przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia! Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem SKŁADNIKI: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 jajek 5 szklanek mąki 10 g cukru wanilinowego 1 szklanka jagód(...)kruszonkę: 100 g masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE: Drożdże pokruszyć i przełożyć do miski, na nie wysypać cukier i zalać całość ciepłym mlekiem. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Następnie wlać olej, posypać cukrem wanilinowym i zakryć całość mąką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na minimum
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuznałam że ciasto z dodatkiem czekolady będzie jak najbardziej na miejscu. Aby jednak nie było za słodko, smak czekolady przełamałam pomarańczą, którą dodałam zarówno do babki, jak i do lukru. Babka wyszła pyszna i zniknęła ze stołu praktycznie jeszcze ciepła, a ja dzięki niej już niedługo wybieram się na pyszne warsztaty z czekoladą w roli głównej. Babka czekoladowa z nutą(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Roztapiamy resztę czekolady a z pozostałego soku z pomarańczy i cukru pudru przygotowujemy lukier. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową oraz cukrowymi perełkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny barwnik. Takimi lukrami dekorujemy pierniczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciemnego cukru ( trzcinowy ) otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier sok z 1 cytryny - lukier Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać resztę(...)obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha
Przepisy i porady kulinarnepieczenia 4 jajka - całe 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. oleju + 2 słoiczki powideł lub dżemu - u mnie powidła z mirabelek papilotki Do ozdoby lukier z cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie(...)dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się kleiło do patyczka, piec jeszcze chwilę. Do dekoracji użyłam lukru królewskiego i ozdób z owego lukru
Garnkowe fanaberiewódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania (u mnie powidła czekoladowe ) - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo tak jak dziś nie mają czasu na ogrzanie(...)nadziewania, wypełniam powidłami i nadziewam pączki robiąc z boku delikatną dziurkę. Po nadzianiu wszystkich pączków można je posypać mielonym ksylitolem ( lub pudrem trzcinowym) lub zanurzać w lukrze (u mnie z cukru trzcinowego z dodatkiem kremówki i konfitury z czarnej porzeczki, uzyskałam lekko różowy lukier). Dodatkowo polałam jeszcze stopioną czekoladą. Smacznego :-) Biorę udział w konkursie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Smaczne Zdroweżółtka 40 g masła (roztopionego) 250 g maki pszennej (tortowej) szczypta soli 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) konfitura z dzikiej róży cukier puder, lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji pączków A jak to zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić(...)ciasta i zlepić brzegi. Gotowe pączki odstawić do wyrośniecia, na następne 20-30 minut. Wyrośniete pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po przestudzeniu udekorować lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. To moja ulubiona wersja pączków: z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy
Kuchnia w opałachzmielonego białego sera - ok. 2-3 łyżki cukru - jajko - trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa Wykonanie W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. lukier: - 2/3 szklanki cukru pudru - 2- 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki(...)czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem , w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po upieczeniu polać bułki lukrem. oryginalny przepis tutaj
w mojej kuchnipieczenia. Na koniec dodajemy olejek, skórkę i sok ze sparzonej wcześniej cytryny, olej i ocet. Wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Lukier cytrynowy: 1 szklankę cukru pudru mieszamy mikserem z 3 łyżkami soku z cytryny . Wylewamy 3/4 lukru na ciasto, zdobimy posypką. Pozostałą część lukru odstawiamy, dodajemy zielony barwnik
Humanistka w kuchniDodatkowo: ok. 1,5 l oleju rzepakowego (pączki można również smażyć na smalcu) konfitura do nadziania (najlepiej różana, ale może być też malinowa) kandyzowana skórka pomarańczy lub mieszanka skórek Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżek gorącej wody Wykonanie: Mleko należy lekko podgrzać (nie gotować). Odlać 1/3 mleka i dodać do niego łyżkę cukru waniliowego i drożdże(...)smażymy oczywiście z obu stron (powinny w czasie smażenia prawie podwoić swoją objętość) UWAGA Pączki smażą się bardzo szybko. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Lukier: cukier puder mieszamy z ok. 6 łyżkami gorącej wody, aż lukier będzie "błyszczący" i polewamy nim pączki. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego
IMPRESJA SMAKUprzegryzieniu. Ciasto bardzo mi posmakowało. Jest wilgotne, delikatne i bardzo alkoholowe. Odstąpiłam od polewy czekoladowej – odłożoną masę kakaową przetworzyła na czekoladę pitną na gorąco. W to miejsce popełniłam lukier na bazie ponczu do nasączenia ciasta. CIASTO COMBER Z ALKOHOLEM /źródło: Mała Cukierenka / 1,5 szklanki mąki pszennej 250g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno(...)stopniach przez około 45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę, po czym nasączam ponczem herbacianym, zostawiając ¼ szklanki na przygotowanie lukru, którym polewam wystudzone i nasączone ciasto. Kroję na grube plastry po stwardnieniu lukru. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto(...)pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką
Pyry na GazMasa makowa: 500 g maku 250 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże(...)końce makowców podłożyć pod spód. Ułożyć obok siebie na dużej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut. Ciasto polać lukrem i posypać makiem. Przygotować lukier: Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę. Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe. Można posypać jeszcze na wierzch
Na słodko lub wytrawniemiały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę pączków więc nie ma zbyt wielu zdjęć. Część jest z pączków z pudrem a część z lukrem. Z podanego przepisu wychodzi około 35 średniej wielkości pączków. Składniki: 300 g mąki pszennej zwykłej 300 g mąki tortowej 100 g masła 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży(...)suszonych 10 żółtek 3 czubate łyżki miodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże
Na słodko lub wytrawniełyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szklanki oleju 4 jajka 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Lukier: sok z jednej cytryny + starta skórka ok. 1 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy W drugiej misce wymieszać jajka(...)foremek lub formy na muffinki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec przez 25 min. (patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty). Zanim nałożymy lukier muffinki musza przestygnąć. Wykonanie lukru: Skórkę i sok z cytryny wymieszać z cukrem na jednolitą masę. Masa nie może być za rzadka ani za gęsta, w zależności od konsystencji możemy
IMPRESJA SMAKU