lukier - 7892 przepisów (strona:135/527)

Ciasteczka miodowe 178

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut.   Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.   Przygotowujemy lukier do dekoracji.Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklankicukru pudru i dokładnie miksujemy.   Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Kopytka piernikowe 537

korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat .Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek .Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego twardnienia .Te moje(...)puszyste  i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :)Składniki :8 łyżek cukrupół szklanki wodyszklanka miodu3 łyżki przyprawy do pierników5 dkg masła3 szklanki mąki1 łyżeczka sody2 jajka 3 dkg drożdżyNa lukier :1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej woda cukier puder Wykonanie :Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 158

świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy...Wyszła mi cała masa serduszek. Najpierw wycinałam(...)Wyciąć serduszka tą samą foremką, która została użyta do wycinania ciasteczek.Każde ciasteczko smarować odrobiną powideł, przyklejać marcepanowe serduszka.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, dość gęsty lukier. Smarować ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 157

morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam). Subtelna nuta rozmarynu podkręca całość i sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Lukier z odrobiną alkoholu nadaje ciastu charakteru, i uwierzcie mi, ciężko poprzestać na jednym kawałku.Morelowo-orzechowy warkocz z rozmarynemSkładniki:(na keksówkę 11x35 cm)ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza tym aż wykręcają język od nadmiaru słodyczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 222

sprecyzowanych planów co do świątecznej babki - pomyślcie o tej. Warta jest zachodu.W oryginale wierzch udekorowano marcepanowymi marchewkami - mi się, szczerze mówiąc, nie chciało ich lepić, więc ułatwiłam sobie życie lukrem cytrynowym i płatkami migdałów. Lukier stanowi przyjemny kontrapunkt, a migdały cudownie chrupią. Ale marchewki to też świetny pomysł - jeśli tylko macie czas.Babka marchewkowo-migdałowaSkładniki:(na formę do babki z kominem(...)suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry.Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić.Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę, udekorować płatkami migdałowymi.Smacznego!Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy, w towarzystwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki 393

białego cukru;Aromat rumowy;2 łyżki octu spirytusowego 10%;125 g margaryny;2 szklanki ciepłego mleka;Szczypta soli;600 g marmolady (u mnie o smaku różanym);Olej do smażenia.Lukier:1 szklanka cukru pudru;3 łyżki gorącej wody;100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.Sposób przygotowania:Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę(...)około 1 - 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia pączków jest uzależniony do ich wielkości.Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach i wystudzić.Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z wodą. Tak przygotowanym lukrem polać pączki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 40 pączków.Pączki należy wycinać

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 322

Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek(...)kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Lukier: 1 schłodzone białko; 150 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko

Gospodyni Miejska
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 171

używam 550)cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki  lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką(...)stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego

Basia w kuchni
Mikołajowe brownie 370

znajdziecie truskawek mikołajową dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy(...)samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Myjemy truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Przygotowujemy lukier według przepisu . Po upieczeniu ciasto kroimy nożem z ząbkami na kwadraty o boku około 4-5 cm. Kwadraciki smarujemy z wierzchu czekoladą. Nakładamy na ciasto umyte truskawki i dekorujemy białym

Ciastkozercy
Cynamonki- Cinnamon rolls 188

zastąpić chlebową)20 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka2 jajka60g cukru70 g roztopionego i ostudzonego masłaNadzienie:1/4 kostki roztopionego masła50 g cukru białego50 g cukru brązowegokilka łyżeczek cynamonuPolewa z lukru:¾ szklanki cukru pudruprzefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc(...)noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. Przepis z netu( click

Mia Cucina Sofieta
PIERNIK Z BAKALIAMI 219

łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody pół szklanki wiórków kokosowych lukier zielony gotowy w opakowaniu kolorowe cukiereczki lub posypka do dekoracjiWykonanie:Margaryne roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, kakao,mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy(...)tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.Przepis bierze udział w konkursie na profilu Bazylia.pl. Trzymajcie kciuki

Z Majeczką w kuchni
Tort Jagodowy 227

wyrównywać boki dużym nożem. Boki i wierzch tortu wysypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy następnego dnia na przykład z 10 g jagód oraz z ozdobami z lukru plastycznego. UWAGA! Ozdóbki z lukru plastycznego na tego typu torcie należy ułożyć tuż przed podaniem tortu, gdyż masa śmietanowa ma tendencję do rozpuszczania lukru plastycznego. Jeżeli chcecie się czymś podzielić

Eat Shrimps
Ciasto " Wiśniowy szyk" 365

proszek do pieczenia (10 g). szczypta soli 200 g  mąki ( 2 szkl mąki)Na nadzienie: 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.) 2 łyżki wiórek kokosowych Kokosowy lukier: 300 g  śmietany  ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )¾ szkl cukru pudru 1 szkl wiórków kokosowychwanilina lub cukier waniliowydodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego w proszkuWykonanie:Osączyć(...)ciasto położyć wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zezłocić W tym czasie przygotować lukier kokosowy. W małej misce lekko ubić śmietanę i cukier, . Dodać wanilię i kokos. Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozprowadzić lukier po cieście .Piec przez 20-30 kolejnych minut. Gotowe ciasto powinno

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cukrowa posypka 195

posypki, u mnie  były 2 białka, ale połowę wyrzuciłam)cukier puder Przygotowanie:Białko na początku delikatnie roztrzepujemy i dodajemy stopniowo cukier puder, ma wyjść dość gęsty lukier.Gotowy już lukier dzielimy na kilka miseczek i dodajemy barwniki.Masę przekładamy do zwykłego foliowego woreczka, odcinamy mały rożek i wyciskamy lukier na papier do pieczenia.Zostawiamy do czasu aż stwardnieją (u mnie leżały

charlotte gotuje
Babeczki misie polarne 427

dziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedyodrobina słodyczy to coś, czego potrzeba najbardziej.Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać jeden z przepisów, np.: ten) dekorujemy białym lukrem (przepis znajdziecie tu). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił się do całego lukru.Z reszty lukru robimy pyszczki i uszka.Nosy

Ciastkozercy