lukier - 7892 przepisów (strona:88/527)

''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze 103

żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder 150 g sok z cytryny 1 łyżka + ok.2 łyżki wody czerwony barwnik    Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże,które posypujemy 2 łyżkami cukru. Resztę(...)zewnątrz. Tak aby ukazały się warstwy . Każdy kawałek ciasta unosimy lekko do góry, podwijamy boki i formujemy w kształt płatka. Pieczemy w 180 C około 20 -25 minut.   Lukier. Cukier z sokiem ucieramy do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Schłodzone ciasto polewamy lukrem, najpierw białym potem dodajemy barwnik i polewamy czerwonym

Smaczne moje
Ciasto jogurtowe z masą makową 380

przed pieczeniem. CIASTO: 330g gęstego jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki oleju Lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: pół puszki gotowej masy makowej         *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej(...)wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40-45 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy *** *** Ciasto polewamy równomiernie lukrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Pierniczki 113

150g cukru pudru 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej 0,5 łyżeczki cynamonu 125g miodu sztucznego 125g miękkiego masła 1 jajko Do ozdoby: lukier (sok z cytryny + cukier puder) polewa czekoladowa (100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%) kolorowe posypki Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę(...)polewę. Czekoladą posmarowaliśmy połowę pierniczków, używając do tego pędzelka silikonowego. Polane ciastka dzieci posypywały posypkami cukrowymi. Około jedną łyżeczkę soku z cytryny utarłam z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Lukier przełożyłam do foliowego rękawa cukierniczego, odcięłam końcówkę i polukrowaliśmy drugą część pierniczków. Gotowe pierniczki odstawiłam żeby polewy zastygły. Pierniczki są miękkie i pachnące.  SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 124

ciastem przykryłam wierzch maku i wyrównałam. Piekłam około godziny w temp. 170-180st. Sprawdzałam patyczkiem. W połowie czasu pieczenia przykryłam ciasto papierem, aby nie za bardzo się przyrumieniło. Lukier do polania   ·          Białko jajka ·          Cukier puder(...)Odrobinę soku z cytryny Najpierw ubijamy przez chwilę białko, dodajemy partiami tyle cukru pudru aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany. W międzyczasie dodajemy 2-3 łyżeczki soku z cytryny. Lukier powinien być gładki, bez wyczuwalnych drobinek cukru. Do dekoracji użyłam cząstek obranych mandarynek, umoczonych w gęstej polewie czekoladowej. Inspiracja przepisem klik

Leśny Zakątek
Puszysty piernik na syropie daktylowym i miodzie 101

razem ekspresowy i puszysty piernik na syropie daktylowym. Możecie upiec go również w foremce keksowej i przełożyć powidłami. Jednak daje Wam słowo, że nie musicie niczym przekładać, wystarczy lukier i sam w sobie jest petardą.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej  2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu  5 łyżeczek przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki(...)sody 120 g masła 120 g cukru 120 g syropu daktylowego  120 g płynnego miodu  250 ml bardzo ciepłej wody lukier 200 g cukru pudru łyżeczka soku z pomarańczy  1 białko  Przygotowanie: ciasto Rozgrzej piekarnik na 180C.  Prostokątną formę dopieczenia 25 cm x 20 cm, wyłóż papierem pergaminowym. W misce połącz suche produkty: mąkę, cynamon

Niezły Młynek
Puszysty piernik na syropie daktylowym i miodzie 104

razem ekspresowy i puszysty piernik na syropie daktylowym. Możecie upiec go również w foremce keksowej i przełożyć powidłami. Jednak daje Wam słowo, że nie musicie niczym przekładać, wystarczy lukier i sam w sobie jest petardą.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej  2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu  5 łyżeczek przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki(...)sody 120 g masła 120 g cukru 120 g syropu daktylowego  120 g płynnego miodu  250 ml bardzo ciepłej wody lukier 200 g cukru pudru łyżeczka soku z pomarańczy  1 białko  Przygotowanie: ciasto Rozgrzej piekarnik na 180C.  Prostokątną formę dopieczenia 25 cm x 20 cm, wyłóż papierem pergaminowym. W misce połącz suche produkty: mąkę, cynamon

Niezły Młynek
Drożdżowa chałka z pomarańczą. Chałka na świąteczne śniadanie! 125

krowie lub kokosowe - 50 g skórki pomarańczowej do ciasta i 50 g skórki pomarańczowej na wierzch - łyżka ekstraktu z cytryny z Sycylii ponadto : - 1 białko i cukier puder na lukier - żółtko i 2 łyżki śmietany lub mleka do posmarowania chałki przed pieczeniem Wykonanie : W dzieży robota umieść mąkę, drożdże, cukier, jajko, ekstrakt, żółtko, letnie mleko, stopione - letnie ale nie gorące(...)minut. Żółtko i śmietankę, wymieszaj w filiżance, posmaruj wyrośnięte chałki i piecz w piecu. Temp. 170-180 °C, czas 28 -35 minut, pieczemy na złoty kolor. Przygotuj lukier, jedno białko, umieść w miseczce dodaj około 1/2 szklanki cukru pudru, całość wymieszaj, możesz dodać łyżeczkę lub łyżkę soku z cytryny. Upieczone chałki z pieca, wyjmij na kratkę i daj im odparować

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy zawijaniec z dżemem 94

Drożdżowy zawijaniec z dżemem, który przygotujesz także z ulubionymi konfiturami, powidłami, nutellą, masą makową lub serowym farszem. Możesz posypać je cukrem pudrem, udekorować lukrem lub upiec z kruszonką. SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko 1/4 szklanki ciepłego mleka szczypta soli Dodatkowo: 250 g powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu(...)żółtko SKŁADNIKI NA LUKIER: szklanka cukru pudru 3 łyżki wody lub soku z cytryny Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 3 łyżki cukru możesz zastąpić 3 łyżkami cukru z wanilią. PRZYGOTOWANIE: Przesianą mąkę siekam z miękkim masłem oraz cukrem. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami oraz jajkiem. Robię to krótko przy

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki – szybki przepis 131

mamy dużo na głowie, proponuję przygotować je wcześniej. Pamiętajcie, że możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy . Kiedy lukruje się pierniki? Najlepiej lukrować pierniki gdy zmiękną . Wówczas będziemy pewni, że lukier nie pęknie , oraz nie utrudnimy im chłonięcia wilgoci pokrywając grubą warstwą lukru. Jednakże jeśli nie nakładacie dużo lukru , lub wolicie chrupiące pierniczki nic nie stoi na przeszkodzie

WegePrzepis
Proste cynamonowe ciasteczka z miodem 114

Miody* 1 pełna łyżka cukru pudru* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka jaj klasy M 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasteczek lub lukier do ozdoby Przygotowanie: *Uwagi do przepisu: Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasteczka doradzam dodać więcej pudru do masy lub oblać je słodkim lukrem. Ciasteczka są delikatnie słodkie. Takie lubimy, przeważa smak(...)termoobiegu, środkowa półka) do ładnego zarumienienia, około 17 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek, obserwujemy wypiek). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub zdobimy lukrem. Smacznego The post Proste cynamonowe ciasteczka z miodem first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
Miękkie pierniczki alpejskie / Soft Apline Gingerbread Cookies 107

szybkie pierniki na ostatnią chwilę. Zawsze to mniej pracy tuż przed Wigilią :)  Alpejskie pierniczki są od razu miękkie, od razu można je też dowolnie udekorować - nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Oblane czekoladą smakują trochę jak nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują(...)Wykrawać pierniczki, układać na blaszce w małych odstępach. Piec w 180 stopniach ok. 7-12 minut (ja piekłam 8 minut, te grubsze będą piec się dłużej). Po upieczeniu oblać lukrem, czekoladą lub dowolnie udekorować. Oryginalny przepis na  mojewypieki.com      Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Alpine Gingerbread Cookies

Lekcje w kuchni
Ciasto marchewkowe z lukrem serowym 83

zaserwuje swoje sprawdzone i popisowe dania, jednak u mnie w domu zawsze pojawia się coś nowego.  Ciasto jest delikatne  w smaku i bardzo wilgotne, żeby było więcej lukier twarogowy jest na prawdę bombowy. Spróbujcie, a może zagości również na Waszym Wielkanocnym stole.  Składniki:  ciasto  2 szklanki mąka pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)szklanki oleju 0,5 szklanki masła rozpuszczonego 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% albo 24% może być jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu  100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji  Przygotowanie:  ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie

Niezły Młynek
Wielkanocne gniazdko kokosowe 116

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka kokosowego  40 g wiórek kokosowych  70 g posiekanych migdałów lukier 100 g masła 2 łyżeczki mleka kokosowego  1 szklanka cukru pudru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 100 g wiórków kokosowych  kolorowe jajka do dekoracji Przygotowanie: W misce ucieramy jaja(...)przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą.  Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut.  lukier wiórki kokosowe wysyp na blachę wyłożona papierem pergaminowym i piecz w 180 C aż się zarumienią ok 5-8 minut.  Masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mleko kokosowe

Niezły Młynek
Wielkanocne kruche pisanki 112

skórka z 1 cytryny Zagniatamy ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na ok.0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Pieczemy ok 10 minut w 180 st.C. Lukier: 13 dkg cukru pudru 1 białko Białko ucieramy z cukrem pudrem ok.10 minut na gładką i płynną masę. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem i zostawiamy aż  lukier zastygnie. Masa

Przepisy mojej mamy
Kruche orzechowe pierścionki 82

Ciasteczka delikatnie orzechowe, do chrupnięcia na raz. Oblane lukrem cytrynowym zyskują i na wyglądzie i na smaku. Mogą leżakować w słoiku kilka dni, nie twardnieją, nie miękną. Stan niezmienny od chwili wyciągnięcia z piekarnika, do opróżnienia puszki lub słoja. Nie wiem, czy wysychają, bo jak to herbatniki, suche być powinny. Jeśli nie przepadacie za orzechami - pomińcie je. Jak na kruche(...)gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów ( włoskich lub laskowych ) spora szczypta soli cukier puder i sok z cytryny - na lukier Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder i ucieramy na jasną, gładką masę. Można ręcznie, można posłużyć się mikserem. Wbijamy żółtko, wlewamy mleko i alkohol. Wsypujemy orzechy

Kronika Piekarnika