lukier - 7892 przepisów (strona:88/527)

Drożdżówka z białym makiem 85

marzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki. Składniki na ciasto(...)Piec dwie blachy osobno po 15-18 min każdą z blach. Po upieczeniu, blaszki wyjąć z piekarnika, drożdżówki przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić, Ostudzone drożdżówki można polać lukrem. Standardowy przepis na lukier to 2-3 łyżki soku z cytryny na 1 szklankę cukru pudru. Utrzeć, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, polać drożdżówki. Nadzienie: Mak przesypać do garnuszka, zalać

moj przepis na
łatwe, szybkie ciasto kakaowe z truskawkami... 71

pieczenia 2 łyżeczki płaskie, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 5 łyżek, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", truskawki świeże 50 dag lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2 łyżki - aby lukier był dość gęsty Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)wierzchu poukładać umyte, osuszone truskawki. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut do suchego patyczka. Z podanych składników utrzeć dość gęsty lukier i polać wierzch ciasta, w chłodnym miejscu wystudzić ciasto w formie - bardzo smaczne, delikatne i puszyste ciasto kakaowe z truskawkami, ciasto jest idealne na każdą okazję.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka drożdżowa z bakaliami i cytrynowym lukrem 75

uwielbiam zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego. Coś niesamowitego. Kto lubi ten wie, o czym piszę. Mam dla Was słodką propozycję na bardzo puszystą babkę drożdżową z bakaliami i cytrynowym lukrem. Jest przepyszna. Polecam Wam wypróbować mój przepis. Obserwuj mój profil na INSTARAMIE SKŁADNIKI na keksówkę o wymiarach: 27x8 cm 500g mąki pszennej tortowej 50g świeżych drożdży 2 łyżki cukru(...)rozczynu szczypta soli 50g masła 240 ml letniego mleka 1 jajko + żółtko do posmarowania ciasta 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Dekoracja: Lukier: cukier puder + sok z cytryny Kandyzowana skórka z pomarańczy  PRZYGOTOWANIE babki drożdżowej: Do dużej miski przesiać odmierzone 500g mąki i odstawić. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia

kulinarnyJa
Pączki luksusowe 79

posypać mąką, wykładać porcjami ciasto, rozwałkować na ok 2 cm i wykrawać szklanką okrągłe placki. Odkładać na posypaną mąką stolnicę. Przykryć i niech znów podrosną ok 30 minut. Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki, dodawać po łyżce soku z cytryny i mieszać, aż powstanie zawiesisty sos, lukier. Nie może być za gęsty. Do miseczek wsypać skórki kandyzowane. Rozgrzać olej(...)płomień i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Można wykałaczką sprawdzać czy się dopiekły , jeżeli nie jesteśmy pewni. Wyjmować ta tackę, gorące nadziewać konfiturą. Jeszcze ciepłe maczać w lukrze oraz skórkach i odkładać na czystą tackę. Gotowe. Smacznego)   Artykuł Pączki luksusowe pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Pieczone pączki 81

szklanki ) 3 żółtka jajek rozmiar L 60 ml śmietany kremówki 30 % 75 g masła ( zawartość tłuszczu co najmniej 82 % ) odrobina soli 1 torebka cukru waniliowego marmolada lub inne konfitury LUKIER: 200g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 – 4 łyżki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki pieczone – sposób wykonania: Składniki na pączki szybciej wyciągnąć z lodówki, aby się(...)blaszce i zostawić jeszcze na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C (góra i dół bez termoobiegu ). Piec około 15 – 20 minut. Następnie przygotować lukier. Ostudzone pączki zanurzać w lukrze i przekładać na kratkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ęki. Artykuł Pieczone pączki pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym 75

Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym Już dawno nie miałem okazji publikować śniadaniowych placków na łamach bloga. Ostatnie były marchewkowe placuszki , które bardzo Wam przypadły do gustu, a tym razem poszedłem w owocową stronę mocy. Ukręciłem placuszki z borówkami i makiem , które ozdobiłem lukrem bazyliowym… To się nazywa śniadanie na bogato ! Przyrządzenie placków wbrew pozorom nie zajmuje dużo(...)śniadanie . Znajdziesz tam masę inspiracji, które z pewnością Ci się przydadzą. Jeśli natomiast jesteś plackoholikiem, to zobacz moje pozostałe przepisy na placki . Artykuł Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Świąteczne pierniczki do dekoracji (lub stemplowania) 81

już ostatni świąteczny przepis w tym roku. świąteczne pierniczki, które są idealne do dekoracji lukrem . Ciasto doskonale zachowuje kształt wytłoczony wzór, więc można też użyć stempelków i darować sobie lukrowanie . pierniki, świąteczne pierniczki, dekorowane pierniki, jak dekorować pierniczki Boże Narodzenie, Święta polska, międzynarodowa Ilość: 70 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Świąteczne pierniczki do dekoracji(...)stemplowania) Kruche świąteczne pierniczki do dekoracji lukrem lub wycinania wzoru stempelkami przygotowanie: 60 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 45 min czas całkowity: 1 godzina 45 minut Składniki: Ciasto jasne 120g miodu 30g melasy 150g masła 150g drobnego cukru trzcinowego 1-2 łyżki przyprawy do piernika 500g mąki skórka otarta z cytryny ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 jajo Ciasto ciemne

