puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowaniaSkładniki:80g margaryny3 łyżki miodu1,5 łyżeczki przyprawy korzennej0,5 łyżeczki cynamonu4 łyżki cukru300g mąki1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki mleka2 żółtka1 łyżka gęstej śmietany(...)lukier z białek i cukru pudrupisaki spożywcze Wykonanie:- margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon- z cukru przygotować dość ciemny karmel- karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników- całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę
Smakołyki Berenikicukru -200 ml mleka -2 jajka -50 g masła -1 jajko do posmarowania -3 łyżki cynamonu +3 łyżki cukru -3 łyżki kakao + 3 łyżki cukru lub gotowy krem czekoladowy Lukier -sok z 1/2 cytryny -½ szklanki cukru pupder Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać(...)ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez ok. 30 minut nazłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Artykuł Choinka drożdżowa z cynamonem i czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEdomu. Serniki Oprócz wielu serników na moim blogu jednymi z ciekawszych są szybkie serniki bez miksera, które przygotujesz w chwilę i z łatwo dostępnych składników. Każdy sernik udekoruj polewą, lukrem lub posyp cukrem pudrem. Przydadzą się także świeże, sezonowe owoce lub te z puszki, które pięknie dopełnią słodką dekorację wypieku. Polecam Ci zatem mój sernik bez miksera . Wystarczy posypać(...)przepis na makowiec. Jeśli lubisz wyzwania zapraszam do wypróbowania pięknie prezentującego się wieńca drożdżowego z makiem . Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu, a polany lukrem i udekorowany bakaliami wygląda cudownie. Wianek drożdżowy z makiem to także moja propozycja na pyszne i efektowne ciasto drożdżowe z dodatkiem masy makowej. Możesz przełożyć je słodkim twarogiem z rodzynkami
Zasmakuj Kuchniśmiało z tego przepisu możecie też przygotować dwie rolady makowe. Choć ja polecam Wam zrobić taki „gwieździsty” makowiec i zaskoczyć swoich bliskich. Drożdżowy makowiec możecie śmiało udekorować lukrem i np. skórką pomarańczową. Ja tym razem po prostu oprószyłam go cukrem pudrem. P.s. Wybaczcie jakość zdjęć, ale w przedświątecznych przygotowaniach miałam czas na zdjęcia tylko późno w nocy(...)cukru 2 żółtka jaj M pół szklanki mleka 3 pełne łyżeczki suszonych drożdży 700-850 g masy makowej (ja dałam aż 850) dodatkowo: jajko i puder lub lukier Przygotowanie: Masło, mleko i cukier wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Nasza mieszanka ma być lekko ciepła, ale nie może być gorąca. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Mieszamy. Dodajemy
Słodkie okruszkiskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej opcjonalnie: lukier wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim masę makową i luźno zwijamy w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy w ok. 190 st.C na rumiano, przez ok. 20 min. Upieczone i wystudzone ciastka polewamy lukrem. Lukier robię
Domowy Smak Jedzeniamasła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3 białka jajek 5 łyżek kaszy manny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli garść orzechów włoskich lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)kruchym spodzie wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni góra-dół, bez termoobiegu i piec tak 45-50 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta z wierzchu. Po przestudzeniu makowiec polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta. Smacznego
Gotuj z Prezesemsię każdemu, nawet początkującemu kucharzowi. Bez ubijania białek, z małą ilością jajek. Dodatkowo, w opisie przepis na sernik dyniowy z dodatkiem mojego puree z dyni . Sernik udekorujesz polewą czekoladową, lukrem bądź oprószysz cukrem pudrem. To pyszny i efektowny sernik, który (oprócz wypieku w tygodniu) z powodzeniem podasz na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc bądź domowe uroczystości. Zapraszam po mój sprawdzony(...)minut. Przygotuj polewę: w rondelku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj rózgą do rozpuszczenia. Wystudzony sernik udekoruj polewą czekoladową, posyp cukrem pudrem bądź lukrem, np. lukrem cytrynowym . W sezonie na udekorowany polewą czekoladową sernik można dodatkowo ułożyć świeże