lukier - 7892 przepisów (strona:95/527)

Duńskie pierniczki (honnninghjerter) 115

Składniki: 400g miodu (płynnego) 450g maki pszennej 4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej) 2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku do pieczenia) 2 żółtka jajka M 2-3 łyżki wody   lukier królewski: białko jajka M 1,5 szklanki cukru pudru łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat   Wykonanie:   Sypkie składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać(...)lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu są miękkie.   Lukier królewski: Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta

Pyry na Gaz
gotowany cynamonowy sernik z herbatnikami... 189

serowej, na wierzchu rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce. Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier. Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik

W Mojej Kuchni Lubię
Strucla z orzechami 149

jakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki, bo nie smakuje wam albo macie po prostu uczulenie na mak, warto sięgnąć po ten przepis. Wierzch strucli możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Jeśli jednak szukacie przepisów na bardziej tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna(...)szkl. cukru 2 szt. żółtka 300 g mąki 80 g masła Nadzienie 300 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru (dałam brązowy) 1 łyżka cynamonu 50 g masła Lukier 1 łyżka białek 3/4-1 szkl. cukru pudru Wykonanie Z łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Masło rozpuszczmy i odstawiamy do ostygnięcia. Zółtka

Mieszam w Garnku
Ucierany makowiec z jabłkami 257

mojej kuchni od lat. To jakość i sprawdzona marka, na którą zawsze mogę liczyć. Tak przygotowany ucierany makowiec z jabłkami można dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem. Sprawdzi się tu również domowa polewa czekoladowa. Szybkie ciasto z makiem, to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Jeśli tak jak ja (i moja rodzina) lubicie makowce, polecam Wam dziś spróbować tej prostej wersji(...)margaryny 1 mniejsze jabłko 4 jajka klasy L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 krople aromatu migdałowego (można dać inny, ale ten pasuje najlepiej) dodatkowo: cukier puder lub lukier do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (termoobieg, ja tak dziś piekłam) lub 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy dwie foremki aluminiowe z papierem do pieczenia

Słodkie okruszki
Makowiec. 151

mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka wbić do miseczki, będą do masy makowej. 1 łyżka gęstej śmietany Lukier: 3 łyżki mleka 1 łyżka kakao 4-5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Mak zalać wrzątkiem, tak żeby go przykryło. Odstawić do wystudzenia. Ja zostawiam na 3-4 godziny, pod przykryciem(...)samo, postąpić z drugą częścią ciasta. Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut. Po wystudzeniu polać lukrem. Mleko wymieszać z cukrem pudrem i kakao, do uzyskania gładkiego lukru

Agusiowe smakołyki
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 122

rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier podczas ucierania stał się lejący. Do szklanki wsypujemy ok. ½ objętości cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto potrójnie cytrynowe 190

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste w przygotowaniu, cudownie puszyste i wilgotne ciasto cytrynowe Z cytrynowym lukrem oraz kandyzowanymi plasterkami cytryny... takie oto ciasto przygotowałam w kolejnym wyzwaniu w konkursie z Mąką Basią Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)stopni, pieczenie góra-dół, bez termo-obiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: do suchego patyczka, czyli ok. 50 min. Upieczone ciasto najlepiej wyjąć z formy po wystudzeniu . Dodatkowo na lukier:   ½ szklanki cukru pudru - gorąca woda lub sok z cytryny Przygotowanie: Do cukru pudru dodać sok z cytryny lub gorącą wodę. Ilość płynu porcjować w zależności jak gęsty chcemy uzyskać lukier

W garach u Gosi
Rogale jak marcińskie ale dużo łatwiejsze w wykonaniu 141

łyżki roztopionego masła Nadzienie: 500ml mleka 1 szklanka brązowego cukru 8 łyżek kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 10dkg orzechów laskowych 5dkg orzechów włoskich olejek migdałowy Dodatkowo: lukier do polania rogali drobno pokrojone orzechy włoskie – do posypania     *** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy(...)około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i obsypujemy posiekanymi orzechami *** *** Aby uzyskać pyszny, biały lukier należy cukier puder wymieszać z odrobiną słodkiej śmietanki – dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Drożdżówki z jabłkami 190

żółtko osobno) 4 nieduże kwaskowe jabłka (u mnie szara reneta) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu kruszonka: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, pozbywając się uprzednio gniazd nasiennych. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Podprażamy(...)termoobiegiem) – najlepiej obserwować – gotowe bułeczki będą zarumienione. Drożdżówki z jabłkami możemy od razu podawać po przestygnięciu lub dodatkowo delikatnie polać strużkami lukru (są jeszcze lepsze!). Aby otrzymać lukier, wystarczy do niepełnej szklanki cukru pudru dodać ok. 2 łyżek wody i wymieszać. Strużkami polewać jeszcze ciepłe bułeczki. Polukrowane będą dłużej świeże. Post Drożdżówki z jabłkami pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku
Muffiny malinowe z lukrem 134

łyżeczki, soda 0,5 łyżeczki, cukier 130 g, jajka 2 szt, kefir 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, skórka otarta z 1 cytryny, maliny mrożone lub świeże 350 g, lukier: sok z cytryny 3 łyżki, cukier puder 1 szklanka, Sposób przygotowania: Do miski wybijamy jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej i mieszamy łyżką. Do mokrych składników przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy(...)pełna). Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka.  W miseczce łączymy sok z cytryny z cukrem pudrem i mieszamy łyżką do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki to dodajemy soku z cytryny, a jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy cukier puder. Gotowym lukrem dekorujemy muffiny.  Przepis ze strony:  mojewypieki

kulinarne odsłony pati
Bułki drożdżowe z serem 128

masę serową: 500 g białego tłustego sera w kawałku, 2 żółtka, 4-5 płaskich łyżek cukru, 2 pełne łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki miękkiego masła Co potrzeba na lukier: 2 łyżki czubate cukru pudru, 1 łyżka zimnej, przegotowanej wody, 1 łyżka cytryny Wykonanie: W misce mieszamy pokruszone drożdże z bardzo ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami z odmierzonej mąki, mieszamy(...)następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut na funkcję góra-dół.  Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika na kratkę do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy i polewamy delikatnie kreskami  po bułkach. Lukier nie jest za słodki, jest delikatnie cytrynowy. Możecie oczywiście z niego zrezygnować, ale myślę, że nie jest to konieczne. Smacznego :)) biały

Bułka z Chlebem
Drożdżowa gwiazda makowa 137

Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g łyżeczka aromatu migdałowego 2 jaja 80 g masła Składniki na lukier: cukier puder 150 g sok z ½ cytryny 2 łyżki  wody Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe(...)ogniu przez 10-15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać. Przygotowanie lukru Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Ostudzoną strucle udekorować lukrem. Artykuł Drożdżowa gwiazda makowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Babeczki Goplany z buraczanym lukrem 99

Babeczki czekoladowe z lukrem buraczanym To bardzo proste i co na n a j w a ż n i e j s z e szybie w przygotowaniu czekoladowe babeczki. Wystarczy kilka minut przygotowania i 20 minut pieczenia aby cieszyć się  słodkim deserem. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Ciasto 125 ml  mleka 1 duże jajo(...)migdałowej (mielonych migdałów) 3/4 szklanki oleju 50 g gorzkiej czekolady Goplana ½ łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej Lukier buraczany 2 łyżeczki soku z buraka 1 1/2 łyżki cukru pudru (zamiast cukru pudru można użyć białej czekolady i zabarwic ją sokiem z buraka) Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj

AZgotuj!
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI 140

Puszyste, maślane drożdżówki wypełnione malinami. Z cytrynowym lukrem i prażonymi płatkami migdałów. Najlepsze jeszcze ciepłe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI  350 g mąki pszennej 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 100 ml letniego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła 120 g malin lub pokrojonych truskawek LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru(...)nagrzewać piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy na blat i jeszcze ciepłe bułeczki dekorujemy lukrem (cukier puder mieszamy w miseczce, stopniowo dodając tyle soku z cytryny, aby otrzymać gładką polewę) i posypujemy migdałami

cool and minty