lukier - 7892 przepisów (strona:84/527)

Pierniczki bez leżakowania 410

puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowaniaSkładniki:80g margaryny3 łyżki miodu1,5 łyżeczki przyprawy korzennej0,5 łyżeczki cynamonu4 łyżki cukru300g mąki1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki mleka2 żółtka1 łyżka gęstej śmietany(...)lukier z białek i cukru pudrupisaki spożywcze Wykonanie:- margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon- z cukru przygotować dość ciemny karmel- karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników- całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę

Smakołyki Bereniki
Choinka drożdżowa z cynamonem i czekoladą 81

cukru -200 ml mleka -2 jajka -50 g masła -1 jajko do posmarowania -3 łyżki cynamonu +3 łyżki cukru -3 łyżki kakao + 3 łyżki cukru lub gotowy krem czekoladowy Lukier -sok z 1/2 cytryny -½ szklanki cukru pupder Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać(...)ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez ok. 30 minut nazłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Artykuł Choinka drożdżowa z cynamonem i czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ciasta na Boże Narodzenie 196

domu. Serniki Oprócz wielu serników na moim blogu jednymi z ciekawszych są szybkie serniki bez miksera, które przygotujesz w chwilę i z łatwo dostępnych składników. Każdy sernik udekoruj polewą, lukrem lub posyp cukrem pudrem. Przydadzą się także świeże, sezonowe owoce lub te z puszki, które pięknie dopełnią słodką dekorację wypieku. Polecam Ci zatem mój sernik bez miksera . Wystarczy posypać(...)przepis na makowiec. Jeśli lubisz wyzwania zapraszam do wypróbowania pięknie prezentującego się wieńca drożdżowego z makiem . Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu, a polany lukrem i udekorowany bakaliami wygląda cudownie. Wianek drożdżowy z makiem to także moja propozycja na pyszne i efektowne ciasto drożdżowe z dodatkiem masy makowej. Możesz przełożyć je słodkim twarogiem z rodzynkami

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowy makowiec – świąteczne ciasto 83

śmiało z tego przepisu możecie też przygotować dwie rolady makowe. Choć ja polecam Wam zrobić taki „gwieździsty” makowiec i zaskoczyć swoich bliskich. Drożdżowy makowiec możecie śmiało udekorować lukrem i np. skórką pomarańczową. Ja tym razem po prostu oprószyłam go cukrem pudrem. P.s. Wybaczcie jakość zdjęć, ale w przedświątecznych przygotowaniach miałam czas na zdjęcia tylko późno w nocy(...)cukru 2 żółtka jaj M pół szklanki mleka 3 pełne łyżeczki suszonych drożdży 700-850 g masy makowej (ja dałam aż 850) dodatkowo: jajko i puder lub lukier Przygotowanie: Masło, mleko i cukier wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Nasza mieszanka ma być lekko ciepła, ale nie może być gorąca. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Mieszamy. Dodajemy

Słodkie okruszki
ekspresowe francuskie ślimaczki z masą makową 150

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej opcjonalnie: lukier wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim masę makową i luźno zwijamy w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy w ok. 190 st.C na rumiano, przez ok. 20 min. Upieczone i wystudzone ciastka polewamy lukrem. Lukier robię

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec na kruchym cieście 103

masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3 białka jajek 5 łyżek kaszy manny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli garść orzechów włoskich lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)kruchym spodzie wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni góra-dół, bez termoobiegu i piec tak 45-50 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta z wierzchu. Po przestudzeniu makowiec polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta. Smacznego

Gotuj z Prezesem
Sernik z herbatnikami 64

się każdemu, nawet początkującemu kucharzowi. Bez ubijania białek, z małą ilością jajek. Dodatkowo, w opisie przepis na sernik dyniowy z dodatkiem mojego puree z dyni . Sernik udekorujesz polewą czekoladową, lukrem bądź oprószysz cukrem pudrem. To pyszny i efektowny sernik, który (oprócz wypieku w tygodniu) z powodzeniem podasz na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc bądź domowe uroczystości. Zapraszam po mój sprawdzony(...)minut. Przygotuj polewę: w rondelku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj rózgą do rozpuszczenia. Wystudzony sernik udekoruj polewą czekoladową, posyp cukrem pudrem bądź lukrem, np. lukrem cytrynowym . W sezonie na udekorowany polewą czekoladową sernik można dodatkowo ułożyć świeże owoce, np. truskawki, jeżyny, maliny… Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
Rogale z kremem czekoladowym na jogurcie. 86

Rogale z kremem czekoladowym, polane lukrem i posypane płatkami migdałów.  Idealne, do kawy, herbaty i mleka. Sprawdzą się na deser, drugie śniadanie  czy podwieczorek. Świeże smakują obłędnie, na drugi dzień też są w porządku,  ale wiadomo, to już nie to samo.  Składniki: 60 g. mleka 50 g. drożdży 3 pełne łyżki cukru 500 g. mąki pszennej(...)jogurtu greckiego 1 jajko 100 g. oleju szczypta soli  Nadzienie: Krem czekoladowy Lukier: 100 g. cukru pudru 2 łyżki gorącej wody  Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania  Wykonanie: Mleko drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 15 minut.  Następnie dodać resztę składników tj. mąkę, jogurt, jajko, olej i sól

Agusiowe smakołyki
Szybkie ciasto dyniowe 381

szklanka cukru (220 g) 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g) 2 łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie) szczypta soli do ubijania białek Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka lub soku z cytryny *Jaką wybrać dynię do ciasta . Najlepsze będą deserowe odmiany np Muscat, Hokkaido lub piżmowa . Dynia zwyczajna też się nada(...)gotowe. Jeśli natomiast jest wilgotny, musimy wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z blaszki i studzę. Koniecznie sprawdź także: proste ciasto marchewkowe na dużą blachę . Krok 5. Przygotowuję lukier W miseczce ucieram cukier puder z sokiem z cytryny . Musi powstać gęsta konsystencja, podobna do konsystencji gęstego jogurtu. Lukier wylewam na jeszcze ciepłe, lecz nie gorące ciasto. Możesz dodatkowo posypać

Ania gotuje
Delikatne mini szarlotki-pyszne kruche babeczki z jabłkami i powidłami + FILM 87

Cześć, dziś zapraszam Was na pyszne mini szarlotki czyli kruche, delikatne  babeczki z powidłami, jabłkami prażonymi, posypane ciastem i polane lukrem cytrynowym.  Idealne na każdą okazję, pyszne i rozpływające się w ustach. Zapraszam też na film  SKŁADNIKI * z tych proporcji wyszło mi ok 16 mini szarlotek pieczonych w foremkach 8cm CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka(...)pieczenia -1 jajko -200g miękkiego  masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -ok 5-6 dużych jabłek -powidła śliwkowe  LUKIER  -sok z połowy cytryny -cukier puder ile zabierze  Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy (jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jagodzianki 138

drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła 2 żółtka jajek 400 g jagód lub borówek lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło przełożyć(...)piec przez około 25 minut, aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu od razu wyjąć bułeczki z pieca, przełożyć na kratkę i zostawić do przestudzenia. 8. Po przestudzeniu jagodzianki polać lukrem. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać bułeczki. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Gotuj z Prezesem
Drożdżowy placek owsiany, bez wyrabiania 85

rumiane, lekkie, na ciepło wręcz kruszące się w dłoni, aromatyczne ciasto drożdżowe.  Soczyste jabłuszko zatopione w jego strukturze  i chrupiąca, pyszna, choć razowa kruszonka. Po przestudzeniu, lukier cytrynowy grubymi smugami pokrył rumianą powierzchnię ciasta,  które w między czasie przyjemnie zwilgotniało. Nie pamiętam, kiedy drożdżowy placek smakował mi tak bardzo. Oczywiście, do wypieków podchodzę z pozycji eksperymentatora(...)łyżeczka cukru na kruszonkę: 3 pełne łyżki mąki ( u mnie razowa ) 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru i sok z z cytryny - na lukier Wykonanie: Jabłuszka: obieramy, kroimy na ćwiartki, każdą z ćwiartek na plasterki.  Zasypujemy cukrem, cynamonem i odstawiamy na czas przygotowania i dojrzewania ciasta. Kruszonka: podane składniki mieszamy widelcem w miseczce

Kronika Piekarnika
Ciasto francuskie z budyniem 80

opakowanie (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru) 400 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią Do dekoracji: cukier puder lub lukier, np. domowy lukier cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta francuskiego z budyniem zacznij od ugotowania budyniu. Z 400 ml mleka odmierz 100 ml, wsyp do niego cały proszek budyniowy. Mieszaj tak, by cały proszek dokładnie połączył się(...)minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka powinny się ładnie zarumienić. Upieczone ciasto francuskie z budyniem posyp cukrem pudrem. Możesz też polać je lukrem. Smacznego Ciasto francuskie z budyniem

Zasmakuj Kuchni