się każdemu, nawet początkującemu kucharzowi. Bez ubijania białek, z małą ilością jajek. Dodatkowo, w opisie przepis na sernik dyniowy z dodatkiem mojego puree z dyni . Sernik udekorujesz polewą czekoladową, lukrem bądź oprószysz cukrem pudrem. To pyszny i efektowny sernik, który (oprócz wypieku w tygodniu) z powodzeniem podasz na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc bądź domowe uroczystości. Zapraszam po mój sprawdzony(...)minut. Przygotuj polewę: w rondelku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj rózgą do rozpuszczenia. Wystudzony sernik udekoruj polewą czekoladową, posyp cukrem pudrem bądź lukrem, np. lukrem cytrynowym . W sezonie na udekorowany polewą czekoladową sernik można dodatkowo ułożyć świeże owoce, np. truskawki, jeżyny, maliny… Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniRogale z kremem czekoladowym, polane lukrem i posypane płatkami migdałów. Idealne, do kawy, herbaty i mleka. Sprawdzą się na deser, drugie śniadanie czy podwieczorek. Świeże smakują obłędnie, na drugi dzień też są w porządku, ale wiadomo, to już nie to samo. Składniki: 60 g. mleka 50 g. drożdży 3 pełne łyżki cukru 500 g. mąki pszennej(...)jogurtu greckiego 1 jajko 100 g. oleju szczypta soli Nadzienie: Krem czekoladowy Lukier: 100 g. cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: jajko do posmarowania rogali 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania Wykonanie: Mleko drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 15 minut. Następnie dodać resztę składników tj. mąkę, jogurt, jajko, olej i sól
Agusiowe smakołykiszklanka cukru (220 g) 2 szklanki mąki pszennej tortowej (320 g) 2 łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie) szczypta soli do ubijania białek Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka lub soku z cytryny *Jaką wybrać dynię do ciasta . Najlepsze będą deserowe odmiany np Muscat, Hokkaido lub piżmowa . Dynia zwyczajna też się nada(...)gotowe. Jeśli natomiast jest wilgotny, musimy wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z blaszki i studzę. Koniecznie sprawdź także: proste ciasto marchewkowe na dużą blachę . Krok 5. Przygotowuję lukier W miseczce ucieram cukier puder z sokiem z cytryny . Musi powstać gęsta konsystencja, podobna do konsystencji gęstego jogurtu. Lukier wylewam na jeszcze ciepłe, lecz nie gorące ciasto. Możesz dodatkowo posypać
Ania gotujeCześć, dziś zapraszam Was na pyszne mini szarlotki czyli kruche, delikatne babeczki z powidłami, jabłkami prażonymi, posypane ciastem i polane lukrem cytrynowym. Idealne na każdą okazję, pyszne i rozpływające się w ustach. Zapraszam też na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wyszło mi ok 16 mini szarlotek pieczonych w foremkach 8cm CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka(...)pieczenia -1 jajko -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -ok 5-6 dużych jabłek -powidła śliwkowe LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder ile zabierze Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy (jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudrożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru szczypta soli 100 g masła 2 żółtka jajek 400 g jagód lub borówek lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło przełożyć(...)piec przez około 25 minut, aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu od razu wyjąć bułeczki z pieca, przełożyć na kratkę i zostawić do przestudzenia. 8. Po przestudzeniu jagodzianki polać lukrem. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać bułeczki. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Gotuj z Prezesemrumiane, lekkie, na ciepło wręcz kruszące się w dłoni, aromatyczne ciasto drożdżowe. Soczyste jabłuszko zatopione w jego strukturze i chrupiąca, pyszna, choć razowa kruszonka. Po przestudzeniu, lukier cytrynowy grubymi smugami pokrył rumianą powierzchnię ciasta, które w między czasie przyjemnie zwilgotniało. Nie pamiętam, kiedy drożdżowy placek smakował mi tak bardzo. Oczywiście, do wypieków podchodzę z pozycji eksperymentatora(...)łyżeczka cukru na kruszonkę: 3 pełne łyżki mąki ( u mnie razowa ) 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru i sok z z cytryny - na lukier Wykonanie: Jabłuszka: obieramy, kroimy na ćwiartki, każdą z ćwiartek na plasterki. Zasypujemy cukrem, cynamonem i odstawiamy na czas przygotowania i dojrzewania ciasta. Kruszonka: podane składniki mieszamy widelcem w miseczce
