łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 1,5 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 8-10 ciasteczek Oreo Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) +Oreo do dekoracji, kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa, świeży sok pomarańczowy Biszkopt przygotowujemy według przepisu , po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Zanim(...)mieszamy aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich
Ciastkozercyłyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, 20-25 połówek brzoskwiń (ilość zależy od wielkości) Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę(...)ciasta i przykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of Cookingszklanka mleka, 2 jajka Masa figowa: 20 dag suszonych fig, 1,5 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier: białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki(...)Dodajemy cukier, sok z limonki, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż wszystko zgęstnieje, a w garnku pozostanie tylko niewielka ilość płynu. Schładzamy i rozdrabniamy blenderem. Lukier: Do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę. Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą. Papilotki
Nie tylko w kuchnijajka 2 łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu) 200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części(...)śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch blaszki, przykryć nim górę placka (śliwki). Piec w 180'C około 50 minut. LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać nim ciepłe ciasto. Całość schłodzić
Cakes By Kejtszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli pół szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny szczypta kurkumy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Tortownicę z kominem o śr. 25-28 cm (u mnie(...)całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Część lukru wymieszać z kurkumą. Polukrować najpierw białym lukrem, następnie tym z dodatkiem kurkumy. Źródło/ Inspiracja: 1001recipe.com
Domowa Cookierenka Agimusem z jabłek lub dyni. Takie nadzienie dobrze jest doprawić cynamonem, kardamonem lub innymi korzennymi przyprawami, nabierają wtedy wyrazistości i intensywności. Dla podkreślenia smaku można je również udekorować cynamonowym lukrem, lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z korzennymi przyprawami, choć u mnie najczęściej znikają jeszcze gorące, nieupudrowane ;) Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym: na 16 sztuk ROZCZYN(...)duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny szczypta soli DODATKOWO: jajko do posmarowania cukier puder lub lukier do dekoracji Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, a następnie przelewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowaniejogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować(...)zewnątrz ciasta. Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Lukier: Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier. Razem ze mną piekły
Ala piecze i gotujeMASŁA (50g) 1/2 ŁYŻECZKI STARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY NA NADZIENIE- 250 g TWAROŻKU SERNIKOWEGO 3-4 ŁYŻKI CUKRU 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO 1 żÓŁTKO TRUSKAWKI(LUB INNE OWOCE) NA LUKIER- SZKL. CUKRU PUDRU KILKA ŁYŻEK WODY KILKA KROPLI SOKU Z CYTRYNY PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z ŁYŻKĄ MĄKI,ŁYŻKĄ CUKRU I 4 ŁYŻKAMI CIEPŁEGO MLEKA,ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA(...)PONOWNEGO WYROŚNIĘCIA PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI I PIECZEMY NASZE BUŁECZKI 18-20 MIN ZOBACZCIE JAK PIĘKNIE ROSNĄ W PIEKARNIKU,A TEN ZAPACH.... PRZYGOTOWUJEMY LUKIER Z MIESZAJĄC NASZE SKŁADNIKI TAK ŻEBY NASZ LUKIER BYŁ PŁYNNY I SMARUJEMY NIM JESZCZE GORĄCE BUŁECZKI ZOSTAJE TYLKO ZAJADAĆ-I UWIERZCIE MI TYLKO KILKA BUŁECZEK DOCZEKAŁO AŻ WYSTYGNĄ,BO WCINALIŚMY JESZCZE CIEPŁE
Swojskie jedzonkoPYSZNA,WILGOTNA DROŻDŻÓWKA,ZE SŁODKIM LUKREM I JABŁKAMI Z CYNAMONEM-ZASKOCZYŁA MNIE SMAKIEM I JESZCZE NA CIEPŁO ZNIKNĘŁO PÓL BLASZKI-POLECAM SKŁADNIKI: 200 ml ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (ok. 30 g ) 1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny 2 łyżki cukru 3 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g twarogu (u mnie klinek(...)średnich jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: W MISCE MIESZAMY CIEPŁE MLEKO,DROŻDŻE,2 ŁYŻKI CUKRU,2 ŁYŻKI MĄKI I ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MIN W DRUGIEJ MISCE WBIJAMY JAJKO I ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ MARGARYNĘ LUB MASŁO
Swojskie jedzonkomąki 30 g drożdży 2 jajka+2 żółtka sól 80g masła 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g skórki pomarańczowej 600g serka -twarożku (mój ulubiony) na lukier: łyżka soku z cytryny 50g cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną(...)potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę do lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek
Swojskie jedzonkotych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10! SKŁADNIKI: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 łyżki(...)likieru kokosowego 1 3/4 szklanki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki wiórków kokosowych masło i bułka tarta do wysmarowania formy Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka likieru kokosowego 1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać maślankę, olej i likier kokosowy. 2. Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą
Kto ugości moich gości?przez 15 minut. Wyciągnięte prosto z piekarnika będą dość miękkie, jak wszystkie pierniczki, ale po chwili stwardnieją. Lebkuchen zostawić na całą noc, a następnego dnia posmarować wierzch lukrem. Składniki na lukier: 2 szkl. cukru pudru 5 łyżek soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki albo dużego kubka, zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać tak, żeby nie zostały grudki(...)cukru. Kiedy cały cukier połączy się z sokiem, wylać po łyżeczce na każde ciasteczko i odstawić na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier: gorąca woda, cukier puder, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem(...)Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od grubości pierników. Ja swoje miałam dość cienkie i wystarczyło ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Dekorację należy zrobić według własnego uznania. Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą i z sokiem z cytryny. Do wody dodawać tyle cukru pudru do momentu uzyskania białej i gęstej masy. Gdy lukier wyschnie, gotowe pierniki schować
W kuchni u MonikiCiasto rozwałkować i wyciąc gwiazdy - środkowej wielkości gwiazdy wyciąć po dwie. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni przez ok.10minut. Z cukru pudru zrobić lukier ( cukier puder wymieszać z gorącą wodą) i każdą gwiazdę na środku polać lukrem i skleić z sobą każdą. Boki delikatnie polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Sklejoną choinkę udekorować według własnego
W kuchni u Monikidrożdży świeżych 60 g masła szczypta soli himalajskiej Ale-raj 1,5 szkl borówki amerykańskiej Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Lukier: 3-4 łyżki soku z limonki 4-5 łyżek cukru pudru Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać wsypać 0,5 łyżeczki cukru dodać pokruszone drożdże i rozmieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce(...)minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 30 minutach zdjąć obręcz. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Zbyt lejący rozleje się po cieście. Zimne ciasto polać lukrem
Ala piecze i gotuje