marchewki - 4038 przepisów (strona:145/270)

Dorsz z sosem porowym 157

mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego   Post Dorsz z sosem porowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Najprostsze ciasto marchewkowe 175

niego, więc proporcje wzięłam trochę z głowy, dodałam również esencję waniliową. (Ciasto upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 23 cm X 18 cm) Składniki: około pół kg (5 średnich marchewek) 4 jajka 3/4 szklanki dobrego oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki esencji waniliowej (można ją zastąpić cukrem waniliowym) Marchew obieramy, płuczemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rosół 287

kości wołowych (surowych albo pozostałościach po pieczeniu szpiku ), resztek ryb po gotowaniu ich na parze albo skrzydeł od „szczęśliwszych” kur. Rosół gotuję z cebulą, czosnkiem i marchewką – tę ostatnią przecieram przez sito podczas odcedzania, nadaje to zupie przyjemnego słodkawego posmaku. Na końcu doprawiam pietruszką i koperkiem (suszone poza sezonem). Smacznego! Dieta paleo Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa Dieta

PaleoSMAK
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 215

słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie) odrobina pieprzu do smaku Pomidory

Zawsze głodna!
Tagliatelle z warzywami / Tagliatelle with vegetables 172

ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię , ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde

Projekty ze smakiem
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 230

jesiennymi dodatkami. Chleb marchewkowy z dodatkiem rodzynek i orzechów jest przepyszny. Posypany z wierzchu moim ulubionym kminem rzymskim - kmin świetnie komponuje się z rodzynkami. Użyłam kupionego soku z marchewki, trzeba poszukać takiego bez dodatków i konserwantów. A najlepiej oczywiście wycisnąć w domu. Mój chleb wyszedł dosyć płaski. To  wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był

Stare Gary
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 234

czerwonym barszczem (lub rosołem). Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób, tj. ok. 40 średnich pierogów) 200g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu

Kulinarna Pokusa
Królik w winie z rozmarynem i szafranem 226

królik ok 1 kg 2 marchewki 1 por 1 pietruszka 2 cebule pół szklanki jasnego wina wytrawnego rozmaryn listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 3-4 ząbki czosnku szczypta szafranu 200 ml śmietany Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Włoszczyznę, cebulę i czosnek pokroić na plasterki, włożyć do garnka dodać wino, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz

Gotowanie jest łatwe
Mamusina botwinka 126

króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela angielskie

Grunt to przepis!
Grasica cielęca w sosie z madery 199

sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej szkoły Le Cordon Bleu *** te produkty dodałyśmy do przepisu podczas warsztatów. Oczywiście można je pominąć, ale nie polecam ;) zdjęcia Julita Strzałkowska

królestwo garów
Wędzone półtuszki kurczaka z beczki 233

wagowo ( będą się wędzić w tym samym czasie ) 4 l wody 400 g soli peklowej ( 100 g / 1 litr ) 1 duża główka czosnku gorąca kąpiel : 4 l wody 2 marchewki 1 cienki por 1 cebula kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki i lubczyku dodatkowo : 4 haki wędzarnicze , albo sznurek do wieszania Kurczaki myjemy, oczyszczamy z elementów nieapetycznych

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 223

pieprz to dodatki obowiązkowe do placków ziemniaczanych. Zamiast jarmużu możemy oczywiście dodać inne zielone warzywo - szpinak, brokuł i odrobinę natki pietruszki, koperek, liście z łodyżek selera, natkę z marchewki? Czemu nie?! Masa ziemniaczana ma być dość zwarta i pulchna - uzyskamy tą miękkość dzięki dłuższemu miksowaniu w blenderze, który napowietrzy nam całą masę. Pamiętajcie, że gotową masę najlepiej wykorzystać od razu

Right Behind The Kitchen
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 154

krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni 1 puszka mleka kokosowego

Food Square
paprykarz z pieczonej makreli 188

przywoziły z południowych łowisk bloki zamrożonych ryb i z nich to właśnie powstał paprykarz po raz pierwszy. składniki podane dla jednej ryby 1 świeża makrela (ok 400 g) 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka 100 g koncentratu  pomidorowego 50 g ryżu 4 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi

Miód i pieprz
Pierogi z mięsem z rosołu 198

litra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu

mojewypiekiinietylko