Czas czytania: 2 min Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem to propozycja deseru na letnie popołudnie. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i lekkie, w surowej postaci dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki przy formowaniu bułek, ponieważ będą po upieczeniu twarde. Do formowania bułek(...)zimnego 60 g mąki 30 g cukru Dodatkowo 2 szklanki truskawek 1/2 średniego mango 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki tartej bułki 1 białko + 1 łyżka mleka Składniki na lukier 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody Instructions Przygotowanie ciasta Masło roztopić i przestudzić, odstawić. Mleko lekko podgrzać powinno być letnie, dodać do niego świeże drożdże odrobinę cukru i łyżkę
SprawdzonaKuchnia.plbywa w przypadku ciast drożdżowych, bułki są obłędnie pachnące . Do śliwkowego wkładu zaproponowałam cynamonową kruszonkę , która pięknie podkreśliła smak śliwek. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką wykończyłam lukrem pomarańczowym, to taka wisienka na torcie. Zapach podczas pieczenia jest obłędny, powiem, że trudno wytrzymać te 15 minut pieczenia! Przygotowując ciasto drożdżowe, trzeba pamiętać o dobrych aktywnych drożdżach, tak zwane świeże drożdże(...)jajka 250 ml mleka Dodatkowo 18 sztuk śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na kruszonkę 70 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g masła 1 łyżeczka cynamonu Składniki na lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki sok z pomarańczy może troszkę więcej Instructions Przygotowanie ciasta drożdżowego Masło podgrzać w rondelku, tylko do rozpuszczenia, mleko również lekko podgrzać w mleku rozpuścić
SprawdzonaKuchnia.plrównież marcepan w czekoladzie 1 mały słoiczek dżemu cytrynowego 70 g migdałów Dodatkowo białko +1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny może troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny Instructions Przygotowanie ciasta Do miski miksera przesiać mąkę , dodać cukier , skórkę otartą z cytryny , szczyptę soli, wymieszać. Mleko lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać drożdże dokładnie(...)wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby przestygł . Najlepiej przenieść go z całym papierem, wieniec jest olbrzymi trzeba więc uważać, aby go nie uszkodzić. W kubeczku przygotować lukier , czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, jeszcze ciepły wieniec pomalować półpłynnym lukrem. Smacznego ! Notes Wystudzony wieniec przechowujemy szczelnie przykryty folią spożywczą, warto to zrobić, ponieważ ciasto drożdżowe szybko
SprawdzonaKuchnia.plupiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek, tak jak zrobiłam to w przepisie na bułki cynamonowe . W kwestii dekoracji. Można przygotować lukier , na który posypujemy kandyzowaną skórkę z cytrusów lub płatki migdałowe. Drugi, prostszy sposób, to oprószenie najzwyklejszym cukrem pudrem. Zapewniam Was, że nieważne czym je wykończycie, to i tak znikną błyskawicznie ! Ciasto(...)tarce i dużych oczkach 4 łyżki suszonej żurawiny posiekanej Dodatkowo 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub tyle ile potrzebne będzie do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru 1 średnie jajko do posmarowania wierzchu cukier perlisty do posypania wierzchu Instructions Przygotowanie ciasta Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Do podgrzanego mleka dodać drożdże, wymieszać, wlać
SprawdzonaKuchnia.plsztuka, olej 1/2 szklanki, masło miękkie 2 łyżeczki, rabarbar 4 łodygi duże, grube kruszonka: miękkie masło 100 gram, cukier 100 gram, mąka tortowa 100 gram, kakao 1 łyżka lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1,5 - 2 łyżki Mąkę wsypać do misy robota, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże, łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem(...)papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut. Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe - najlepsza, łatwa, smaczna, lekka, puszysta drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku lub adwokatu Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku lub adwokatu Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/
Kocham Czekoladępopołudniowej kawki :) gotowe ciasto francuskie 270g 1 szkl borówek jajko do posmarowania Nadzienie: 200 g białego sera łyżka kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki cukru Lukier: szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Nadzienie: ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 8 kwadratów. Na każdy kłaść łyżkę(...)borówek. Złożyć w trójkąty a brzegi docisnąć widelcem. Rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok 15 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i odrobinę wody wymieszać, lukrem polać ciastka. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi
Smakołyki Asipodczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka(...)cukru 20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 500 ml mleka opcjonalnie 2-3 łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 1 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: kilka truskawek - opcjonalnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier
Kulinarne przygody GatityCiasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 12-15 minut, aż zaczną się leciutko rumienić. Kiedy ciastka ostygną, przygotowuję lukier (1 łyżka ciepłej wody na 2 pełne łyżki cukru pudru – lukier musi być gęsty, żeby nie spłynął z ciasteczek). Do lukru możecie dodać barwnik, a jeśli nie macie, kurkumę, kakao
Słodki sentymentrodzynek 50 g kandyzowanej skó rki pomarańczowej 16 g proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 laska wanilii 1 pomarań cza 1 cytryna Lukier 100 ml śmietany 50 g cukru pudru 50 g migdałów bez sk ó rki aromat migdałowy Dekoracja migda ł y cukier w granulkach **** INGREDIENTI Colomba 250 g di farina(...)pianę. Ciasto przelewamy do formy. Przed pieczeniem wyrównujemy wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy zmielone migdały, cukier puder, aromat migdałowy oraz śmietanę. Ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem, dekorujemy cukrem w granulkach i migdałami. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima
La grande e la piccola cuocamarzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki. Składniki na ciasto(...)Piec dwie blachy osobno po 15-18 min każdą z blach. Po upieczeniu, blaszki wyjąć z piekarnika, drożdżówki przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić, Ostudzone drożdżówki można polać lukrem. Standardowy przepis na lukier to 2-3 łyżki soku z cytryny na 1 szklankę cukru pudru. Utrzeć, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, polać drożdżówki. Nadzienie: Mak przesypać do garnuszka, zalać
moj przepis naciasta ponownie podgrzewam i wylewam na ciasto. Przykrywam ciasto większym naczyniem (garnkiem lub misą miksera) i pozostawiam do wystudzenia. Opcjonalnie możecie przygotować sos wiśniowy z winem albo rumowy lukier pomadkowy. Sos wiśniowy do ciasta 500 g mrożonych wiśni 120 g cukru 80 ml wody 150 ml czerwonego wina półsłodkiego Portada Wodę zagotowuję z cukrem, dodaję wiśnie i gotuję(...)owoce będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu dodaję wino i mieszam sos. Tak przygotowanym sosem polewam przed podaniem porcje ciasta. Lukier rumowy pomadkowy 100 g cukru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżka rumu Mieszam wszystkie składniki i za pomocą pędzelka smaruję wystudzoną babkę lukrem. Jak pewnie zauważyliście, wolny czas wykorzystujemy głównie na przygotowywanie domowych wypieków. Jeśli ogólnonarodowa kwarantanna potrwa dłużej
Cztery Fajerymasła 2 łyżki mleka w proszku 200 g sera twarogowego zmielonego (lub serka kremowego śmietankowego) 1/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Jajka wyjęte wcześniej z lodówki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie dodaj miękkie masło i miksuj przez(...)zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka. Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby). Przestygnięte ciasto polej lukrem. [Głosów: 1 Average
Słodki Blogroztopionej czekolady (u mnie deserowa), 2 żółtka, na przełożenie : 120 g migdałów bez łupinek, 120 g cukru pudru, cukier waniliowy, 60 ml wody, sok z 1/2 cytryny, lukier czekoladowy : 250 g czekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie) 30 g cukru, 2 łyżeczki śmietany 30 %, Ciasto : masło utrzeć na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Na jednym placku rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim plackiem. Docisnąć. Przygotować lukier czekoladowy: roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać do niej zagotowaną śmietankę z cukrem i wymieszać. Mazurka polać lukrem czekoladowym Można ozdobić migdałami
królestwo garów