owoce, np. truskawki, jeżyny, maliny… Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniRogale z kremem czekoladowym, polane lukrem i posypane płatkami migdałów. Idealne, do kawy, herbaty i mleka. Sprawdzą się na deser, drugie śniadanie czy podwieczorek. Świeże smakują obłędnie, na drugi dzień też są w porządku, ale wiadomo, to już nie to samo. Składniki: 60 g. mleka 50 g. drożdży 3 pełne łyżki cukru 500 g. mąki pszennej(...)jogurtu greckiego 1 jajko 100 g. oleju szczypta soli Nadzienie: Krem czekoladowy Lukier: 100 g. cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania Wykonanie: Mleko drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 15 minut. Następnie dodać resztę składników tj. mąkę, jogurt, jajko, olej i sól
Agusiowe smakołykiszklanka cukru (220 g) 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g) 2 łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie) szczypta soli do ubijania białek Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka lub soku z cytryny *Jaką wybrać dynię do ciasta . Najlepsze będą deserowe odmiany np Muscat, Hokkaido lub piżmowa . Dynia zwyczajna też się nada(...)gotowe. Jeśli natomiast jest wilgotny, musimy wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z blaszki i studzę. Koniecznie sprawdź także: proste ciasto marchewkowe na dużą blachę . Krok 5. Przygotowuję lukier W miseczce ucieram cukier puder z sokiem z cytryny . Musi powstać gęsta konsystencja, podobna do konsystencji gęstego jogurtu. Lukier wylewam na jeszcze ciepłe, lecz nie gorące ciasto. Możesz dodatkowo posypać
Ania gotujeCześć, dziś zapraszam Was na pyszne mini szarlotki czyli kruche, delikatne babeczki z powidłami, jabłkami prażonymi, posypane ciastem i polane lukrem cytrynowym. Idealne na każdą okazję, pyszne i rozpływające się w ustach. Zapraszam też na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wyszło mi ok 16 mini szarlotek pieczonych w foremkach 8cm CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka(...)pieczenia -1 jajko -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -ok 5-6 dużych jabłek -powidła śliwkowe LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder ile zabierze Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy (jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudrożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła 2 żółtka jajek 400 g jagód lub borówek lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło przełożyć(...)piec przez około 25 minut, aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu od razu wyjąć bułeczki z pieca, przełożyć na kratkę i zostawić do przestudzenia. 8. Po przestudzeniu jagodzianki polać lukrem. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać bułeczki. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Gotuj z Prezesemrumiane, lekkie, na ciepło wręcz kruszące się w dłoni, aromatyczne ciasto drożdżowe. Soczyste jabłuszko zatopione w jego strukturze i chrupiąca, pyszna, choć razowa kruszonka. Po przestudzeniu, lukier cytrynowy grubymi smugami pokrył rumianą powierzchnię ciasta, które w między czasie przyjemnie zwilgotniało. Nie pamiętam, kiedy drożdżowy placek smakował mi tak bardzo. Oczywiście, do wypieków podchodzę z pozycji eksperymentatora(...)łyżeczka cukru na kruszonkę: 3 pełne łyżki mąki ( u mnie razowa ) 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru i sok z z cytryny - na lukier Wykonanie: Jabłuszka: obieramy, kroimy na ćwiartki, każdą z ćwiartek na plasterki. Zasypujemy cukrem, cynamonem i odstawiamy na czas przygotowania i dojrzewania ciasta. Kruszonka: podane składniki mieszamy widelcem w miseczce
Kronika Piekarnikaopakowanie (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru) 400 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią Do dekoracji: cukier puder lub lukier, np. domowy lukier cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta francuskiego z budyniem zacznij od ugotowania budyniu. Z 400 ml mleka odmierz 100 ml, wsyp do niego cały proszek budyniowy. Mieszaj tak, by cały proszek dokładnie połączył się(...)minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka powinny się ładnie zarumienić. Upieczone ciasto francuskie z budyniem posyp cukrem pudrem. Możesz też polać je lukrem. Smacznego Ciasto francuskie z budyniem
Zasmakuj Kuchni