lukier - 7892 przepisów (strona:116/527)

Pączki z ziemniakami i marmoladą 125

przepisu. Pączki z dodatkiem ziemniaków są bardzo puszyste, a sam smak ziemniaków nie jest w ogóle wyczuwalny. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, robiąc z drożdży klasyczny zaczyn. Nie podaję w lukrze, ilości dodawanego cukru pudru a to z prostej przyczyny, bo nie mierzyłam tego Gęstość śmietany z jakiej korzystacie może być różna, dlatego dodajemy tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią(...)mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy

Mieszam w Garnku
Wegańskie pączki 163

podsypania  ok. 35 g (ok. 1/3 opakowania) świeżych drożdży 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli olej do smażenia Na wierzch: cukier puder lub lukier Lukier: 4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki gorącej wody   Przygotowanie: (uproszczona instrukcja obrazkowa poniżej) Na początku robimy zaczyn - odrobinę mleka sojowego (dosłownie 3-4 łyżki) podgrzewamy chwilkę, aby było(...)spaliły. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną nadziewamy je szprycą ulubioną masą - może być budyniowa, różana, u nas zagościły powidła śliwkowe.  Gotowe pączki dekorujemy na wierzchu lukrem (rozpuszczamy cukier puder z wodą) lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem. Wedle uznania!  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pączki z marmoladą i lukrem z nutą pomarańczy 104

uwielbiam gdy są jeszcze cieplutkie 😋 Na zrobienie pączków trzeba poświęcić dosyć dużo czasu, ale uważam  ż e warto 😊 Tym razem u mnie pączusie z marmolad ą  i lukrem z nut ą  pomarańczy. Wyszły baaardzo smaczne i uzależniające, gdy zjem jednego p ą czka to muszę sięgnąć po kolejnego 😊 Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 3 szklanki(...)szczypta, rozczyn: drożdże świeże 50 g + m ą ka pszenna 2 łyżki + cukier 1 łyżka + mleko cieple 3 łyżki, Nadzienie: marmolada wieloowocowa 3/4 małego słoika, Lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy 4-5 łyżek, Ponadto: olej do smażenia, skórka kandyzowana do dekoracji, Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn: Drożdże kruszymy do szklanki lub miseczki, dodajemy

kulinarne odsłony pati
Pączki hiszpańskie 169

wprawy przy wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmowałabym się jeśli nie będą idealnie okrągłe. Ciasto na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, dlatego dekorujemy je po usmażeniu lukrem. Proponuję przygotować go z dodatkiem soku z cytryny. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia (około 1 litra) Lukier(...)stronę. Smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy wystudzone gniazdka

Smakowity Blog Kulinarny
Pączki hiszpańskie (gniazdka) 277

powala- ostatni krążek zjedzony we wtorek był całkiem, całkiem :) Składniki na ok 30 niedużych sztuk Pączki: 250ml wody 100g masła 82% szczypta soli 200g mąki pszennej tortowej 4 jajka Lukier: sok z 1 pomarańczy ok 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 litr oleju lub smalcu Sposób przygotowania: W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu(...)małe części. Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju. Po ok minucie papierek odrywamy. Smażymy po ok 3 minuty z jednej i drugiej strony.   Lukier: Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Moczymy jeszcze ciepłe pączki karbowaną stroną w lukrze i odstawiamy na ręcznik papierowy lub metalową kratkę

Kuchnia w czekoladzie
Karnawałowe gniazdka 135

kuleczkami kolorowymi.Mina bezcenna kiedy jadł z apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch . Składniki na ciasto parzone: woda 250 ml masło 80 g sol szczypta jaja 5 szt Lukier: galaretka truskawkowa zmielona 4  łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe   Wykonanie:   Ciasto parzone robi się bardzo(...)pocięty w kwadraty.Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się smaży.Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu. Lukier: Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy  wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy

Różowa kuchnia
LEBKUCHEN - NIEMIECKIE PIERNICZKI 100

migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło i miód umieśćcie w rondlu, podgrzejcie do momentu roztopienia i połączenia, odstawcie, aby lekko(...)może lekko się rozpływać, dzięki temu nie trzeba spłaszczać kulek). Pieczcie około 8-10 minut. Wystudzcie- najlepiej lukrować zupełnie zimne ciasteczka. Z cukru pudru i wody przygotujcie niezbyt gęsty lukier. Lebkuchen maczajcie w lukrze, ułóżcie na kratce do zastygnięcia

OliveandThyme
Ciasto grejpfrutowe czyli Słodki Czwartek odc.124 150

Naprawdę warto je upiec!  Delikatne, puszyste, lekko kwaskowe.  Polane lukrem idealnie komponuje się z kubkiem mocnej herbaty. Powiem Wam szczerze, że piekąc je byłam pełna obaw ponieważ w domu tylko ja jem grejpfruty. Tymczasem okazało się, że blaszka ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy!!!  zajadał się nawet Małżon, zdeklarowany miłośnik mandarynek a przeciwnik tychże owoców! Przepis podpatrzyłam(...)pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejfruta 80 ml maślanki syrop do nasączenia: 2 łyżki cukru 1/3 szkl. (80 ml) soku z grejpfruta lukier: 2 łyżki (30 ml) soku z grejpfruta 1 szkl. (120g) cukru pudru W misce zasypujemy posiekaną drobno skórkę z grejpfruta dwoma rodzajami cukru. Skórka zmięknie i uwolni maksymalną ilość cytrusowego aromatu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Po prostu pączki! 2778

drożdży 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki Ciasto: 1 kg mąki 6 żółtek 1 jajko  80g mąki 100g rozpuszczonego masła pół litra mleka Lukier: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka szklanka cukru pudru pół ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa pół kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Do nadzienie użyłam(...)podsypywać za dużo mąką, ciasto jest trochę klejące, ale takie powinno być. Gotowe pączki muszą wyrastać około 20 minut, nie dłużej.  Smażyć na oleju do zbrązowienia.  Lukier: rozpuścić masło pozostawić do ostygnięcia, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, jeżeli trzeba dosypywać cukru tak aby lukier miał jednolitą konsystencję i był dość gęsty Polewa: wszystkie składniki należy wrzucić

Delusional Trine
Ciasto pietruszkowe 159

obranej pietruszki 3 jajka 20 g cukru 230 g mąki pszennej 120 ml oleju 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki imbiru w proszku Na lukier cytrynowy: 3 łyżki cukru pudru około 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Obrane korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jaja lekko ubić z cukrem. Do podbitych jaj dodać startą(...)Całość dokładnie wymieszać. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 50 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką. Lukrem polać ciasto pietruszkowe. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gniazdka wiedenskie z ciasta parzonego 159

klarowny i pozwoli usmażyć jeszcze 1 lub 2 porcje gniazdek. Po ponownym ciemnieniu musimy jednak zmienić go na nowy. Ostygnięte, ale nie zimne, gniazdka posypujemy cukrem pudrem, maczamy w lukrze, glazurze czekoladzie i dowolnie dekorujemy. GLAZURA: cukier puder mleko barwnik - opcjonalnie Do cukru pudru dolewamy zimne mleko i mieszamy. Konsystencja powstałego lukru jest sprawą indywidualną. Zależy to od tego(...)chcemy, aby glazura delikatnie spływała z gniazdek, czy raczej nie. Można także wykorzystać biały lukier stosowany m.in. do pierniczków (klik) Gniazdka smakują najlepiej w dzień smażenia. Jeśli chcemy je przechowywać, pamiętajmy, ab nie układać jednego na drugim, a jeśli nie mamy innej możliwości, nie twórzmy pięter, a jedynie jedną warstwę na drugiej. Większy ciężar je po prostu zgniecie. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Pierniczki 102

szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 10 dag masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem(...)Miękną ponownie po polukrowaniu lub długim leżakowaniu w zamkniętym pojemniku. Ostudzone pierniki polukrować i posypać orzechami (następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową. Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady

Bullio
Drożdżowe supełki z makiem 100

łyżki rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1.  Masa makowa  -  rodzynki(...)stopni 13. Tuż przed pieczeniem smarujemy supełki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem 14. Supełki pieczemy ok 15 minut, jeśli zbytnio się rumienią z wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia 15. Lukier - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody, lukier powinien mieć gęstą konsystencję i biały kolor 16. Lekko ciepłe supełki lukrujemy i oprószamy maczkiem truskawkowym firmy Delecta

Słodki Kompromis
Piernik na piwie 100

płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 szkl ciemnego piwa 175 g miodu 3 łyżki posiekanej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Czekoladowy lukier: 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka kakao kilka kropel aromatu arakowego 4 łyżki mleka Dodatkowo: garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać(...)masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 45-60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Czekoladowy lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem, kakao i aromatem arakowym. Ostudzony piernik udekorować czekoladowym lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie