lukier - 7892 przepisów (strona:139/527)

Babka piwna z żurawiną ! ;) 185

tortowej1 szklanka jasnego piwa1 szklanka cukru 1 szklanka oleju4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego2 garści suszonej żurawinydodatkowo masło i mąka do wysmarowania dna formyskładniki na lukier:3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytrynyPiekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termoobiegiem.Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą  masę

Bon Appetit Małgorzaty
Wilgotne ciasto pomarańczowe 3990

pomarańczy + sok z 1/4 pomarańczySkładniki na krem:1/2 l mleka1 cukier waniliowy1 szklanka cukrusok z 1 pomarańczy1 kostka margaryny (20 dag)1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.Składniki na lukier:2 łyżki cukru pudru2 łyżki soku z pomarańczyskórka otarta z połowy pomarańczyDodatkowo:sok z połowy pomarańczy do nasączenia biszkoptu.Ciasto: Margarynę roztapiamy i przestudzamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy(...)mąkę i energicznie mieszamy. Gorący krem wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy go drugim. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a następnie schładzamy go w lodówce. Lukier: Składniki na lukier ze sobą mieszamy (cukier, sok i skórka) a następnie polewamy nim ciasto. Można ciasto dodatkowo udekorować skórką z pomarańczy. ciasto pomarańczowe

Bon Appetit Małgorzaty
Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 242

ludziki" i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3). Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4).Przygotować lukier do dekoracji. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Następnie dzielić go partiami i dekorować dodając do lukru odpowiednie barwniki. Trzymać się wzoru na podstawie zdjęć

Świat Ciasta
Piernikowe choinki 148

będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy  na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz aromat). Pierniczki układamy od największego do najmniejszego, każdy z nich smarujemy lukrem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni
Miękkie i puszyste pierniczki 228

Czasem niestety wszystko na ostatnią chwilę. A może na szczęście?;)Pierniczki są wspaniałe, puchate i mięciutkie- takie jak lubię ;)Przy tym robią się prawie same- koniecznie

Czerwona Porzeczka
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 204

Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie Moje Wypiekiskładniki (4 makowce)400 g mąki pszennej150 g masła50 g świeżych drożdży 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany1/2 laski wanilii lub skórka otarta

Stare Gary
Pierniki (od razu do jedzenia) 1111

jajko3/4 szklanki cukru pudruczubata łyżka miodu1,5 łyżeczki przyprawy do pierników1 łyżeczka sody2,5 dag drożdży (czyli 1/4 standardowej kostki)2,5 dag miękkiego masła (czyli 1/8 kostki masła)Lukier:(Inspiracja: kulinarneprzeboje.pl)500g cukru pudrubiałka od 2 jajek1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem.Miód podgrzewamy do rozpuszczenia z przyprawami. Następnie odstawiamy go z ognia(...)pierniki nie były twarde) i wycinamy dowolne kształty :-)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C do lekkiego zarumienienia (u mnie są to 4 minuty).Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy około 5 minut, aż masa zacznie błyszczeć. Można do osobnych misek odłożyć trochę lukru, dodać barwnik spożywczy i ozdabiać na kolorowo.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Koperty drożdżowe z serem i malinami 243

wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc i odstawic do wyrosniecia.Wyrosniete buleczki posmarowac zotkiem wymieszanym z 1 lyzka mleka.Piec w temperaturze 200°C 20 minut.Studzic na kratce.Przestudzone posypac cukrem pudrem lub oblac lukrem,jesli ktos lubi i nie liczy za bardzo kalorii.Bardzo lubie z lukrem,niestety zwycieza zdrowy rozsadek Posypujac buleczki cukrem pudrem zuzywam 2 lyzeczki cukru,a juz na lukier potrzebowalabym prawie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 146

termoobiegiem.Lukier:- 3/4 szklanki cukru pudru bardzo bardzo dobrze zmielonego- 1 małe białko- 1/3 łyżeczki soku z cytrynyUcieramy trzepaczką na lśniący kolor.Składamy domek:Na talerzyk wylej troszkę lukru, tak abyś mogła dobrze przykleić domek do podłoża, składamy tak jak domki z kart. najpierw boki potem dach i "kleimy" na lukier.Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.;-)BUUUZIAKI!Pięknego Wieczoru!Zapraszam do polubienia

SMYKWKUCHNI
Choinki z piernika 206

roku posklejali domki. Ja mam choinki, choinki mają też moi najbliżsi. A Wy macie już przepis. Pierniczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale w połączeniu ze słodkim lukrem są idealne. Źródło : Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis :)Składniki:230 g masła3/4(...)oddalałam się od piekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :)Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :)Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Amerykany 148

Składniki na około 15 sztuk: 1 szklanka mleka 3 jajka 0,5 kg mąki pszennej 1 szklanka cukru 120 g margaryny 2 czubate łyżeczki amoniaku Składniki na lukier:3 szklanki cukru pudru 8 łyżek gorącej wody sok z cytrynyPonieważ są to ulubione ciastka mojego syna... wszędzie szukałam przepisu na Amerykany jak najbardziej wierne oryginałom z ciastkarni. Najlepszy przepis znalazłam(...)bardzo dużych odstępach (fot.2), ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony

Świat Ciasta
Słodkie doniczki z tulipanem 130

płatków czekoladowych Składniki na 12 szt. ciasteczek kwiatków:150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko Dodatkowo:kolorowe lukry do ciasta drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków) 250 g zielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne(...)przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie ponabijać je na patyczki, które będą imitowały łodyżki (fot.1). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić kolorowymi lukrami (fot.2). Teraz zajmiemy się muffinkami-doniczkami. Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać płatki czekoladowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto

Świat Ciasta
Jagodzianki z białym serem 170

masę serową:400 g twarogu półtłustego  2 łyżki masła, o temperaturze pokojowej 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru z wanilią 400 g jagódSkładniki na lukier:1 szklanka cukru pudru3 łyżki gorącej wodyOd momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast drożdżowych z owocami(...)bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami) (fot.4), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 45 minut.Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru roztartego grzbietem łyżki razem z 3 łyżkami gorącej wody. Gęstość lukru można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody. Smacznego

Świat Ciasta
Klasyczny Keks z Bakaliami 233

suchego patyczka.Gotowy keks studzimy.Lukier:Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami.     Moje posty

Słodka Strona
Orzechowe pierniki z mąki orkiszowej 209

orzechów włoskich100 gram mąki orkiszowej typ 2000100 gram posiekanych orzechów włoskich i migdałów1 jajko15 gram przyprawy korzennej (jutro dodam przepis na domową :))3/4 łyżeczki sodyOrzechowe pierniczki najlepiej smakują ozdobione lukrem i posiekanymi orzechami. Taka oprawa najlepiej podkreśla smak tych pierniczków. Lukier robię zazwyczaj w ten sposób, że do cukru pudru dodaję sok z cytryny, wtedy mój lukier nie jest mdły

Mango Papaja