nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku(...)migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę, cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polewamy delikatnie ciasto i obsypujemy rozdrobnionymi migdałami. Smacznego
Smaczne Zdrowepiernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn i korzennego piernika. Do tego ciepły koc, szklanka mleka, grono najbliższych(...)pomarańczowego Lemon curd: 50 g masła 80 g cukru Sok z 1,5 cytryny Skórka z 1,5 cytryny 1 jajko 1 żółtko 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek królewskich 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas
VioletoweKucharzenieUdekorowane lukrem i posypane makiem zmieszanym z siemieniem lnianym. Smaczne, kruche i delikatne w smaku. Składniki na ciasto na około 50 pierników: – 400 g mąki pszennej + trochę do podsypywania na stolnicę – 120 g cukru pudru – 1 łyżka przyprawy do piernika + dodatkowo: szczypta imbiru + szczypta cynamonu – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 2 duże jajka(...)roztopionego masła, lekko przestudzonego – 100 g płynnego miodu + płaska łyżka kakao posypka (opcjonalnie, może być inna lub wcale): mak + siemię lniane lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki wody lub mleka Przygotowanie: W misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki. Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu
Zasmakuj Kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu kilka owocowych landrynek Lukier: 1 białko jaja 200g cukru pudru Sposób przyrządzenia: 1. W rondelku rozpuść miód, cukier i masło z 1 łyżka wody. 2. Do roztopionych składników dodaj przyprawę do piernika i pozostałe(...)jeśli grubość ścianek to 0,5cm) lub przez 5-7min (jeśli grubość ścianek to 3mm). 9. Gotowe części ostudź i sklejaj oraz ozdabiaj przy pomocy lukru. Lukier: 1. Białko ubij na sztywno. 2. Dodaj cukier puder i ubijaj do uzyskania lśniącej i jednolitej masy. Smacznego i dobrej zabawy! :D Gingerbread house Ingredients: 50g butter 200g honey 200g sugar 450g
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrożdżowe: 1 szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 50 dag mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko puszka gotowej masy makowej (ok 800g) 1/3 szkl posiekanych orzechów Lukier: 2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja: łyżka maku kolorowe skórki kandyzowane Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać(...)roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając ok 1-centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców
Smakołyki Asiciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml ciepłej wody(...)jogurtu naturalnego Nadzienie: 2/3 – puszka maku lub mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem Dodatki: siekane migdały, groszki białej i gorzkiej czekolady Lukier: cukier puder (ok. 2/3 szklanki) miksujemy z 1 białkiem Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna propozycja na świąteczne ciasteczka, to czapeczki krasnali o wspaniałym orzechowym smaku z lekko wyczuwalną nutą kawy. Końce czapeczek możemy udekorować kolorowym lukrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby… wyjdą nam wówczas po prostu orzechowe stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego(...)jajka 300 g mąki 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej miałkiej, jeśli mamy w granulkach, rozetrzyjmy ją lekko w moździerzu) sól lukier kolorowy – opcjonalnie Miękkie masło ucieramy z obydwoma cukrami oraz szczyptą soli. Do puszystej masy wbijamy jajka i miksujemy dalej. Następnie dodajemy przesianą mąkę, orzechy oraz kawę i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy
Smaki Na Talerzupodczas próbowania moich słodkości. Zdecydowanie jest to coś, na czym mi najbardziej zależy :) Do przygotowania chatki będzie nam potrzebny ulubiony, sprawdzony przepis na pierniki, kolorowe ozdoby i duuuuużo lukru :) Ewentualnie jeśli nie macie własnego, sprawdzonego przepisu na pierniki to skorzystajcie z tego : 60 g cukru 75 g masła lub margaryny 250 g mąki 5 łyżeczek miodu łyżka(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 żółtko 1/2 łyżeczki sody 1/2 proszku do pieczenia + ewentualnie śmietana, jeśli ciasto będzie za gęste dodatkowo : lukier POSYPKA SMAK OWOCOWY z firmy Delecta Przygotowanie : Masło, cukier, miód, kakao , cynamon i przyprawę do piernika rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej już masy dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy
charlotte gotujesoku z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego Sposób wykonania : C ukier puder utrzyj z wodą i sokiem z cytryny w małym rondelku do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli Twój lukier jest zbyt gęsty i źle się rozsmarowuje dodaj jeszcze trochę gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Natomiast zbyt rzadki lukier możesz zagęścić dodając do niego więcej cukru pudru. Jeśli chcesz(...)Twój lukier miał złoty kolor możesz do niego dodać małą szczyptę kurkumy i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnekakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag.marcepanu 1 łyżka likieru amaretto lub innego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szkl.mleka 100 g.oleju Papilotki na muffinki i blaszka Lukier: **************** 0.5 szklanki.cukru pudru Syrop z granatów Do przybrania orzechy macadami lub inne bakalie ******************************************************* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Przesiać do miski.Dodać cukier oraz sól.Wbić jajka(...)mleko ,likier i olej.Skladniki zmiksować. Marcepan pokroić na kawałki w kostkę.Cukier puder utrzeć z odrobiną syropy na lukier. Porcje ciasta nakładać do 3/4 wysokości papilotki.Włozyć w sam środek kawałek marcepanu i przykryć odrobiną ciasta ,tak aby zakryło marcepan.Pieczemy w piekarniku 160-180 stopni przez 30 minut.Wystudzić.Udekorować przygotowanym lukrem i orzechami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki śmietany lukier: - 1 białko jajka - około 1 1/4 szklanki cukru pudru - kilka kropel soku z cytryny dodatki do dekoracji: - posypki Delecta (m.in. kolorowe mini piegi) - pisaki lukrowe Przygotowanie: Zaczynam od odmierzenia składników. Masło(...)pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Wyszło mi pierników w ilości trzech blach od piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 7 minut Aby wykonać lukier, ubijam mikserem białko i powoli dodaję cukier, sok z cytryny, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Pierniki dekorujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu. W tym roku użyłyśmy lukru z białka, pisaków lukrowych oraz
Kuchnia co dniałyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia Lukier do dekoracji złoty pisak żelowy do dekoracji Dr.Oetker Jak wykonać ? Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę(...)tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach. Wesołych
Wanilia i KardamonSkładniki: 30g przyprawy do piernika łyżka cynamonu ½ łyżeczki soli 130g masła 1/2 szklanki miodu 100g cukru 1 jajko 0,5 kg mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier królewski: białko jajka M 1,5 szklanki cukru pudru łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon(...)wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie. Lukier królewski: Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta
Pyry na Gaztrudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:). Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, masa makowa i trochę lukru. Uwaga - wciągają, na jednym się nie kończy:). 1 arkusz ciasta francuskiego 300g masy makowej około 100g cukru pudru odrobina ciepłej wody 1. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy drugim arkuszem ciasta, delikatnie(...)końce skręcamy paski w świderki. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia. 4. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody tak by powstał lukier. Lukrem smarujemy wystudzone świderki. Pozostawiamy do zastygnięcia
Szefowa kuchniswój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO(...)miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki
Swojskie jedzonko