lukier - 7892 przepisów (strona:136/527)

Klasyczny Keks z Bakaliami 247

suchego patyczka.Gotowy keks studzimy.Lukier:Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami.     Moje posty

Słodka Strona
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 221

orzechów włoskich100 gram mąki orkiszowej typ 2000100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów1 jajko15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :))3/4 łyżeczki sodyOrzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem i posiekanymi orzechami. Taka oprawa najlepiej podkreśla smak tych pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły

Mango Papaja
Czekoladowe muffiny z mlecznym kremem 151

robi się niezwykle szybko … a w czasie kiedy one będą nam rosły w piekarniku my możemy zając się kremem!Niesamowicie delikatny … słodki … wciągający …. Uroku dodaje lukier i kolorowa posypka. SKŁADNIKI:( 12 szt)MUFFINKI:- masło – 60 g- mąka – 220 g- cukier – 150 g- jajko – 2 szt- proszek – 10 g- kakao(...)jogurt naturalny – 250 mlKREM:- mleko – 4 łyżki- cukier – 2 łyżki- miękkie masło – 180 g- cukier wanilinowy – 20 g- mleko w proszku – 1 szklDODATKOWO:- lukier – 150 ml- posypka – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI:Wszystkie składniki wkładamy do miksera (mąkę przesiewamy) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Przekładamy do foremek ( ja używam silikonowych , więc

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1212

górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.LUKIER :Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.Odstawiamy do ” przegryzienia „   Inspiracją był przepis znajdujący się w jednym z archiwalnych numerów Pani Domu

Ostra na Słodko
Makowiec zawijany 329

ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max.  40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier

kulinarnyswiatdomi
Baba drożdżowa na białkach 182

Babo, o babo przedziwnego smaku!Zdobi cię lukier różanymi wzory,Kolorowego nie szczędzono maku,I w czub ci wpięto pęk bukszpanu spory                                                                          (dziewiętnastowieczny(...)pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu

Moje pyszne gotowanie
Makowiec 166

znów dajemy im podrosnąć. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy. *Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą. Lukier: 270 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka kieliszek rumu Puder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy(...)ucieramy. Kiedy się schłodzi dodajemy rum.  przed polaniem wypieku podgrzać. *Z tego przepisu wychodzi sporo lukru A ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary, aby w tym nadchodzącym nowym roku bez problemu pokonać wszystkie zmartwienia i problemy. A przede wszystkim zdrowia bo jeżeli, ono jest to tak naprawdę poradzimy sobie ze wszystkim :) Szczęśliwego

Moje pyszne gotowanie
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 265

orzechy. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte posmarować je odrobiną białka i posypać kruszonką.Ja przedtem nacięłam ciasto wzdłuż, aby rosnąc utworzyło niewielką "rynienkę, którą potem wypełniłam lukrem i orzechami.Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut do lekkiego zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem(...)pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno orzechami....a czym pachną Wasze domy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka miodowe 166

Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut.   Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.   Przygotowujemy lukier do dekoracji.Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklankicukru pudru i dokładnie miksujemy.   Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Kopytka piernikowe 520

korzennymi przyprawami ... cynamon  , goździki  . kardamon  ... rozsiewają swój aromat .Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek .Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa  , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego twardnienia .Te moje(...)puszyste  i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :)Składniki :8 łyżek cukrupół szklanki wodyszklanka miodu3 łyżki przyprawy do pierników5 dkg masła3 szklanki mąki1 łyżeczka sody2 jajka 3 dkg drożdżyNa lukier :1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej woda cukier puder Wykonanie :Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 139

świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy...Wyszła mi cała masa serduszek. Najpierw wycinałam(...)Wyciąć serduszka tą samą foremką, która została użyta do wycinania ciasteczek.Każde ciasteczko smarować odrobiną powideł, przyklejać marcepanowe serduszka.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, dość gęsty lukier. Smarować ciasteczka, posypywać cukrowymi perełkami, odstawić do zastygnięcia.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 146

morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam). Subtelna nuta rozmarynu podkręca całość i sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Lukier z odrobiną alkoholu nadaje ciastu charakteru, i uwierzcie mi, ciężko poprzestać na jednym kawałku.Morelowo-orzechowy warkocz z rozmarynemSkładniki:(na keksówkę 11x35 cm)ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza tym aż wykręcają język od nadmiaru słodyczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 198

sprecyzowanych planów co do świątecznej babki - pomyślcie o tej. Warta jest zachodu.W oryginale wierzch udekorowano marcepanowymi marchewkami - mi się, szczerze mówiąc, nie chciało ich lepić, więc ułatwiłam sobie życie lukrem cytrynowym i płatkami migdałów. Lukier stanowi przyjemny kontrapunkt, a migdały cudownie chrupią. Ale marchewki to też świetny pomysł - jeśli tylko macie czas.Babka marchewkowo-migdałowaSkładniki:(na formę do babki z kominem(...)suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu spodem do góry.Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić.Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę, udekorować płatkami migdałowymi.Smacznego!Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy, w towarzystwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki 375

białego cukru;Aromat rumowy;2 łyżki octu spirytusowego 10%;125 g margaryny;2 szklanki ciepłego mleka;Szczypta soli;600 g marmolady (u mnie o smaku różanym);Olej do smażenia.Lukier:1 szklanka cukru pudru;3 łyżki gorącej wody;100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.Sposób przygotowania:Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miski . Dodać 6 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę(...)około 1 - 2 minuty z każdej strony. Czas smażenia pączków jest uzależniony do ich wielkości.Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach i wystudzić.Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć energicznie łyżką z wodą. Tak przygotowanym lukrem polać pączki i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 40 pączków.Pączki należy wycinać

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 305

Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek(...)kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła; 50 g białego cukru. Lukier: 1 schłodzone białko; 150 g białego cukru. Dodatkowo: Bułka tarta do obsypania formy; Margaryna do wysmarowania formy. Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania