czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Składniki sosu wymieszać. Upieczone bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu i faszerować mięsem. Udekorować pokrojonym na plaster pomidorem. Wlać sos i piec
Tureckie Przepisymaśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do rękawa cukierniczego. Faszerujemy skórę z nóżek (w tej czynności może nam ktoś
My Culinary Artrazu w głowie zaświtał mi pomysł na zapiekaną faszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsno- paprykowo- ryżowym. Oczywiście możecie ryż zastąpić np. kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące:) Składniki: duża cukinia, 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego), 50g ryżu pełnoziarnistego, cebula, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, puszka krojonych pomidorów
Z miłości do słodkościfaszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery. Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony(...)końca ugotowane na miękko, ponieważ będziemy je jeszcze piec w piekarniku. Odłożyłam ziemniaki do wystygnięcia. Pora na pastę serową. Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam słodką czerwoną paprykę. Dodałam biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam i na koniec wsypałam szczypiorek. Pasta serowa gotowa. Dodam ją do dwóch past po połowie. Do pierwszej
potrawyregionalnezależności od preferencji może być to pieprz czarny mielony i/lub zioła, wędzona papryka itd. Dobrym rozwiązaniem jest też dodanie do gotowej kukurydzy niewielkiej ilości pesto bądź wegańskiego czosnkowego masła. Papryka Nie warto ograniczać się tylko do jednego koloru – skoro mamy możliwość wykorzystania czerwonych, zielonych i żółtych papryk, zróbmy to! Tym bardziej, że każdy z tych rodzajów jest bogaty(...)które występują także w wersji pomarańczowej – te można położyć na grillu nawet bez krojenia. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą postawić na papryki ostre, takie jak chilli lub jalapeno. Pamiętajmy jednak o umiarze! Cebula Skoro wykorzystujemy różne rodzaje papryk, zróbmy to samo z cebulami – na grilla sprawdzi się nie tylko żółta pokrojona w grube plastry (tak, by powstały rumiane krążki
ProstePesto.plFaszerowane koszyczki makaronowe z patelni Pomysł na pyszny i efektowny rodzinny obiad jednogarnkowy. Koszyczki z makaronu tagliatelle wypełnione farszem z kurczaka i warzyw oraz duszone w sosie pomidorowym, pod pierzynką z ciągnącego się sera i zwieńczone świeżymi ziołami. Danie palce lizać! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego kilka pieczarek 6-8 sztuk(...)pół czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 8-9 gniazdek makaronu tagliatelle ok 10 dkg żółtego sera (u mnie mozzarella) ok 500ml bulionu Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, cukier olej do smażenia 1 łyżka posiekanych świeżych ziół *** Mięso kroimy w niedużą kostkę, obsypujemy przyprawą, mieszamy *** *** Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Gdy mięso starci
Blog z ApetytemNaleśniki Ślimaczki Oto danie na nietypowe naleśniki zwijane w ślimaki, faszerowane mięsem mielonym i warzywami a wszystko polane sosem muszkatołowym. Składniki na ciasto naleśnikowe: · 2 szk. maki pszennej · 1 całe jajko · Sól · ½ szk. wody gazowanej(...)Składniki na farsz: · 30 dag mięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula · 1 papryka czerwona · 3 ogórki konserwowe · 200 g przecieru pomidorowego · 2 łyżki ketchupu
Kulinarna ChwilaKolorowa rolada z kurczaka Królowa imprez, niesamowicie wyglądająca rolada z kurczaka, faszerowane papryczki a to wszystko w jednej formie do pieczenia. Roladę można podać nie tylko na ciepło jako danie obiadowe, idealnie pasuje na kanapki. Składniki: · 3 połówki fileta z kurczaka · Sól(...)Przyprawa do kurczaka · 2 opakowania mix słodkiej mini papryki · 1 brokuł · ½ opakowania mini marchewek · 1 marchew · 1 serek meksykański · 6 plastrów sera żółtego Sposób
Kulinarna ChwilaPyszne roladki z wieprzowego mięsa mielonego faszerowane warzywami i wędzonym boczkiem polane aromatycznym sosem. Prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku 0,5 niedużej cukinii 0,5 papryki czerwonej 1 niewielka cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka
Krokusowy DomPieczeń świąteczna Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli 4 – 6 plasterków żółtego sera 2 ząbki
Blog z ApetytemNaleśniki zapiekane z gyrosem Pyszne, wytrawne naleśniczki faszerowane kurczakiem w przyprawie gyros to ciekawe danie, które idealnie sprawdzą się jako szybki obiad lub też kolacja. Polecam! Składniki: 6-7 naleśników PRZEPIS TUTAJ 1 filet z kurczaka olej do smażenia przyprawa do gyrosa 1 cebula 1 czerwona papryka 15dkg żółtego sera Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemPatrycji i Ani . Ziemniaki faszerowane w łupinach Składniki: kilka(naście) większych ziemniaków 2-3 garście żółtego sera (lub więcej wg upodobań) 1 jajko (2 jeżeli używacie na prawdę dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka masła (więcej jeżeli używacie dużej ilości ziemniaków) sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie: Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić
Codzienne Gotowaniegruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Gruszkę kroimy w kostkę, gorgonzolę rozgniatamy, szynkę parmeńską siekamy. Mieszamy z mozzarellą do dokładnego połączenia składników. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Przyprawiamy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie przygotowanym farszem. Spinamy wykałaczkami tak by farsz
Szefowa kuchni