lukier - 7892 przepisów (strona:131/527)

Słodkie środy - Wielkanocna babka z lukrem 186

świąteczne wypieki. Jeśli jednak, ktoś szukałby prostego do przygotowania wypieku to polecamy Naszą wielkanocną babkę. To taki przepis na ostatni moment ;-). Niby zwykła, prosta, szybka, a ozdobiona lukrem i kolorową mieszanką wygląda dekoracyjnie na stole. Taka babka sprawdza się świetnie zarówno na świąteczne, niedzielne deserki jak i do codziennej kawki. Wielkanocna babka z lukrem SKŁADNIKI: Na babkę: 180 g mąki(...)pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.  Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę. Posypujemy mieszanką keksową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka cytrynowa 175

szklanka drobnego cukru do wypieków 1 duży kisiel cytrynowy bez cukru (58 g) 5 jajek 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Lukier: 5 czubatych łyżeczek cukru pudru sok z cytryny Cukier mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty - nieco soku(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z piekarnika i po chwili wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Jeszce ciepłą polewamy lukrem

Delicious Titbits
Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) 241

jajecznego wyszła bardzo delikatna. W jej składzie nie ma masła, jest olej. Dzięki temu jest bardzo puszysta i lekka, a do tego dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowo jedną (dorosłą) wykończyłam lukrem z ajerkoniakiem, dzięki czemu zyskała charakteru. Jeżeli chcecie, przed lukrowaniem można ją dodatkowo trochę nasączyć likierem. Składniki na 2 średnie formy z kominem lub 1 dużą(...)proszkiem do pieczenia, dodać migdały. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać (powinno być płynne) do przygotowanych foremek. Piec w 175ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) Lukier z ajerkoniakiem 120 g cukru pudru 3-4 łyżki advocaatu lub ajerkoniaku Cukier puder i 3 łyżki likieru jajecznego umieścić w miseczce i rozetrzeć do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli lukier

Pełny talerz
Prosta pomarańczowa babka 160

Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło  z cukrem na puszystą masę

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 186

suszonych) 150 g cukru 150 ml mleka 3,2% 10 żółtek 16 g domowego cukru z wanilią 150 g masła + odrobinę do wysmarowania formy 50 g rodzynek   Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę(...)drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut). Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Przygotować lukier: Do głębokiego talerza przesiać cukier puder. Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę soku z drugiej połówki cytryny. Wymieszać i sprawdzić konsystencję

Moja Delicja
Babka pomarańczowa 165

szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy      1 łyżka ekstraktu z wanilii      szczypta soli   (do białek)        lukier:      5 łyżeczek cukru pudru      kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie:    Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle(...)wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym

Amatorka kuchenna
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 138

Każdą spłaszczyć, na środek nałożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi formując bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w 200 ° C (termoobieg 180). Lukier 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wodę z sokiem cytrynowym zagrzać, dodać cukier puder i utrzeć na lukier. Gorącym smarować wystudzone bułeczki. Odłożoną masę porzeczkową przełożyć do rękawa(...)cukierniczego (lub woreczka i ściąć koniec)i wycisnąć dowolne wzorki na lukrze. Smacznego

Pełny talerz
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 358

maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając go w misce 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawić na noc. Rano mak dobrze osączyć(...)rulon jak roladę, dobrze zlepić na łączeniach. Ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, łączeniem do dołu. Piec w 170°C (termoobieg) przez 30 - 35 minut. Przestudzone makowce posmarować lukrem z cukru pudru utartego z wodą. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę wody. Gdyby był za rzadki, trochę cukru pudru. Smacznego

Pełny talerz
Świąteczne babeczki z choinką 206

suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia. Dekoracja 8-10 paluszków ok. 30-40 g ciemnej czekolady 120 g zielonej lub białej czekolady kolorowe drobne perełki, gwiazdki itp. kilka łyżek białego lukru (zużyłam lukier królewski po ozdabianiu pierniczków, ale może też być zwykły) 4 łyżki drobnych wiórków kokosowych Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Paluszki posmarować czekoladą (np. za pomocą pędzelka), odłożyć(...)Następnie rozpuścić zieloną (lub białą) czekoladę, przełożyć do rękawa lub woreczka i wyciskać na paluszki nitki czekoladowe na kształt choinek. Posypać cukrowymi dekoracjami, odłożyć do zastygnięcia. Wystudzone babeczki, posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Na środku wbić czekoladową choinkę. Żeby choinki nie połamały się podczas mocowania na babeczce, dobrze jest zrobić otwór wcześniej samym paluszkiem. Smacznego

Pełny talerz
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 184

przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 60 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Lukier pomarańczowy: 150 g cukru pudru ok. 3-4 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej(...)soku lub cukru. Ostudzoną babkę polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego

maniapieczenia
Wielkanocna babka cytrynowa 163

masła roślinnego 220 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj aromat cytrynowy (10 ml) skórka otarta z 1 cytryny lukier: sok z 1 niezbyt dużej cytryny 1 łyżka wody cukier puder (ok. 1/2 szklanki) Sposób przygotowania: Masło i masło roślinne pokroić w grubą kostkę i przełożyć do metalowej miski. Wierzch posypać(...)Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder. Żeby nie powstały grudki, kolejne porcje cukru należy dokładnie rozprowadzić trzepaczką do sosów. Otrzymany lukier musi być biały

W SMAK
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 113

białego maku 1 czubata szklanka cukru 1/2 szklanki miodu 1 opakowanie obranych migdałów (100 g) 4 duże jajka 85 g masła  80 g rodzynek 280 g biszkoptów lukier 2-3 szklanki cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody posiekane orzechy włoskie 1. Na samym początku przygotować nadzienie: - mak wypłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą (musi przykryć cały(...)przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec do momentu, aż rogale uzyskają lekko złoty kolor). 4. Gdy rogale ostygną posmarować je lukrem i od razu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.   * Polecam podzielić je na dwie części, ponieważ łatwiej i szybciej wyrobicie ciasto  Pomysł na przepis:  cynamonowypyl.blox.pl

Ugotować
Babeczki do koszyczka 179

ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej(...)oraz wyciśnięty sok. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na babeczki. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 229

cytryny 2 łyżki soku z cytryny (daję więcej) 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1 3/4 szklanki cukru (daję mniej) 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę na babkę natłuścić i obsypać mąką.  W misce wymieszać razem jajka(...)pieczenia i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, aby pozbyć się grudek. Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.  W tym czasie przygotować lukier. W miseczce wymieszać na gładko cukier puder z sokiem z cytryny. Upieczoną babkę wyjąć z formy i jeszcze gorącą polać z wierzchu lukrem.  Co zrobić, aby otrzymać książkę Donny

KUCHARNIA
MASA CUKROWA OD A DO Z 173

porcelaną. Wymaga należytego wykonania, dbałości o każdą drobnostkę, uczucia i delikatności. Najpierw, podczas wyrabiania trzeba wykazać się siłą. Podczas dekorowania natomiast, spokojem i skupieniem. Masą cukrową (pozywaną także lukrem plastycznym) zajmowałam się pierwszy raz. Ale na tyle zdobyła moje serce, że z pewnością na tym jednym przypadku nie poprzestanę. Wykonanie jej zajmuje zaledwie 10 minut! Służy do dekoracji tortów(...)moim domu nie jest tolerowana, tak wersja ręcznie robiona przyjęła się bardzo dobrze. Ważna informacja: zawiera żelatynę . Wersję z agarem mam zamiar sprawdzić przy najbliższej okazji. MASA CUKROWA / LUKIER PLASTYCZNY /dzięki: Moje Wypieki;/ na tort ok. 30 cm wielkości + ozdoby ok. 800 g przesianego cukru pudru* 100 g glukozy w proszku 4 łyżeczki  żelatyny ok. 1/3 szklanki zimnej

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania