lukier - 7892 przepisów (strona:102/527)

Kruche ciasteczka Wielkanocne 202

uzyskania koloru do wyboru: Ciemny – 1 łyżeczka kakao Zielony – 1 łyżeczka zielonej herbaty mielonej Matcha Różowy – kilka kropli barwnika Red Velvet Żółty – szczypta kurkumy Lukier – 2 białka – 400 g cukru pudru oraz drobne cukierkowe ozdoby   Wykonanie: – Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem pudrem, dodać sól. – Masło zetrzeć(...)minut w lodówce. – Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cmi wycinać ciasteczka. – Piec każdą partię w 190 st. C przez 8 minut. Lukier – Ubijać białka na sztywno z cukrem pudrem przez ok. 15 minut. – Lukier przełożyć do rękawa foliowego i ozdabiać ciasteczka

To co kocham
Keks 175

Keks musi być dla mnie maksymalnie "wypchany" bakaliami:). Do tego koniecznie lukier na górę i palce lizać! Ciasto długo zachowuje świeżość.  3/4 kostki masła (150g) 3/4 szklanki cukru pudru do ciasta + 1/2 szklanki cukru pudru do lukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 400 g bakalii (u mnie mieszanka: rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa, ananas(...)dodajemy bakalie, również mieszamy łyżką. 2. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, pieczemy przez około 1 h w temperaturze 180 stopni.  3. Upieczony, przestudzony keks polewamy lukrem: cukier puder mieszamy z odrobiną wody. Posypujemy bakaliami

Szefowa kuchni
Babka piaskowa 255

albo z polewą lukrową, ja osobiście dużo bardziej wolę tą drugą opcję, ze względu na to, że jest bardziej słodsza i nie sypie się tak jak cukier puder :) Oczywiście lukier możemy przygotować w takim smaku jaki lubimy najbardziej, np. ze skórką pomarańczową, albo skórką cytrynową. Babka piaskowa – składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 szklanki mąki(...)tartą bułką. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 55-60 minut. Pieczemy do momentu uzyskania „suchego patyczka”. Przepis na lukier: Do miski wsypujemy cukier puder. Do cukru dodajemy 2 łyżki zimnego mleka i całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, albo gęsta dodajemy odpowiednio mleka, albo cukru pudru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka drożdżowa z rodzynkami 151

Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom. Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło(...)przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem. U mnie babka o smaku waniliowym z rodzynkami posypana jest tylko cukrem pudrem. Świetnie również smakuje z lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to, należy dodać więcej cukru. Mam nadzieję, że lubicie babki i pojawiają się one na Waszym stole. Składniki

Kuchcik gotuje
Babka migdałowa z Amaretto 323

Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek 3 łyżki likieru Amaretto 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Babka migdałowa: Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową(...)Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Oryginalny smak
CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC 174

CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC.  Babka wielkanocna, taka co zawsze się udaje, taką co zrobi nawet ten co ma dwie lewe ręce. Och, jak ona pachnie! Cytrynowa, puszysta, lekko wilgotna i obłędnie dobra. Tą babkę robię zawsze na Wielkanoc i zawsze rozchodzi się w oka mgnieniu. Koniecznie zapisz ten przepis i zrób dzisiaj, nie pożałujesz na pewno! PRZEPIS(...)Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj masę. Przelej do formy do pieczenia. Pieczemy godzinę do godziny i 10 minut.  Temp. 170 -180 stopni C. Grzanie dół + termoobiegiem. LUKIER CYTRYNOWY: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny Wymieszaj na gesty lukier, polej wystudzoną babkę! Gotowe

SMYKWKUCHNI
mazurek cygański 252

przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą(...)Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej cukru pudru jeśli chcemy mieć rzadszy dodajemy więcej soku lub wody

Domowy Smak Jedzenia
Babka kakaowa 138

wielu rodzajach: muślinowe, zwykłe drożdżowe , ponczowe , czekoladowe , migdałowe , serowe ...  Proponuję babkę kakaową , na którą przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Postanowiłam babkę polukrować lukrem różanym, do przygotowania którego użyłam płatki róży ucierane z cukrem. Z podanej ilosci produktów wychodzi nieduża babka. 250 ml mleka, 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, 250 g mąki pszennej tortowej(...)bułki tartej, 4 g suchych drożdży lukier : 150 g cukru pudru, pełna łyżka płatków róży ucieranej z cukrem, 2 łyżki soku z cytryny, 1 – 2 łyżki wody Mleko zagotowac z kakaem, odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę (jeżeli

królestwo garów
Cytrynowa babka gotowana 311

Delikatna i wilgotna babka, którą gotuje się w specjalnej formie. Aromatyzowana skórką cytrynową i słodkim, lekko kwaskowatym lukrem. Babkę gotowałam specjalnie dla moich dzieci, więc kolorowa posypka to już ich życzenie :) Inną wersję gotowanej babki można znaleźć tutaj :) 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ucierając dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem

https:KKuchniaMniam
Pomarańczowa babka z żurawiną 158

200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 szklanka suszonej żurawiny lukier: sok z cytryny, cukier puder do przybrania: garść żurawiny, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Przygotowanie: Proszek do pieczenia mieszamy razem z mąką oraz szczyptą soli. W dużej misce ucieramy masło(...)kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć z formy. Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką

Życie ze smakiem
Kruche babeczki z serem i borówkami-mini serniczki-pyszne 267

Witam Kochani tego wieczoru przychodzę do was z rewelacyjnym przepisem na pyszne babeczki kruche z serowym nadzieniem, z borówkami i lukrem. Są przepyszne, szczerze to stały się moimi ulubionymi babeczkami. Gorąco Wam je polecam  SKŁADNIKI  CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g masła lub margaryny -2 łyżki śmietany(...)NADZIENIE SEROWE -750 sera białego półtłustego -3 jajka -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -150g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder DODATKOWO -trochę mrożonych borówek Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Następnie foremki smarujemy lekko tłuszczem i wyklejamy je ciastem. MASA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe ślimaczki z serem! - W sam raz do kawy 245

roztopionego masła 1 jajko 70 g cukru NADZIENIE SEROWE: 1 szklanka mleka 1 torebka budyniu śmietankowego 250 g zmielonego twarogu 70 g cukru 20 g masła opcjonalnie kilka rodzynek LUKIER: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, odrobiną cukru i wlewamy do przesianej mąki. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże(...)stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut (lub dłużej bo każdy piekarnik piecze inaczej), aż się ładnie zrumienią.  Wyciągamy z piekarnika, i jeszcze ciepłe ślimaczki smarujemy lukrem. Składniki na lukier mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji

Gotuj z Mąką
Brioche Satine w różach. 154

dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru plastycznego rodzynki (opcjonalnie)  Sposób przygotowania: W misie robota kuchennego umieszczamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i jedno jajko. Wyrabiamy 15 minut. Dodajemy pozostałe jajka, masło i sól(...)Umieszczamy je w formie, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny, aż podwoi swój rozmiar. Pieczemy ok 8 minut w temp. 200 °C z termoobiegiem. Dekorujemy lukrem i kwiatami cukrowymi. Najlepiej smakuje świeża. Smacznego

DominikaDolci
Mazurek czekoladowo-chałwowy. 167

czekolady powyżej 50%  70 g dobrej jakości chałwy III. Beza włoska: 100 g białka 200 g cukru woda IV. Przybranie: temperowana czekolada masa marcepanowa pokruszone orzechy włoskie odrobina lukru królewskiego Sposób przygotowania: Orzechy, cukier wanilinowy i cukier puder łączymy ze sobą. Białka ubijamy z cukrem kryształem na sztywno.Delikatnie łączymy z suchymi składnikami. Masę rozsmarowujemy na macie silikonowej/papierze do pieczenia(...)drugim blatem (lepiącą stroną w dół). Na wierzchu rozsmarowujemy krem czekoladowy i układamy bezy, posypujemy orzechami, układamy czekoladowe króliczki i kółka. Dodałam też marcepanowe kwiatuszki. Ogonki króliczków wykonałam z lukru królewskiego. Smacznego! :) Mazurek podarowałabym (podaruję) mojej mamie, (która wyjadła mi połowę bezików...:D), udostępnia mi swoją kuchnię do tworzenia, dzielnie znosi wszechobecne barwniki, lukry, jajka i pełno gratów do pieczenia

DominikaDolci