Kronika Piekarnikaopakowanie (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru) 400 ml mleka 2 łyżki cukru łyżeczka cukru z wanilią Do dekoracji: cukier puder lub lukier, np. domowy lukier cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie ciasta francuskiego z budyniem zacznij od ugotowania budyniu. Z 400 ml mleka odmierz 100 ml, wsyp do niego cały proszek budyniowy. Mieszaj tak, by cały proszek dokładnie połączył się(...)minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka powinny się ładnie zarumienić. Upieczone ciasto francuskie z budyniem posyp cukrem pudrem. Możesz też polać je lukrem. Smacznego Ciasto francuskie z budyniem
Zasmakuj Kuchniwypełniając usta letnią soczystością po sam horyzont. Kilka zręcznych ruchów trzepaczką lub mikserem i ciasto jest gotowe. W zwieńczeniu cytrynowy, gęsty i lekki jednocześnie jak poranne mgły nad jeziorem - lukier, dopełniający słodyczy i owocowości. Wspaniałe na wakacyjne spotkania, na piknik i szybkie coś słodniego pełne smaków połowy lata. Zapraszam na letnią ucztę przy stole ze słodkim Lipcem, który powoli dobiega(...)śmietany (18%) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu) 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200g borówek amerykańskich 4 gałązki świeżego tymianku Lukier 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. W misce połącz masło z cukrem na puszystą masę. 2. Dodaj jajka i śmietanę i dokładnie połącz
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskładników, przeznaczonych na kruszonkę, dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz żółtko. Szybko zagnieść palcami kruszonkę. Gotową pokryć owoce. Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni. Podczas pieczenia utrzeć gęsty lukier z cukru pudru oraz likieru kokosowego. Po wyjęciu z piekarnika, gorące ciasto oblać przygotowanym lukrem. W razie potrzeby lukier rozprowadzić delikatnie tylną stroną łyżki. Wystudzić
Praktyczna plpieczenia 1 łyżeczka, truskawki 70 dag ciasto ciemne: mąka tortowa 3 szklanki, kakao 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy około 1/2 szklanki lukier: cukier puder 1,5 szklanki, aromat migdałowy 1/2 łyżeczki, woda gorąca 3 łyżki Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia(...)mokre, grudkowate ciasto. Ciasto ciemne wysypać na truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formach ciasta wystudzić. Z podanych składników wymieszać lukier i polać na ciasto, zostawić do zastygnięcia - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z truskawkami i kruchym wierzchem z lukrem z nutą migdałową.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświeżych) szczypta soli 2 żółtka 130-150 ml mleka ciepłego 40 g masła miękkiego 1 łyżka oleju Nadzienie: 150 g jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce Dodaj żółtka i mleko i wyrabiaj przez ok. 10 min * Jeśli(...)papierem do pieczenia pamiętając o zachowaniu odstępów Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na 30 min Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min do zrumienienia Lukier: rozetrzyj cukier puder z gorącą wodą Wystudzone jagodzianki posmaruj lukrem za pomocą pędzelka
Słodki BlogDomowe jagodzianki wypełnione mnóstwem jagód. Pyszne ciasto i lukier z sokiem jagodowym. Składniki ciasto mąka pszenna 1 kg 4 żółtka drożdże 100 g cukier 130 g cukier waniliowy 1 łyżeczka mleko 300 ml maślanka 80 ml olej rzepakowy 120 ml nadzienie jagody ok. 450 g cukier puder 1-2 łyżeczki lukier sok z jagód cukier puder sok z cytryny Wychodzi(...)jagodami i zlepić jak pierogi. Końcówki podwinąć i ułożyć na blasze z papierem. Przykryć i odstawić do podrośnięcia. Piec w 185 C ok. 20 minut. Z podanych składników ukręcić lukier i posmarować jagodzianki
Smaczne mojesuchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier(...)pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. Gotowym lukrem dekorujemy sernik. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem. Najlepiej sernik smakuje schłodzony Artykuł
Raj dla Podniebienia