Pełny talerz
Tego jeszcze nie było! 88

moreli 50 g suszonej żurawiny 100 g daktyli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 225 g pszennej mąki tortowej szczypta soli do smaku masło i zmielone orzechy do oprószenia formy Lukier 100 g cukru pudru 1½ – 2 łyżki soku z cytryny posypka z suszonej porzeczki połówki orzechów do dekoracji Nastaw piekarnik na 180ºC góra – dół podgrzewanie. Foremkę wysmaruj masłem(...)wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj do połączenia. Przelej masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Ukręć lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Posmaruj ciasto lukrem, posyp porzeczkową posypką i udekoruj orzechami. Smacznego!!!       The post Tego jeszcze nie było! appeared first on Blog

codojedzenia
''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze 82

żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder 150 g sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody czerwony barwnik    Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru. Resztę(...)zewnątrz. Tak aby ukazały się warstwy . Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka. Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut.   Lukier. Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym

Smaczne moje
Ciasto jogurtowe z masą makową 357

przed pieczeniem. CIASTO: 330g gęstego jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki oleju Lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: pół puszki gotowej masy makowej         *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej(...)wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40-45 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy *** *** Ciasto polewamy równomiernie lukrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Pierniczki 93

150g cukru pudru 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej 0,5 łyżeczki cynamonu 125g miodu sztucznego 125g miękkiego masła 1 jajko Do ozdoby: lukier (sok z cytryny + cukier puder) polewa czekoladowa (100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%) kolorowe posypki Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę(...)polewę. Czekoladą posmarowaliśmy połowę pierniczków, używając do tego pędzelka silikonowego. Polane ciastka dzieci posypywały posypkami cukrowymi. Około jedną łyżeczkę soku z cytryny utarłam z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Lukier przełożyłam do foliowego rękawa cukierniczego, odcięłam końcówkę i polukrowaliśmy drugą część pierniczków. Gotowe pierniczki odstawiłam żeby polewy zastygły. Pierniczki są miękkie i pachnące.  SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 107

ciastem przykryłam wierzch maku i wyrównałam. Piekłam około godziny w temp. 170-180st. Sprawdzałam patyczkiem. W połowie czasu pieczenia przykryłam ciasto papierem, aby nie za bardzo się przyrumieniło. Lukier do polania   ·          Białko jajka ·          Cukier puder(...)Odrobinę soku z cytryny Najpierw ubijamy przez chwilę białko, dodajemy partiami tyle cukru pudru aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany. W międzyczasie dodajemy 2-3 łyżeczki soku z cytryny. Lukier powinien być gładki, bez wyczuwalnych drobinek cukru. Do dekoracji użyłam cząstek obranych mandarynek, umoczonych w gęstej polewie czekoladowej. Inspiracja przepisem klik

Leśny Zakątek
Puszysty piernik na syropie daktylowym i miodzie 82

razem ekspresowy i puszysty piernik na syropie daktylowym. Możecie upiec go również w foremce keksowej i przełożyć powidłami. Jednak daje Wam słowo, że nie musicie niczym przekładać, wystarczy lukier i sam w sobie jest petardą.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej  2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu  5 łyżeczek przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki(...)sody 120 g masła 120 g cukru 120 g syropu daktylowego  120 g płynnego miodu  250 ml bardzo ciepłej wody lukier 200 g cukru pudru łyżeczka soku z pomarańczy  1 białko  Przygotowanie: ciasto Rozgrzej piekarnik na 180C.  Prostokątną formę dopieczenia 25 cm x 20 cm, wyłóż papierem pergaminowym. W misce połącz suche produkty: mąkę, cynamon

Niezły Młynek
Puszysty piernik na syropie daktylowym i miodzie 88

razem ekspresowy i puszysty piernik na syropie daktylowym. Możecie upiec go również w foremce keksowej i przełożyć powidłami. Jednak daje Wam słowo, że nie musicie niczym przekładać, wystarczy lukier i sam w sobie jest petardą.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej  2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu  5 łyżeczek przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki(...)sody 120 g masła 120 g cukru 120 g syropu daktylowego  120 g płynnego miodu  250 ml bardzo ciepłej wody lukier 200 g cukru pudru łyżeczka soku z pomarańczy  1 białko  Przygotowanie: ciasto Rozgrzej piekarnik na 180C.  Prostokątną formę dopieczenia 25 cm x 20 cm, wyłóż papierem pergaminowym. W misce połącz suche produkty: mąkę, cynamon

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania