marchewki - 4038 przepisów (strona:150/270)

Jesienne chili z kaszą jaglaną 143

który rozbudzi zmysły, nasyci i rozgrzeje, przygotowując kubki smakowe na zbliżającą się zimę. Jesienne chilli z kaszą jaglaną Składniki: Puszka fasoli pinto Puszka fasoli czarnej Puszka kukurydzy 3 nieduże marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki (można użyć dowolne kolory) Pół papryczki chilli z pestkami (cała bez pestek) Krojone pomidory (np. passata, puszka) Mały korzeń pietruszki + natka 200g

VegUlka
Pasztet z bakłażana i cukinii 655

własnego pasztetu z warzyw w szczególności, że trwa sezon na użyte przeze mnie bakłażany i cukinie :) Pasztet z bakłażana i cukinii   Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele

VegUlka
Lekkie, warzywne placuszki (70 kcal) 131

Pyszne placuszki z warzywami pieczone w piekarniku. Danie niskokaloryczne, jednak smaczne i sycące. Jeden placuszek ma tylko 70 kcal. Składniki (ok 9 sztuk): 6 średnich ziemniaków 3 marchewki cebula ćwiartka selera jajko łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrębów pszennych łyżka posiekanych ziół (pietruszka, lubczyk czy inne ulubione) sól, pieprz łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 167

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo

greenscarf
Zrazy z łopatki w sosie własnym 609

ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe

Ogrodnik w podróży
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 232

chwili :)  Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek,  2-3 listki laurowe 5-7 ziaren ziela

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ser żółty dojrzewający Colby jack – przepis 196

Składniki : 10 l mleka krowiego, pasteryzowanego 3,2 % – każde byle nie UHT szczypta bakterii mezofilnych ( użyłam MSE ) 6 kropli barwnika annato lub 100 ml soku pasteryzowanego z marchewki -bez dodatków ( użyłam soku ) podpuszczka – ja użyłam w proszku ( dawkowanie jak zaleca producent – przy każdej jest inne ) 2 łyżki soli serowarskiej – niejodowanej ( ja użyłam zwykłej jodowanej i też

Ogrodnik w podróży
Odtłuszczone frytki z batatów 164

obciekały tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić, żeby nie były to "zwykłe" frytki? Posłużyć się batatami! Bardzo lubię frytki z selera, marchewki, dyni, można posłużyć się wieloma warzywami. Aczkolwiek te, z batatów, zasmakowały mi ogromnie. Z przepisu wychodzi ich tyle, że najedzą się nimi trzy osoby, jeżeli będą one dodatkiem do dania

Be Fit Be Strong
Pasta primavera, Long Phung 148

łyżki serka mascarpone. Sos będzie jeszcze bardziej kremowy, a danie o wiele smaczniejsze. Składniki: ok. 250 g spaghetti 2-3 łyżki masła lub oliwy 4-5 czerwonych papryk 2 marchewki 1-2 małe cukinie 1 małe opakowanie śmietany zwykłej lub roślinnej 3 łyżki serka mascarpone sól, pieprz Ugotuj makaraon al dente. Warzywa drobno pokrój i podduś na oliwie lub maśle

Qlinarnie i Qlinarnie
Zakwaszenie organizmu – jak z nim walczyć? 143

mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych:  takich jak banan, ziemniaki, marchewka, koper, seler, adwokat, kasztan, orzech brazylijski, migdały, algi, kiełki. Korzystne  byłoby  również stosowanie jak najprostszych zestawien pokarmowych (tak by trawianie przebiegało jak najszybciej) i dokładne przeżuwanie

MODA NA BIO