PĄCZKI : 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 30 g cukru 100 g schłodzona margaryna 1 szklanka wody 1 jajko Lukier: cukier cytrynowy 200 g mleko 3-4 łyżki Dodatkowo : Olej do smażenia papier do obciekania tłuszczu Wykonanie Yum Yums: Do misy wsypuje przesianą mąkę . Margarynę kroimy(...)wykrawałam kółka. Zostawiłam je do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekłam na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni :) Wyjmowałam na papier do pieczenia i odsączały się z tłuszczu. Lukier: Do miseczki wsypałam cukier zmielony cytrynowy i zalałam go mlekiem . Rozmieszałam i polewałam ostudzone pączki lukrem . Wyszły przepyszne
Różowa kuchniawysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny, tym razem skusiłam się na zrobienie lukru według przepisu, który podaje alidab na stronie Wielkie Żarcie i nie żałuję - lukier jest
cucinarecytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk) Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt. Przygotować biszkopt. Oddzielić(...)ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić
cucinaredrożdży 5 łyżek cukru szczypta soli 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 jajka 6 dag roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1 kg śliwek 4 dag roztopionego masła 4 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody laska wanilii 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło(...)ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier, laskę wanilii przecinamy wzdłuż ostrym nożem i zawartość z środka dodajemy do lukru, a następnie polewamy wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkaSkładniki na 12 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut przed przygotowywaniem ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę(...)rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem Demerara. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210° C na 20 – 25 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy na kratce. Gdy trochę przestygną polewamy lukrem (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę). Utarty lukier przełożyłam do foliowego woreczka na mrożonki, odcięłam róg (mały kawałek) i polałam przygotowane ciastka. Ciastka francuskie z jabłkami
mojewypiekiinietylkobiałko 250g cukru 100g masła 2 łyżki cukru waniliowego 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej(...)wcześniej 1/3 części). Można ułożyć z nich kratkę. Piec jeszcze 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia. Wykonanie lukru: Cukier puder i sok z cytryny dajemy do małej miseczki i ucieramy na gładką masę
Mania Wypiekaniamasła 120g drobnego cukru 2 jajka 120g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być smakowa, np. karmelowa lub orzechowa) Lukier: 230g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku Przygotowanie: Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodawać po jednym jajku, miksuąc do połączenia(...)jajeczno- maślanej, zmiksować, pod koniec dodając śmietanę i kawę rozpuszczczalną. Tak przygotowaną masą wypełniać do ⅔ wysokości papilotki muffinkowe, piec w 180 stopniach około 20 minut. Upieczone wystudzić. Aby przygotować lukier należy ptrzesiać cukier puder do miski, dodać wodę i rozpuszczoną we wrzątku kawę. Utrzeć dokładnie. Przygotowanym lukrem pokryć muffinki
Cakes By Kejtczubate zielonej herbaty w pudrze 1 całe jajko 0,5 kg mąki 3/4 szkl. ciepłego mleka 30 dkg drożdży pół kostki masła roztopionego Zielony lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny zielony barwnik pół łyżeczki pudru z zielonej herbaty Roztop masło niech wystygnie. Drożdże rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw(...)delikatnie mąką. Formę keksową wysmaruj zimnym masłem, oprósz krupczatką. Ciasto piecze się ok 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu należy je ostudzić. Wykonaj lukier wlewając do cukru 2 łyżki soku z cytryny i resztę składników. Polej ciasto na kratce gęstym lukrem. Pyszne na niedzielny deser
AZgotuj!Tort był brzoskwiniowy a przepis wzięłam z Kwestii Smaku. Brzoskwinie w połączeniu z kremem mascarpone i kremówką dały przepyszny smak. Jednak największą radość mojej córeczce sprawiła dekoracja z lukru plastycznego w postaci Świnki Peppy. Tort przed położeniem lukru zabezpieczyłam kremem maślanym. Przepis na lukier i masę maślaną znalazłam na blogu mojej koleżanki Asi Muffinkowe Niebo . Gorąco polecam
Moja Galeria Smakupochodzi z starego zeszytu zeszytu mojej mamy Składniki - 30 dag masła - 30 dag mleka w proszku - 30 dag cukru pudru - płatki oblaty o średnicy 40 mm - foremki do ciastek - lukier zielony - cukierki kolorowe Sposób przygotowania 1. - Miękkie masło utrzeć na puszystą masę stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas ucierać później wyrobić masę rękami w foremkach formować figurki(...)każdy płatek posmarować lukrem położyć wyciśniętą figurkę posypać lukier kolorowymi cukierkami
W królestwie smaków Beatysię wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe za to mogłabym jeść(...)kruszonką jeśli używamy (przepis na dole, można zrezygnować z kruszonki, jeśli nie lubimy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° na ok. 20 min. Przestygnięte jagodzianki możemy delikatnie polać lukrem. Kruszonka: 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła – wszystko rozetrzeć między palcami Lukier: 1 szklanka cukru pudru rozmieszana z 2-3 łyżkami wody Post Jagodzianki
Poezja smakuukładamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część kremu, na nim kolejną część ciasta, 1/3 kremu, ciasto, ostatnia część kremu i ostatni blat miodowego ciasta. Wierzch dekorujemy polewą lub lukrem. Ja najpierw zrobiłam rzadki lukier (2/3 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wrzącej wody) wysmarowałam nim ciasto, a następnie zrobiłam gęsty lukier (2/3 szklanki cukru pudru
Rozpustne gotowaniepiekarnika i pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. LUKIER: 10 łyżek cukru pudru zimna, przegotowana woda Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER: 1 szklanka przesianego cukru pudru 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny kilka kropel czerwonego barwnika Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej śmietanki(...)olej rozgrzejemy do temperatury 170-175 stopni C smażymy partiami wyrośnięte pączki po około 1 minucie na stronę. Wyjmujemy, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, studzimy. Wszystkie składniki na lukier dokładnie mieszamy. Chłodne pączki dekorujemy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Gotowe
Rozpustne gotowaniewafli 1 porcja masy kajmakowej ( z tego przepisu ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem) Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle(...)łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę i dekorujemy wierzch (mogą to być np. bazie, jajka, napis lub fantazyjne esy-floresy), możemy posypać wierzch orzechami bądź suszonymi owocami. Gotowe
Rozpustne gotowanie