pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą(...)przekraczać tego czasu pieczenia. Pierniczki wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 minuty do wystudzenia na blasze, gdyż będą miękkie, a potem przełóż na kratkę d o dalszego studzenia. LUKIER: Cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody, rozcierając wierzchem łyżki ewentualne grudki. Zimne pierniczki posmaruj lukrem. Pozostaw do zastygnięcia. Pierniczki możesz przechowywać w metalowej puszce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonymąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szcz. soli 4 łyżki rumu 1/2 szkl. mieszanki keksowej 2 garści suszonej żurawiny garść siekanych orzechów włoskich 2 łyżki kandyz.skórki pomarańczowej Lukier: 1,5szkl przesianego cukru pudru łyżka rumu kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania Ciasto: Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec(...)babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić. Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać rum i ok 2-3 łyżki wody, utrzeć gładki i gęsty lukier. Polać ciasto i posypać skórką pomarańczową
Smakołyki Asiwarsztaty z dekorowania pierniczków w roli Eksperta. Choć do Eksperta mi wiele brakuje i sama muszę się jeszcze dużo nauczyć. Przede wszystkim muszę się nauczyć jak ładnie dekorować lukrem, bo choć idzie mi coraz lepiej to te pierniczki nie są jeszcze takie jak powinny być. Było aż kilka grup dzieci, które dekorowały pierniczki(...)było wspaniale. Pokazywałam dzieciakom tylko nieco młodszym niż ja jak dekorować pierniczki masą, a na masie jak stworzyć ładny wzorek z lukru i dzięki temu stworzyć swoje piękne pierniczki. Dzieciaki dekorowały swoje pierniczki lukrami i posypkami. Nie tylko dzieci chciały spróbować swoich sił w dekoracji. :) Na koniec wręczono mi podziękowanie i super książkę
Lili w kuchnijednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób(...)kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem. * * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w nowym e-booku, wydanym przez całą naszą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie
Food Squareziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych
Plate of Joypszennej 0,5 kg mąki krupczatki 1 szkl.cukru 2 jajka 3/4 szkl.miodu (może być sztuczny) 2 margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawa do pierników( ja daję niepełne opakowanie) na lukier: 2 białka 2,5 szkl.cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Wszystko do miski i zagnieść-ja robię w robocie elektrycznym, wszystko wrzucam mieszam i gotowe,masa jest świetna do rozwałkowania,(dobra rada -zróbcie(...)dziurkę na sznureczek jeszcze przed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. na lukier białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dosypujemy partiami cukier puder,na końcu dodajemy barwniki lub zostawiamy zwyczajnie biały. bardzo długo zostają świeże.Największą frajdę mają dzieci,moja córcia 4-letnia,najbardziej lubi zlizywać lukier
Swojskie jedzonkozmielonych orzechów włoskich 100 g mąki pszennej 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (polecam domowej ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier: 1 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki wody/ soku z cytryny Dodatkowo: 40 połówek orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto: Miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Zmielone orzechy(...)st.C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Po upieczeniu są miękkie, ale jeśli stwardnieją, należy umieścić je na kilka dni w puszce. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać wodę/ sok z cytryny i utrzeć. Ostudzone pierniczki udekorować lukrem i połówkami orzechów. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniezwykłego cukru 100 g płynnego miodu 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła 5 łyżeczek przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli lukier 1 szklanka cukru pudru kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki ciepłego mleka Połowę cukru wsypać do rondelka. Wstawić na mały ogień. Poczekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni(...)mniejsze części. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 20-25 minut w 170ºC. Po upieczeniu pierniczki ostudzić, przesypać do miski i polać lukrem (składniki na lukier wymieszać ze sobą). Oblane pierniki z powrotem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i poczekać, aż polewa zastygnie. Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv
Ugotowaćczyli....muffinki. Każdy lubi, każdy zrobi, nawet dziecko sobie poradzi. Można dodać co się lubi i za każdym razem mamy inny wypiek. Ja dodałam masę makową i polałam rumowym lukrem. Taki przedsmak właściwego smaku zbliżających się Świąt:) Składniki na 24 sztuki: SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru MOKRE: 2 jajka(...)szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 30 ml rumu + ok. połowa puszki gotowej masy makowej Lukier: 3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki rumu ( rozetrzeć na gładki i lśniący lukier- w razie potrzeby dodać cukier lub rum) Piekarnik rozgrzać do 180 st. C ( termoobieg 160 st). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej
Maślane ciasteczkoBajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne z tych ciastek, które długo zachowują zarówno świeżość, jak i kształt jaki nadamy im foremką do wycinania. Dzięki temu idealnie nadają się do dekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko i wyłącznie(...)się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć i pół roku, jeśli oczywiście wcześniej nie znikną. Zachowują swój wycięty kształt, idealne do zdobienia lukrem Royal Icing. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej, używam wrocławskiej, typ 500 150g bardzo zimnego masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków
Karo in the Kitchenorzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis(...)piekarnika. Piec 20-25 min na złoty kolor, na drugiej i trzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko wystudzić i podawać. Można polać lukrem pomarańczowym, przygotowanym zgodnie z tym przepisem: 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Utrzeć blenderem lub bardzo dokładnie wymieszać grzbietem łyżki
moj przepis nastołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian ze sobą nie zużyłam(...)grama cukru ściany są związane tasiemkami /kolorowymi wstążkami:) dzięki temu domek po upieczeniu jest gotowy w 30 min, a nie tak jak w przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany. Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki na duża chatkę
moj przepis nagóra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru 1 lub 2 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem na gładką masę grzbietem łyżki. Każdą babeczkę zanurzać w lukrze, poczekać aż nadmiar lukru
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami na dekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam(...)tort, należy ją podgrzać kilka minut w mikrofalówce, następnie wyrobić, tak aby konsystencja znów przypominała plastelinę. W przypadku gdy korzystamy z niej natychmiast, gładki blat na którym będziemy wałkować lukier, dokładnie wyczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, wysypać mąką ziemniaczaną, dość obficie. Masę rozwałkować na grubość około 3 mm, rozwałkować na wielkość o kilka centymetrów więcej niż średnica tortu licząc z bokami
moj przepis naPierniczki z witrażami z landrynek – łatwe, ale pełne uroku pierniczki z witrażami z kolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca(...)lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Idealne do chrupania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię