lukier - 7892 przepisów (strona:123/527)

Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc! 174

babki drożdżowe z nadzieniem z płatków róży. Zapach zdecydowanie obłędny, dawka aromatów, koloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami.  Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli! Polecam kochani serdecznie(...)roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy jeszcze na 12 minut i wstawiamy do ciepłego pieca.  Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut. Temp. 170 stopni C. Studzimy całkowicie. LUKIER NA BABECZKI: - 3/4 szklanki cukru kryształ - 1 duże białko - barwnik Cukier mielimy na puder w młynku, za pomocą trzepaczki ucieramy lukier z białkiem i barwnikiem. Polewamy babeczki, zdobimy kuleczkami. Gotowe! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Babka Cytrynowa Lukrowana 228

Witam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje. Będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy(...)jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki. Po udekorowaniu babkę

Uwaga Babcia Gotuje
Alkohol w formie stałej, czyli babka z ajerkoniakiem. I The Beatles 193

zmniejszyłam ilość cukru i zamiast krówek dodałam kropelki gorzkiej czekolady; babka jest słodka, ale wyważona, a wyrazisty smak czekolady świetnie tutaj pasuje. Jej kurczaczkowy kolor i uroczy, żółty lukier sprawiają, że pięknie będzie wyglądać na każdym wielkanocnym stole.  Polecam! Babka ajerkoniakowa z czekoladą Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 150 g cukru(...)miękkiego masła 4 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml ajerkoniaku 100 g ciemnej czekolady (70%) lukier: 125 g cukru pudru 2 łyżki ajerkoniaku 1 łyżka wrzątku dodatkowo: marcepanowe jajeczka Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka piaskowa cytrynowa 296

alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami":) Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie tu: lukier królewski

Kulinarne Inspiracje
Babka majonezowa 195

szklanka cukru (u mnie trzcinowy) 1 czubata szklanka majonezu (270 ml) 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa, lukier lub cukier puder listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 średnich lub dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy(...)czubata szklanka majonezu (270 ml) 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa, lukier lub cukier puder'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). Jajka przelewamy wrzątkiem przez kilka sekund. Rozbijamy do miski i ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy majonez

Poezja smaku
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 135

masła otarta skorka z połowy cytryny otarta skórka z połowy pomarańczy 25 g namoczonych rodzynek (może być burbon) 25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier  75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka łyżek soku z cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto:  Z podanych składników odważyć 75 g mąki(...)wyrośnięcia. Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 55-60 minut.  Gorącą babę wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. lukier: do przesianego cukru pudru powoli dodajemy sok z cytryny i mieszamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gotowym lukrem polewamy babę

Niezły Młynek
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 120

ostygnięcia,następnie wyciągnąć z foremki.Ta ilość ciasta wystarcza na 2 porcje wiec baranka i zajączka piekłam równocześnie pilnując czasu - zajączek upiekł się wcześniej. Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi wełnę,oczy z czekoladowych kuleczek do zapiekania.Zajączek posypany cukrem pudrem,niektóre części zaznaczone gęstym lukrem,jajeczko ozdobiłam kolorowym lukrem ( mogą też być

Niespełnione zdolności kulinarne
Babka herbaciana z pigwą i pierwsze ptasie trele 169

Znalazłam więc przepis na babkę herbacianą u Edytki , i połączyłam te dwa pomysły w jeden. Wyszło zaskakująco dobrze; herbata nadaje intrygującego aromatu, a pigwa soczystości. Pod grubą warstwą herbacianego lukru babka prezentuje się naprawdę elegancko. Babeczce ciężko się oprzeć, i we trójkę na jedno posiedzenie zjedliśmy połowę.  Polecam! A po inne pomysły na babki zajrzyjcie koniecznie(...)earl grey 80 g miękkiego masła 80 g cukru 2 żółtka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 owocu pigwy (200 g) lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki mocnej herbaty earl grey Mleko zagotować, zdjąć z palnika. Włożyć torebki z herbatą, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Pigwę obrać, zetrzeć na tarce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drożdżowa 163

się oprzeć;) Myślę, że po trochu jedno i drugie. Jedno jest pewne - babka z przepisu mojej babki jest pyszna - puszysta, niezbyt słodka z dużą ilością rodzynek i gęstym lukrem. Trudno się dziwić, że skusiła księdza bądź co bądź - jeszcze w poście;)   Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła 3 jaja 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na ok 40 minut. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Powinno ok 5 minut zostać jeszcze w piekarniku. Gotową, wystudzoną babkę polewamy lukrem (1 małe surowe białko, łyżka soku z cytryny i tyle cukru pudru ile wejdzie na gęsty lukier - u mnie 1 szklanka

