1 cebula;1 duża marchewka;pęczek kolendry lub pietruszki;kilka nitek szafranu;1 l bulionu warzywnego lub drobiowego;oliwa z oliwek;6 suszonych pomidorków;garść oliwek;ras el hanout.Umyte i oczyszczone filety nacieramy(...)naczynia/garnka, a na patelni podsmażamy filety - 3 min. z każdej strony. Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką.Smacznego

Miksturownik
Warzywny mix prosto z pieca :) 175

postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa(...)dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)     Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny

Sajkofanka smaku
Zupa czosnkowa z grzankami i migdałami 208

Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Ziemniaki, marchewkę, cebulę

Ala piecze i gotuje
Galaretka drobiowa - Auszpik 619

prostu kroję a całość lekko rozdrabniam.Jako formę na galaretki używam niedużych pojemników po serkach.Zaczynam od pokrojonego w talarki jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek mięsalub 2-3 kosteczki marchewki aby wywar którym będziemy zalewać podszedł pod jajko.Po jajku, mięso, marchewkę z kukurydzą i groszkiem.Całość zalewamy schłodzonym wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h.Gotowe galaretki układamy na paterze

Mechanik w kuchni
Wołowe roladki mojej Mamy 176

Składniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej z udźca) 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 4 plastry wędzonego boczku  1 marchewka ½ łodygi selera sól, pieprz, 3 ziarenka ziela anglielskiego, 2 listki laurowe świeży rozmaryn i szałwia(opcjonalnie) margaryna/olej/smalec do smażenia Sposób przygotowania: Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Połowę cebuli kroimy w grubsze(...)obwiązujemy białą bawełnianą nicią, lub spinamy miejsce łączenia się płatów szpilkami do rolad. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim rolady ze wszystkich stron.  Pozostałą połowę cebuli, marchewkę i łodygę selera kroimy w kosteczkę. Rolady z patelni przekładamy na talerz; na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa. Na podduszone warzywa kładziemy rolady i dodajemy 2 filiżanki wody/rosołku

Mia Cucina Sofieta
Kapuśniak po węgiersku 257

proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku,  1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki,  3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej,  2 cebule,  ząbek czosnku,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  szczypta ostrej papryk. Przygotowanie Kapustę opłukać(...)Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu.  Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Jajko w szynce 176

tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie:Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest nam bulion. Ja dodatkowo doprawiam taka zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny(...)stol.Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu, a na to co mamy pod reka. Moga to byc pokrojone w plastry ogorki kiszone lub konserwowe, marchewka, pokrojona w paseczki papryka. Jesli ktos lubi polaczenia z owocami to mozna uzyc do tego celu ananasa, wisienki, winogrono itp.Gdy zelatyma zacznie sie juz scinac mozemy delikatnie zalac nia jajka

Przysmaki Karolki
Jesienne muffiny marchewkowe. 164

polskiej złotej jesieni. Wprawdzie większość liści już opadła , ale jakież piękne posłania tworzą teraz pod stopami. Postanowiłam dziś dopasować się kolorystycznie do tej pory roku . Padło na pomarańczowa marchewkę i powstały muffiny A po mieszkaniu rozszedł się cudowny zapach wywołany przyprawami korzennymi. Puszyste ciasto , pełne orzechów , rodzynek, a na wierzchu , słodka polewa i karmelizowana marchewka  .... Polecam

Malinowa Kawiarenka
Łosoś na parze z warzywami 185

łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje) 1/4 cytryny 1/2 pomarańczy 1 listek Kafiru szczypta soli  szczypta pieprzu mielonego 2 łyżki masła 2 duże ziemniaki 1 marchewka liście pora do wyścielenia garnka do gotowania na parze 1 duży pomidor natka lubczyku Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli. Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę(...)marchew  na liściach pora . Postawić go na dolny garnek. Gotować 15 minut na małym gazie . Pomidora pokroić w ćwiartki. Dołożyć razem z  ryby do ziemniaków i marchewki. Posypać usiekaną natką lubczyku. Gotować jeszcze 10 minut( ziemniaki i marchew mają być miękkie).Posolić i posypać pieprzem. Masło włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny

Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 261

kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony(...)Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty

Buniabaje w kuchni
Wywary na zupę na rumianych warzywach 191

skład tego świństwa już nie będę wnikać- pozostawiam to waszej wyobraźni ( spytajcie znajomego chemika lub wyguglajcie sobie pochodne spalania gazu ziemnego). A teraz ad rem. W podpiekaniu cebuli i marchewki ( a u mnie i innych warzyw) chodzi o to by poddać karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry(...)był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu z zupy można je wykorzystać do innych potraw). 1)- Na litr wywaru używam przeciętnie 3-4 średnie marchewki, dużą pietruszkę, kawałek selera, 2 cebule, 1/3 pora 2)- Cebule obieram z wierzchniej warstwy a ostatnie brązowe , czyste łuski pozostawiam bo też nadają kolor - przekrawam cebule na pół

Buniabaje w kuchni