się makaron, ryż albo różne rodzaje kasz. Ale czy zamiast ziemniaków do obiadu serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera. Co Wy na to? Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony
Kuchnia u Krysiwersji, którą przygotowałam, zamieniłam śmietankę kremówkę na tę o zawartości 18% tłuszczu, a masło, na olej roślinny. Dodatkowo podałam do zapiekanki, jako polski akcent, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, coby zbić odrobinę absorbowany cholesterol ;P Było tak kremowo i pysznie, że z pewnością przyrządzę ją jeszcze niejeden raz! W końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;) Koniecznie spróbujcie
Kuchnia w Słońcu Skąpanagodzin) musimy zjeść swoją porcję 11-20 g węglowodanów, ni mniej, ni więcej. Musimy więc wszamać przykładowo: kromkę chleba żytniego, pół filiżanki tłuczonych ziemniaków, lub ryżu, pół filiżanki marchewki, jednego batonika, 1 średniej wielkości owoc (np. jabłko) lub pół czegoś słodszego (np. banana) albo 30 g krakersów. Wybór należy do nas. U mnie zazwyczaj wygląda to w ten sposób
Proste-przepisy.plsmażonego amura na pyszny wspólny obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy z oliwek Sabino Leone , a konkretnie odmiany La Berafatt. Składniki: 20 dag kapusty kiszonej 1/2 jabłka 1/2 marchewki 1/2 małej cebuli szczypta cukru szczypta pieprzu łyżka oliwy Sabino Leone La Berafatt Przygotowanie: Amur smażony - pycha Kapustę lekko rozdrabniamy nożem. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę
Kuchnia po mojemuprzyrządzano. Gotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto
Z Kuchni Do KuchniŚniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany. Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt za wygodę i oszczędność czasu, bo nie cierpię trzeć warzyw na tarce. Gotowe warzywa wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję kilka minut. Do podgotowanych
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkomponować dania ł ącząc produkty, zawierające cholesterol z produktami pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce), bogatymi w błonnik . Przykładem takich zestawień może być: kaszanka z jabłkiem, jajko na twardo ze startą marchewką, ser w zestawieniu z warzywami i owocami. Dieta niskocholesterolowa wcale nie musi być karą, bo lista zalecanych produktów jest długa. Każdy powinien więc móc znalezć w niej coś
MODA NA BIOzaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki : ok. 10 dużych boczniaków (starajcie się wybierać do tego dania płaskie okazy) 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera korzeniowego ok. 10 cm pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej do smażenia Warzywa korzeniowe
Weekendy w domu i ogrodziesłońce nie syntezuje tak witaminy D jak latem, więc polecam brać witaminy w tabletach! Dieta bogata w witaminy i tłuszcze Połączenie marchwi z olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś. Kasze i ryże
Truskawkowa Fiestamanzo e una salsa molto aromatica a saporita. Buon appetito! SKŁADNIKI Wo ł owina 1 kg wołowiny 150 g boczku 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki m ą ki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru wołowego 3 gałązki świeżego tymianku 2 gałązki
La grande e la piccola cuocaparmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka płatków chili sól pieprz
Kulinarne Inspiracjehistoria Was urzeknie... :) Składniki: 8 sztuk żeberek wieprzowych 30 dkg boczku wędzonego ½ (można więcej) dużego słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi lub kapusty kiszonej z marchewką oraz kilka suszonych grzybów leśnych (wcześniej namoczonych) 1 duża cebula 5 – 6 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 3 średnie marchwie 1 duża pietruszka 1 mały seler lub ½ dużego selera 4 liście
Garniec Magalielodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować
AZgotuj!dwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza, a są to rodzynki i dżem z czarnej porzeczki. Absolutne niebo w gębie. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek
Jadło i czytadłorazie potrzeby okrój, mięso pokrój na cienkie plastry o grubości ok. 1 cm 2 - 3 kostki ogonowe wołowe 1 kawałek wędzonego żeberka wieprzowego mały kawałeczek chudego boczku wędzonego 4 marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 dużego selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska
Szybko Szybkowar