Kulinarne Inspiracje
Babka bananowa z lukrem z czerwonej pomarańczy 185

Szukam wielkanocnych inspiracji, testuję przepisy. Nie ma jak zapach świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Dzisiaj przepis na babkę bananową do której przygotowałam lukier z czerwonej pomarańczy. składniki na ciasto: 100 g cukru 4 jajka 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 1 cytryna starta skórka z jednej cytryny oraz czerwonej pomarańczy(...)szklanki śmietany 18% składniki na lukier z czerwonej pomarańczy: sok z 1 czerwonej pomarańczy 10 łyżek cukru pudru (łączymy składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji) wykonanie ciasta: 100 g cukru ucieramy z masłem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, śmietaną oraz  dodajemy startą skórkę z cytryny

noteskulinarnyfiga
Babka kawowa. 144

Kolejna baba na blogu. Tym razem kawowa z lukrem kawowym. Nie należy ona do tych suchych babek, ale jest wilgotna. Idealna dla smakoszy kawy. Polecam nie tylko na święta, ale również do codziennej kawki lub herbatki. W moich przepisach znajdziecie również inne smaki babek, które możecie odszukać tutaj Znajdziecie tam mazurki i inne smaczne ciasta. A teraz zapraszam na dawkę(...)wymieszać z ciastem. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. Lukier kawowy 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko  Polać babkę lukrem i posypać posypką. babka kawowa

O kuchni z uczuciem
Mazurek jogurtowy (z dżemem) 159

czasu na "wymyślniejszego" mazurka.   Ciasto: 300g mąki 150g jogurtu naturalnego 200g cukru 150 g oleju roślinnego 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy Lukier: sok 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody Dodatkowo : dżem do przełożenia Do jednej miski wlać jogurt, olej, dodać jajka, olejek waniliowy i wymieszać łyżką. Do drugiej wsypać mąkę(...)suchymi. Całość przelać do prostokątnej blaszki. Ciasto piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 części, przełożyć dżemem i pokryć lukrem. Lukier przygotować poprzez dokładne utarcie wszystkich składników podanych powyżej

Di gotuje
Babeczki owieczki. 138

180g każdy) waniliowy 1 szkl. mleka w proszku 10 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru ( lub więcej)   Dodatkowo; 2 torebki pianek marshmallow ( ok 30 dag razem) lukier plastyczny do zrobienia głów owieczkom (żółty) można je zrobić także z większych żółtych cukierków cukierki dekoracyjne do zrobienia oczu i ust lub płynna czekolada Przygotowanie; Mąkę przesiać z proszkiem, sodą(...)temp. 180C lub do suchego patyczka. Ostudzić.   Masło chwile miksować z cukrem pudrem, następnie dodać serki i mleko w proszku. Miksować do połączenia składników. Z lukru plastycznego uformować głowy i uszy owieczek. Jeśli lukier mamy biały należy go zabarwic zółtym barwnikiem spożywczym. Z cukierków zrobić oczy i buzie. Pianki pociąć nożyczkami na małe kawałeczki z których zrobimy futerko

Radość kipiąca uśmiechem.
Mazurek migdałowy makaronikowy 98

smarować nożem. Ubić pozostałe 3 biała na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą migdałową. Masę nałożyć na opłatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 40 minut. Lukier: Cukier utrzeć z rumem i sokiem z cytryny. Ucierać, aż będzie gładki i lśniący. W razie potrzeby dodać trochę wody, ale ostrożnie. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ale powinno(...)się nim łatwo smarować. Jeszcze ciepłe mazurki posmarować lukrem i udekorować. *opłatki – ja użyłam śląskie oblaty, można również użyć andruty kaliskie. Według mnie wafle tortowe nie są dobre, gdyż są za grube i mogą zabić smak mazurka. czekoladowa kura od  Master Martini    zastawa

królestwo garów
Wielkanocna babka majonezowa 136

ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu  Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

My Culinary Art