trzcinowego - 1 pełna łyżeczka cynamonu - 2 jajka - 1 szklanka puree z dyni (ja użyłam zwyczajnej) - 1/3 szklanki mleka - 4 łyżki oleju - 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam) * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3-4 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cynamonem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać (tylko(...)Ciasto na muffiny wyłożyć do silikonowych foremek do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika na 22 minuty (do suchego patyczka). Wyjąć z foremek i lekko przestudzić. Składniki na lukier wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Muffiny zanurzać w lukrze i odstawić do wystygnięcia
W poszukiwaniu inspiracjiszkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować(...)niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV
Kto ugości moich gości?imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir
Kraina Miodem PłynącaZacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi świętami, ale tak naprawdę pojawia się na moim stole dużo częściej. Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak(...)pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynySposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościskładniki* 600 g mąki (typ 650)* 6 żółtek* 60 g drożdży* 120 g masła lub margaryny* 1 szklanka (250 ml) mleka* 150 g cukru* 2 łyżki
Mix smakuzjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier
Gotowanie to kochaniewiele możliwości podania, tym razem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- marmolada twarda- 1 jajko- cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko (można kieliszkiem). Kółka odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (upieczemy je potem). Powycinane kawałki kładziemy(...)każde nakładamy po łyżeczce marmolady. Posypujemy brązowym cukrem (opcjonalnie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce, a następnie polewamy lukrem (zamiast lukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy
mojewypiekiinietylkokilku miejscach aby zapobiec odchodzeniu skórki od maku.Każdą roladę zawinąć lużno w papier do pieczenia.Piec w temp 180 stopni około 50 / 60 minut.Po upieczeniu jeszcze ciepły smarujemy lejącym lukrem .Lukier;Około szklanki cukru pudruwoda przegotowana z cytryną.Do cukru pudru dodajemy tyle wody aby lukier był lejący nie za gęsty. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKrem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Lukier: składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim ciastoNa każdej porcji robimy kleksy z kremu. kadr z filmu "Miś"Wuzetka
Bon Appetit Małgorzatytortowej1 szklanka jasnego piwa1 szklanka cukru 1 szklanka oleju4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego2 garści suszonej żurawinydodatkowo masło i mąka do wysmarowania dna formyskładniki na lukier:3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytrynyPiekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termoobiegiem.Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
Bon Appetit Małgorzatypomarańczy + sok z 1/4 pomarańczySkładniki na krem:1/2 l mleka1 cukier waniliowy1 szklanka cukrusok z 1 pomarańczy1 kostka margaryny (20 dag)1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.Składniki na lukier:2 łyżki cukru pudru2 łyżki soku z pomarańczyskórka otarta z połowy pomarańczyDodatkowo:sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy(...)mąkę i energicznie mieszamy. Gorący krem wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy go drugim. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a następnie schładzamy go w lodówce. Lukier: Składniki na lukier ze sobą mieszamy (cukier, sok i skórka) a następnie polewamy nim ciasto. Można ciasto dodatkowo udekorować skórką z pomarańczy. ciasto pomarańczowe
Bon Appetit Małgorzatyludziki" i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3). Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4).Przygotować lukier do dekoracji. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Następnie dzielić go partiami i dekorować dodając do lukru odpowiednie barwniki. Trzymać się wzoru na podstawie zdjęć
Świat Ciastabędzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz aromat). Pierniczki układamy od największego do najmniejszego, każdy z nich smarujemy lukrem i sklejamy
Zainspirowana w kuchniCzasem niestety wszystko na ostatnią chwilę. A może na szczęście?;)Pierniczki są wspaniałe, puchate i mięciutkie- takie jak lubię ;)Przy tym robią się prawie same- koniecznie
Czerwona PorzeczkaPrzepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki (4 makowce)400 g mąki pszennej150 g masła50 g świeżych drożdży 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany1/2 laski wanilii lub skórka otarta
Stare Gary