lukier - 7892 przepisów (strona:123/527)

Krajanka marcepanowa z powidłami 173

marcepanu- można dodać więcej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki maki 1 łyżka mleka po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego 1 łyżeczka olejku migdałowego powidła śliwkowe 300g. Lukier : 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki amaretto lub koniaku Marcepan: Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane(...)rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować. Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z alkocholem, sokiem z cytryny lub wodą.  Upieczone ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach

Kubki smaku
Babka ajerkoniakowa 150

naprawdę szybko z niewielu składników, a smak jej jest obłędny. Sami sie przekonajcie. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 babka jest wilgotna smak ajerkoniaku bardzo wyczuwalny (niestety nie dla dzieci) lukier "jajeczny" dopełnia całość. Przepis "domowe-wypieki" Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju 250 ml ajerkoniaku 250 g cukru 5 jajek(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy

Kubki smaku
Cytrynowe Ciasto 162

żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka: 1/2 litra śmietanki 30 % 1 łyżka żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki woduy Lukier: 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: około 2 paczek herbatników Wykonanie: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy(...)cukrem pudrem. Następnie dodajemy letnią żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. Lukier : Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy

W Moim Magicznym Domu
Makowiec z kruszonką 135

Święta już jutro więc pora na makowiec :) zawsze piekłam klasyczne ale tym razem będzie coś innego ,co prawda też zwijany ale płaski ,z kruszonką i lukrem :) z podanej porcji wychodzą dwie sztuki ,są dość duże ale to nie problem bo przecież w święta zje się każdą ilość :) Składniki : Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie(...)letniego mleka - 90 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy tak aby konsystencja była jak gęstej śmietany . Nadzienie : - 500 g maku z puszki

Wypieki Rene
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 118

najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka(...)kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g masła - 3 jajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma:   blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło

Kuchnia co dnia
Babeczki keksowe 205

kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je z jeść. I to nie jedną babeczk ę a dwie ... nawet trzy - mimo intensywnej słod yczy ściekającego lukru. ;-)   Babeczki: 100 ml wody 1/2 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka L (osobno żółtka(...)białka) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych Lukier: 100g cukru pudru gorąca woda 50g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. 2. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy tak by były

Szefowa kuchni
Świąteczne dzwonki z piernika 220

sztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z mandarynki lub pomarańczy 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia(...)górę, w każdym elemencie wycinamy dziurki do przewleczenia sznurka. 4. Pierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier ucieramy bardzo lejący, jest to raczej płynna glazura do smarowania niż lukier. Po ostudzeniu nakładamy pędzlem glazurę, która bardzo szybko zastygnie na pierniczkach i już za chwilę będzie można składać nasze

Apetyczna babeczka
Makowiec drożdżowy 1626

cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Lukier 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny migdały, orzechy  Przygotowanie: Ciasto drożdżowe:  Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się(...)zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu wyjąć, rozciąć papier i studzić na metalowej kratce. Zimny polać lukrem i obsypać orzechami i migdałami. Lukier: Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny. * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce

Ala piecze i gotuje
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 175

Proste babeczki w świątecznym odzieniu zrobią wrażenia, to pewne. Zapakujcie je w ozdobne pudełeczka lub w celofan. Taki prezent od serca, to najlepszy prezent. Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ . Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami. Składniki: ( na około(...)mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej otarta skórka z 1/2 pomarańczy Do dekoracji: lukier lub czekolada masa plastyczna cukrowe lub czekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao

kolorowotorcikowo
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 181

cukru 6 łyżek mleka 2 łyżeczki sody 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1/2 łyżki cynamonu marmolada kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę(...)układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka adwokatowa / ajerkoniakowa 165

szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku 1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. 2. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.  3. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy

Szefowa kuchni
Reniferki - pierniczki 130

roku :) Składniki: 3 szklanki mąki 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, posypki, barwniki w żelu. Przygotowanie:  Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie reniferów. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy plastycznej.         Pierniczki przed dekoracją

Aga w kuchni
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 164

180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Dekoracja Ciasto oddziel od papieru i podziel na 8 równych trójkątnych części. W każdy kawałek wbij drewniany patyczek. Przygotuj lukier, dolewając do cukru pudru odrobinę wrzątku, kilka kropli soku z cytryny i energicznie mieszając. Dodaj odpowiednią ilość zielonego barwnika, aż uzyskasz żądany kolor. Lukier przelej do małego woreczka foliowego. Natnij jego(...)rożek i udekoruj wierzch ciasta, formując szlaczek jak na zdjęciach. Ciasto ozdób cukierkami i cukrowymi gwiazdkami. Odstaw do zastygnięcia lukru. * *Pomysł zaczerpnięty z BBC Good Food . * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w naszym e-booku, wydanym przez całą ekipę z  Codzisw.menu  specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą

Food Square
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 157

dzień do herbaty lub kawy. Za to przepis jest bardzo prosty, przygotowanie ciasta szybkie, a nawet można powiedzieć, że błyskawiczne i babka zawsze się udaje. Babkę możemy polać lukrem lub czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować wg własnego gustu, wtedy będzie doskonała na Święta. Babka cynamonowa Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru(...)minut w zależności od piekarnika) do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni C. Babkę wystudzić w foremce, następnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch

Gotowanie-uk
Piegusek 200

cukru 200 g masła  200 - 250 g białek (7-8 sztuk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 cytryna masło do posmarowania foremki Lukier: 100 - 150 g cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy lub dużej cytryny kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy Prostokątną, niedużą foremkę "keksówkę" o wymiarach(...)momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Smacznego

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania