pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 całe jajka ewentualnie kilka łyżek kwaśnej śmietany Puszka dobrego maku z bakaliami plus ewentualnie dwie garście rodzynek i 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej Lukier: 6 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny Mąki, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść(...)Dokładnie wymieszać. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej mak po upieczeniu będzie ściślejszy. Wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zrobić lukier i polać nim zimny makowiec. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Powinien mieć taką konsystencję, która pozwoli na swobodne polewanie. Smacznego
Ze smakiem bez glutenupiekłam 15 minut i zaczynały się lekko przypalać. Bardzo ładnie wyrosły. Po upieczeniu zdjąć z papieru i ułożyć do wystygnięcia. Potem można uruchomić pokłady kreatywności i dekorować. Ja dekorowałam lukrem cytrynowym . Na 6 czubatych łyżeczek cukru pudru dodałam 1 dużą łyżkę soku z cytryny. Uzyskałam gęsty, biały lukier, który rozprowadziłam po pierniczkach a na lukier sypnęłam posypką dekoracyjną. Pierniczki
Ze smakiem bez glutenuwtedy do liceum) na pieszo,uwielbiałam to mimo,że trochę przystanków było do przejścia.Po drodze mijałam budkę,w której kupowałam duży drożdżowy wieniec z owocami,serem,kruszonką i lukrem - smak pamiętam do dzisiejszego dnia. Pochłaniam go na raz i mimo to byłam chudzielcem. Szkoda,ze dziś nie mogę się tak objadać - niestety wiek robi swoje,przemiana materii się zmienia(...)twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny bądź limonki Dodatkowo: 4 duże łodygi rabarbaru ( mogą być inne owoce) 1. Kruszymy drożdże i zasypujemy
Niespełnione zdolności kulinarnecukru 1,5 łyżki cykoriady instant (lub kawy zbożowej) (*) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/2 szklanki/65 ml oleju Dodatkowo: 50g orzechów włoskich Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cykoriady instant (lub kawy zbożowej) 4-5 łyżek gorącej wody W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cykoriadę, w drugiej - jajko(...)wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (**). (Cukier puder dokładnie utrzeć z cykoriadą i odrobiną gorącej wody.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy. Udekorować wg uznania. (*) Użyłam cykoriady z jagodami , która nadała ciastkom ciekawego posmaku
Di gotujeRanking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki(...)domowego cukru waniliowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli łyżeczka mąki pszennej do bakalii żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki LUKIER: 15 dag cukru pudru niepełna łyżeczka oleju sok z cytryny WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie
Kuchenne zapiski Edytyryzowa, gryczana, kukuryziana, itp.) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki soli SKŁADNIKI NA LUKIER (opcjonalnie): 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu odrobina ciepłej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o wymiarach(...)nich mus pomidorowy. Wymieszaj wszystko szpatułką krótko, ale dokładnie. Przelej masę do formy i piecz około 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 45 minut). LUKIER: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w miseczce, aby nie było grudek. Gotowe ciasto polej lukrem (ja pominęłam ten krok). Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypudru 1 jajko (m) wanilia (ziarenka z laski) nadzienie: 1 mleczna czekolada (100 g) 1/2 słoiczka dżemu, np. z owoców leśnych do dekoracji: słodkie orzeszki perełki cukrowe płatki migdałowe lukier Piekarnik rozgrzać do 195ºC. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać(...)wodnej. Spody mazurków posmarować dżemem, a następnie roztopioną czekoladą. Całość od razu ozdobić cukrowymi perełkami, orzeszkami, płatkami migdałowymi i upieczonymi ciasteczkami z kruchego ciasta. Ewentualnie całość polać kolorowym lukrem, np. zielonym. Kroić po zastygnięciu czekolady oraz lukru
Ugotowaćgałązki rozmarynu (każda jakieś 7cm; nasze!) 2 limonki 4 jajka szczypta soli 150g cukru 150g mąki pszennej 70g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu Lukier: 1 białko (albo lepiej pół) 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 limonki (zostanie z przygotowywania ciasta) Formę do babki smarujemy i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy na 180*C. Rozmaryn płuczemy, osuszamy(...)zbyt sztywne) i niedokładnie siekamy- okazjonalny listek w cieście bardzo ładnie wygląda. Limonki myjemy, z jednej ocieramy skórkę. Wyciskamy sok z półtora limonki (jedną połówkę zostawiamy do przygotowania lukru). Oddzielamy żółtka. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do powstałej piany dodajemy żółtka i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki i proszek
les mirabellesMoja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości(...)mąką lub użyć silikonowej. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder o 0,5-3/4 szklanku wymieszać do uzyskania lukru) lub oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby babka się nie wysuszyła
CookYourselfPiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Sprawdzajcie czy są gotowe używając patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynowym lukrem. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wymieszać puder z sokiem cytrynowym. Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki lub szpatułki. Piec w nagrzanym piekarniku- 170 stopni około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia . Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki cieplej wody zmieszanej z esencją migdałową Wymieszać puder z wodą i esencją migdałową. Jeśli lukier
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka kokosowego 40 g wiórek kokosowych 70 g posiekanych migdałów lukier 100 g masła 2 łyżeczki mleka kokosowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 100 g wiórków kokosowych kolorowe jajka do dekoracji Przygotowanie: W misce ucieramy jaja(...)przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut. lukier wiórki kokosowe wysyp na blachę wyłożona papierem pergaminowym i piecz w 180 C aż się zarumienią ok 5-8 minut. Masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mleko kokosowe
Niezły MłynekMasa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa(...)tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem białym i kakaowym. Smacznego
Różne smaki w kuchniszklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła, roztopionego sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z cytryny SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody Używamy szklanki o pojemności 250 ml. Sposób przygotowania: Miksujemy razem jajka z cukrami aż potroi się objętość i uzyska(...)piekarniku do 180 st C pieczemy 40-45 minut. Po teście tzw. Suchego patyczka i zarumienieniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ją tam aż do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Składniki lukru mieszamy i polewamy ciasto lukrem, chociaż ja wolę wersję z cukrem pudrem. SMACZNEGO
Z notatnikaKeks świąteczny Składniki : Ciasto : 150 g cukru sól- szczypta 5- jajka 250- g mąki masło - 250g aromat cytrynowy bakalie - 1 szkl 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny skórka pomarańczowa - 1 opak Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło(...)sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto Piec w 180 stop, przez około 60 minut Lukier Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusi